Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Tegenvallend banenrapport, AEX nieuw record

Slotcall: Tegenvallend banenrapport, AEX nieuw record

De AEX sluit op 718,41 punten en dat betekent een nieuwe hoogste koers ooit. Het oude record van 716,80 punten gaat daarmee uit de boeken. Het sentiment is vandaag bijzonder goed en dat is opvallend.

Het Amerikaanse banenrapport - normaal gesproken het belangrijkste cijfer van de maand - viel veel lager uit dan verwacht. In april kwamen er 266.000 arbeidsplaatsen bij, terwijl de markt rekende op een plus van 978.000. Slechts een paar seconde gingen de koersen hierop omlaag.

Het is een beeld dat we de laatste tijd vaker zien. Sinds centrale banken kwantitatief verruimen, levert het banencijfer aan waarde in. Tenminste voor de beurs, want hoe slechter het cijfer hoe langer Fed-voorzitter Jerome Powell zijn voet op het gaspedaal houdt.

Het zijn de technologiebedrijven die de hoofdindex tot grote hoogtes stuwen. Met name de chippers ASML (+2,7%), ASMI (+4,7%) en in mindere mate Besi (+2,5%) liggen goed. Ook Prosus (+1,9%) doet het niet onaardig. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij profiteert van koersdoelverhoging van ING

Ordina straalt

De topper van de dag is met afstand Ordina (+12,6%). De aandeelhouders mogen een bloemetje sturen aan de analisten van ING, want de zakenbank verhoogt het koersdoel met 40% naar €5.

ING verwacht dat de marges de komende jaren verder oplopen, waardoor het zijn winstramingen fors verhoogt. Een risico is de krappe arbeidsmarkt. Afgelopen kwartaal zagen we het personeelsbestand van de ICT-dienstverlener bijvoorbeeld met 1% dalen.

Naar aanleiding van deze enorme koersrally zal ik maandag voor Premium met een update komen. In het onderstaande artikel leest u waarom ik tot dusver niet verder ben gegaan dan een koersdoel van €3,90.

IEX-Beleggerspodcast

Het is weer vrijdag dus hebben we voor u een nieuwe podcast in de aanbieding. Arend Jan en ik bespreken op luchtige wijze de belangrijkste beursontwikkelingen van de afgelopen week. 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • De Fed die beleggers waarschuwt
 • Yellen slikt haar woorden in
 • Sell in may and go away?
 • Stijgende grondstofprijzen
 • ArcelorMittal
 • AMG
 • ING
 • Galapagos
 • Ordina
 • Air France-KLM
 • Wat te doen met Besi?
 • Hoe lang duurt het gemiddeld voordat er een koersdoel wordt gehaald? 

Heeft u een leuke vraag aan ons? Stel hem dan hieronder in de reacties en wellicht beantwoorden wij hem in de podcast van volgende week.

Luister de podcast op Spotify, Google Podcasts of Apple Podcasts.

 

Rentes

De rentes van de landen binnen de eurozone lopen wat op, terwijl de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier een basispuntje terug zakt.

 • Nederland: +1 basispunt (-0,07%)
 • Duitsland: +1 basispunt (-0,22%)
 • Italie: +5 basispunten (+0,92%)
 • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+0,77%)
 • Verenigde Staten: -1 basispunt (+1,55%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +1,5%
 • AEX deze maand: +1,5%
 • AEX dit jaar: +15,0%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: +15,6% 

Technologie blijft achter

De beurzen gaan deze week in een brede lijn omhoog. Alleen de Nasdag100 (-0,6%), de graadmeter voor technologie-aandelen, staat wat lager. De grote knaller is echter Ethereum (+29,0%). Dit is na bitcoin de populairste digitale munt.

 

AEX

ArcelorMittal (+11,3%) profiteert van de fors oplopende staalprijzen. Mede daarom zitten de marges van de staalgigant flink in de lift, wat de winstgevendheid ten goede komt. Besi (-5,1%) ging weliswaar €1,70 ex-dividend, maar dat kan het volledige verlies niet verklaren. Adyen (-6,3%) koelt ook wat af. 

 

AMX

OCI (+14,5%) gaat helemaal los. De kunstmestprijzen rijzen de pan uit en daardoor verdubbelt de ebitda in het eerste kwartaal. Goed nieuws, want daardoor is de schuldgraad minder problematisch. Alfen (-12,4%) is daarentegen volledig uit de gratie. Komende woensdag presenteert de energiespecialist zijn eerstekwartaalcijfers  

 

ASCX

ForFarmers (-2,5%) gaat de jaardoelen vermoedelijk niet halen en BAM (+8,4%) meldde eens een keer geen grote tegenvallers. Tot slot zorgt het kampioenschap van Ajax (-2,2%) niet bepaald voor euforie bij beleggers. 

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 14 jun Deze 3 aandelen zijn volgens big data het meest kansrijk
 2. 11 jun IEX Podcast: “Heb niet de illusie dat de centrale banken alles onder controle hebben" 6
 3. 04 jun Slotcall: Slecht nieuws is goed nieuws 5

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pensioen in zicht 9 mei 2021 12:28
  quote:

  mok schreef op 7 mei 2021 19:15:


  Dus, verschillende grondstof prijzen schieten omhoog en in de VS is nu al personeelsgebrek? En centrale banken blijven geld in systeem pompen? Klinkt als hyperinflatie


  Er is geen personeelsgebrek maar een gebrek aan loon waarvan je kunt leven.

  Huur $1500 salaris $1200 dat zijn ze een beetje zat.
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links