Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

BNP: Amerikanen juichen te vroeg

Deze week bereikten de Republikeinen en de Democraten op de valreep een akkoord over de verhoging van het schuldenplafond. Beleggingsspecialist Joost van Leenders kan er in zijn wekelijkse update van vermogensbeheerder BNP Paribas niet bepaald enthousiast over worden.

Het akkoord over het Amerikaanse schuldplafond zou positief moeten zijn, weet ook Van Leenders. Immers, het wijst er op dat de VS eindelijk hun begrotingsproblemen aanpakken. Toch is de beleggingsspecialist allerminst overtuigd van het slagingspercentage van het plan, noch uitgesproken optimistisch. Volgens de vermogensbeheerder bestaan er nog altijd ‘meerdere heikele punten’. Zo vraagt het zich af of dit akkoord een verlaging van de rating voor Amerikaans papier kan voorkomen. Zo niet, zou een downgrade aanleiding kunnen geven tot kortstondige volatiliteit, maar niet tot wijdverbreide verstoringen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat het Congres dat de begroting met nog eens 1500 miljard dollar naar beneden moet halen, als in november geen consensus bereikt is. Deze extra bezuiniging zal bovendien misschien niet eens genoeg zijn om de Amerikaanse begroting houdbaar te maken, aldus een sceptische Van Leenders. De aanhoudende discussie en onenigheid tussen republikeinen en democraten over onder meer belastingverhogingen en de zorg, doen BNP geloven dat het gekibbel voorlopig nog zal voortduren. Tel daar een teleurstellende groei van slechts 1,3% in het tweede kwartaal bij op, en de argwaan is compleet.

“Dat doet twijfel rijzen over de met grote trom aangekondigde groeiversnelling in het tweede halfjaar.” Bovendien rommelde het deze week ook flink in Europa. Economische cijfers uit eurozone bleven verslechteren en de risicospreads op Spaanse en Italiaanse obligaties liepen verder uit. Dat de belegger deze week niet veel aan zekerheid heeft gewonnen, is volgens Van Leenders een feit. “In feite werd met dank aan het Amerikaanse akkoord slechts één van de drie oorzaken van onzekerheid voor beleggers weggnomen en zelfs daarover blijven ze met vragen zitten.”

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

BNP Paribas

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

schuldenplafond

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Verenigde Staten

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEXProfs Redactie

De centrale redactie van IEXProfs bestaat uit: Fleur van Dalsem Laura Iseger Rob Stallinga

Meer over IEXProfs Redactie

Recente columns van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Nieuwe winstbron banken
  2. 22 okt Must read: Banken kunnen de rent...
  3. 21 okt Must read: Nederland is superduu...

Gesponsorde links