Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Franks kooptips

Welke aandelen zijn koopwaardig? Of beter welke zijn een koopje? In de huidige onzekere tijden zijn aandelen veel betere beleggingen dan cash en obligaties. Obligaties zijn in mijn optiek gevaarlijk als er inflatie ontstaat (iets wat de overheid graag wil).

Ook zijn veel risicovolle obligaties veel te hoog, dus met veel te weinig rendement geprijsd. Kijk maar naar Spanje en Italië, die hebben beide bijna de junkstatus maar de rente staat niet op een junkniveau.

Zelfs nu de Griekse leningen met nieuwe leningen gekocht worden door de overheid zijn de prijzen te hoog en de rentes dus te laag. Maar als u dus aandelen moet prefereren boven bonds dan doemt de vraag op wat moet u kopen?

Technisch én fundamenteel
Wat goede aandelen zijn, blijkt vaak pas achteraf. Neem Akzo Nobel jaren lang een voorbeeld van kwaliteit, Maar komt het hoofd-schouderpatroon omdat de huidige topman even bijkomt. Of is het iets anders?

Ik hou er altijd van als een bedrijf zowel technisch als fundamenteel koopwaardig is, of er een verhaal rond een turn-a-round aan zit te komen (dus een fantasie), maar Akzo ligt zo dramatisch dat ik voor de lange termijn het aandeel niet durf te kopen.

Er zijn in Spanje en Italië eigenlijk wel een paar kwaliteitsaandelen te bedenken die weinig met het land te maken hebben en wel omlaag gegaan zijn met de dalende beurs in deze landen.

Neem als voorbeeld even Repsol (Spaans oliebedrijf). U kunt dit aandeel best oppakken. Maar ik wacht nog even op de grafiek.

Nogmaals: in Spanje en Italië zijn er dus ook kwaliteitsaandelen die met de index omlaag gegaan zijn en dus zou u uw bank eens moeten vragen wat zij leuke aandelen vinden.Het langetermijnplaatje van Repsol ziet er bijvoorbeeld goed uit.

Als ik Royal Dutch Shell (rood) en Repsol in een grafiek over elkaar heen leg, dan ziet ons eigen Shell er duurder uit. Persoonlijk mis ik nu wel een Corné die even toverde met Datastream en een geïndexeerde grafiek regelde.

Ik kan zelf ook even met Bloomberg gaan ploeteren, maar gemak dient de mens... Ik probeer (met nadruk dus op probeer) nog slimmer te zijn dan de rest en wacht nog even met kopen tot ik een bevestiging in de kortetermijngrafiek heb.

Ook zijn er aandelen die moeten profiteren van bepaalde veranderingen in de wereld: zo is er de computermaker Dell. Dit aandeel zit ik al long met het idee dat dit hardwarebedrijf moet kunnen profiteren van de introductie van Window8.

Niet alleen hebben we hier lang op moeten wachten terwijl het al een tijd verwacht werd, maar ook geeft het heel veel hardwaremogelijkheden.

Vette vingers
Voor Dell heeft Window8 dus grote effecten op de verkoop van hardware. Er zijn nu bijvoorbeeld schermen die je kunt aanraken in plaats van of in combi met je toetsenbord of muis. Ik ben er eerlijk in dat ik nooit had gedacht dat iedereen met zijn vette vingers aan een scherm wil zitten.

Maar ik ben een rare, want met de ipads en smartphones hebben we bewezen niet anders te doen en nu we dit gewend zijn willen we dit ook op onze desktop.

Microsoft is tevens de lieveling van de IT-afdelingen. Dit omdat Windows immers goed te beveiligen is en prima samenwerkt met de bestaande IT-structuren. Volgens sommige IT-ers moet Dell kunnen profiteren en behoren ze tot de verwachte winnaars.

Nu valt het ook op dat Microsoft met de introductie minder aandacht krijgt dan Apple doorgaans met nieuwe productten. Er hebben maar weinig mensen voor de winkel geslapen om Windows8 te kopen.

Dat was vroeger wel anders bij Window95 en Windows98. Maar toch denk ik dat het een groot succes gaat worden. Ook telefoonmakers zoals Nokia zullen moeten gaan profiteren van Windows8.

De Twindicator staat op een koop en na een consolidatiefase waarbij de koers weer weg is van een eerdere bodem zou het aandeel weer verder kunnen herstellen.

Microsoft zelf staat technisch nog op een short maar er is wel ruimte voor wat herstel. Ik zou dus liever de hard afgestrafde hardwarebedrijven kopen dan Microsoft zelf.

De maker van Blackberry, Research in Motion,  heeft niets met Microsoft te maken, maar is ook hard afgestraft. Ook dit aandeel staat voor mij op een koop. Maar voor de introductie van de Blackberry 10 moeten we nog wachten tot volgend jaar.

Kerstinkopen
Ook langzaam maar zeker koopwaardig is Apple. Je betaalt voor dit aandeel nog maar iets van 11 maal de verwachte winst. Het enige punt is dat na de introductie van de ipad-mini (een tablet die wel in de zak van uw colbert past, en eigenlijk meer een vrouwengadget is) er voorlopig weinig nieuws te verwachten is.

Ook heb ik eerder gewezen op het punt dat veel beleggers makkelijker winst nemen dan verlies en dus eerder hun Apple’s dan hun Rimm-aandelen verkopen om de kerstinkopen te financieren.

We noemen dit behavioral Finance. Overigens technisch is het langere plaatje over Apple negatief geworden. Maar op de korte termijn zou de candle-grafiek gevolgd moeten worden en die staat op een draai omhoog.

Nog even kijken naar Harley Davidson omdat er een hoop reuring over was op IEX. Hoewel veel luxe-artikelenfabrikanten op dit moment problemen zien staat Harley nog op een koop.

Niet dat ik dit aandeel long zou durven te zitten maar technisch is dat wel het plaatje. Sprekend over aandelen die ik niet long durf...

ASML een pullback of back on track? In de grafiek kan het een pullback zijn naar de Twindicator, ook kan het nieuws rond Apple en Samsung goed zijn voor dit bedrijf en moet u juist wel long zitten. Een slot boven de 42,30 euro geeft in de Twindicator weer een koop. Ik zou er even vanaf blijven.

Een andere pullback? Een aandeel dat mogelijkerwijs ook alleen een pullback gaat laten zien en dus daarna weer omlaag zou moeten is Amazon. Op slechte resultaten gingen ze omhoog. Ik durf ze niet te kopen

Een irritatie
Voor de rest begint het nieuws rond wielrenner Armstrong me steeds meer te irriteren en dan niet de man zelf maar iedereen die maar op deze man aan het inbeuken is. Zijn zeges worden hem ontnomen terwijl hij in de Tour nooit positief is getest op doping.

Ook is het onterecht om de zeges aan nummer twee te geven. Want als Armstrong fout was, waren de nummers twee , drie, et cetera waarschijnlijk net zo fout.

Als laatste kijkt helemaal niemand naar al het goede dat deze man gedaan heeft met zijn kankerfoundation. Zeer waarschijnlijk heeft hij met het geld dat hij heeft opgehaald vele levens gered. Wat is nu belangrijker?


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 oktober 2012 11:11
    Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die Armstrong verdedigen Cees. Die man is een cheat en het is niet meer dan terecht dat hij gepakt wordt. Dat hij zoveel goeds heeft gedaan voor kankerpatienten staat daar helemaal los van.

    Als ik 's nachts jouw villa helemaal leeg haal dan moet ik toch ook gewoon gestraft worden? Of ga je mij dan verdedigen omdat ik de Cliniclowns steun?
  2. clever 29 oktober 2012 11:35
    Volgens mij slik of rook jij ook iets wat op de verboden lijst staat Cees.
    Een koop op DELL bijv? De chart spreekt boekdelen lijkt me. Aandelen zijn duur. Dat zal over een paar maanden blijken als iedereen duidelijk is dat we momenteel te maken hebben met een zeer zeer scherpe terugval in de economie. Neem jij nog een upper, dan schenk ik straks alvast in want de 5 zit weer in de klok (11.35)
  3. frank2you 29 oktober 2012 12:49
    quote:

    Rosser schreef op 29 oktober 2012 11:11:

    Ik begrijp niet dat er nog mensen zijn die Armstrong verdedigen Cees. Die man is een cheat en het is niet meer dan terecht dat hij gepakt wordt. Dat hij zoveel goeds heeft gedaan voor kankerpatienten staat daar helemaal los van.

    Als ik 's nachts jouw villa helemaal leeg haal dan moet ik toch ook gewoon gestraft worden? Of ga je mij dan verdedigen omdat ik de Cliniclowns steun?
    Ik begrijp het wel Rosser, het grote merendeel van de topwielrenners zit aan de epo of andere nieuwere vooruitstrevende middelen en Armstrong wordt als zondebok gebruikt. De jacht tegen doping is als de jacht tegen drugs....een verloren zaak......vrijgeven en/of reguleren is de oplossing.
  4. [verwijderd] 29 oktober 2012 13:43
    quote:

    frank2you schreef op 29 oktober 2012 12:49:

    [...]

    Ik begrijp het wel Rosser, het grote merendeel van de topwielrenners zit aan de epo of andere nieuwere vooruitstrevende middelen en Armstrong wordt als zondebok gebruikt. De jacht tegen doping is als de jacht tegen drugs....een verloren zaak......vrijgeven en/of reguleren is de oplossing.
    Tuurlijk, misschien 90% gebruikt maar de rest probeerde het wel volgens de regels te doen. Armstrong is geen zondebok maar een zonnenkoning. Jarenlang iedereen intimideren en ijskoud liegen dat hij niet gebruikt. He had it coming, veel vijanden gemaakt. Neemt niet weg dat de hele wielerwereld doorgelicht moet worden (UCI, etc.)

    Wat mij vooral tegenstaat is dat veel mensen die hem verdedigen zijn strijd tegen kanker aanhalen. Heeft er niets mee te maken. Elke crimineel heeft zijn goede kanten, neemt niet weg dat een dader nog altijd een dader is.
  5. forum rang 7 handyman6 29 oktober 2012 15:55
    Eigenlijk is het met doping en topsport heel simpel:of je gebruikt en wint af en toe een prijs/medaille,of je gebruikt niet en dan wint er altijd iemand die het wel doet en er(voorlopig) mee weg komt!
    Je kop in het zand steken en er niks meer over horen willen,of over zuivere topsport dromen,is net zoiets als nog steeds in Sinterklaas willen geloven,op late leeftijd ,omdat je het feestje zo leuk vind:kinderachtig!
    Reken maar dat alle topsport(voetbal,tennis,zwemmen,schaatsen,atletiek! etcetc) die ook duurtesport is ,aan dopinggebruik onderhevig is ,en wel op zeer grote schaal,vrees ik:want ,je traint je suf en de spuiter pakt mooi de medailles...grH6
  6. [verwijderd] 29 oktober 2012 17:45
    Zoals gebruikelijk slechts ter kennisgeving een zeer leeswaardig artikel met een analyse over Armstrong waar ik het geheel mee eens ben, al is het alleen maar om de feiten, wat ik ervan begrijp, dat er wel een rapport is, maar er nooit een spoor van bewijs - anders uiteraard dan bij de heer Berlosconi die een leger van topadvocaten paraat heeft staan om “schande” te roepen - van doping bij een voormalige epo gebruiker wegens kanker gevonden is, en dat er geen wielrenner alleen maar met doping ooit een tour zou kunnen winnen, laat staan meerdere tours, en een interessante verwijzing naar een leeswaardige weblink over Behavioral Finance, dat ik hopelijk nog voor de kerst zal doornemen, in welk leeswaardige rapport de naam Kraus opvalt, die ooit gezegd heeft “Lord, forgive them, for they know what they do!” en “Stupidity is an elemental force for which no earthquake is a match.”

    Over het feit dat waarschijnlijk niemand zich kon en kan voorstellen dat ineens bijna iedereen om geheel onbegrijpelijke redenen, het is helaas even niet anders, met zijn of haar vette vingers aan een groot of klein scherm wil zitten las ik in een “kwaliteitskrant” van 20 oktober 2012 op pagina 23 in de rubriek “De beursweek” het artikel “Techgiganten op drift in gadgetseizoen” dat als volgt begint:

    De cijfers van de grote technologiebedrijven vallen tegen, aan het begin van een nieuwe tablet-oorlog.
    Door onze redacteur
    MARC HIJINK
    NEW YORK. Arme Amerikaanse consument. Dit najaar ben je het middelpunt van de strijd tussen de grote technologiebedrijven. Na de stortvloed aan commercials voor de presidentsverkiezingen volgt het marketingsoffensief van Microsoft, Apple, Google en Amazon. De coolste gadgets vliegen om je oren, terwijl je budget door de economische crisis kleiner is dan ooit. Achter de regen aan nieuwe tablet pc’s schuilt een meer ingrijpende klimaatsverandering die technologiegiganten dwingt om grote risico’s te nemen. Nu consumenten massaal online zijn via smartphone en tablet pc verdwijnen de oude verhoudingen tussen hardware en internetdiensten. Apple, Google en Microsoft zoeken naar dezelfde heilige graal: één ecosysteem van apps en webdiensten, naadloos verweven met alle apparaten in huis.
  7. le cuisinier 30 oktober 2012 02:43
    Zoals meestal zijn de analyses van frank van Dongen scherp,duidelijk en zeer lezemswaardig.
    Ook ik irriteer me aan het fundamengtele inhakken op een der grootste sporters aller tijden. Nette en oh zo rechtschapen burgers zetten deze sportman op een noemer met maffiozi.
    Het is duidelijk dat de gevestigde orde van(Franse)wielrenbonzen zich wild ergerde aan de geweldige prestatie van Armstrong. Hij is de meest geteste renner ooit en nooit is enig hard bewijs gevonden. Iedere etappe een plas en nooit wat ontdekt!

13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.