Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Roche in de branding

Kun je duurzaam beleggen in de farmaceutische industrie? De ervaringen uit het verleden stemmen weinig hoopvol. Zo was kartelvorming, het omkopen van artsen en het verkeerd voorlichten van patiënten schering en inslag in de sector.

De schikking tussen Glaxosmithkline (GSK) en de Amerikaanse overheid voor 3 miljard dollar afgelopen zomer staat helaas niet op zichzelf. Ook Pfizer schikte een aantal jaren voor meer dan 2 miljard dollar. Zowel bij GSK als Pfizer ging het vooral om het overtreden van marketingregels en ongeoorloofde verkooppraktijken.

Groei ligt voor de hand
En toch staat farma bij ons op de radar. De bijdrage van de sector aan onze gezondheidszorg is gigantisch. In de kern betekent duurzaam voor ons beleggen in ondernemingen die een materiële impact hebben op het beschermen van de planeet en het verhogen van menselijk welzijn.

En gezondheidszorg kan daarin niet ontbreken. Het spreekt echter voor zich dat de bedrijven die in aanmerking komen wel een goede score op het gebied van Environment, Social and Governance (ESG) moeten hebben.

In de Dow Jones Sustainability Index staat Roche op de eerste plaats in de sector. Door de groei van de wereldbevolking, de vergrijzing en een stijging van het inkomen van mensen in opkomende markten, stijgt het medicijngebruik en het aantal medische behandelingen.

Opkomende markten
Bovendien neemt het percentage van het inkomen dat we uitgeven aan medische zorg jaarlijks toe. Op basis van de internationale definitie van zorguitgaven (OECD health data) is de Verenigde Staten al jaren koploper.

In 2010 gaven de Amerikanen 17,6% van het bruto nationaal product uit aan zorg. Dit was in de jaren zestig net iets meer dan 5%. Het gemiddelde voor alle OECD-landen bedraagt trouwens 9,5%.

Hoewel veel overheden de komende jaren moeten bezuinigen, zal de groei van opkomende markten ook hier uitkomst bieden. We verwachten geen tsunami, maar wel een gestage groei.


Klik op de grafiek voor de data in excel

Ziektebestrijding
Chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, obesitas veroorzaken zes op de tien doden wereldwijd, waarvan 80% in ontwikkelingslanden. De kans op pandemieën wordt vergroot door:

  • de gevolgen van klimaatverandering (onder andere overstromingen)
  • een tekort aan zoet water (hygiëne)
  • bio-industrie

Deze trends zitten helaas nog vol in de lift . Chronische ziekten vormen samen met pandemieën een maatschappelijk risico, waarbij overheden willen en moeten ingrijpen. De farmaceutische industrie speelt een belangrijke rol in:

  1. het toegankelijk maken en betaalbaar houden van medicijnen
  2. het samenwerken met overheden en NGO’s (non-gouvernementele organisaties) bij preventie

Alleen marktwerking gaat de ondernemingen niet helpen. Roche en GSK spelen daar goed op in, door de prijzen van medicijnen in opkomende markten en ontwikkelingslanden te verlagen en lokaal te produceren.

Door samen met overheden, Unicef en de World Health Organization (WHO) te ondersteunen die onder andere kanker, malaria en tbc bestrijden. Roche heeft overigens met Tamiflu een belangrijk wapen tegen het H1N1-griepvirus in handen.

Microscoop
Tegelijkertijd is de druk op de farmaceutische industrie nog nooit zo hoog geweest door verscherpte regelgeving en toezicht. Ook aandeelhouders stellen de maatschappelijke rol van de sector aan de orde in het PharmaFutures-project.

Hierbij worden de behoeften van de patiënten (en niet alleen de markt) vertaald naar inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Nu wordt ingezet op het verhogen van efficiency en productiviteit.

In 2008 is de Access to Medicine Index gestart, om helder te krijgen welke ondernemingen patiënten in ontwikkelingslanden toegang geven tot betaalbare medicijnen.

Waardering voor Roche
Roche is een van de leidende spelers in de sector als het gaat om duurzaamheid. De onderneming is sterk gepositioneerd vanwege de goede verhouding tussen kosten en kwaliteit van medicijnen, en verantwoorde marketing.

Het bedrijf heeft medicijnen en diagnosemiddelen in huis tegen de belangrijkste gezondheidsrisico’s zoals kanker, hart- en vaatziekten en griepvirussen en manifesteert zich op goede wijze in opkomende markten en ontwikkelingslanden.

De koers-winstverhouding voor volgend jaar bedraagt nog geen 13 keer en is in lijn met het gemiddelde voor de sector. Roche heeft bovendien een geweldig trackrecord als het gaat om groei van dividenden. Op dit moment bedraagt het dividendrendement 3,9%.

Hoewel we ziektes liever voorkomen met een gezonde levensstijl dan genezen met een pilletje, past Roche in een duurzame beleggingsportefeuille. De stabiele groei en dividend vormen hierbij een rots in de branding.


Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Double Dividend kan voor klanten posities aanhouden in de in deze column genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

Auteur:

Ward Kastrop en Floris Lambrechtsen zijn managing partners van Double Dividend, een AFM-geregistreerde beleggingsonderneming die verantwoord vermogensadvies aanbiedt.

Recente artikelen van Ward Kastrop & Floris Lambrechtsen

  1. Indexbeleggers zijn freeriders
  2. Microfinanciering: goed voor?
  3. Indexbeleggen is niet duurzaam

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.