Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Greenyard BRU:GREEN.BL, BE0003765790

  • 5,200 25 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 5,160 - 5,300
  • 10.698 Gem. (3M) 11,2K

Forum Greenyard geopend

856 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 43 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. El Blanco 27 september 2019 14:02
    Nu het beursverhaal van Wessanen nagenoeg ten einde is, biedt dat een mogelijkheid voor nieuwe investment opportunities. En vanwege portfolio diversificatie misschien weer in de food sector. Ik zit daarbij o.a. te kijken naar Greenyard en Glanbia.

    Inmiddels al een beetje ingelezen in Greenyard en afgaande op de berichtgeving lijkt het de laatste tijd operationeel wat beter te gaan met het bedrijf. Het herstructureringsproces lijkt te werken. Maar koerstechnisch is die mogelijke KV nog steeds een pijnpunt. En in welke vorm: claimemissie of externe investeerder?
    Nu een positie innemen vind ik dus een grote gok i.v.m. verwatering. Daarnaast heb ik nog andere vraagtekens.

    * Management met twee CEO's heb ik niet eerder gezien. Gaat dat werken? Lijkt op 2 kapiteins op 1 schip en welke koers wordt dan gevaren? Deprez heeft immers meeste zeggenschap qua aandelen. Kan Zwaaneveld zijn eigen ding doen?

    * In relatief korte tijd diverse nieuwe partnerships met supermarktketens afgesloten. Maar is dit het gevolg van beleid/strategie of wellicht uit nood geboren? Namelijk het genereren/kopen van een afzetmarkt. En hamvraag is of dat naast omzet ook genoeg marge/winst oplevert?

    * Verbetering van H1 EBITDA prognose is positief, maar wat is de onderbouwing hiervan en is het een structurele verbetering?

    * Wat is de duurzaamheid van het businessmodel kijkende naar concurrentie? Terugkomend op Wessanen, dat zit weliswaar in groeimarkt met gezonde/duurzame voeding, maar kreeg veel last van supermarkten/huismerken die hetzelfde gingen doen. Nu is groente/fruit wel meer een basisproduct (commodity/grondstof), maar purchasing power van afnemers kan erg hoog zijn. Waar zit de marge en is die houdbaar?

    Ik weet het nog niet, maar blijf me verdiepen in dit fonds.
  2. forum rang 7 JdeFL 27 september 2019 15:24
    De spilholding van Hein Deprez, de co-CEO en controleaandeelhouder van de beursgenoteerde groente- en fruitverkoper Greenyard, leed vorig jaar een nettoverlies van 33 miljoen euro. Het verlies had nog veel zwaarder kunnen zijn, maar van het belang in Greenyard werd niets afgeboekt. De revisor gaf bovendien een onthoudende verklaring bij de balans, en uit twijfels over het voortbestaan van de vennootschap.
    De Deprez Holding is de spilholding van Hein Deprez, met daarin onder meer het 49,2 procentbelang in Greenyard. Een ander filiaal is de De Weide Blik, die de eigenaar van The Fruit Farm Group is. Die onderneming groepeert plantages in onder meer Suriname, Turkije en Zuid-Afrika. De plantagegroep kende een bar slecht 2018, met een nettoverlies van 40 miljoen euro bij een omzet van 104 miljoen. Met als gevolg dat de Deprez Holding vorig jaar een waardevermindering van 37 miljoen euro boekte op zijn belang in de De Weide Blik. Het verklaart het nettoverlies van 33 miljoen euro bij de spilholding van Hein Deprez.
    Toch komt de holding er nog goed van af. Op het 49,2 procentbelang in Greenyard gebeurde geen afboeking. Het staat voor 162 miljoen euro in de boeken bij de Deprez Holding, op een balanstotaal van 233 miljoen euro. Dat is meer dan de beurswaarde van het belang eind vorig jaar. Het Greenyard-aandeel sloot het jaar af op 7,28 euro, wat het belang van de spilholding toen waardeerde tegen 159 miljoen euro. Tegen de huidige koers - 2,8 euro per aandeel - is het belang nog amper 61 miljoen euro waard. Maar de spilholding vond een waardevermindering bij Greenyard niet nodig, gezien de nog hogere koers eind vorig jaar. De Deprez Holding vertrouwt op het voortbestaan van Greenyard, ook nu een herstelplan wordt uitgevoerd en er in april een akkoord met de banken werd beklonken over de verdere financiering van Greenyard.
    De spilholding torst ook voor circa 115 miljoen euro bankschulden bij de vier Belgische grootbanken. Het grootste deel van die schulden verviel vorig jaar, maar de terugbetaling werd verlengd tot dit jaar. De revisor geeft meer details over de terugbetalingstermijn: eind maart 2019 moesten diverse bankleningen worden terugbetaald. Maar de gesprekken met de banken lopen nog altijd. Er wordt onderhandeld over een verkoop van belangen.
    Om al die redenen geeft de revisor J. Vandemoortel & Co een onthoudende verklaring bij de balans, die op 20 september werd neergelegd bij de balanscentrale van de Nationale Bank. Er is zowel onzekerheid over De Weide Blik, over Greenyard, als over de aflossing van de bankschulden. "Die gebeurtenissen wijzen op een onzekerheid van materieel belang die significante twijfel kunnen doen ontstaan over het vermogen van de vennootschap om haar continuïteit te handhaven", noteert de revisor. "Derhalve was het voor ons onmogelijk voldoende en geschikte controle-informatie te krijgen teneinde een oordeel te vormen over het geschikt zijn van de continuïteitsveronderstelling."
    In een reactie benadrukt Hein Deprez het volgende: "Ik wens enkel te nuanceren dat de revisor, die dit zojuist confirmeerde, alle informatie die de raad van bestuur in bezit heeft, heeft bekomen, maar dat de inhoud van deze informatie niet als voldoende kon worden beschouwd om het voortbestaan (van de vennootschap, nvdr) te bevestigen." (Trends 26/9/19).
  3. forum rang 7 JdeFL 27 september 2019 15:30
    quote:

    JdeFL schreef op 27 september 2019 15:24:

    ... Het staat voor 162 miljoen euro in de boeken bij de Deprez Holding, op een balanstotaal van 233 miljoen euro. ... Tegen de huidige koers - 2,8 euro per aandeel - is het belang nog amper 61 miljoen euro waard. Maar de spilholding vond een waardevermindering bij Greenyard niet nodig,...
    Nog een Swiggers/dexiaatje… Blijkbaar gebeurt het wel meer.
  4. forum rang 8 Leefloon 28 september 2019 09:38
    quote:

    El Blanco schreef op 27 september 2019 14:02:

    vanwege portfolio diversificatie misschien weer in de food sector.

    Nu een positie innemen vind ik dus een grote gok i.v.m. verwatering.

    Management met twee CEO's heb ik niet eerder gezien. Gaat dat werken? Lijkt op 2 kapiteins op 1 schip en welke koers wordt dan gevaren?

    Nu is groente/fruit wel meer een basisproduct (commodity/grondstof), maar purchasing power van afnemers kan erg hoog zijn. Waar zit de marge en is die houdbaar?
    Sla dan eventueel het aandeel IEX Group over: live.euronext.com/en/product/equities...

    Mijn gedacht. Hoog risico, met kans op een laag of negatief rendement bij een KV. Wat mij betreft afblijven en ingelezen afwachten, om snel en goed op een oplossing te reageren, wanneer de insteek, van een belegger, iets met "food sector" en "portfolio diversificatie" is. Afgrond (kaartenhuis van een eigenwijze CEO stort in), mooie bloem (sanering goeddeels op eigen kracht) of iets saais (na een deugdelijke, verwaterende KV). Dat speelt nadrukkelijk, met de koersval als voorname aanwijzing.

    Het kaartenhuis van de CEO zorgt er waarschijnlijk voor dat externe financiers willen dat dit werkt, met andere belangen dan een 100% optimale of gezellige bedrijfsvoering. Je mag hopen dat de oudste iets leert van de nieuwste, want er valt en viel intern genoeg te verbeteren.

    Wie groot moet zijn, komt onvermijdelijk bij kwetsbaarheid en supermarkten uit. Met als risico's misschien niet alleen margedruk, maar ook het plotselinge vertrek of komst van klanten. In dat opzicht is het recente nieuws niet slecht, en Greenyard zal ook niet langdurig aan verliezen vast willen zitten. Precies datzelfde "goede", recente nieuws kan wel een opmaat zijn richting KV. Er zijn leveranciers die bewust niet kiezen voor groei en grote klanten: groot worden, binnen een nichemarkt, door klein te blijven.
  5. forum rang 8 Leefloon 28 september 2019 12:24
    De acute nood kan bij een balansversterking meevallen, en de mogelijkheid (en het risico) bestaat dat de grootste aandeelhouder probeert om hier zelf zo goed mogelijk uit te komen. Zoveel mogelijk herstel of sanering op eigen kracht. Bijvoorbeeld door het vooraf melden van betere resultaten. Met als gevaar voor aandeelhouders dat, bij een KV, de koers inmiddels zo'n €1 lager staat dan begin februari. Een indicatie dat een KV, aan hogere koersen, niet de voorkeur had. Er is veel dat "zou kunnen", en waarvan misschien in voldoende mate achteraf geprofiteerd kan worden. Vooraf is het gokken en hopen.
  6. forum rang 7 JdeFL 28 september 2019 13:38
    quote:

    Leefloon schreef op 28 september 2019 12:24:

    ... dat, bij een KV, de koers inmiddels zo'n €1 lager staat dan begin februari. Een indicatie dat een KV, aan hogere koersen, niet de voorkeur had. ...
    Tussen feiten en wensdromen? Blijven hangen in de ontkenning? Zelfs nu vond de CEO afschrijven op het belang in Greenyard niet nodig.
    Helpt de zaak geen moer, natuurlijk. Mea culpa slaan, dat ging wel, maar kostte ook niets.
    Nu ja, met het water aan de lippen blijven er niet zoveel keuzes over, maar het getreuzel is wel echt hemeltergend.
  7. forum rang 8 Leefloon 29 september 2019 01:36
    Zelfs wanneer het mogelijk is om met blufpoker en betere resultaten een herstel op eigen kracht te bewerkstelligen, is een risico van dit dansen op de rand van de vulkaan dat één bacterie het kaartenhuis alsnog kan ondermijnen.

    Zonder protective put gokt een aandeelhouder er al die tijd dus op dat zo'n bacterie, anders een normaal operationeel risico, de zwakkeren (waaronder Greenyard zelf) niet fataal wordt. Dat risico loop je waarschijnlijk alleen maar omdat de grootaandeelhouder graag grootaandeelhouder wil blijven.
  8. forum rang 8 Leefloon 1 oktober 2019 08:12
    YTD, na 3 kwartalen, een van de grootste Brusselse dalers met een veelzeggend koersverlies van -60,85% (Nyrstar -63,41%). Er zijn tientallen grotere verliezers bij heel Euronext, maar dat is overwegend Franse prut. YTD is de grootste Belgische stijger U&I Learning, met +291,43%.
  9. forum rang 8 Leefloon 11 oktober 2019 16:47
    Of equivalenten. Voor beleggers te groot om, zonder dom te gaan gokken op grote meevallers of grote tegenvallers, er iets mee te gaan doen. Afwachten en afblijven. Hoog risico, onder andere op een emissie, maar niet per se een bijbehorend hoog rendement. Daarenboven zijn sommige emissies aantrekkelijk, en sommige niet. Dat zijn nu als-dan redeneringen. Dat zul je t.z.t. zelf moeten doorrekenen, als ... er een emissie komt.

    Ik ga aan jou (dus) ook niet vragen wat jij vooraf zelf "denkt", want dat kan ik evengoed op straat aan een willekeurige voorbijganger of aan de buren vragen wanneer ik vooraf "afblijven en afwachten", in willekeurige volgorde, aanbeveel en niets met zo'n inschatting kan.
  10. [verwijderd] 12 oktober 2019 11:44
    Ik betwijfel het ook of Greenyard binnen 3 jaar hun schuldgraad van 5 á 6 maal de brutowinst naar 3 kunnen krijgen. Dat de brutowinst zal verbeteren in de tweede jaarhelft en in 2020 geloof ik wel, maar of dit voldoende zal zijn om de schuldgraad terug te dringen..

    Het is voor mij echter niet duidelijk wat de overeenkomsten met o.a. REWE en Tesco precies voor invloed hebben. Een hogere brutomarge?
  11. forum rang 8 Leefloon 12 oktober 2019 12:30
    Geen vluchtende klanten, en misschien zelfs een beetje groei? Gelet op de eerdere goed-nieuws-show waarschijnlijk met een "niet -onacceptabele" marge, dus niet het "omkopen" van klanten en het daardoor verergeren van de problemen. Een contract is echter verwaarloosbaar ten opzichte van het grootste probleem, maar staat met name-dropping bijvoorbeeld wel leuk in een eventueel prospectus. Hoe dan ook is Greenyard bij klanten blijkbaar niet uit de gratie, en hoeft het mogelijk geen klanten binnenboord te houden met lage of negatieve marges, en dat is "gewoon goed".

    Ik heb onverminderd de indruk dat de grootaandeelhouder probeert om groot te blijven, en voor dat doel veel probeert. Waaronder mogelijk het een beetje omhoog managen van de koers met ongebruikelijk goed nieuws, en het zoveel mogelijk op eigen kracht uit het dal proberen te klimmen. Je zou per aandeel mooie cijfers kunnen presteren, maar het probleem blijft voor de koers dat erin te pompen geld niet naar iets prettigs gaat. Er wordt geen groei mee gekocht, dus cijfers per aandeel zijn alleen mooi wanneer met zekerheid er geen aandelen bijkomen. Ik sluit in KW3 mooie cijfers per aandeel niet uit, maar dat is inderdaad niet het hele verhaal.

    Als je ertegen kunt om "correcties" op basis van mooie cijfers per aandeel en dergelijke te missen: afblijven.en ingelezen afwachten, om zo snel en goed op een doorgerekende schuldensanering te kunnen reageren. Of niet. De contracten laten zien dat er minimaal stabilisatie en een beetje herstel zou kunnen zijn, maar veel meer ook niet. Het omgekeerde zou slechter zijn, geen nieuws en dan achteraf rapporteren dat de klantretentie tegenviel.
  12. [verwijderd] 12 oktober 2019 15:53
    Het zou inderdaad prachtig zijn als de contracten zorgen voor een kentering in de dalende omzet. Als het ook een margeverbetering betekent dan zijn die contracten zeker geslaagd. Dan zou de lage brutomarge van 5% namelijk wel kunnen gebruiken. We zullen met de Q3-cijfers wel zien in hoeverre het transformatieplan effect heeft op de onderneming.

    Het geeft mij ook enige geruststelling dat de grootaandeelhouder het liefst een verwatering van zijn eigen belang voorkomt, maar dat is natuurlijk niet genoeg om het tij te keren.

  13. forum rang 8 Leefloon 12 oktober 2019 17:20
    Juist; de gaan het (niet) zien. Ik verwacht van wel, door de expliciete communicatie.

    Als de grootaandeelhouder het oppompen van water maar niet te zot uitvoert, want dan wordt de geruststelling angst. Fraude ligt op de loer, wanneer hoge verwachtingen anders niet worden ingelost. Een koersdaling ook, want de expliciete communicatie zorgde al voor een koersstijging. Het is diezelfde (voor Greenyard) ongebruikelijke communicatie dat ik "binnenkort" een oplossing verwacht. Maar goed, let dus wel op het oppompen van resultaten in KW3 of HJ2, bijvoorbeeld door uitgestelde uitgaven, want daar heeft de grootaandeelhouder een belang bij. Z'n kaartenhuis is onder meer op de koers gebaseerd, en het kan verleidelijk zijn om met koersen onder de €3 resultaten te presenteren die bij een koers van 5x zoveel passen (exclusief aanstaande verwatering, in dat geval). De tweede bestuurder biedt ook enige geruststelling, want dan heb je er 2 nodig die in verregaande mate hetzelfde zouden nastreven. Bijvoorbeeld een geforceerd hogere koers, door opeens schitterende kwartaalcijfers te gaan communiceren. Ach, allemaal leuk om te volgen, en misschien ooit lucratief genoeg; dat hangt van de oplossing af.
856 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 43 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links