Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

NHG is lekker ingewikkeld

Vorige week kwam NHG met aanpassingen voor 2012. Gisteren is besloten de NHG-grens van 350.000 euro te verlengen naar 1 juli 2012. Hierna wordt deze ieder jaar verlaagd; vanaf 1 juli 2012 naar 320.000, 1 juli 2013 naar 290.000 euro en 1 juli 2014 naar 265.000 euro.

Zoals gewoonlijk kon men weer eens geen simpele oplossing verzinnen. De eenmalig premie voor NHG wordt vanaf 1 januari 2012 verhoogd naar 0,7% (was 0,55%). Zeer opmerkelijk is onderstaande tekst:

Financieringslastpercentages
Conform het advies van het NIBUD zijn de financieringslastpercentages aangepast. Hierbij vindt een verruiming plaats voor tweeverdieners. Voor tweeverdieners geldt dat rekening wordt gehouden met het gezamenlijke toetsinkomen waarbij het financieringspercentage van toepassing is dat behoort bij het hoogste toetsinkomen vermeerderd met een derde van het lagere toetsinkomen.

Wat betekent dat? NHG heeft besloten een derdedeel van het tweede inkomen mee te laten tellen bij het eerste inkomen, waardoor het financieringspercentage hoger wordt. De maximale hypotheek is afhankelijk van het financieringspercentage en de hoogte van het inkomen, waardoor onderaan de streep meer geleend kan worden.

Ik moet wel opmerken dat de financieringspercentages iets lager zijn geworden. Hieronder de financieringspercentages van 2011 en 2012 die van toepassing zijn bij een toetsrente van 5%/5,5% met daarbij de hoogte van het inkomen.

Voorbeeld
Man inkomen:             18.000 euro
Vrouw inkomen:         12.000 eurp
Toetsrente: 5%
Maximale hypotheek 2011:     94.538 euro
Maximale hypotheek 2012:   123.412 euro

Door een derde (bedrag 4.000 euro) van het inkomen van de vrouw bij het inkomen van de man op te tellen wordt het inkomen 22.000 euro. Hierbij geldt een financieringspercentage van 26,50% (was 20,30% in 2011 bij een inkomen van 18.000 euro).

Het verschil van 6,2% is natuurlijk een behoorlijk percentage welke over het totale inkomen van 30.000 euro geldt. Hoe hoger het hoofdinkomen, hoe minder het verschil wordt. Ook is te zien dat een alleenstaande iets minder aan hypotheek kan krijgen.

Gelukkig heeft de NVB het advies van het Nibud overgenomen, waardoor banken bovenstaande financieringspercentages ook hanteren voor hun klanten.

Ik kom nog even terug op het naleven van de NHG-regels. Ik heb vaker geschreven dat het mij een doorn in mijn ogen is dat bepaalde banken NHG verstrekken aan hun klanten terwijl dit niet mogelijk is. NHG heeft nu per 1 januari het volgende gewijzigd in hun voorwaarden.

Vergelijking van gegevens
Het is gebleken dat niet alle NHG-leningen worden gemeld en/of afgemeld. In dit kader is besloten dat de geldgever verplicht is mee te werken aan een jaarlijkse vergelijking van de gegevens van de stichting en de gegevens van de geldgever. Iedere geldgever zal hiertoe worden benaderd op het moment dat een vergelijking dient plaats te vinden.

Het bovenstaande betekent dat er minder gerommeld kan worden met het verstrekken van hypotheken met NHG. De klant was dan wel niet de dupe omdat de bank de lening moet overnemen, maar regels zijn er om nageleefd te worden.

Het nieuwe boek van Jos Koets is uit!
Een huis kopen, voorkom een drama!
Klik hier om dit boek te bestellen
Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
Klik hier om Hoe koop ik een huis? te bestellen


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jos Koets

Auteur:

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Ivanrybkin 18 november 2011 11:19

    Mbt die vergelijking van gegevens.

    Zou het voorkomen dat de door de klant betaalde NHG kosten door de bank worden geincasseerd, waarbij de bank er bewust voor kiest om het risico voor eigen rekening te houden?

    Dwz dat de bank inschat dat het risico in bepaalde situaties veel lager is dan gemiddeld?
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 19 november 2011 15:05
    Eerste-Kamerlid Roel Kuiper van de ChristenUnie is geïrriteerd over het antwoord van staatssecretaris Frans Weekers op zijn motie over de kwetsbaarheden rond het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek.

    'Ik ben hier ontstemd over', reageerde hij op de vrijdag verstuurde brief van Weekers aan de Eerste Kamer. Kuiper kondigde aan direct in overleg te treden met de mede-ondertekenaars van zijn motie, de SP, de PvdA, D66, SGP en de Partij voor de Dieren. De motie was half november aangenomen met 38 tegen 37 stemmen. 'Ik overweeg de minister-president naar de Kamer te laten roepen.'

    Kuiper vroeg het kabinet in zijn motie een commissie in het leven te roepen die een nieuwe studie zou moeten verrichten naar ‘een meer toekomstbestendig stelsel van hypotheekrenteaftrek’. Twee commissies van de Eerste Kamer hebben vervolgens het kabinet gevraagd zo snel mogelijk een reactie te geven, 'ruim voor de Algemene Financiële Beschouwingen van 22 november'.

    Maar Weekers geeft niet thuis. ‘Een nieuwe studie gaat niet essentieel bijdragen aan de kennis die al beschikbaar is’, aldus de staatssecretaris in de brief aan de Eerste Kamer. Wel stuurt hij ‘een apart overzicht van de beleidsvarianten uit de relevante onderzoeken’. Premier Rutte toonde zich onlangs ook al afkerig van nieuwe studies. Die zei dat hier al 'boekenkasten vol' mee staan.

    Kuiper: 'Dit is geen antwoord, hier neem ik geen genoegen mee. De Eerste Kamer is spaarzaam met moties. Het is usance dat ze worden uitgevoerd. Dit is weinig hoffelijk.''Het geeft ook geen pas een motie zo welbewust mis te verstaan. We vragen niet zomaar om een studie. Het gaat ons om een herziening van het stelsel, omdat het schuldenbedrag niet meer te torsen is.'

    Bron: FD.

  3. [verwijderd] 21 november 2011 09:10
    van alle maatregelen, regels, acties m.b.t. de woningmarkt blijft één punt overduidelijk voor mij: men laat de huizenmarkt alles behalve over aan 'gewone' marktwerking...het mag en kan niet dalen!

    Het is vervelend voor wie een huis en/of een (veel te) hoge hypotheek heeft, maar is dat niet iets wat de risico's zijn in een vrije markt?...of is het meer in het belang vd banken en hetgeen ze uitgeleend hebben op onderpand dat kopje onder dreigt te gaan?

    Kent u dat als belegger? U koopt putsopties, verkoopt futs, hoopt op lagere koersen van aandelen etc...maar de markt kan en mag niet dalen.
    As belegger mijdt ik al langere tijd de beurs, omdat gewone vraag- en aanbodmechanismen hun werk niet(mogen)doen.

    ivet

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.