Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Voor de kudde uit

Het Financieele Dagblad gaat vandaag in op de fundamentele achtergronden waarom analisten van Nederlandse aandelen steeds minder koopadviezen afgeven. Volgens de berichtgeving is er een voorkeur om de middenweg te bewandelen.

Dat wil zeggen, stil zitten en niets doen. In vakjargon leidt dit tot een hold-advies. Echter, voorzichtige analisten raden weer vroeg-cyclische aandelen aan, waaronder de aandelen uit de uitzendsector. Defensieve en dividendaandelen zouden hun beste tijd alweer gehad hebben.

Een geraadpleegde vermogensbeheerder pleit ervoor om zelf na te denken, omdat analisten van banken meestal achter de feiten aanlopen. Deze constatering is in technisch opzicht interessant, omdat beurskoersen volgens de technische analyse alle informatie verdisconteren.

Niet alleen de bekende fundamentele argumenten zijn al door de markt verwerkt, maar de markt anticipeert alweer op de nog onbekende fundamentals. Om te beoordelen hoe de markt over Nederlandse aandelen denkt is een technisch onderbouwing noodzakelijk.

Vier fasen
Een technische onderbouwing is gestoeld op de aanname dat beurskoersen in een cyclus bewegen opgebouwd uit vier fasen:

  • De bodemfase is voor de entrepreneurs onder ons het meest interessant.
  • De stijgingsfase volgt op de bodemfase naarmate er meer vertrouwen ontstaat ten aanzien van toekomstverwachtingen.
  • Tegen de tijd dat iedereen heeft geparticipeerd op de stijging is er minder kas beschikbaar om de stijgende trend voor te zetten, omdat iedereen al in de markt zit. Het gevolg hiervan is dat de early birds tegen aantrekkelijke koersniveaus hun winsten kunnen verzilveren. Er ontstaat een topvormingsproces, waardoor de koersen onder druk komen.
  • Dit trekt de aandacht van het brede publiek en opeens wordt men gevoelig voor tegenvallend nieuws. De dalende trend is dan ingezet.

De opdracht luidt nu om de cyclus van optimisme naar pessimisme en van opwaartse naar neerwaartse winstbijstellingen (en vice versa) voor te zijn, want anders loopt u steeds achter de kudde aan.

Dit betekent automatisch dat u een handelsplan moet formuleren om dit proces continue te monitoren. De formule moet:

  • (L)ogisch zijn
  • (O)bjectief te toetsen
  • (E)envoudig toepasbaar en
  • (F)unctioneel zijn

De methode LOEF combineert hiervoor een beurskoers met een 20-daags en 120-daags koersgemiddelde. Samengevat vertelt de formule dat bij een beurskoers boven het 20-daags koersgemiddelde in combinatie met een 20-daags gemiddelde boven een 120-daags gemiddelde de trend stijgend moet zijn.

Mocht het 20-daags gemiddelde nog onder het 120-daags gemiddelde noteren, maar de beursnotering al wel boven het 120-daags gemiddelde dan is er sprake van een potentieel bodemproces.

Houd hierbij a.u.b. wel de wijze woorden van Charles Dow (de grootvader van de technische analyse) in gedachten: Neither the length nor the duration of a trend can be forecast. The best we can do is identify trend changes and act accordingly.

Bodemproces
In het trendoverzicht zijn uitsluitend de aandelen vermeld die nu op basis van de LOEF-formule in een bodemproces en/of stijgingsfase bewegen. Uit de kolom RS blijkt welke aandelen relatief sterk ten opzichte van de AEX-index bewegen.

Drie vastgoedaandelen presteren sterk. Brunel ontbreekt in het overzicht. Volgens de analisten is uitzender Brunel een van de meest koopwaardige aandelen. De markt oordeelt dus anders dan de meerderheid van analisten, want het aandeel Brunel is alweer in een dalende trend beland.

Brunel

Klik op de grafiek voor een grote versie

In mijn technische modelportefeuille zit ik overigens met een sprinter short in Randstad Holding. Dit is het logische gevolg van zelf nadenken over de fundamenten van de technische analyse (zie de grafiek hieronder).

Randstad

Klik op de grafiek voor een grote versie


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Edward Loef

Auteur:

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 juli 2012 13:13
    Beste meneer Loef, de crisis moet nog beginnen en u wilt al weer stijgen? De westerse markten zitten in een fundamentele bear market die in 2001 begonnen is. Het kan nog wel 20 jaren doorgaan met dalen als we niet een ander financieel economisch beleid opstarten. Stimuleren betekent verlengen bear market. Alle gezonde bedrijven en bedrijfstakken worden kapot gestimuleerd.
  2. [verwijderd] 18 juli 2012 15:20
    Op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis als gevolg van een in Maastricht en Lissabon door de toenmalige regeringsleiders in het toenmalige Europa van de twee snelheden overeengekomen muntunie zonder politieke afspraken om het met de aangesloten lidstaten met een gezamenlijke munt in een open markt zonder grenzen en devaluaties van de munteenheden van lidstaten met een andere snelheid zonder politieke afspraken beter te doen, in welke muntunie zonder politieke afspraken bijvoorbeeld de lidstaat Nederland transportland de mogelijkheid kreeg om bijvoorbeeld tulpen in de betreffende open markt van hot naar her te transporteren, zodat de muntunie zonder politieke afspraken niet verkeerd was voor de economieën van bijvoorbeeld de lidstaten Nederland en Griekenland, hoewel met de kennis van nu slechts het wachten kon zijn op het uitbreken van branden wegens oververhitte economische motoren op niet door de politiek voorziene en niet door de politiek bewaakte momenten,
  3. [verwijderd] 18 juli 2012 15:20
    zodat op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige die de betreffende mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand heeft aangestoken met het vingertje aangewezen kan worden, laat staan een zondebok die uit de zondebokkenhemel is gevallen van een in naam van de vrijheid met de klok naar het jaar nul terugzettende, met artikel 1 van de grondwet van het vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn gelegen Nederland over het in Nederland niet toegestaan zijn van discriminatie strijdige, voor het keizerrijk van de heer Wilders met een ongekende angst voor vreemdelingen alles en iedereen verontwaardigd verongelijkt verketterend “scorend” met twee maten metende eigen volk eerst regel is regel oneliners, van welk continentaal gedoe met een muntunie zonder politieke afspraken bijvoorbeeld de regeringsleiders van de lidstaat Engeland, met de kennis in de gehele Eurozone van Noord tot Zuid en van Oost naar West van nu geheel terecht, niets moesten hebben,
  4. [verwijderd] 18 juli 2012 15:20
    een interessant artikel met een verwijzing naar een interessante link met het interessante gedeelte "Het Internationale Monetaire Fonds maant Europa haast te maken (met steun aan zwakke eurolanden), zodat er een Europese banken/begrotingsunie ontstaat, want anders trekt het uitstel een wissel op de wereldeconomie."
  5. [verwijderd] 18 juli 2012 15:41
    Ik bedoel slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de doorsnee dag toewensende kennisgeving een interessant artikel met een verwijzing naar een interessante link met het interessante gedeelte "Het Internationale Monetaire Fonds maant Europa haast te maken (met steun aan zwakke eurolanden), zodat er een Europese banken/begrotingsunie ontstaat, want anders trekt het uitstel een wissel op de wereldeconomie."
  6. [verwijderd] 18 juli 2012 20:44
    @B_B_B Slechts ter verder het hierbij latende, u op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in de lidstaat Nederland

    - het land helaas met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde Griek van de lidstaat Griekenland of Amerikaan –

    verder een prettige voortzetting van de betreffende doorsnee dag en duurzaam hierna toewensende kennisgeving: hierboven staat geen gezwam.

    Nu volgt een nieuwe zin in mijn reactie op het interessante artikel “Voor de kudde uit” op de website iex.nl van de auteur van het interessante artikel, de heer Edward Loef.

    In de lidstaat Nederland heb ik ooit wel eens van interpunctie gehoord, maar ik moest op de onderhavige doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis, dus d.d. 18 juli van het jaar 2012, de betekenis hiervan op het internet toch opzoeken.

    Wat ik

    - dit is voor alle duidelijkheid om misverstanden te voorkomen in mijn reactie een nieuwe zin -

    na een zoekactie met de zoekmachine “Google”

    – welke zoekmachine ik iedereen in de Eurozone en daarbuiten kan aanraden –

    op het beelscherm van mijn Windows xp home desktop computer ervan begrijp, is dat een komma, zoals hierboven, een tekst leesbaarder maakt, zodat er geen met een “scorende” oneliner verontwaardigd verongelijkt te verketteren gezwam staat:

    www.encyclo.nl/begrip/interpunctie
  7. [verwijderd] 18 juli 2012 21:30
    Ik heb 2 dagen terug een TLong op Randstad aanbevolen. dus juist andersom. Dat TA is toch een moeilijk verhaal. Je hebt een diploma je werkt voor een aantal banken, toch weet je geen geld te verdienen ondanks je voorsprong in kennis.
    Kijk analyses tussen Ahold en Walmart zijn nutteloos simpel omdat de uitslagen niet vergelijkbaar zijn.
    Maar om nu mensen te adviseren RDS te verkopen, dat is toch echt een misser. Dat doe je pas als je echt zeker bent.
    Want veel mensen zitten in de stukken, krijgen dividend. Hebben wellicht door elkaar de stukken ook nog goedkoop kunnen kopen. Veel mensen zien RDS als een zekerheid in hun porto.
    Dan moet meneer Loef wel heel sterk in zijn schoenen staan als die komt vertellen dat van alle aandelen die hij kan analyseren hij juist RDS kiest. Daar dan flauw op is... lekker bedankt zullen mensen die hem serieus nemen blij mee zijn.
    grt
  8. [verwijderd] 18 juli 2012 22:05
    Ik denk dat we de bodem wel gehad hebben en dat het nu wachten is op het vertrouwen van de meute.

    Daarom zit ik dan ook zwaar in uitzenders en verzekeraars al is de laatste een grotere gok dan de eerste.

    Voor de zekerheid in mijn porto heb ik Carmignac Patrimonne, nog nooit spijt van gehad.
  9. [verwijderd] 18 juli 2012 22:42
    PS

    Slechts ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten een prettige voortzetting van de dag en duurzaam hierna toewensende kennisgeving: alles heeft z’n voor- en nadelen, dat blijkt d.d. 18 juli 2012 op de onderhavige doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld op Eurozoneniveau ontstane, en dan uiteraard ook Eurozoneniveau

    - en uiteraard niet door “soevereine” lidstaten, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben –

    te blussen uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis maar weer eens.

    Ik kwam zojuist op het internet via, via, via, de op het 1e t/m 4e gezicht tevens interessante, uiteraard met verontwaardigd verongelijkt “scorende” oneliners te verketteren weblink

    www.groene.nl/2012/28/de-blanke-dokte...

    tegen (voordeel), maar heb geen abonnement met de consequenties van dien.

    Welke consequenties er kort samengevat in een nieuwe zin erop neerkomen dat ik dit mogelijk interessante, ongetwijfeld vol met allerlei verschillende leestekens en nieuwe trends in de mondialisering staande artikel helaas op de onderhavige doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis op het beeldscherm van mijn Windows xp home desktop computer niet kan lezen (nadeel).
  10. [verwijderd] 19 juli 2012 08:19
    Papieren winst op Randstad?
    "Deze analyses en signalen worden gebruikt voor het openen of sluiten van fictieve posities..." bron: edwardloef.com/faq

    De methode "L.O.E.F." neigt naar eigengeilerij, maar ik lees uw stukjes graag, alleen al als tegengeluid van de andere columnisten cq TA-experts op IEX.nl. Dus ga vooral door met die heerlijke arrogantie ;) :)
  11. [verwijderd] 19 juli 2012 10:37
    @drpipi10 Slechts ter verder het hierbij latende kennisgeving: in de vooralsnog aan de Noordzee

    - hier gaan ca. 16 miljoen verschillende mensen althans nog even vanuit -

    en niet in de woestijn voor de in naam van de vrijheid met een ongekende angst voor vreemdelingen te voeren zondebokken godsdiensoorlog met ca. 1,2 miljard Moslims in strijd met artikel 1 van de grondwet van Nederland, zondebokkenoorlog met de Grieken van de lidstaat van de Europese Unie Griekenland in strijd met verdragen van de Europese Unie, eveneens met deze verdragen strijdige zondebokkenoorlog met Oost- en Middeneuropeanen van de lidstaten van de Europese Unie in Oost- en Middeneuropa, zondebokkenburgeroorlog in Nederland met in “scorend” vanuit een kronkelende doodlopende weg van een inktzwart met twee maten metend zondebokkenbos waarin niemand een hand voor ogen ziet oneliners te verketteren andersdenkenden, zondebokkenoorlog met het hoofdkantoor van de Europese Unie in Brussel, en vreemd genoeg na de commissie Davids geen zondebokkenoorlog met de hoofdkantoren in Washington en Berlijn, of in het zondebokkenkeizerrijk Wilders gelegen lidstaat van de Europese Unie Nederland maken deze ca. 16 miljoen verschillende mensen op een doorsnee dag van de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in een soort de klok naar het jaar nul terugzettend verontwaardigd verongelijkt zondebokkengekkenhuis inderdaad de gekste dingen mee.
  12. [verwijderd] 19 juli 2012 10:38
    Maar wat uiteraard in het verontwaardigd verongelijkte zondebokkengekkenhuis weer minder gek is en min of meer in de lidstaat Nederland normaal is geworden dat u een goed “scorende” oneliner als reactie onder het interessante artikel “Voor de kudde uit” heeft geplaatst, met welke score op het bord iedereen in de Eurozone en daarbuiten op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand weer tot in lengte van jaren mee verder kan, wat op een doorsnee dag van de betreffende mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis, met name in de lidstaat Nederland, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner, dus hoger dan een gemiddelde Griek van de lidstaat Griekenland of Amerikaan, niet verkeerd kan zijn.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.