Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Politici schuwen discussie kosten gezondheidszorg.

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
214 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
New dawn
0
quote:

CrashAap schreef op 27 aug 2012 om 20:50:


Ik mag als consument mijn eigen medicijnen niet kiezen,


Ik denk niet dat er veel patiënten zijn die hun eigen medicijnen willen gaan kiezen na diagnose.

Bij hoofdpijn durf ik dat zelf nog wel, maar dan houdt het wel zo'n beetje op.
[verwijderd]
1
Beteugeling groei zorgkosten zijn als volgt mogelijk.
Het is noodzakelijk om de financiële belasting van onze samenleving voor de zorg te beperken tot een bepaald niveau. Dit niveau moet voortschrijdend voor 10 jaar worden vastgelegd. Bijvoorbeeld tot 2022 mag het niet hoger worden dan 15 % van ons BNP. Maatregelen ter beteugeling op de volgende 4 fronten:
1: De vraagzijde:
De zorgvrager moet beperkt worden in zijn vrijheid om kosteloos alle zorg te mogen vragen die wordt geboden. Dit zou kunnen door elke zorgvraag, die start bij een consult in de huisartsenpraktijk, te belasten voor een bepaald bedrag. Dus “consult co-payment”. Bijvoorbeeld 5 Euro consultbijdrage. De huisarts wordt voor 4 Euro per gebracht consult op jaarbasis gekort. Die extra 1 Euro is om de bijdrage van 20 % armlastigen kwijt te schelden. Als geen ander weet de huisarts in de regel wel de financiële situatie van de zorgvrager in te schatten. Hiermee is tevens de gewenste solidariteit op vraagniveau gegarandeerd. Zonder portemonnee naar de huisarts kan niet meer. Bij elke club waar je het abonnementsgeld in januari al hebt betaald neem je de portemonnee toch ook mee voor een drankje in de kantine. Waarom bij een gezondheidszorg club niet? Praktijk biedt koffie automaat.
2: Zorg aanbodzijde:
1e echelon: huisarts c.s. praktijk: Een kwantitatieve beperken van het aantal verwijzingen van patiënten naar een hoger echelon. Bijvoorbeeld 1 per ingeschreven patiënt per jaar. Bij-kopen of groepsmiddeling is toegestaan. Dit dwingt de huisarts(engroep) om naar specialisten(poh’s) in de eigen praktijk omgeving te verwijzen. Down (goedkoper) verwijzen i.p.v. Up (duurder) verwijzen !!. Meer verpleegkundige inzet. Voor een groot deel van de ouderenzorg is verpleegniveau deskundigheid genoeg.
2e echelon: de Specialisten extramuraal (polikliniek): Beperking van herhaal afspraken in de praktijkgroep tot drie opeenvolgend consulten van de patiënt. Daarna is nieuwe verwijzing van de huisarts nodig. Valt weer onder de quotering van de huisarts.
3e echelon: Ziekenhuis: Regionalisering van het totale bedden aanbod gerelateerd aan het aantal inwoners in het bedieningsgebied. Opvoering verplicht percentage dagbehandeling en kort verblijf versus ligdagen. Aparte klasse van High Care ziekenhuizen voor dure behandelingen. De overheid heeft, namens alle nederlanders, wél als taak om de discussie over de inzet van dure zorg in de laatste maanden voor het te verwachten overlijden te stimuleren met als resultaat dat meer zorgclienten dit niet meer willen. In principe dure behandeling afbouwen als men de gemiddelde leeftijd heeft overschreden. Echter ook wel rekening houden met het kwaliteits niveau van het leven van de client.
New dawn
0
Een probleem voor de gezondheidszorg en de politici die het onderwerp idd mijden, zijn de nieuwe ontwikkelingen. Vroeger waren er geen niersteenvergruizers, MRI-scanners en minder speciale kostbare behandelingen.

Wil je het budget in stand houden, moet je ergens anders snijden of geld lenen. Dat laatste is niet erg populair meer, vooral niet in Brussel.
Bellafleur
0
quote:

Hmm schreef op 27 aug 2012 om 20:50:


[...]

Je schreef laatst dat je 50 was. Ik denk dat je dan de enigste Nederlander bent die onmiddellijk na zijn geboorte zelf premie is gaan betalen.


Tja......eruit schiften wat belangrijk is.....
Bellafleur
0
quote:

Hmm schreef op 27 aug 2012 om 20:59:


[...]

Ik denk niet dat er veel patiënten zijn die hun eigen medicijnen willen gaan kiezen na diagnose.

Bij hoofdpijn durf ik dat zelf nog wel, maar dan houdt het wel zo'n beetje op.


Met medicijnen wordt hier allicht op het merk gedoeld.
New dawn
0
quote:

joehoe! schreef op 27 aug 2012 om 21:16:


[...]

Met medicijnen wordt hier allicht op het merk gedoeld.


Misschien, al denk ik niet dat iedereen de producten van bv Eli Lily, Roche, Pfizer, Merck, etc precies kent. Ook daar durft de gemiddelde patient niet aan te beginnen.
bub
1
Gezondheidszorg is de olifant in de hoek van de kamer.
Wellicht is het fixeren van de gezondheidskosten op een x percentage nog niet zo'n gek idee. De vele aanbieders willen een stuk van de cake en kunnen bieden. Marktwerking kan er dan voor zorgen dat een efficiëntieslag op gang komt om toch marges te behouden. Om de kwaliteit op peil te houden is een sterk toezicht nodig want er zullen veel aanbieders zijn die door slechtere kwaliteit te bieden de prijs willen drukken.
Een kwaliteitsslag zal ook helpen. De auto-industrie stond in de jaren 89-90 met de rug tegen de muur en heeft door een geweldige inspanning zich teru gevochten. Iets dergelijks moet hier ook mogelijk zijn. En dat zonder vette staatssubsidies, want die maken lui. Nee, begrippen als lean en 6sigma kunnen ook hier een omwenteling veroorzaken: verspilling uitbannen en goed definiëren wat kwaliteit is. En voor dat je roept: het gaat hier om mensen. Ja dat klopt. Maar in het huidige systeem raken mensen ondervoed in ziekenhuizen en de statistieken met medische fouten zijn niet misselijk. Het moet echt anders en meer geld is niet de oplossing.
Overigens, ik ben benieuwd met hoeveel de kosten dalen als behandelingen die zeg minder als 5 dagen toevoegen aan de gemiddelde levensverwachting geschrapt worden. Ik vermoed (wilde gok) dat penicilline, verbeterde hygiëne en beter voedsel voor 90% van de verlenging van de levensverwachting hebben gezorgd. Dat is zag 1% van de medische budgetten. Als we nu stoppen met verkeerde eten en voldoende bewegen we heel goedkoop nog een slag kunnen maken. Met het bespaarde geld kun je leuke dingen doen.

Het zal niet gebeuren omdat veel mensen tegen iedere prijs de extra dagen willen. Er zijn tenslotte geen ongelovigen in de loopgraven.
Willempie3
0
quote:

zzzaai schreef op 27 aug 2012 om 20:19:


Heb nu 50 jaar premie betaald en nooit wat van gebruikt
Ja vuiltje in mn oog bij de dokter
En kies getrokken, zelf maar betaald

En de premie is nu bijna 160 Euro p/m?
Doe ik iets fout?
Ik geef zelfs bijna geen 160 Euro uit aan eten bijna

Mn autoverzekering is nog maar 6 Euro
Ik bots niet zo graag

Dus waarom heb ik nu al bijna n TON(100.000) uitgegeven aan iets wat ik niet gebruik


Stap over naar Anderszorg. Die kost maar 68 Euro in de maand. Wel met extra eigen risico van 500 Euro per jaar. Als je toch nooit wat hebt is dat niet erg. En het scheelt je 1100 Euro per jaar.

W3.
Bellafleur
0
quote:

Hmm schreef op 27 aug 2012 om 21:22:


[...]

Misschien, al denk ik niet dat iedereen de producten van bv Eli Lily, Roche, Pfizer, Merck, etc precies kent. Ook daar durft de gemiddelde patient niet aan te beginnen.


Patiënten hebben donders goed door wanneer ze met een goedkoper merk "afgescheept" worden. Suggestie hoogstwaarschijnlijk, maar vaak zorgen die voor (meer) bijwerkingen of hebben minder effect.
sl2722
2
Ik wil hier toch wel even het eea nuanceren.
Ik ben nl zelf werkzaam in de gezondheidszorg en bekijk het dus van de andere kant. Vaak wordt genoemd de vergrijzing. Dit is natuurlijk gedeeltelijk waar. Maar we moeten ons ook realiseren dat de ouderen van nu langer vitaal zijn en blijven door een andere leefstijl. De stijgende kosten zijn hierdoor niet te verklaren.
Nieuwe dure technieken doen hun intrede. Dit betekent dat de diagnose eerder kan worden gesteld, zodat langdurige ziekenhuis opname vaak achterwege blijft.
M.i. zit de stijging van de kosten voornamelijk in:
1. heel veel papierwerk onder het mom van kwaliteit. Certificering etc.
2. functiedifferentiatie (we hebben tegenwoordig iemand voor de medische handelingen, iemand voor de konten te wassen, iemand voor de pillen, iemand voor de steunkousen, iemand voor de voeding etc. Allemaal functies die onderling niet uitwisselbaar zijn.
3. Heel veel ziekenhuizen hebben allemaal afdelingen die niet aan het primaire zorg proces toebehoren (afd opleidingen, zeer veel controllers, etc).
4. allerlei nieuwe plannen die de directie op de hei bedenkt die met mooie slogans het huis worden in geslingerd. Dit alles kost heel veel tijd en energie en dus personeel.

daarnaast vind ik het absurd dat ziektekosten verzekeraars voetbalclubs kunnen sponsoren. Dit geld word aan het zorg proces onttrokken!!!

Marktwerking in de zorg werkt niet!!!!!!!!
Bellafleur
0
quote:

Willempie3 schreef op 27 aug 2012 om 21:50:


[...]

Stap over naar Anderszorg. Die kost maar 68 Euro in de maand. Wel met extra eigen risico van 500 Euro per jaar. Als je toch nooit wat hebt is dat niet erg. En het scheelt je 1100 Euro per jaar.

W3.


In het verleden kreeg je een premie als je iemand aanmeldde, dus zaai.....even een kennis porren. Kunnen jullie de premie delen, scheelt weer een hoop geld!
[verwijderd]
0
quote:

Willempie3 schreef op 27 aug 2012 om 21:50:


[...]

Stap over naar Anderszorg. Die kost maar 68 Euro in de maand. Wel met extra eigen risico van 500 Euro per jaar. Als je toch nooit wat hebt is dat niet erg. En het scheelt je 1100 Euro per jaar.

W3.


Goedkoop is duurkoop, altijd geweest, onderlaatst iemand op tv, kwam in ziekenhuis in Griekenland, gelukkig kon hij na 17 dagen weer naar huis, kreeg wel zelf een rekening te betalen van €12.000 omdat de basisverzekering niet alles vergoed.
Dit is ook het misselijke gemene van regeerders die roepen dat de minima zich goedkoop voor €89 in een basisverzekering kunnen verzekeren.

Lees je polis goed na, weet wat je doet, €12.000 kan ook zomaar €120.000 zijn.

Bellafleur
0
quote:

E.Roemer MP schreef op 27 aug 2012 om 22:02:


[...]

Goedkoop is duurkoop, altijd geweest, onderlaatst iemand op tv, kwam in ziekenhuis in Griekenland, gelukkig kon hij na 17 dagen weer naar huis, kreeg wel zelf een rekening te betalen van €12.000 omdat de basisverzekering niet alles vergoed.
Dit is ook het misselijke gemene van regeerders die roepen dat de minima zich goedkoop voor €89 in een basisverzekering kunnen verzekeren.

Lees je polis goed na, weet wat je doet, €12.000 kan ook zomaar €120.000 zijn.
Een goede aanvullende reisverzekering mss. een idee?
basberg
0
Geldt dit niet voor onderwijs - defensie- overheid - woningcorporaties etc. Je had mogen verwachten dat door de komst van de computers de papierberg zou slinken en mensen meer tijd hadden voor handelingen. Er zijn daardoor in het management administratie en toezicht zoveel extra banen gecreëerd dat overheads in deze sectoren de pan uit zijn gerezen.
[verwijderd]
0
quote:

joehoe! schreef op 27 aug 2012 om 22:04:


[...]

Een goede aanvullende reisverzekering mss. een idee?Voor jou vast en zeker.
Bellafleur
0
quote:

E.Roemer MP schreef op 27 aug 2012 om 22:11:


[...]


Voor jou vast en zeker.


Vreemde reactie, ik ga nooit op vakantie, heb dus niets nodig.
==================
0
quote:

Hmm schreef op 27 aug 2012 om 20:59:


[...]

Ik denk niet dat er veel patiënten zijn die hun eigen medicijnen willen gaan kiezen na diagnose.

Bij hoofdpijn durf ik dat zelf nog wel, maar dan houdt het wel zo'n beetje op.


Wat ik hiermee bedoel is dat er van keuzevrijheid (een noodzakelijke voorwaarde om van marktwerking te kunnen spreken) geen enkele sprake is in de zorg. Zelfs je eigen huisarts mag niet eens het beste medicijn voorschrijven voor jouw kwaal, maar krijgt dat opgedragen van de zorgverzekering. Ook al is medicijn A bewezen beter dan B, dan nog zal de zorgverzekering de huisarts dwingen B voor te schrijven indien de zorgverzekering toevallig een contract heeft met de fabrikant van medicijn B en niet met de fabrikant van medicijn A. Waarschijnlijk uit kostenoverweging. Medicijn A wordt dus gewoon niet vergoed door de zorgverzekeraar. Tsja het moet wel goedkoop want we moeten er ook nog iets aan verdienen he.
Zo blij moet je er dus helemaal niet mee zijn; met deze gang van zaken. En van marktwerking is in de verste verte niets te bekennen.
ffff
0
Peerke,

Zoals je zelf kunt constateren zijn er heel waardevolle en zinnige bijdragen gepost. Ik noem nog eens expliciet de bijdragen van Imosana en Bub. Daarvoor dank en persoonlijk kan ik mij in veel van de mogelijkheden die Imosana noemt wel vinden. Natuurlijk heb ik zelf ook best ideeën hoe het probleem van de enorme kostenstijging voor gezondheidszorg aangepakt zou kunnen worden, maar ik vind dit nu typisch wel een onderwerp waar politici ook verantwoordelijkheid voor dragen. Je kunt je er niet van afmaken door te stellen....dat het in de spreekkamer maar besproken moet worden. Geen mens die het doet, maar beluister het debat van zondagavond nog maar eens.

Verder hebben enkele mensen er op gewezen dat afschaffing marktwerking ook niet de grote oplossing zal zijn. Hooguit hier en daar zal het helpen de kosten onder controle te houden. Lees de bijdragen maar!

En tenslotte de praktijk: Het gaf nogal wat commotie in de KK toen ik beschreef, niet meer dan beschreef, dat er ineens strengere eisen werden opgelegd, voorwaarden geformuleerd om aan een dure behandeling te beginnen. Zomaar ineens: Dit afgelopen jaar! Ik beschreef het hier allemaal al: Dus....Er wordt wel degelijk al gesnoeid, bijgestuurd, ingeperkt....alleen gaat het eigenlijk allemaal een beetje in het geniep en houden de politici zich ( wijselijk) buiten de discussie.
Of zoals ik al schreef: Er is wel een behandeling mogelijk....maar die kost 8000 per maand. Niet vergoed. ..en wat is dan wijsheid: Erover beginnen, een fancy fair in de woonwijk organiseren om de gelden op te halen, een collecte onder voormalige collega's...of gewoon maar erover zwijgen?

Dat de exploderende kosten beteugeld moeten worden staat buiten kijf. Hoe dat moet gebeuren is mijns inziens ook een zaak voor politici. Verkondigen dat iedereen recht op alles heeft wat medisch mogelijk is, zonder erbij te zeggen hoe het gefinancierd moet worden, is weer zo'n typisch sinterklaasgedrag. Je wordt er als politicus wel populair van, maar de rekeningen worden niet betaald en de schulden lopen maar op.

Peter
New dawn
0
quote:

joehoe! schreef op 27 aug 2012 om 21:52:


[...]

Patiënten hebben donders goed door wanneer ze met een goedkoper merk "afgescheept" worden. Suggestie hoogstwaarschijnlijk, maar vaak zorgen die voor (meer) bijwerkingen of hebben minder effect.


Als de werkzame stof hetzelfde is maakt het niet veel uit. In eerste instantie moet de arts beslissen wat iemand nodig heeft. Als iemand altijd baat heeft gehad bij een middel zou dat niet moeten veranderen. Maar een zg generiek middel is niets mis mee. Maar het recht zelf geneesmiddelen te mogen kiezen is niet normaal.
New dawn
0
quote:

CrashAap schreef op 27 aug 2012 om 22:20:


[...]

Wat ik hiermee bedoel is dat er van keuzevrijheid (een noodzakelijke voorwaarde om van marktwerking te kunnen spreken) geen enkele sprake is in de zorg. Zelfs je eigen huisarts mag niet eens het beste medicijn voorschrijven voor jouw kwaal, maar krijgt dat opgedragen van de zorgverzekering. Ook al is medicijn A bewezen beter dan B, dan nog zal de zorgverzekering de huisarts dwingen B voor te schrijven indien de zorgverzekering toevallig een contract heeft met de fabrikant van medicijn B en niet met de fabrikant van medicijn A. Waarschijnlijk uit kostenoverweging. Medicijn A wordt dus gewoon niet vergoed door de zorgverzekeraar. Tsja het moet wel goedkoop want we moeten er ook nog iets aan verdienen he.
Zo blij moet je er dus helemaal niet mee zijn; met deze gang van zaken. En van marktwerking is in de verste verte niets te bekennen.


Ok, je schreef het in eerste instantie wat kort door de bocht op. De patient moet vind ik voorop staan, en dat ben ik dus met je eens.

Maar de totale kosten stijgen ieder jaar opnieuw. wat is hier aan te doen ? Niets doen, prima dan moet er ergens anders bezuinigd worden.
214 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Wall Street eindigt in het rood

22:23 De beurzen in New York zijn dinsdag met rode cijfers geëindigd, na de winsten van de voorgaande handelsdage...

  Indices

  AEX 545,23 -0,49%
  EUR/USD 1,1100 +0,19%
  Germany30^ 11.615,50 -0,85%
  Gold spot 1.507,55 +0,81%
  LDN100-24h 7.060,13 -1,64%
  NY-Nasdaq Composite 7.948,56 -0,68%
  US30# 25.898,34 -0,87%

  Stijgers

  Heijmans
  +4,55%
  Pharming
  +2,38%
  Accell
  +2,37%
  IMCD
  +2,22%
  ICT Group
  +1,85%

  Dalers

  Boskalis
  -3,42%
  ABN AM...
  -2,21%
  Arcelo...
  -2,15%
  NN Group
  -1,94%
  ALTICE...
  -1,93%