Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Yuan en alleman

Ongeveer een jaar geleden maakte China bekend haar munt -de yuan- wat meer ‘marktvrijheid’ te zullen geven, waarmee een einde kwam aan de stabiele koersverhouding tussen de yuan en de dollar.

Uiteraard deden de Chinezen het voorkomen dat ze het besluit uit eigen vrije wil hadden genomen, maar dat er de nodige politieke druk vanuit de Verenigde Staten was uitgeoefend, was wel duidelijk.

Handelstekort Amerika
Amerika heeft een groot (en groeiend) handelsbalanstekort met China en ziet met lede ogen hoeveel (industriële) banen worden verplaatst naar het goedkopere China. Minister van Financiën Geithner was weliswaar zo beleefd China keer op keer niet officieel van koersmanipulatie te betichten, maar de meeste Amerikaanse politici dachten daar toch duidelijk ander over.

Een jaar na dato is het een aardig moment om eens te kijken hoe het met de yuan is gevaren. De eerste grafiek laat het verloop van de dollar/yuan zien sinds 2000. 


Duidelijk zijn de periodes waarin de yuan echt aan de dollar vastgekoppeld zat (2000-’05 en 2008-’10). Sinds vorig jaar is de yuan met 5,4% ten opzichte van de dollar in waarde gestegen. Op zich is die 5,4% niet voldoende om het handelstekort met (en de banenexport uit) de VS in een keer op te lossen, maar het is een begin. Bovendien stond de teller in 2006 na een jaar appreciatie op slechts 3,6%. 

Yuan vs. de rest
Tot zover het goede nieuws, want China handelt uiteraard niet alleen met de VS. Hoe veel is de yuan geapprecieerd tegenover de andere belangrijke wereldmunten?Ik heb ze naar regio ingedeeld.

Eerst de Amerikaanse regio, te weten de Amerikaanse dollar, de Canadese dollar en de Braziliaanse real. Duidelijk is dat de Amerikaanse dollar er het gunstigste uitkomt: ten opzichte van de Braziliaanse real is de yuan zelfs met 5,6% in waarde gedaald.

Het kan erger: hieronder het overzicht van Europa. De waardedaling van de yuan varieert van 2.9% (Britse pond) tot meer dan 25% voor de Zwitserse franc. De euro is per saldo met 10% in waarde gestegen ten opzichte van de yuan. Zelfs als we het verschil in inflatie meenemen (die in China veel hoger ligt) betekent dit dat China het afgelopen jaar alleen maar goedkoper is geworden. 

Dan de Aziatische regio, waar het zwaartepunt van de Chinese handel ligt. Alleen ten opzichte van de Indiase roepie is de yuan in waarde gestegen (2.6%), maar ten opzichte van de yen (7.2%), de Koreaanse won (5.3%) en de Australische dollar (15%) is het beeld hetzelfde: waardedaling.

Depreciatie
Als we de schade in één grafiek samenvatten, ziet het beeld er als volgt uit: handelsgewogen is er helemaal geen sprake geweest van een appreciatie van de yuan, maar van een (forse) depreciatie.

Of China zich zorgen moet maken of de exportmotor op korte termijn zal gaan haperen, vraag ik me dan ook sterk af.

 

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Lukas Daalder

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Meer over Lukas Daalder

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. mrt '11 Best of the week: social media 2
  2. dec '10 Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. dec '10 Obligatiemarkt versus QE2 7

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links