Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Blik op Facebook

Aan het gezichtsverlies van de beleggers van ‘het eerste uur’ in het aandeel Facebook lijkt een einde te komen. Het aandeel werd op 18 mei dit jaar op de Amerikaanse beurs geïntroduceerd voor 38 dollar per aandeel.

Deze week noteerde Facebook tijdens de handelsuren even onder 19 dollar. Niemand lijkt nu meer naar het aandeel om te (willen) kijken. Persbureau Bloomberg heeft Facebook’s beursintroductie aangemerkt als “the worst performer among all large IPO's on record”.

Technisch oogpunt
Vanuit een technisch oogpunt is een halvering van de beurskoers echter per definitie interessant. De koersdaling vanaf de introductiekoers bedraagt immers 50% en dat is een Fibonacciratio. Vanaf de intradaytop op de eerste handelsdag gemeten naar de intradaybodem deze week heeft Facebook ruim 58% aan waarde ingeleverd en benadert daarmee het 61,8% Fibonacci-retracement. Het grootste deel van de ‘natuurlijke’ reactie lijkt daarmee achter de rug.

Nu de aandelenindices in de Verenigde Staten en in Europa inclusief Nederland problemen ondervinden om de koerstoppen van dit jaar te passeren, is het misschien nu juist een goed idee om naar deze ‘fallen angel’ onder de sociale media aandelen te gaan kijken.

U ziet deze week een aantal verhandelde aandelen Facebook die qua omvang de grootste zijn sinds de week van de beursgang. Er is ook wel een fundamentele verklaring voor: een grote groep beleggers mocht door het aflopen van een zogeheten lock-up periode in de afgelopen week voor het eerst hun Facebook-aandelen vrij gaan verhandelen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Volumes
In de koersgrafiek op dagbasis zien we in de afgelopen dagen de volumes teruglopen. Degenen die met een lock-up gevangen zaten in het aandeel zijn er waarschijnlijk nu uit. De groengekleurde relatieve sterkte index (= 14-daags RSI) is eind juli/begin augustus ‘oversold’ geraakt en bereikte op 2 augustus een dieptepunt.

Op die datum sloot Facebook op 20,04 dollar per aandeel. Terwijl nadien de koers verder wegzakte is de RSI zich aan het herstellen. Met andere woorden, het neerwaarts momentum in de dalende trend neemt af. De verkoopdruk droogt op. 

In relatieve zin (zie roze lijn) heeft Facebook slechter gepresteerd dan de S&P 500 index, maar de afgeleide MACD-indicator krult nu omhoog. Dit wijst erop dat Facebook aanstalten maakt om sterker te gaan presteren dan de Amerikaanse S&P 500 index.  

Weekbasis
Hoewel de week nog niet helemaal om is, toont de grafiek op weekbasis deze week een stijgende 14-weeks RSI. De RSI op weekbasis noteert momenteel 22,50. Een RSI-waardering onder 30 is in de technische analyse een standaard maatstaf om te spreken over een te diep/snel gedaalde beurskoers. Kortom, het aandeel Facebook is voldoende afgestraft en rijp voor een technisch herstel.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

In de koersgrafiek op dagbasis is op 6 juni een bodem gevormd op 25,52 dollar en dat is midden in het gebied tussen 26,73 dollar (op 26 juli) en 24,54 dollar (op 27 juli) waar een gat (‘gap’) in de koersgrafiek is geslagen. Normaliter worden gaps op enig moment weer gesloten.

Dat betekent dat bij een slotkoers op 19,44 dollar een koerspotentieel in het verschiet ligt van circa 30%. Met bijvoorbeeld een Facebook Sprinter Long positie is een verdubbeling van de winst mogelijk. Misschien is dit de kans voor beleggers om het geleden koersverlies in het aandeel Facebook goed te maken. 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. @iPlof 24 augustus 2012 13:50
    Denk dat het nog veel lager kan. De internet 2.0 zeepbel moet nog flink leeglopen. Groupon, Linkedin, Facebook, ik vind het allemaal prachtige ontwikkelingen maar de prijs die ervoor betaald wordt slaat nergens op en kan geen stand houden als de winstontwikkeling op een geven moment stokt of erger nog zelfs zou dalen.
  2. [verwijderd] 24 augustus 2012 13:52
    Ik vraag me af of dat facebook een echte blijver zal zijn. Ik zit er ook op maar erger me mateloos aan de reclames. Zo kreeg ik er laatst eentje van Tena-man nota bene.
    Iedere keer krijg je zogenaamd verzoeken van vrienden die je vragen om een app te installeren of een spel te spelen. Ondanks dat ik ze wegklik, wordt de app toch geopend. Dit terwijl vrienden mij hiervoor absoluut niet hebben uitgenodigd. Door al deze acties van facebook, heb ik een serieuze hekel aan deze website gekregen en ik laat het dan ook links liggen en doe er niets meer mee. Het lijkt me sterk dat ik hierin de enige ben en het zou facebook, tenzij ze hierin veranderen, wel eens de nek kunnen kosten. Ik blijf dan ook van het aandeel af aangezien beleggen in hypes meestal verkeerd afloopt.
  3. [verwijderd] 24 augustus 2012 13:52
    Is toch logisch wat er nu gebeurd?! Dit is al door menigeen van te voren aangekondigd. Facebook is een luchtbel en deze is tijdens en na de IPO geknapt.

    Heb je zelf toevallig Facebook? Meld je maar aan, je komt er nooit meer vanaf. Het is een "Hotel California" you can check in, but you can never leave!

    Accounts kan je niet verwijderen en tellen wél mee in de aantallen. Je koopt dus "lucht", in ieder geval de helft dan, dat is nu wel gebleken. Investeer je in Facebook, dan investeer je in iets wat niet tastbaar is.

    Succes met je Turbo Long FB. Ik adviseer je echter om je vingers hier niet aan te branden.

    Bij deze een paar goede aandelen tips:

    Nokia
    Apple
    Air France/KLM
    First Solar inc
    TomTom
    Als we dan praten over kansen..
  4. @iPlof 24 augustus 2012 13:56
    quote:

    debo schreef op 24 augustus 2012 13:52:

    Ik vraag me af of dat facebook een echte blijver zal zijn. Ik zit er ook op maar erger me mateloos aan de reclames.
    Nog afgezien van de reclames. Het is niet ondenkbaar dat als een aantal prominente aarbolbewoners een ander medium vinden dat dit in no-time hotter is dan facebook waar onderhand alle opa's en oma's ook op zitten.

    Daarom hoort een waardering van zo'n bedrij laag te zijn (groot risisco) en niet hoog want 100 jaar doorgaan zal het echt niet.
  5. [verwijderd] 24 augustus 2012 14:31
    quote:

    plof® schreef op 24 augustus 2012 13:56:

    [...]

    Nog afgezien van de reclames. Het is niet ondenkbaar dat als een aantal prominente aarbolbewoners een ander medium vinden dat dit in no-time hotter is dan facebook waar onderhand alle opa's en oma's ook op zitten.

    Daarom hoort een waardering van zo'n bedrij laag te zijn (groot risisco) en niet hoog want 100 jaar doorgaan zal het echt niet.
    Dat bedoel ik!
  6. forum rang 7 bezinteergebelegt 24 augustus 2012 14:37
    De auteur snapt het echt niet, Fa(r)cebook is een internetpagina, niet meer en niet minder, leuk om te freewheelen maar als commercieel avontuur gedoemd te mislukken. Welbeschoud is 1 dollar nu nog teveel, er zullen dus nog vele en vele procenten vanaf gaan.
  7. [verwijderd] 24 augustus 2012 20:23
    quote:

    fred 50 schreef op 24 augustus 2012 18:07:

    Ik zie ook kansen met een sprinter short , en dat zonder TA.
    Ik vraag mij of Edward Loef ook zijn eigen strategie volgt?

    Nee natuurlijk niet. Eerst anderen aansporen tot kopen, koers omhoog lullen en vervolgens zelf short gaan. Je kan toch wel nagaan dat niemand na deze IPO nog vertrouwen in Facebook heeft?!

    Het is een website met de mogelijkheid zichzelf dmv gebruikers te dupliceren. Het is als een gezwel, nog kwaadaardig ook. Want de cellen (lees gebruikers) kunnen zichzelf, na eenmaal aangemaakt, niet meer verwijderen. Het blijft groeien met waardeloze "lege" accounts en het gaat zo maar door.

    En dan wordt hier advies gegeven om te investeren in een kwaadaardig gezwel. Kansen? Om short te gaan wel ja!

    Echter wanneer er iets nieuws komt, gaat de massa zich daar inschrijven en steft Facebook een langzame dood. Zo is het, niet meer en niet minder.

    Welkom bij Feestboek..
  8. forum rang 4 Nel 24 augustus 2012 23:40
    quote:

    vinno777 schreef op 24 augustus 2012 13:52:

    Is toch logisch wat er nu gebeurd?! Dit is al door menigeen van te voren aangekondigd. Facebook is een luchtbel en deze is tijdens en na de IPO geknapt.

    Heb je zelf toevallig Facebook? Meld je maar aan, je komt er nooit meer vanaf. Het is een "Hotel California" you can check in, but you can never leave!

    Accounts kan je niet verwijderen en tellen wél mee in de aantallen. Je koopt dus "lucht", in ieder geval de helft dan, dat is nu wel gebleken. Investeer je in Facebook, dan investeer je in iets wat niet tastbaar is.

    Succes met je Turbo Long FB. Ik adviseer je echter om je vingers hier niet aan te branden.

    Bij deze een paar goede aandelen tips:

    Nokia
    Apple
    Air France/KLM
    First Solar inc
    TomTom
    Als we dan praten over kansen..
    Zet Wessanen er maar bij,stilte voor de storm,ver achter gebleven,en verkoop ABC aanstaande,of zoals bekend een prooi als geheel.
  9. barst 25 augustus 2012 16:57
    het is riskant om alleen maar technisch naar zo een aandeel te kijken.
    de bodem van 19 euro zou wel eens drijfzand kunnen zijn;
    Je betaalt bijna 50 keer de winst.
    tot eind 2012 komen er nog een miljard aandelen uit de lock up

    en een persoonlijke noot:
    ik ben aardig uitgekeken op facebook., ik geloof niet in het groeimodel, eerder in het krimpmodel.
  10. [verwijderd] 26 augustus 2012 15:30
    Voor mij ook geen hyves-facebook-twit etc, delen met wie??? Ene mafkees aan de andere kant die van alles kan uiten (fantasie-leugens,ga maar door)??? Sociale media is nog steeds mijn telefoon, om die te bellen, die ik wil zien, en waar ik iets mee WIL delen.

    idd een tijdelijk iets, ofwel luchtbel-poppenkast.
23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links