Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Deuk ego Aegon

De winstwaarschuwing van Aegon, precies een week geleden, sloeg in als een bom. In plaats van de gelijke winst die de verzekeraar beleggers ten tijde van de eerste kwartaalcijfers in het vooruitzicht stelde, wordt thans uitgegaan van een 30 tot 35% lagere winst.

In euro’s uitgedrukt is de winstverwachting 720 miljoen euro verlaagd. De waarschuwing is met drie factoren onderbouwd:

  • De hogere verliezen (en dus voorzieningen) op Aegon’s obligatieportefeuille,
  • De lagere aandelenkoersen,
  • De verzwakking van de dollar.

    Oorzaken winstdaling
    Aegon’s jaarverslag 2001 geeft op pagina 40 de gevoeligheden aan: een daling van de dollar met 15% doet de winst van het concern met circa 11% procent dalen, terwijl een daling van de beurskoersen met 15%, 4,5% winst kost. In werkelijkheid is de dollar minder gedaald. Van 0,90 dollar voor een euro, zijn we richting de pariteit (1 op 1) gegaan. Ruwweg is de dollar dus verantwoordelijk voor 7,5% winstdaling.

    De aandelenkoersen zijn met 25% gedaald, hetgeen nog eens 7%t winst kost. Daarmee is nog niet de helft van de winstwaarschuwing verklaard. De resterende 15 tot 20% winstdaling moet dus voor rekening van de obligatieportefeuille komen. De financiële wereld was geschokt door Aegon’s persbericht. De koers zakte tot beneden de 11 euro; nog geen vijfde van de topkoers van dit fonds.

    Een dag later volgde de waarschuwing van Fortis, waarvan de aandelenportefeuille 0,9 miljard euro onder de aanschafwaarde is gedaald. Dat verlies gaat – als het niet wordt ingelopen – ten laste van de nettowinst. ING is vooralsnog de witte raaf met een handhaving van de prognose van tenminste een winst per aandeel van 2,20 euro.

    Vragen, vragen en nog eens vragen
    Op het eerste gezicht is Aegon het zwaarst getroffen. Op 8 augustus publiceert het concern haar halfjaarcijfers en dan kan het bedrijf – eindelijk – een nadere toelichting geven op deze winstwaarschuwing. Beleggers en analisten hebben tal van vragen:

  • Hoe structureel is de daling van het resultaat?
  • Wordt de lange termijn doelstelling van 10% winstgroei per aandeel gehandhaafd?
  • Handhaaft Aegon het dividend van 2001 (83 eurocent)?
  • Gaat de onderneming aandelen inkopen?
  • In hoeverre is de vermogenspositie door de zwakke financiële markten aangetast?
  • Is de kwaliteit van de obligatieportefeuille inmiddels verbeterd?
  • Heeft de koersdaling nog consequenties voor de Vereniging Aegon (zie Lukas Daalder: Aegon en haar eigen risico)?

    De grote vraag is of de daling van 2002 een eenmalig karakter heeft. SNS denkt van wel en heeft een winsttaxatie van 1,20 euro in 2002 en 1,77 euro voor 2003. Op een koers van 13,60 euro kost het aandeel Aegon dan 11 keer de winst dit jaar en 8 keer de winst 2003. De huidige aandeelhouders hopen dat SNS gelijk krijgt.

    Tot voor kort dachten zij deel te nemen aan een solide groeifonds met een laag risicoprofiel. In werkelijkheid kan het bedrijf dat, in ieder geval in 2002, niet waarmaken. Op 8 augustus moet daarom blijken in hoeverre ook het lange termijn beeld is aangetast.


  • Lukas Daalder: Aegon en haar eigen risico
  • Discussieer mee op het Aegon Forum

    Peter Paul de Vries is directeur van de VEB. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op devries@iex.nl.


    Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8. Value8 is grootaandeelhouder van IEX Group N.V.
    De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    Peter Paul de Vries

    Auteur:

    Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8. Value8 is de hoofdaandeelhouder van IEX Group.

    Recente artikelen van Peter Paul de Vries

    1. Goed zo AFM
    2. Rutte weg, stem PVDA!
    3. Smallcap-crash door accountantstekort

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.