Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TABS Holland in 2022

93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 2 mei 2022 11:27
    Hout staat er niet bij….

    BOUW
    Toeleveranciers bouwmaterialen in verdrukking door prijsstijgingen
    Arend Clahsen 1 mei   16:30


    In het kort

    Producenten van bouwmaterialen lijden onder schaarste aan grondstoffen en hoge prijzen, blijkt uit enquête.
    Veel ruimte om schokken te absorberen is er niet meer, want de meeste maatregelen zijn al genomen.
    Energiezekerheid en prijsindices kunnen branche weer vertrouwen geven om vaste prijzen af te spreken met aannemers.
    Overheid kan met dat soort maatregelen voorkomen dat bouw vastloopt, stelt branchevereniging NVTB.
    Producenten van bouwmaterialen zoals beton, isolatiemateriaal, gips, metaal en kunststof zitten klem door de schaarste aan ruwe grondstoffen en omhooggeschoten energieprijzen. Ze moeten hogere prijzen voor hun inkoop betalen, het is duurder om hun materialen te produceren en ze slagen er maar beperkt in om die prijsstijgingen door te berekenen bij hun klanten. Discussies daarover verlopen soms in een grimmige sfeer. De onzekerheid in de markt leidt tot stagnatie en uitstel van bouwprojecten.
    Dit blijkt uit een enquête die de Nederlandse Vereniging Toeleverende Bouwmaterialenindustrie (NVTB) heeft gehouden onder haar achterban. 95% van de toeleverende industrie heeft te maken met gestegen prijzen door toegenomen concurrentie en een beperkt aanbod van grondstoffen. Bij 35% van de bedrijven zijn de prijsstijgingen en de verstoringen groot. Dat gaat onder meer om materialen als polyol (voor isolatie), aluminium, staal, zand, grind, cement, pvc, glasvezel en hout.
    Weinig ruimte om schokken op te vangen
    'De uitkomst is zorgwekkend', zegt NVTB-directeur Niels Ruijter. 'De hele industrie heeft ermee te maken en het grijpt om zich heen. Eerst was het corona, toen stegen de energieprijzen en nu komen de effecten van de oorlog in Oekraïne erbij.' Veel ruimte om nieuwe schokken te absorberen is er niet, stelt Ruijter. De leden van de NVTB-brancheverenigingen hebben gesprekken gevoerd met leveranciers en afnemers. Soms zijn overeenkomsten aangepast en de geldigheidsduur van offertes en aanbiedingen is verkort. Ruijter: 'Het gereedschap dat onze leden ter beschikking staat is gebruikt. Zij kunnen niet veel meer doen dan ze nu al doen.'
    ‘Eerst was het corona, toen stegen de energieprijzen en nu komt de oorlog erbij’
    NVTB-directeur Niels Ruijter
    De vereniging wil dat de overheid met maatregelen komt om te voorkomen dat het bouwtempo geraakt wordt door de onzekerheid. Door het gebrek aan goede prijsindices - ze zijn vaak te breed en wegen individuele uitschieters beperkt mee - durven aannemers en toeleveranciers geen langetermijnafspraken te maken. Het Rijk moet volgens Ruijter het voortouw nemen bij de opzet van nieuwe indices, die toeleveranciers, aannemers, installateurs, projectontwikkelaars, overheden en andere opdrachtgevers meer gemak en vertrouwen geven bij nieuwe contracten.
    Onafhankelijke prijsindices nodig
    Bij een eerder initiatief lukte dat nog niet. Vanwege de gestegen bouwkosten stelde Bouwend Nederland een clausule op die aannemers in hun contract kunnen opnemen. Die stelt hen in staat de kostenstijgingen als gevolg van de oorlog door te berekenen. Voor veel investeerders, zoals pensioenfondsen en woningcorporaties, is dit niet werkbaar, omdat er geen enkel zicht is op een eindprijs, zo wijst de praktijk volgens vastgoedadviseur Capital Value uit.
    Een onafhankelijke benchmark kan in de ogen van Ruijter helpen de patstelling te doorbreken. 'De bestaande prijsindices zijn te beperkt en dekken niet de huidige prijsstijgingen', stelt hij. 'Onze afnemers hebben hetzelfde probleem en moeten de hogere kosten ook doorgeven. Bij bestaande contracten is dat overal in de keten lastig. Prijsstijgingen worden niet geaccepteerd. Bij nieuwe projecten zijn goede handvatten nodig om termijncontracten voor de bouwmaterialen af te sluiten. Met dagprijzen is geen solide projectbegroting te maken. Dan draagt de ene of de andere partij vrijwel het volledige prijsrisico.'
    Een andere manier om de productie en prijsontwikkeling van bouwmaterialen onder controle te houden, is volgens de NVTB energiezekerheid bieden en zorgen dat vergunningen eerder afgegeven worden. In de enquête staat dat het zou helpen als de overheid meer zekerheid creëert over gasleveranties en over de gasvoorraden in Nederland. Er dreigt schaarste aan zand en grind, doordat de vergunningen voor nieuwe putten al jaren geen gelijke tred houden met de vraag. Verder wachten bedrijven lang op vergunningen voor de opwekking van duurzame energie, die de afhankelijkheid van fossiele energie moet verminderen. Subsidies kunnen de overstap naar bijvoorbeeld waterstof stimuleren.
    Ruijter: 'Sommige bedrijven willen windmolens plaatsen om deels hun eigen energie op te wekken, maar wachten op de vergunning of horen van de netbeheerder dat de komende vijf of tien jaar geen aansluiting mogelijk is. We moeten sowieso naar een situatie waarin we met een lagere milieubelasting produceren en dat vergt een enorme transitie. Als Nederland niet het benodigde vertrouwen biedt voor dit soort langjarige investeringsbeslissingen, dreigen delen van de toeleveringsindustrie te verdwijnen in plaats van te blijven.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1437892/toelevera...
  2. twinkletown 9 mei 2022 14:03
    Prijsstijgingen bouwmaterialen veel minder extreem (bron: Cobouw)

    De prijzen van staal, hout, wapening en aluminium hebben zich in april gestabiliseerd, maar staan nog wel op zeer hoge niveaus. Dit blijkt uit het Cobouw Prijsalarm met de nieuwste cijfers over de maand april... De gemiddelde houtprijs is in april licht gestegen ten opzichte van maart, met 2 procent.
  3. DeBrakkeGrond 13 mei 2022 10:38
    quote:

    shaai schreef op 12 mei 2022 14:01:

    Nog nieuws van de AvA? Wegens griep kon ik het helaas niet redden.
    Kort verslagje van de 2u30m durende jaarvergadering van TABS Holland op 11 mei 2022. Vorig jaar was een topjaar. 2022 Tot nu toe zeker niet slecht. In 2021 was sprake van een herwaardering (voorraden) van 24 miljoen euro. Per 31 december 2021 teveel voorraad maar courant. De verwachting voor 2022: Beperkte groei in euro’s bij een krimp in volume. Per saldo geringe groei; het resultaat 2022 zal waarschijnlijk niet zo hoog zijn als vorig jaar want veel is onzeker. Strategie: Marge vasthouden en meer aandacht voor e-commerce. Wat de kosten betreft; aandacht voor Personeel (duurder, kostenstijging), Logistiek (transport/diesel) en Huisvesting (huur, verwarming). De zonnepanelen op de diverse vestigingen zijn een groot succes. Als ik het goed heb onthouden waren 96,6% van de aandeelhouders vertegenwoordigd of aanwezig. Er waren o.a. 2 oud-directeuren van de VEB aanwezig en ik stel me zo voor dat deze heren wel ‘een neus hebben voor’ mooie beleggingen ;-)).
    Namens mijzelf in het bijzonder een groot compliment voor de beide René’s (CEO / CFO) en de directiesecretaresse AvD: Deze mooie vennootschap met een jaaromzet van een kleine miljard euro wordt fantastisch geleid!
  4. forum rang 4 shaai 16 mei 2022 15:00
    Ik neem aan dat de Eur 4,75 dividend ook is goedgekeurd?
    Morgen ex divd :

    tabsholland.nl/wp-content/uploads/202...

    • Dinsdag 17 mei 2022
    • Woensdag 18 mei 2022
    • Woensdag 25 mei 2022, 12:00 CEST
    • Woensdag 25 mei 2022
    • Donderdag 2 juni 2022

    Ex-datum
    Record datum
    Deelnemingsvrijstelling deadline voor aandeel- houders om dit door te geven aan TABS Holland N.V. Mocht u hiervan geen gebruik maken dan ontvangt u via uw bankinstelling een dividendnota onder inhouding van de gebruikelijke 15% dividend- belasting.
    TABS Holland geeft de deelnemingsvrijstelling door aan Van Lanschot Kempen N.V.
    Payment date
  5. forum rang 7 wiegveld 30 mei 2022 12:50
    Andere bouwgroothandel

    Bedrijf voormalig Quote 500-bouwbaas Pieter Pelt (Stiho Groep) maakt coronaklapper
    Zijn Stiho Groep zag de winst in 2021 ruimschoots verdubbelen naar €28,9 miljoen en dat geeft ruimte voor een smakelijk dividend.
    Door Tim Jansen
    30/05/2022 08:23
    thousands of jobs in building industry at risk as result of coronavirusBSR AgencyGetty Images
    Bijna 100 jaar geleden besloot de 26-jarige Gerrit Sybrand Pelt in de werfkelders aan de Utrechtse Oudegracht de Stichtse Houthandel te openen. Een kleine eeuw later is dit uitgegroeid tot de florerende bouwgroothandel Stiho Groep die nog altijd in handen is van nazaten van Gerrit. Grootaandeelhouder Pieter Pelt vertoefde tot 2020 zelfs enkele jaren in de Quote 500.

    Hoewel hij zijn eervolle plek in de lijst kwijtraakte gaat het allesbehalve slecht bij het Nieuwegeinse bedrijf. Uit recent gedeponeerde jaarcijfers blijkt dat er flink wordt geprofiteerd van de klus- en (ver)bouwwoede die in Nederland heerst sinds het uitbreken van de coronapandemie. De omzet nam met 22 procent toe naar €426 miljoen. En ja, de inkoopkosten stegen. Het toegenomen aantal handjes, inmiddels 998 man/vrouw sterk, verdiende gemiddeld een beter loon. Alles wordt altijd duurder. Desalniettemin weet Stiho Groep de winst ruim te verdubbelen van €12,3 miljoen naar €28,9 miljoen. Ook het bedrijfsresultaat gaat keer twee van €17,2 naar €35,5 miljoen.

    Van de nettowinst wordt ongeveer 40 procent uitgekeerd als dividend. Viel er vorig jaar nog €4,9 miljoen te verdelen, over 2021 is dat €11,8 miljoen. Goed nieuws voor de familie Pelt die negen aandeelhouders levert. En fijn voor de medewerkers en gepensioneerden die 10 procent van de aandelen in handen hebben.

    De rest van de miljoenen vloeit naar het eigen vermogen dat hierdoor stijgt van €121,4 naar €143 miljoen. Intussen daalt de externe financiering van €26,4 naar €18,7 miljoen. En we zien in het jaarverslag dat de familie ook nog geld had om een deel van de aandelen die in handen was van medewerkers terug te kopen. Wie weet ligt een rentree in de Quote 500 wel in het verschiet.
  6. twinkletown 10 juni 2022 14:39
    Cobouw: Hout opnieuw duurder

    De houtprijzen zijn in mei weer fors gestegen, nadat ze in april leken te stabiliseren. De prijzen komen in de buurt van het zeer hoge niveau van halverwege 2021, blijkt uit het Cobouw Prijsalarm.

    De prijzen voor hout stegen in mei met gemiddeld 10 procent. Vooral vurenhout en OSB-materiaal werden duurder. In april steeg de gemiddelde houtprijs nog een stuk minder hard, met zo’n 2 procent.

    Hoog niveau
    Door de stijging komen de houtprijzen in de buurt van het zeer hoge niveau van halverwege 2021, constateert bouwkostenbureau IGG Bouweconomie. “Voor bijvoorbeeld vurenhout betaal je nu 3 euro per meter, halverwege vorig jaar was dat 3,60 euro”, zegt bouwkostenexpert Mario van Veen. “Een maand geleden lagen de prijzen nog op 2,20 euro per meter.”

    www.cobouw.nl/305836/hout-opnieuw-duu...
  7. twinkletown 15 juni 2022 09:58
    quote:

    benito c. schreef op 15 juni 2022 07:56:

    ´Tabs is een prachtig bedrijf´ : mixonline.nl/item/6550/hoe-ver-kan-bm...
    Het vervolg> (helaas alleen te lezen door leden MIXpro):

    In een uitgebreid interview met MIXpro sprak BME's CEO Remco Teulings over de invloed van Blackstone als eigenaar van BME, over de stevige investeringen die het concern doet in groei, over de expansie, de ACM, het 'voortrekken' van de markt als marktleider en zijn geloof in een premium-positie voor de bouwgroothandel.
    mixonline.nl/item/6600/bme-investeert...
  8. twinkletown 4 augustus 2022 22:49
    quote:

    wiegveld schreef op 2 augustus 2022 09:41:

    23 Aug de halfjaarcijfers dus.
    Ik denk dat de omzet minder dan 2cijferig gegroeid zal zijn en de winst iets hoger zal uitvallen dan HJ1 2021.4-6%.
    De HJ1-2022 cijfers verwacht ik op 24 augustus. Bij een winststijging van 4% bereken ik een WPA over HJ1 van 8,50 euro. Ben benieuwd naar de vooruitzichten (HJ2). Als Tabs goed blijft presteren reken ik op een WPA van plm. 15,55 euro over heel 2022. Bij de recente beurskoers van 96,00 euro hebben we het dan over een K/W verhouding van 6,17. Mijns inziens zijn de aandelen koopwaardig.
  9. forum rang 4 shaai 24 augustus 2022 19:16
    P E R S BE R IC HT Zaandam, 24 augustus 2022
    Resultaten TABS Holland eerste halfjaar 2022
    Resultaten lager dan vorig jaar
    • Omzetstijging van 11% tot € 558 miljoen (vorig jaar: € 502 miljoen)
    • Kostenniveau 10% hoger dan vorig jaar
    • Operationeel resultaat daalt met 6% naar € 64 miljoen (vorig jaar: € 68 miljoen)
    • Nettoresultaat € 48 miljoen (vorig jaar: € 52 miljoen)
    René Olsthoorn, bestuursvoorzitter van TABS Holland:
    “In ons persbericht over de jaarcijfers 2021 gaven we aan dat we de verwachting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), dat de bouwproductie in 2022 met 5% zou toenemen, niet deelden. Het lijkt erop dat we daarin gelijk hebben gekregen, zeker als we naar de volumes kijken. De hogere inkoop- en verkoopprijzen leiden tot groeiende omzetcijfers, maar de onderliggende volumes zijn duidelijk minder goed. De hectiek die eind 2021 in onze markt voelbaar was is in het eerste halfjaar van 2022 nog niet verdwenen, door een diversiteit aan redenen: stijgende prijzen van materiaal, arbeid en zeker ook energie. Daarnaast heeft de oorlog in de Oekraïne en de importbeperkingen die voor Rusland gelden, tot nieuwe verstoringen van supply chains geleid. De inkoop- én verkoopmarkt heeft last van deze ontwikkelingen. Het rendement en de betaalbaarheid van bouwprojecten kan door bovenstaande effecten onder druk komen te staan, maar onzekerheid kan in het algemeen ook tot vertraging of uitstel leiden. Het EIB bevestigde dit in mei met een persbericht over afnemende orderportefeuilles van bouwbedrijven.
    Dit alles maakt dat de verwachtingen voor de bouwmarkt niet zo positief zijn en zeker waar we vergelijken met voorgaande jaren, waarbij we ons bewust moeten zijn dat we vergelijken met een voor onze handel uitzonderlijk goed jaar 2021.
    In januari hebben wij als TABS Holland kunnen publiceren dat we drie bedrijven hebben overgenomen: Hormes Bouwmaterialen, Withagen Houtprodukten en Houthandel Looijmans. We zijn blij met deze mooie bedrijven en hebben de eerste helft van dit jaar gebruikt om ze een goede plek in onze organisatie te geven.
    Op de in dit bericht vermelde cijfers is geen accountantscontrole toegepast.

    In de tweede helft van het jaar zullen we de samenwerking verder intensiveren en de service die we hierdoor aan klanten kunnen bieden, verder proberen uit te bouwen.
    In het eerste halfjaar van 2022 hebben we op zichzelf een goed financieel resultaat, maar niet zo goed als in het uitzonderlijk goede jaar 2021. En ook al blijven we de verwachting delen dat de onderliggende en lange termijn vraag voor de bouw positief is, gaan we ervan uit dat we daar in de tweede helft van 2022 nog niet van zullen profiteren. Daar komt de zorg over stijgende kosten bij, niet alleen wat dat voor onze klanten en leveranciers betekent, maar ook voor onze eigen bedrijfsvoering.
    Alles bij elkaar illustreert dit enig pessimisme ten aanzien van de marktontwikkeling, die ontegenzeglijk invloed zal hebben op de omzet- en resultaatontwikkeling van TABS Holland.
    Dat neemt niet weg dat er binnen TABS Holland blijvend hard wordt gewerkt aan verbetering van formules en assortimenten, verhoging van de productkennis van de medewerkers en andere activiteiten op het gebied van klantgerichtheid. Onze focus blijft onverminderd op onze klanten en leveranciers gericht om in combinatie met interne verbeteringen een goede positie in de markt te krijgen en te houden.”
    Toelichting op de resultaten
    De omzetstijging van € 502 miljoen naar € 558 miljoen is vooral het gevolg van prijsstijgingen. De bruto marge is procentueel minder gestegen dan de omzet en de kosten zijn fors hoger. Daarmee is het operationeel resultaat ten opzichte van vorig jaar onder druk komen te staan. Hetzelfde geldt voor het nettoresultaat.
    De balans van TABS Holland is ten opzichte van vorig jaar langer geworden, als gevolg van de overgenomen bedrijven, investeringen in activa en de hogere waarde van de voorraad. Het aantal fte’s is met 3% toegenomen, mede als gevolg van de overnames.
    Vooruitzichten
    De vooruitzichten voor de markten waarin TABS Holland opereert zijn enigszins pessimistisch, zoals eerder in dit persbericht toegelicht. De verwachting is dan ook dat de resultaten in de tweede helft van dit jaar lager zullen zijn dan vorig jaar. Met zekerheid kan gesteld worden dat TABS Holland zich onveranderd zal inspannen om te komen tot een nog betere propositie naar onze klanten en leveranciers, waarbij we ook oog houden voor kosten en werkkapitaal.
93 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 878,18 +0,91%
EUR/USD 1,0736 +0,06%
FTSE 100 8.078,86 0,00%
Germany40^ 18.010,30 +0,52%
Gold spot 2.339,00 +0,30%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

AEX
+0,77%
AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%

Dalers

AMX
-0,07%
AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links