Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: Risk-on

Slotcall: Risk-on

De AEX (-0,0%) blijft per saldo dicht bij huis maar onderliggend zijn de uitslagen groot. Wat opvalt, is dat large caps worden verkocht ten faveure van kleine aandelen. De AMX sluit zelfs 1,9% in het groen.

Dat het risk-on is op de markten blijkt niet alleen uit de groene cijfers van onze mid- en small caps. De bitcoin speert bijvoorbeeld ruim 12% omhoog. Afgelopen week ging de digitale munt nog 20% omlaag, omdat president Joe Biden de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen wil verhogen naar 40%.

Deze zorgen lijken nu alweer verdwenen naar de achtergrond. Hetzelfde geldt voor Wall Street. De S&P500 (+0,3%) en Nasdaq (+0,6%) zetten zelfs een nieuwe all time high op het bord. Het goede sentiment is gewoon niet kapot te krijgen.

Houd vanavond trouwens Tesla (+1,3%) in de gaten, want de bouwer van elektrische auto's presenteert zijn cijfers over het eerste kwartaal. Vooral de cijferpresentatie van oprichter Elon Musk is interessant, want hij is iemand die geen blad voor de mond neemt. 

PostNL

De knaller van de dag is PostNL (+7,7%). En terecht, want de post- en pakketbezorger verraste vanochtend met een positieve winstwaarschuwing. Het bedrijf behoort tot de grote winnaars van de coronapandemie.

Door de sluiting van niet-essentiële winkels worden mensen gedwongen om hun spullen online te kopen. De grote vraag is nu in welke mate zij dit ook in het post-coronatijdperk doen.

Een deel van de mensen zal hier zeker mee doorgaan, maar er zullen ongetwijfeld koopjesjagers zijn die niet kunnen wachten om de winkels te bestormen. Niettemin durft CEO Herna Verhagen de outlook voor de vrije kasstroom te verhogen naar €225 miljoen (was €200 tot €230 miljoen).

De positieve winstwaarschuwing vormt voor de IEX-Beleggersdesk aanleiding om het koersdoel fors opwaarts bij te stellen. Of dit voldoende is voor een koopadvies, leest u in het onderstaande artikel.

Philips

Philips (-3,6%) publiceerde eerstekwartaalcijfers die een tikje beter waren dan verwacht. Desondanks is de producent van medische apparatuur de grootste verliezer op het Damrak. Dit is mede omdat het bedrijf een voorziening treft van €250 miljoen, omdat er problemen zijn ontstaan met slaaptherapie-apparaten.

In deze apparaten zit schuim en dat brokkelt af wanneer het wordt gereinigd. Deze voorziening komt neer op 15% van de jaarwinst over 2020. Wat ook meespeelt is dat de winstverwachting niet of nauwelijks wordt verhoogd. 

Gelet op de beurskoers zijn beleggers hier wel op vooruitgelopen. Afgelopen vrijdag koerste Philips nog rondom zijn hoogste koers ooit. Het aandeel noteert tegen 21 keer de verwachte winst over 2022. Of het aandeel daarmee koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentemarkt is vandaag niet vooruit te branden. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier blijft ongewijzigd op -0,20%.

Brede markt

  • De AEX zakt 0,04% en daarmee zijn we een van de slechtste beurzen van Europa.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) klimt 2,5% en noteert 17,8 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 0,34%) in het groen. Alleen de Dow Jones (+0,1%) blijft wat achter.
  • De euro zakt 0,1% en noteert 1,208 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (+0,0%) en zilver (+0,4%) doen het rustig aan.
  • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,8%) maken een pas op de plaats.
  • Bitcoin (+12,4%) is in de herstelmodus.

Het Damrak:

  • De analisten van Susquehanna en KBC halen ASML (+0,5%) van de kooplijst. Laatstgenoemde verhoogt wel het koersdoel van €475 naar €580. 
  • De financials gaan als de brandweer. Vooral ABN Amro (+3,8%), ING (+3,0%) en Aegon (+2,3%) hebben er zin in. Dat terwijl de rentes niet eens omhoog gaan. Ik kan het niet verklaren.
  • Heineken (-1,1%) gaat vandaag €0,70 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd sluit de bierbrouwer rondom de slotstand van gisteren.
  • Ook Wolters Kluwer (-1,9%) gaat ex-dividend, maar dat kan het volledige verlies niet verklaren. Hiervoor gecorrigeerd resteert er een min van 0,9%.
  • Het winkelvastgoed speert ervandoor. Unibail Rodamco (+4,6%) en Eurocommercial Properties (+4,0%) sluiten dik in het groen. Laatstgenoemde koerst precies op het niveau van voor het uitbreken van de pandemie. 
  • JDE Peet's (-2,5%) is het lelijke eendje binnen de AMX. De overige midcapaandelen sluiten immers allemaal in het groen.
  • WDP (+0,8%) is volgens Goldman Sachs goed gepositioneerd om te profiteren van de trend van fysieke winkels naar online. Tevens is het dividendrendement van 3,5% aantrekkelijk.
  • Accsys (+7,7%) vliegt omhoog al is het volume van 257.000 stukjes niet indrukwekkend.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €13,50 van €13 en kopen - Barclays
  • ABN Amro: naar €11 en houden - Jefferies
  • Akzo Nobel: naar €122 van €119 en kopen - Goldman Sachs
  • ASMI: naar €275 van €240 en houden - Morgan Stanley
  • ASML: naar houden van kopen - Susquehanna
  • ASML: naar houden van kopen en naar €580 van €475 - KBC
  • DSM: naar €170 van €160 en kopen - Berenberg
  • PostNL: naar €4,50 van €3,80 en kopen - KBC
  • Randstad: naar €70 van €68 en kopen - ING
  • Randstad: naar €65 van €61 en kopen - Credit Suisse
  • WDP: starten met €35 en kopen - UBS

Agenda

27 apr Event Consensus
08:00   Hamon Q1-cijfers  
08:00   UBS Q1-cijfers  
09:00   Flow Traders notering €2,50 ex-dividend  
09:00   Grandvision notering ex-dividend  
09:00   ForFarmers notering €0,29 ex-dividend  
13:00   General Electric Q1-cijfers  
16:00   VS Conference Board consumentenvertrouwen apr 112,3
22:00   Alphabet Q1-cijfers  
22:00   Microsoft Q1-cijfers  
22:00   eBay Q1-cijfers  
22:00   Visa Q1-cijfers  
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Niels Koerts

Analyse door:

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Schip0100 27 april 2021 01:29
    Hoewel ik het met plezier lees, moet ik erg lachen om die analisten en hun adviezen. Jij, beste Niels kan er ook wat van. Philips op houden want koers blijft volgens IEX onveranderd. Dus voorspelling rendement op koers is nul. Houden ? Dan zou ik denken, heel snel weg doen.
    En deze
    ASMI: naar €275 van €240 en houden - Morgan Stanley koers nu € 257, -
    Ook de datum van de voorspelde waarde wordt nooit weergegeven. Dan krijg je altijd gelijk, ooit.Op een zeker moment. (-: , een keer.
    Wat is dit een onzin zeg. Dat begrip "Houden"heb ik nooit begrepen.Transactiekosten spelen geen rol meer, dus dan kun je "Houden-aandeel Beter inruilen voor een meer kansrijke positie.
    Kijk nu maar eens waar ASMI en Philips over een maand of drie maanden genoteerd staan. Algemene en algehele beursmalaise daargelaten. Ja dan had je het moeten houden? Niet kopen, maar houden? Nee bijkopen !
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.