Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Monopolist ASML?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nick Bakker

Auteur:

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. Liveblog: Trump en BAM
  2. Liveblog: Microsoft
  3. Slotcall: Shell en Unies

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. Brogembank 5 juni 2014 16:59
    EUV of UEV?
    Dit is wel één van de weinig Nederlandse Buffett-aandelen met een moeilijk overbrugbare "Moat" met de concurrentie volgens mij. Probleem is mogelijk onze nuchterheid; ASML zou waarschijnlijk, als de primaire notering op de Nasdaq zou zijn, een veel hogere waardering kunnen krijgen.
    Blijft natuurlijk speculatief

  2. Belegde boterham 5 juni 2014 17:06
    quote:

    Belegde boterham schreef op 5 juni 2014 17:06:

    "ASML is beleggersfantasie!"...

    Wellicht voor de die 10 punten boven de gemiddelde k/w, maar verder prima bedrijf met prima producten en balansen en winsten:

    www.asml.com/asml/show.do?lang=EN&...

    Ps long ASML al enige jaren
  3. Met Effekt 5 juni 2014 17:34
    "Het is knap dat de chipmachinefabrikant als enige EUV machines kan maken, maar het is wel de vraag of deze technieken zo ingewikkeld zijn dat bijvoorbeeld de Chinezen het niet na kunnen maken."

    Zelfs ASML kan nog geen EUV machines maken die voldoende snel werken. De Japanners kunnen het ook niet, dus ik verwacht dat het lang gaat duren eer de Chinezen mee kunnen doen in die markt.

    In de tussentijd verdient ASML ook goed met de niet-EUV machines. Daar richt ik mij op ipv op de EUV hype.
  4. Belegde boterham 5 juni 2014 19:17
    quote:

    Brogembank schreef op 5 juni 2014 17:57:

    [...]
    gefeliciteerd BB, dat zal geen windeieren gelegd hebben

    zelf long middels vrij korte calls
    Dank, was niet van plan afscheid van ze te nemen, zullen ongetwijfeld nog wat tegenslagen komen, maar verwacht ze over 10 jaar nog te hebben ;)

    Long term investor
  5. Belegde boterham 5 juni 2014 23:20
    quote:

    Alleen maar pech schreef op 5 juni 2014 22:14:

    Met welk bedrag heeft een lange termijn investering zin bij asml?
    Ben er met een behoorlijk bedrag op 60 euro ingestapt maar LT lijkt mij niet erg interessant.
    Mocht hij dit jaar 75 of nog hoger doen dan cash ik weer.

    Tell me otherwise.. :)
    Het bedrag en zin? Dat kan ik vanaf hier niet beoordelen. Beleggen is nogal persoonlijk. Ik zou er in ieder geval voor zorgen dat ik het geld niet nodig heb (posities moet sluiten om de begroting rond te krijgen)

    Tav de eventuele exit:

    Vrij simpele berekening

    Stel u heeft 100 a 60 = 6000 geïnvesteerd en bent voornemens te traden, want dat is het wat u doet, naar mijn bescheiden mening

    Dan zou ik op 75eu 80 stuks verkopen, de rest laat u staan, is dan gratiz...

    Heb dat onlangs bij NXPI gedaan, doe ik veelal bij, in mijn ogen speculatieve fondsen. 100% in de plus, helft eruit. (Onvo vorig jaar)

    Gros van mijn porto (90%) is LT dividend, no sell

    Veel suc6
  6. Belegde boterham 5 juni 2014 23:22
    quote:

    Belegde boterham schreef op 5 juni 2014 23:20:

    [...]
    Het bedrag en zin? Dat kan ik vanaf hier niet beoordelen. Beleggen is nogal persoonlijk. Ik zou er in ieder geval voor zorgen dat ik het geld niet nodig heb (posities moet sluiten om de begroting rond te krijgen)

    Tav de eventuele exit:

    Vrij simpele berekening

    Stel u heeft 100 a 60 = 6000 geïnvesteerd en bent voornemens te traden, want dat is het wat u doet, naar mijn bescheiden mening

    Dan zou ik op 75eu 80 stuks verkopen, de rest laat u staan, is dan gratiz...

    Heb dat onlangs bij NXPI gedaan, doe ik veelal bij, in mijn ogen speculatieve fondsen. 100% in de plus, helft eruit. (Onvo vorig jaar)

    Gros van mijn porto (90%) is LT dividend, no sell

    Veel suc6
    Correctie van mijn eigen bericht: ik vind ASML niet speculatief, maar valt niet in de categorie a la een Procter&Gamble of een Shell bijv.
  7. wwilliamss 6 juni 2014 02:24
    quote:

    joostw schreef op 5 juni 2014 23:09:

    Otherwise zou je ook put-opties kunnen schrijven; word je geassigned en je ziet het niet zitten voor de lange termijn, kun je weer call-opties schrijven en daarna weer van voren af aan beginnen.
    Mee eens.
    Ik heb aardig wat geschreven puts op ASML. Mooie premie.
    Altijd hoger risico geschreven puts bij calamiteiten,goed monitoren
    Mooi bedrijf
  8. [verwijderd] 6 juni 2014 08:51
    Helaas ben ik te weinig onderlegd, ik heb boekjes mbt beleggen maar de kreten komen niet overeen met binck.
    Jaren gelden wel calls en puts gedaan toen de oude binck site nog begrijpelijk was.
    Later kreeg je kreten zoals 'open koop' 'sluitings koop' en nog 2 maar daar snap ik niets van.
    Ik zou wel eens een vertaalslag van dit alles willen zien zoals 'kopen' en 'schrijven'.

    Net even gekeken en bij een call staat kopen of verkopen, bij aandelen kun je niks verkopen als je ze niet hebt.
    Ik denk dat bij opties verkopen 'schrijven' betekent, weet ik het, ik zie nergens die vertaalslag.

    Ik snap dat ik ontzettend laag op de kennis ladder sta maar ik vind het wel leuk en per saldo gaat het allemaal niet zo slecht.
    (Ofwel: laat het bekende afzeiken maar zitten...)

    Die speciale methodieken van geert schaai wilde ik wel eens proberen maar als hij zegt schrijven en dan koopt hij ook aandelen lijkt het wel of je beide in bezit moet hebben.
    Zodat de aandelen garant staan voor de geschreven puts denk ik dan.
    Als ik die luttele kennis een beetje machtig zou worden kon ik dat wel nadoen.
    Ik hoef zelf nooit een cal/put methodiek te berekenen, die interesse heb ik toch niet.
  9. forum rang 5 theo1 6 juni 2014 10:12
    @Alleen maar pech:

    Stel je begint met een positie van nul. Nu koop je een call. Daarna heb je een postie van 1; je hebt een positie geopend. Het was dus een "open koop" (moet je lezen als "openingskoop"). Als je die optie nu weer verkoopt, sluit je de postie; het is een "sluit verkoop".

    Schrijven is niks anders dan een optie verkopen die je niet hebt. Je gaat dus een optie short. Als je nu een call schrijft, open je een (negatieve) positie: het is een "open verkoop". Als je de call terugkoopt, sluit je de positie. Een "sluit verkoop" dus. Schrijven van opties is gemakkelijk omdat je niks daadwerkelijk levert: het enige dat je verkoopt is het recht om aandelen aan je te kopen of verkopen.

    Ze gebruiken die termen omdat je bij opties net zo gemakkelijk kunt kopen als schrijven. Het idee is dat je minder gemakkelijk per ongeluk schrijft terwijl je wilde kopen en omgekeerd. Bij aandelen is short gaan lastiger: je moet aandelen leveren, dus die moet je ergens lenen en dan verkopen. Omdat Binck dat niet faciliteert, zie je dat ook niet in het systeem.

    Wat Schaaij allemaal precies doet, weet ik niet, maar ik denk dat ik begrijp wat je bedoelt.

    Als je een call schrijft, geef je "het publiek" het recht om aandelen van je te kopen tegen een vaste prijs. Als je die aandelen niet hebt, loop je een groot risico. Stel je schrijft een call op Ahold voor een koers van €13. Nu heeft "het publiek" het recht om 100 aandelen Ahold van je te kopen voor €13 per aandeel. Nu wordt er opeens een vijandig bod gedaan op Ahold, voor €20 per aandeel. De call wordt uitgeoefend. Nu moet jij aandelen leveren voor €13, zodat je nu gedwongen wordt voor €20 te kopen in de markt en €7 per aandeel verlies te slikken. En opties gaan per 100. Je ziet het risico. Daarom is het minder riskant om calls te schrijven op aandelen die je al hebt (gedekt schrijven) zodat je "uit voorraad" kan leveren.

    Als je puts schrijft, is het anders. Nu geeft je "het publiek" het recht om aandelen aan je te verkopen tegen een vaste prijs. Natuurlijk kan dat ook mis gaan, bijvoorbeeld bij een gevalletje Imtech. Stel dat er zo'n schandaal uitkomt, de koers keldert 40% en je geschreven puts worden uitgeoefend. Dan ben je gedwongen te kopen tegen een prijs die je nooit meer terug gaat zien. Puts dus alleen schrijven op aandelen van de beste kwaliteit, waarvan je het niet erg vindt om ze geleverd te krijgen. Professionals dekken zo'n optie-positie af door het aandeel short te gaan: als ze geleverd krijgen, sluit de positie automatisch zonder dat een plotseling ongeluk ze kan treffen. Maar voor ons particuliertjes is dat niet zo gemakkelijk.

    Edit: paar schrijffouten gecorrigeerd.
  10. Met Effekt 6 juni 2014 11:13
    @theo1: prima uitleg

    @Alleen maar pech: als je moeite hebt om de terminilogie te begrijpen dan zou ik van opties afblijven. Opties zijn een zero-sum game. Bij aandelen kan iedereen winnen als het onderliggen bedrijf goed loopt maar met opties wint de ene partij op kosten van de andere partij die verliest.
    Als je in opties handelt moet je er zeker van zijn dat je "slimmer" bent dan de tegenpartij. Als je al aandelen hebt en calls schrijft voor extra inkomsten is het een genuanceerder verhaal (verlies bij koersstijging is dan geen echt verlies maar opportunity loss).

    Als alternatief voor opties zijn er turbos te koop. Die zijn, met de lage rente, ook goedkoper dan opties (geen tijdswaarde en je ontvangt dividend) en hebben geen afloop datum. Ik zou turbos met een kleine (kleiner dan 3) hefboom kopen zodat de kans op uitstoppen (de turbo wordt gesloten - met groot verlies - als de aandelen koers een vooraf bepaalde waarde bereikt) klein is.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.