Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weer de banken (of de politiek)

De koersen van banken hebben het de afgelopen weken goed gedaan, maar toch blijft het een moeilijk verhaal. Immers als Griekenland gered wordt ten koste van de banken, dan zijn we nog in de aap gelogeerd.

Zaterdag hoorde ik in het journaal de Nederlandse politiek nog zeggen dat de banken gedwongen zullen worden om 50% van de schulden van Griekenland af te schrijven. Mijn eerste gedachte was waarom de politiek hierover gaat?

Nu vind ik de politiek wel vaker irritant, omdat ze geld weggeven dat niet van ze was. Zo gaf Wouter Bos iedere spaarder bij Icesave 100.000 euro terug in plaats van de wettelijke 50.000. En dat deed hij door een verhoging van de garantieregeling BCR van de banken.

Dit is een omslagstelsel waar banken en vermogensbeheerders en ik dus ook aan bijdragen. Ook het geld op de balans van de banken is niet van de overheid, of ze moeten alle banken nationaliseren. Maar zolang sommige banken nog in private handen zijn zou de overheid toch niet moeten kunnen beslissen over dat geld.

Natuurlijk kunnen ze over ons belastinggeld beslissen. Maar of ik mijn spaargeld bij de bank kwijt wil omdat de bank dat uitgeleend heeft, dat zou de politiek toch niet moeten bepalen. Banken blijven dus speculatieve investeringen.

ING staat op mijn indicatoren nog op een koop. Maar hoe wordt dit volgende week weer? Let op ik krijg pas op 5,10 euro een verkoop.

Société Générale staat na een ritje omhoog nog veel dichterbij een winst-neem-signaal. Eigenlijk kregen we vrijdag al een verkoopsignaal. Maar omdat het expiratie was en dit weekend de Europese top was, heb ik dat signaal genegeerd. Vandaag weten we of dit verstandig was.

BNP Paribas heeft ook na een rally even rust genomen. Ook hier moeten we deze week even kijken hoe en wat.

De Duitse banken laten eenzelfde patroon als de Franse banken zien. Neem bijvoorbeeld Deutsche Bank; na een eerste herstel even consolidatie en nu wordt het belangrijk wat er gaat gebeuren.

Maar ondanks dat men net doet of Griekenland het probleem is, en de Europese banken dus geen problemen zouden hebben, zien we zelfs bij Amerikaanse banken hetzelfde patroon. Kijk maar eens naar de grafiek van Goldman Sachs

Minder lastig
Ik pleit er dan ook voor om deze week even te kijken naar een minder moeilijke sector, namelijk de IT-sector.

Intel heeft bijvoorbeeld goede cijfers gepubliceerd en ook Yahoo wist positief te verrassen.

Als ik naar de grafiek van Intel kijk, dan denk ik dat ASML toch nog wat meer te bieden heeft.

Ook blijf ik heel positief op ASMI.

De cijfers van Philips vielen wat mij betreft niet mee, maar per saldo ging de koers omhoog. Vraag dus niet hoe het kan maar profiteer ervan.

Nokia en Ericsson hadden wel heel goede cijfers. Mijn lieveling Nokia gaat dan ook gestaag door met herstellen. Nog even en we krijgen de droom van iedere speculant… Het terugzien van mijn aankoopniveau.

Leuk om te vertellen maar ik had geen positie: Apple kwam met tevenvallende verkopen en viel onder de steunlijn terwijl de markt toch positief ligt.

Ik zie in deze daling een verandering van sentiment in dit aandeel. De dubbele top zou een mooi omkeerpunt kunnen zijn. Privé heb ik geen posities en in de aandelen waar ik positief over ben, heb ik mogelijk longposities voor mijn cliënten.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Koos investments 24 oktober 2011 09:31
    Cees, de politiek, t zijn soms prutsers maar je geld blindelings aan een bank toevertrouwen is riskanter. Dat is een keer, inmiddels bijna twee keer bewezen lijkt me.
    En om je vraag te beantwoorden, nee het komt natuurlijk niet door Griekenland. Het komt door de niet gereguleerde financiele sector. Die gaan tot t gaatje en zetten hiermee jou spaargeld op de tocht.
    Toppunt nu is dat de banken de politiek de schuld geven van weinig slagvaardigheid tegen de problemen, leningen aan piggs e.d., die zelf veroorzaakt hebben.
    Groeten, Truus
  2. lege_beurs 24 oktober 2011 09:38
    Apples Iphone verkoopcijfers vielen tegen vanwege de nakende lancering van de 4S. Het succes van Nokia hangt af van hoe Windows Phone 7 ontvangen wordt. Zolang Nokia geen eigen platform heeft zoals Apple, Google en Microsoft zal het altijd een bescheiden speler blijven op de telefoniemarkt.
  3. hans42nl 24 oktober 2011 12:06
    Griekenland is failliet. Hoe kan het dat investeerders steeds Griekse obligaties bleven kopen? Geen enkele risico analyse in bedrijf? Laat de investeerders maar op de blaren zitten. Tenslotte stelen ze 100 miljard aan jaarlijkse bonussen van hun klanten, door onverantwoordde risico's te nemen. Dus gewoon afwaarderen die te hoge staatsschulden. Wellicht komt er dan ook een einde aan het onverantwoord investeren in dubieuse ataatsobligaties.
  4. Karel 200 25 oktober 2011 12:25
    Overheden geven eigenlijk alleen maar geld uit dat niet van hen is. Banken sjoemelen met en stelen soms zelfs geld dat niet van hen is. Denk maar aan de woekerpolissen en aan de Dief-Stal-Bank. Eigenlijk zouden de bestuurders van insolvente banken zonder oprotpremie op straat gezet moeten worden i.p.v. ze de kans te geven om door te gaan met zichzelf te verrijken. Ik denk dat het leerzaam is voor de bankiers wanneer men af en toe een bank net als ieder ander bedrijf gewoon failliet laat gaan ipv. de ellende alsmaar af te wentelen de belastingbetalers. Dat geeft immers een fout signaal naar hen die ervoor verantwoordelijk zijn.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links