Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Beleggen voor mijn zoon & dochter

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
48 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
Nee, je kunt bij Binck gewoon een effectenrekening voor een minderjarige openen waarbij je als ouder de volmacht hebt.

Waarom je dat zou doen is me een raadsel trouwens.

Wetgeving in Belgie is uiteraard anders dan in Nederland, dus het is niet zo raar dat de regels die banken hanteren (die gebaseerd zijn op wetgeving) anders zijn.

Bovendien woont er niemand hier in Belgie dus wat daar allemaal wel/niet kan is niet relevant.
JorisV
0
Dit zijn toch trackers, geen index beleggingsfondsen?

Wat ik destijds begreep (2 jaar terug) is dat trackers constant verhandelbaar zijn met een bied en laatprijs en dat je (1) geen automaatje (d.w.z. maandelijkse aankoop zonder omkijken) kon gebruiken maar actief op de "knop" moest drukken en (2) gezien de bied en laatprijzen je relatief ongunstige koersen krijgt als je deze bestens invoert.
[verwijderd]
0
(1) ja, vraag is overigens wel of het handig is maandelijks te doen. elk kwartaal of jaar is ook prima toch?
(2) nou, VT wordt nu gesteld als 59,94/59,95 dus dat valt wel mee.\

mooiste zou zijn om direkt via vanguard te kunnen beleggen in hun indexfondsen, maar dat is voor NL helaas niet weggelegd.
theo1
0
Het lijkt me niet zo handig om een rekening op naam van je kinderen te openen. Zodra ze 18 worden, krijgen ze namelijk de zeggenschap over de rekening. En op die leeftijd zijn het studenten (tenminste, dat hoop je) en die investeren meestal liever in bier (ik wel tenminste toen ik student was). Hoewel er natuurlijk uitzonderingen zijn.

Als je een vermogen bij elkaar wil beleggen voor je kinderen, lijkt het me een beter idee om een afzonderlijke rekening op je eigen naam te openen. Dan, als ze een beetje gesetteld zijn, en bewezen hebben verantwoordelijk met geld om te kunnen gaan, kan je ze de aandelen alsnog schenken. En anders kan je de rekening liquideren en het geld schenken als aanbetaling op een eerste huis.
ffff
0
Theo,

Het is hier een discussieforum, dus mag je het met elkaar oneens zijn!
Zoals jij schrijft dat kinderen zo gauw ze meerderjarig worden uiteraard ook het volle beheer van hun vermogen kunnen uitoefenen klopt als een bus. Iedere vader en moeder houdt zijn hart vast dat de vrijer van zijn kind dat vermogen gaat verkwanselen......
Dus helemaal akkoord.
Maar juist dat gevaar kun je volledig ondervangen met een maatschap, waarbij het vermogen volledig naar het kind gaat( juridisch) maar het beheer bij de vader blijft....
Het voordeel van die constructie is nu juist dat je een gedeelte van je vermogen al aan je kind kunt overmaken met veel lagere kosten dan bij een laere erfenis en/of schenking. Nu si dat schenken en erven in ieder land weer anders geregeld, maar je moet van mij aannemen dat het wel degelijk veel voordeliger kan zijn , een stuk vroeger aan je kinderen, zelfs ook minderjarige kleinkinderen over te maken.

De " winst" zit hem dus in het ontlopen van schenkingsrechten/ schenkingsbelastingen en/of erfenisbelasting. Voor ieder land weer anders geregeld, maar zeker in Nederland kan ik mij goed voorstellen dat zo'n constructie dan puur financieel de moeite waard is.

Overigens Theo, in deze draad wordt tijdends de discussie TWEE zaken door elkaar gehaald: De vraagstelling was eerst: Welke aandelen koop/schenk ik voor mijn kind/ kleinkind? en werd al snel: Puur geld op een rekening van je kind/ kleinkind. Zijn toch iets verschillende zaken.

Peter
theo1
0
Peter,

Maatschappen bestaan in Nederland ook. Maar hier is het niet zo gebruikelijk om die te gebruiken om vermogen voor je kinderen op te bouwen. Maatschappen worden hier voornamelijk gebruikt door artsen, boeren en dergelijke. Ik heb er nog nooit van gehoord dat er voor dit doel iemand een maatschap oprichtte. Er komen ook wat dingen bij:
- een maatschap moet geregistreerd worden bij de KvK
- als je verstandig bent, stel je een reglement op in een acte, dat betekent notariskosten. Want anders hebben alle vennoten gelijke rechten, je kind dus ook.
- in een maatschap word je ineens ondernemer. Over de winst van de maatschap moet je inkomstenbelasting betalen. Als het vermogen van de maatschap puur financieel is, valt dat (voor zover ik zo snel begrijp) niet automatisch in box 3, maar moet je dus inkomstenbelasting betalen over het behaalde resultaat. Dat is niet per definitie voordeliger. Vooral voor kleine vermogens is box 3 gunstig, en als je belegt voor je kind zal het vermogen een hele tijd vrij klein zijn.
- in principe bestaat een maatschap uit samenwerkende ondernemers met gezamenlijke assets (bv artsen die samen een secretaresse in dienst hebben en dure instrumenten bezitten). Een maatschap die puur bestaat om de ene deelnemer het bezit en de andere het management te geven, dat vind ik zo snel nergens op internet.
- het is geen standaard gebruik van de constructie, dus je zal al snel een adviesgesprek moeten hebben om alles goed in te richten. Dat is weer kosten en moeite.
- als het gaat om een eigen huis, mag je tegenwoordig tot een ton belastingvrij schenken. Die maatregel is definitief gemaakt. Dus schenkingsrecht wordt niet zo heel erg snel een probleem. Anders kan je altijd nog stukje bij beetje overdragen.

Ik denk dus dat dit een verschil in regelgeving is tussen België en Nederland waarbij het in België kennelijk gebruikelijker is om dit soort constructies te gebruiken. Het kan allemaal best de moeite waard zijn (weet ik niet), maar dan is denk ik toch al snel de voorwaarde dat het op termijn om flinke bedragen gaat. Je kan m.i. ook gewoon beginnen op je eigen naam en als het groot begint te worden nog eens nadenken.

Als het gaat om de oorspronkelijke vraag, daar heb ik ook wel een mening over. Het hangt ervan af wat je wil. Wil je met zo weinig mogelijk risico en management een vermogen opbouwen, of zie je het ook als een educatief project? Als het om het eerste gaat, zou ik doen wat de originele poster doet: één of twee brede indexfondsen en periodiek op de automatische piloot bijkopen. De tijd en samengesteld rendement moeten het werk dan doen.

Als het om het tweede gaat, zou ik kiezen voor een portefeuille van grote, degelijke, stabiele bedrijven die ook voor jongeren een zekere zeggingskracht hebben: zeg maar in de lijn van Coca Cola, Nike, Ahold, Disney. Dat geeft echt het idee een stukje van een bedrijf te bezitten, je ziet heel direct het vermogen toe- en afnemen, je kan samen kwartaalcijfers doornemen, je ziet dividend binnenkomen. En tegelijk heb je een behoorlijk defensieve belegging die op termijn vrijwel zeker een behoorlijk rendement zal maken.
[verwijderd]
0
Ik denk dat wat Peter bedoeld in Nederland een trust heet.

Totaal niet interessant tenzij je miljoenen voor je kinderen opzij wilt liggen.
theo1
0
Peter,

Ik vind nu het volgende artikel: www.axisfinance.be/nl/hoe-kan-ik-via-...

Dit is dus wat je bedoelt. Maar dit is een Belgische site. Ik denk dat er hier dus een verschil zit tussen Nederland en België.
theo1
0
@Ben: inderdaad, om precies te zijn een Afgezonderd Particulier Vermogen nl.wikipedia.org/wiki/Afgezonderd_par... Die zijn meestal vormgegeven als een trust. De gemiddelde omvang is €2,7 miljoen volgens wikipedia, dus inderdaad alleen interessant voor erg grote vermogens.
[verwijderd]
0
Het grappige trouwens dat je een trust opzet als je je kinderen eigenlijk niet vertrouwt met het geld ;)
[verwijderd]
1
quote:

BEN neutraal schreef op 22 jul 2016 om 14:36:


Het grappige trouwens dat je een trust opzet als je je kinderen eigenlijk niet vertrouwt met het geld ;)


Je kinderen meestal wel, maar vaak hangen daar anderen aan en de praktijk wijst uit dat het daar vaak mis gaat.
[verwijderd]
0
Een slimme belegging is ook koop een huis in de stad waar je kinderen gaan studeren, winst is woonlasten en met het tij mee ook nog eens waardevermeerdering.
Willen ze er ook nog na studie blijven, kan het pand wegens bewoonde toestand ook nog voor zacht prijsje overgaan.
theo1
0
quote:

BEN neutraal schreef op 22 jul 2016 om 14:36:


Het grappige trouwens dat je een trust opzet als je je kinderen eigenlijk niet vertrouwt met het geld ;)


Het heet zo omdat degene die het bezit inbrengt, de beheerders (trustees) moet vertrouwen. Volgens wikipedia is het idee oorspronkelijk Arabisch en tijdens de kruistochten in Europa geïmporteerd: een ridder die op kruistocht ging, gaf zijn bezittingen thuis zolang in beheer bij iemand die hij vertrouwde.

Huiskamervraag: waarom werden trusts vooral in Engeland populair terwijl de kruistochten toch vooral een Frans feestje waren? Ik heb geen idee.
ffff
0
Theo,

Ik reageer nu pas omdat ik bijna twee dagen niet in de KK ben langs geweest.
Je hebt een goede omschrijving gegeven en gevonden van een maatschap in Nederland en in België. Die maatschap in Nederland was mij overigens ook heel goed bekend omdat nogal wat artsen hun praktijk in een maatschap uitoefenen. Dus 2 of drie specialisten in een maatschap.
Deze Nederlandse maatschap is inderdaad TOTAAL: anders dan de Belgische Maatschap die ik bedoel. Bij een Belgische maatschap hoeft er geen cent inkomstenbelasting betaald te worden. Er is namelijk geen sprake van een onderneming. Nogmaals geen cent.

De Belgische maatschap kan volledig buiten een notaris worden opgericht. Dus je hebt ook geen notariskosten. De juridische afdeling van een grootbank regelt dat helemaal voor je en voor een beetje klant doen ze dat gratis.

Ik run al vele jaren Belgische maatschappen en dat kost dus aan kosten vrijwel niks. Het enige dat de maatschap wel moet betalen is bijvoorbeeld dividendbelasting over ontvangen dividenden in zijn portefeuille.

Een maatschap is absoluut geen trust. ! Ben denkt dat ik een maatschap verwar met een trust, maar ik weet heel goed het verschil tussen een trust en een maatschap. Nogmaals die laatste ( maatschappen ) run ik al heel wat jaren. Maar geen trust.

Theo, wat je wel goed begrepen hebt is dat er blijkbaar wel het WOORD "Maatschap" ook in het Nederlands betaat maar dat in België het juridische begrip "Maatschap" een totaal andere is dan in Nederland.

Waarom worden maatschappen opgericht? Zoals gezegd verleg je een stuk vermogen naar de maatschap, dus naar je kind/ kleinkind dat je tesamen met je kind hebt en voert alleen als vader het bewind.

Ook daarvoor is GEEN notaris nodig. Het BEHEER van de portefeuille van de maatschap staat in de notulen van de maatschap zeer duidelijk omschreven. Eigenlijk kan het kind ( en diens vrijer) er dus niet bij, zolang vader het niet uitvoert.

En herhaald wat ik gistermorgen schreef: Het grote voordeel zit hem in het VOLLEDIG ontwijken van successierechten en / of het volledig ontwijken van schenkingspercentages die je moet betalen als er vermogen geschonken wordt.

Leerzaam aan deze discussie in deze draad is dus dat er in twee buurlanden totaal verschillende mogelijkheden bestaan om vermogen te versluizen, zonder ook maar enige kosten. Geen notariskosten, geen schenkingspercentagekosten en/of later eventueel geen successierechten. Want het vermogen is al van het kind.

Een trust is weer totaal iets anders, waarbij wel een notariële akte met clausules etc. etc. moet worden opgemaakt.

In tegenstelling tot wat Ben beweert is theoretisch een maatschap in België al interessant bij tienduizenden Euro's tot uiteraard miljoenenbedrag. Ook bij een portefeuille van tienduizenden Euro's wordt er vermogen versluisd zonder kosten.

Peter

theo1
1
@Peter: Ben heeft het over de Nederlandse situatie. En dat is logisch, want Ben is een Nederlander, ik ben een Nederlander en de originele vraagsteller is (naar ik aanneem, en aan zijn taalgebruik te zien) ook Nederlander. Dit speelt zich dus in Nederland af.

Wat Ben zegt is dat het dichtstbijzijnde equivalent van jouw Belgische maatschap, in Nederland een trust (afgezonderd particulier vermogen) is. In België is dat kennelijk allemaal heel gemakkelijk en goedkoop, maar in Nederland heeft een soortgelijke constructie pas zin als het om miljoenen gaat, vanwege de hoge kosten om hem in stand te houden.

Je vraagt je trouwens af waarom ze in België überhaupt successierecht hebben als die zo gemakkelijk te ontlopen is. In België zijn ze kennelijk nogal dol op symbolische belastingen die geen zinnig mens echt betaalt omdat het zo simpel is die te vermijden (zie ook de speculatietaks).

Volgens mij is er in Nederland gewoon geen constructie beschikbaar die je de mogelijkheid geeft om het vermogen van je kind te beheren zonder dat dat kind (of zijn of haar vlam van het moment) daar toegang toe heeft. Je zet het geld op zijn naam, en dan heeft junior volledige toegang op zijn 18e, of je zet het geld op je eigen naam en dan is het van jou tot je het schenkt. En bij grotere bedragen is het dan schenkingsrecht dokken (of dat vermijden door het voor een huis te gebruiken, of in jaarlijkse porties onder de belastingdrempel te schenken). Het geld is van de ouder of van het kind. Voor zover ik weet of kan vinden, is er in Nederland gewoon geen tussenweg die voor "normale" bedragen haalbaar is.
rationeel
0
Bij Alex kun je gewoon een rekening op naam van je kind openen. Alleen aandelen. Volgens Alex MOGEN opties niet van ???Slaat natuurlijk nergens op zolang je gedekt schrijft of puts of calls koopt.
Geen risico voor Alex.

Het vermogen van het kind wordt bij het vermogen van de ouders geteld.

Het zal ook zo zijn dat er per jaar schenkingsbelasting betaald moet worden, als de schenkingsvrije voet wordt overschreden.
[verwijderd]
0
Interessante discussie. Bedankt allemaal.

quote:

ffff schreef op 23 jul 2016 om 22:01:


Ik run al vele jaren Belgische maatschappen en dat kost dus aan kosten vrijwel niks. Het enige dat de maatschap wel moet betalen is bijvoorbeeld dividendbelasting over ontvangen dividenden in zijn portefeuille.


Beste Peter, ik zou graag met jou een paar berichten uitwisselen over maatschappen, maar ik zie in dit forum geen functie om persoonlijke berichten te versturen.

Kun je me, als je dat wil, contact met me opnemen? (e-mailadres info AT kitteh DOT eu)


ffff
0
Zomoe,

Neem de moeite deze draad nog eens van begin tot eind goed door te lezen. Er staat een karrenvracht goede informatie in over het beheer van portefeuilles voor je kinderen....in België.

Nogmaals als je de moeite neemt zul je zien dat de discussie een beetje vastloopt op de vraag of je zo'n constructie nu in Nederland of in België wilt opzettten..
Uit de antwoorden van Ben heb ik nu juist gelezen dat je wel degelijk vermogen voor je kind in een effectenportefeuille kunt beheren. Ben heeft het over Nederland.

Ik heb het over België. Bij KBC hebben ze een afdeling die je daarbij fantastisch begeleidt. Uitgebreide informatiemap. Contact opnemen via je KBC bankdirecteur

Het begrip "Maatschap" heeft wel degelijk verschillende betekenissen, verschillende juridische ladingen, hetgeen uit de bijdragen van Theo bleek. De maatschap waar ik het over heb kun je niet vergelijken met bijvoorbeeld een artsenmaatschap in een Nederlands ziekenhuis.

Gezien heel wat negatieve ervaringen met uitwisselen van e-mailadressen ben ik daarmee gestopt. Ik kom HIER al bijna 20 jaar en heb mijn lessen geleerd. Ik hoop dat je daar begrip voor kunt opbrengen.

Ik zou zeggen: Probeer je vraag " in het algemeen" te stellen.

Peter
ffff
0
Zomoe,

Voor de volledigheid: Per 1 juni aanstaande worden Maatschappen in Vlaanderen fiscaal anders benaderd, afgehandeld.
Het is maar dat je het weet.

( Past volledig bij mijn levenservaring: Overheden zijn echt onbetrouwbare partners. Ze stellen iets voor, maken iets mogelijk, maar na pakweg 10 jaar of zo, gaan ze eenzijdig voordelen weghalen. Onbetrouwbaarder dan onbetrouwbaar, zo reageert regelmatig de Overheid.
Enfin: We kunnen altijd naar een ander land...

Peter
[verwijderd]
0
Hallo Peter!

Bedankt voor de tip ivm die fiskale nieuwigheid.

Ik zie je reactie nu pas.

De reden waarom ik je graag had gemaild is omdat een vriend geld voor me belegt en we die overeenkomst tussen ons inderhaast juridisch in een maatschap hadden gestoken met behulp van een statuut van een andere maatschap dat hij had liggen.

Er lijken meer maten en meer geld bij te komen en dus zou het wel fijn zijn als het allemaal goed geregeld was. Ik heb online hier en daar flarden informatie gevonden waarmee ik de statuten wat kan bijschaven.

Maar we zijn er dus aan begonnen zonder echt goede modeldocumenten of veel kennis ter zake.
Omdat jij er wel veel van lijkt te weten had ik gehoopt dat je eventueel wist waar we degelijke modellen konden krijgen of dat je een paar vragen zou willen beantwoorden.

We zitten nog altijd met de vraag hoe bijvoorbeeld maten het best kunnen toetreden, wie daarmee moet instemmen, hoe de documenten er best uitzien.

Dit bericht past niet helemaal in deze thread, ik zou je een persoonlijk bericht hebben gestuurd als ik de mogelijkheid daartoe gevonden had.
Onze situatie is 100% Belgisch en heeft niet met kinderen te maken, maar wel met een maatschap (dit is zo'n beetje de maatschap-thread, dus misschien is het niet helemaal off-topic). De maatschap betreft een vriend die voor vrienden belegt.

Info is altijd welkom. :-)
48 Posts, Pagina: « 1 2 3 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Ctac onderuit op Damrak

09:12 De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag met een kleine plus geopend. De meeste andere Europese beurzen bego...

  Indices

  AEX 573,18 +0,08%
  EUR/USD 1,1157 +0,00%
  Germany30^ 12.708,80 +0,60%
  Gold spot 1.491,52 +0,10%
  LDN100-24h 7.170,48 +0,37%
  NY-Nasdaq Composite 8.089,54 -0,83%
  US30# 26.857,83 +0,31%

  Stijgers

  AMX
  +0,20%
  AEX
  +0,08%
  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%

  Dalers

  AALBER...
  0,00%
  ABN AM...
  0,00%
  Accell
  0,00%
  Accsys
  0,00%
  Acomo
  0,00%

  Nieuws Forum Meer»

  (28)

  gokker op 21-okt-19 09:39
  (10)

  bloff op 21-okt-19 09:38
  (9)

  Dennis Marxen op 21-okt-19 09:37
  (1)

  FlashHenk op 21-okt-19 09:35
  (15)

  tinybolus op 21-okt-19 08:09

  Column Forum Meer»

  (9)

  Jhr von Hochhausen op 21-okt-19 09:30
  (2)

  P_kaas op 21-okt-19 09:08
  (363)

  Optiefan op 21-okt-19 07:17
  (6)

  Optiefan op 20-okt-19 19:02
  (6)

  Prince Doji op 20-okt-19 21:23