Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Scheidende polissen

Volgens cijfers neemt het aantal scheidingen toe in crisistijd. De gevolgen van een scheiding kunnen financieel groot zijn. Ik denk dat het slim is om de situatie voordat de scheiding wordt aangevraagd, goed in kaart te laten brengen. Het voordeel hiervan is dat ieder precies weet wat de mogelijkheden zijn. Misschien is het wel verstandig om met minder partneralimentatie genoegen te nemen, zodat de ex-partner in de koopwoning kan blijven wonen.

De woning hoeft dan in ieder geval niet (gedwongen) verkocht te worden, wat in deze tijd geen gemakkelijke opgave is. Bovendien is er kans op een restantschuld door deze verkoop. Veel huiseigenaren hebben een spaarpolis die verpand is aan de lopende hypotheek. Vanuit de wet zijn er diverse mogelijkheden als er sprake is van een box 1 polis/ spaarrekening. Hieronder de letterlijke tekst. 

Kapitaalverzekeringen eigen woning  
Kapitaalverzekeringen die zijn afgesloten vóór 2001 kunnen in het kader van de verdeling van een gemeenschap fiscaal geruisloos worden verdeeld, toegescheiden of verrekend tussen ex-echtgenoten. Ook kapitaalverzekeringen eigen woning (deze zijn met ingang van 2001 mogelijk) kunnen bij echtscheiding fiscaal geruisloos worden verdeeld of toegescheiden tussen ex-echtgenoten. Eventuele wijzigingen die in dat kader nodig zijn (bijvoorbeeld wijziging van verzekeringnemer of verzekerd persoon) leiden bij beide producten niet tot verlies van fiscale faciliteiten.

Box 1-polis
Bij een box 1-polis, die op beide namen is gesloten, kunnen de personen zelf bepalen wie verder gaat met de polis. Het is zelfs mogelijk de polis te splitsen. Al met al lijkt hier niets bijzonders aan de hand. Toch is het oppassen geblazen, want de fiscus staat zo bij u op de stoep als u iets verkeerds doet. Bij een box 1-polis–spaarrekening is er sprake van een onbelaste uitkering als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn:

  1. De uitkering moet worden gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen.
  2. Er dient tenminste vijftien jaar premie te worden betaald en de bandbreedte van 1:10 mag niet worden overschreden.
  3. Er moet sprake zijn van een eenmalige uitkering.
  4. Bij de spaarrekening moet je eigenaar van de woning zijn.
  5. De looptijd van de rekening/verzekering mag niet langer dan 30 jaar zijn.
  6. De uitkering mag niet meer bedragen dan de maximale vrijstelling.

Bovendien zijn er een vrijstellingsbedragen per persoon. Deze bedragen zijn in 2012:

  • vijftien jaar (en korter dan twintig jaar) jaarlijks achtereen premie betalen 34.900 euro
  • meer dan twintig jaar achtereen premie betalen 154.000 euro
  • Vrijstelling
    De vrijstelling voor een onbelaste uitkering per persoon is 154.000 euro als er minimaal twintig jaar premie is betaald. U begrijpt wat de gevolgen zijn als de polis op één persoon doorgaat terwijl de einduitkering is gebaseerd op bijvoorbeeld 200.000 euro. Als de polis niet wordt aangepast of eerder wordt afgekocht zal de fiscus om de hoek komen kijken. Er is sprake van een rentebestanddeel die belast wordt in box 1. De kans dat u dan 52% belasting moet betalen over dit bedrag is groot. En niemand zit te wachten om spaargeld te betalen aan de fiscus. 

    Het is ook oppassen geblazen als er sprake is geweest van een hoge eerste storting. Voor een onbelaste uitkering moet er rekening worden gehouden met een bandbreedte van 1:10. De hoogste storting mag dan niet meer dan tien keer de laagste premie zijn. Ter verduidelijking een rekenvoorbeeld waarbij een polis op twee namen wordt voorgezet door één persoon.

  • Oude situatie polis (twee namen)
    Hoge eerste storting 20.000
    Maandpremie (200 euro)   2.400 per jaar
  • Nieuwe situatie polis (één naam)
    Maandpremie (150 euro) 1.800 per jaar
  • Aanpassing maandpremie
    In bovenstaande situatie is de maandpremie aangepast bijvoorbeeld omdat de verwachte einduitkering te hoog was voor een onbelaste uitkering. De nieuwe maandpremie wordt in dit voorbeeld 150 euro, 1.800 euro per jaar. Indien we deze jaarpremie met tien vermenigvuldigen mag de eerdere extra hoge storting niet meer bedragen dan 18.000 euro!

    Dit is niet aan de orde waardoor de fiscus op de stoep zal staan. Om dit voorkomen zal gekeken moeten worden naar de looptijd. Door de looptijd in te korten naar minimaal twintig jaar (was bijvoorbeeld 30 jaar) wordt de maandpremie hoger en valt deze binnen de fiscale vrijstellingen. 

    Tip
    Tot slot nog een tip als er sprake is van afkoop van de box 1 polis/spaarrekening. Bij afkoop is er meestal nog geen vijftien jaar achtereen premie betaald. Indien het uitkeringsbedrag hoger is dan de betaalde premies is het meerdere belast in box 1. Dit is alleen van toepassing als het afkoopbedrag ten gunste komt van iemand die nog een eigenwoningschuld en eigen woning heeft.

    Indien dus het afkoopbedrag wordt uitbetaald aan iemand die verhuist naar een huurwoning, is de uitkering wel onbelast. Het is zelfs mogelijk de polis niet af te kopen en door te laten lopen. De polis wordt dan omgezet naar box 3.

    Zoals u kunt lezen, kleven er aardig wat fiscale regeltjes aan de box 1 polis/spaarrekening. Het is heel verstandig een deskundige te raadplegen alvorens u iets gaat doen met uw box 1 polis/spaarrekening. Dit voorkomt in ieder geval dat de fiscus bij u op de stoep staat. 


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jos Koets

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Meer over Jos Koets

    Recente artikelen van Jos Koets

    1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
    2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
    3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

    Gerelateerd

    Reacties

    10 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 13 april 2012 14:38
      quote:

      ben d'r klaar mee schreef op 13 april 2012 14:09:

      gewoon geen box1 spaarconstructie kiezen. ja, je hebt fiscaal voordeel. nee, je hebt geen flexibiliteit en je wordt via verzekeringspremies toch wel weer genomen door de bank.

      en natuurlijk niet gaan scheiden ;)
      en als je een bankspaarhypotheek wilt, hoe zou jij dat dan doen?
    2. [verwijderd] 13 april 2012 14:48
      Quote Jos: "Aanpassing maandpremie
      In bovenstaande situatie is de maandpremie aangepast bijvoorbeeld omdat de verwachte einduitkering te hoog was voor een onbelaste uitkering. De nieuwe maandpremie wordt in dit voorbeeld 150 euro, 1.800 euro per jaar. Indien we deze jaarpremie met tien vermenigvuldigen mag de eerdere extra hoge storting niet meer bedragen dan 18.000 euro!"

      Je bedoelt hier waarschijnlijk € 16.200,=?

      Waar zou jij nog meer op letten bij echtscheiding, Jos?

    3. Jos Koets 13 april 2012 15:57
      quote:

      Schurk31 schreef op 13 april 2012 14:48:

      Quote Jos: "Aanpassing maandpremie
      In bovenstaande situatie is de maandpremie aangepast bijvoorbeeld omdat de verwachte einduitkering te hoog was voor een onbelaste uitkering. De nieuwe maandpremie wordt in dit voorbeeld 150 euro, 1.800 euro per jaar. Indien we deze jaarpremie met tien vermenigvuldigen mag de eerdere extra hoge storting niet meer bedragen dan 18.000 euro!"

      Je bedoelt hier waarschijnlijk € 16.200,=?

      Waar zou jij nog meer op letten bij echtscheiding, Jos?

      Je berekening klopt als de hoge storting in het jaar plaatsvindt. Ik heb nu even de hoge storting laten plaatsvinden op 31-12 en de maandpremies in het volgende jaar! Maar je hebt gelijk. Ik had dit duidelijker kunnen vermelden.

      Betreffende je andere vraag. Ik werk de gehele financiele situatie uit in alle situaties die kunnen voorvallen. Is wel wat werk maar dan hebben de klanten ook direct wat voor de toekomst. Hierbij natuurlijk ook de lopende polissen etc...
    4. [verwijderd] 16 april 2012 08:47
      quote:

      ErikB schreef op 15 april 2012 13:59:

      Dan ben ik benieuwd naar de cijfers waar Jan Koets het over heeft :-)
      Zo moeilijk is het niet Erik.

      HJe kan best gelijkhebben dat in crisistijd minder of desnoods mensen gaan scheiden. In crisistijd is het scheiden niet zozeer het probleem maar meer het feit dat de huizen minder makkeijk verkoopbaar zijn. Dus als je snel van je huis af moet (dat willen mensen bij scheiding) zul je een stuk lager bod moeten accepteren waardoor je een grotere restschuld hebt. Als er al bieders zijn....
    10 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links