Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Nog drie dagen... (of niet)

Ik hoop dat u allemaal van het weekend heeft genoten, want het was mogelijk uw laatste... Op National Geographic was het End of the World-weekend. Wellicht heeft u het allemaal niet zo meegekregen dit weekend, maar vanaf het moment dat u dit leest hebben we nog drie dagen en dan zijn we allemaal uit ons spreekwoordelijk lijden verlost.

Hier staan 10 redenen waarom de wereld zal vergaan en ook kunnen we aftellen op deze site. Mocht het niet gebeuren moeten ze op zoek naar een nieuw domein. Veel mensen zijn er bewust of onbewust mee bezig.

Natuurlijk is de belangrijkste reden van de angst voor het einde van de wereld de Maya’s met hun voorspelling (en dan bedoel ik niet bij-tje Maja). Maar de Maya’s deden die voorspelling al een tijd terug en dus kan het ook zijn dat ze een paar jaartjes miszitten.

Andere drama's
Ik ga maar gewoon door en kijk naar andere drama’s zoals dat van Fugro. Ik had dit aandeel in december 2011 bij de Nieuwsuur top 5 (vroeger Nova Top-5) getipt voor het jaar en ben zelf op hogere niveaus uitgestapt maar het leuke van deze top-5 is dat je maar een keer per jaar mag veranderen.

De voorspelling wordt vervolgens met de index vergeleken terwijl die index wel in samenstelling verandert gedurende het jaar. Maar per saldo mag ik niet te veel klagen want mijn top 5 doet het nipt beter dan die van de muntmeesters en heel veel beter dan de index.

Uiteindelijk is Fugro ook gewoon gelinkt aan de olieprijs en ook die is eerst omhoog gegaan om vervolgens lager te staan dan vorig jaar.

Voor de rest blijft het een apart fenomeen dat de Brent olie uit de Noordzee nog steeds meer oplevert dan de Crude olie uit de Verenigde Staten en de Arabische landen. Je zou verwachten dat de vraag in Brent uit zou vallen...

Sprekend over olie, Royal Dutch Shell geeft bij een Twindicator onder de 26,18 euro (op het slot) een verkoopsignaal. Ondanks dat de olieprijs per saldo over het jaar lager is heeft Shell een redelijk jaartje achter de rug.

Ik zou dus even een call schrijven of een putje kopen ter bescherming tegen een eventuele correctie in dit aandeel.

Zoals de olie ons naar Shell brengt, zo brengt Driving Home for Christmas van Chris Rea ons naar de abri's met met H&M-lingeriereclames en de Cola-Cola-reclame ons naar de kerst en dus naar Ahold.

Ondanks dat het koopseizoen geopend lijkt zie ik in de grafiek voor de korte termijn een weerstand opdoemen. Leuk om in de gaten te houden.

Apple kwam afgelopen week met goed nieuws namelijk dat Google-maps weer terug is. Zo hoeft niemand te verdwalen tijdens de kerst. Elke keer als iets of iemand verdwaalt worden er direct grappen gemaakt. Zo had ook de potvis die strandde bij Texel nog geen update. Aldus de grappenmakers.

Ik zit nu long maar bodemvissen is niet gemakkelijk, want de koers wil nog steeds niet opveren. Er waren zelfs al geruchten dat Apple met zijn TV-gadget zou uitkomen maar ook dat hielp de koers niet.

Afgelopen week veerde de koers van TomTom op, op het nieuws dat een analist dacht dat er een 30%-kans was op een overname. Nu ben ik waarschijnlijk iemand die zijn glas half leeg ziet en dus zag ik een 70%-kans dat het niet doorging.

Sowieso was ik teleurgesteld want ik riep dit al een hele tijd geleden en toen deed de koers niets op mijn uitspraak. Dus ja, ik zie ook nog steeds kansen dat dit bedrijf door een andere partij of de directie van de beurs gehaald wordt, maar vind het nu niet het moment om de aandelen te kopen.

Ik blijf liever even bij Nokia en andere lievelingsaandelen.

Research in Motion heb ik helaas te vroeg verkocht, maar je kunt beter te vroeg dan te laat verkopen.

Dell is ook nog steeds een koop. Maar hier sluit ik een tijdelijke terugval bijvoorbeeld door belasting-technische verkoopredenen niet uit. In principe kunt u uw verliezen in de Verenigde Staten verrekenen met uw winsten mits u die pakt.

KPN heeft weer leuk ingekocht bij de veiling van 4G. De Twindicator staat op een koop en daar moet ik me maar even aan vasthouden.

Mijn conclusie is dat we nog maar even moeten genieten en hopen dat de NASA gelijk heeft. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 december 2012 10:52
    Apple is mijn lieveling want het zal trendmatig blijven dalen. TomTOm? Een update die ik aanschafte was geen update alleen een verslechtering, dus terecht laag geprijsd m.i. Olie? Blijft een vreemde zaak bij wat ik lees en hoor in interviews. natural gas idem dito. Als onze vingers bevriezen en in de VS vallen de mussen dood van de winterse hitte van het dak, gaat de gasprijs alsnog omlaag.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.