Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koop ik Tom Tom?

"Zou ik dat ook kunnen", vroeg ik me af na het lezen van Gelooft u in Tom Tom van Corné. Even waande ik me fondsbeheerder en stelde ik me de vraag: moet ik NU Tom Tom kopen? Het antwoord was nee, maar dat wist ik toen nog niet.

Allereerst bepaalde ik mijn aanpak. Ik ben zeer risicomijdend dus ik heb heel veel informatie nodig om een beslissing te nemen. Ik besloot van alle bedrijven uit de drie Nederlandse indices informatie te verzamelen zodat ik ze met elkaar kon vergelijken.

Ik begin met de financiële informatie. Ik denk dat de financiële kengetallen voor elk doel gemanipuleerd kunnen worden, en ook accountants vertrouw ik nauwelijks, maar financiële cijfers schijnen erbij te horen.

Ook voor Tom Tom maakte ik een financieel overzicht.

Behulpzame vis
Is er een manier om bedrijven op basis van niet financiële informatie met elkaar te vergelijken? Ik had iets dergelijks nooit eerder gezien, dus... begin ik er zelf aan.

Aan de hand van een verhaal over een vis, dat ik ergens ooit eens gelezen had, begon ik de bedrijven kort te beschrijven. Die vis was inderdaad zeer behulpzaam omdat die de essentie van een bedrijf kon weergeven.

De vis heeft een vin, een kop, een romp en al die delen verwijzen naar belangrijke bedrijfsonderdelen. En natuurlijk is de viskom belangrijk: de markt waarin het bedrijf opereert.

Beleggen is kennis
Met het overzicht in mijn handen was ik een ervaring rijker. Ik had veel bedrijven gezien en mijn universum was verbreed. Waarom zou ik die-en-die bedrijven in portefeuille nog vasthouden als er zoveel andere vissen in de vijver zwemmen?

Het overzicht had mijn ogen geopend. Ik merkte dat mijn portefeuille niet meer HEILIG was. Beleggen gaat niet om geloven, maar om kennis, dacht ik. Goh, wat voelde ik me sterk. Feit was wel dat ik mijn ervaring nog niet ten gelde kon maken.

Al mijn gedachten waren enkel aan het papier toevertrouwd. Zou ik nu Tom Tom moeten kopen? Die vraag moest ik nog beantwoorden. Ik besloot het bedrijf in het overzicht op te nemen en begon het stramien voor de onderneming uit te werken.

Diverse business
Dat begon bij de business. Die business is redelijk divers en bestaat uit bepaalde doelgroepen. Onlangs werd de overheid als doelgroep toegevoegd, en dat vond ik maar niets. De overheid is een zakenpartner die niet te vertrouwen is.

Philips wilde ooit lichtoplossingen aan de Spaanse overheid slijten, maar hoe het afliep heb ik nooit vernomen. Ook de verhalen over Polen schrikken af.

Tom Tom zwemt in een veranderende markt en daar is op zich niets mis mee. Door me in de geschiedenis van verschillende bedrijven te verdiepen had ik al gemerkt dat het soms beter is een bedrijf of aandeel links te laten liggen.

Bijvoorbeeld als de marktconditie verslechtert en het bedrijf een nieuwe strategie moet verzinnen. Wacht maar rustig, want het management begint altijd met een mooi verhaal, maar het komt uiteindelijk neer op wat er van die nieuwe koers terechtkomt.

KPN, Tom Tom of Qurius?
Zo kunt u KPN gerust links laten liggen, terwijl Qurius daarentegen misschien net interessant wordt. Dat bedrijf kondigde een tijd geleden een nieuwe focus aan (duurzaamheid), maar komt nu met een calculator; het bedrijf is dus van het woorden-tijdperk overgegaan naar daden en acties. Een nieuwe fase, belangrijke kennis voor de belegger.

De organisatie van concerns verschilt per bedrijf en per markt. Er is geen organisatievorm te bedenken of hij bestaat wel. Als ik de bedrijven uit het overzicht terugblader dan denk ik dat elke organisatievorm moeten kunnen, maar dat het ook zo is dat elke vorm iets zegt over de situatie waarin het bedrijf zich bevindt.

Curieus bij Tom Tom is dat zij sinds de nieuwe strategie en dus na de overname van Teleatlas, geen Chief Operating Officer (COO) meer hebben. Het bestuur bestaat uit een rommelig ogend profiel met daarin de CEO, CFO en de voormalige CEO van Teleatlas als gewoon lid.

Organiseren en heroriënteren
Dat kan natuurlijk niet. Er moet weer een COO komen. En die komt er ook wel, maar tot die tijd is het bedrijf bezig met organiseren, heroriënteren, veranderen en uitkristalliseren. Voor de belegger komt deze kennis goed van pas, want die kan dan uit de lange lijst van bedrijven tijdelijk een ander kiezen.

Zo ziet u maar. Op papier ben ik al een fondsbeheerder. Of het in de praktijk ook goed werkt kan ik niet beloven, maar de goedgelovige belegger die geld en tijd te verliezen heeft, weet me ongetwijfeld te vinden.


Hans Bool is schrijver, ondernemer, criticus en ... belegger. Van bovengenoemde bedrijven bezit hij op dit moment KPN en een restant Tom Tom.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Hans Bool

Hans Bool is schrijver, ondernemer, criticus en ... belegger. Van bovengenoemde bedrijven bezit hij op dit moment KPN en een restant Tom Tom.

Meer over Hans Bool

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 handyman6 25 mei 2011 11:09
    Zo nuchter ,moet je zijn of zien te worden als belegger,maar echt goed valt het meestal niet,hierro ...toen ik zoiets vond van Philips met zijn nieuwe baas ,verhalen en nog geen resultaten,vond men vooral dat de man een kans moest krijgen etcetc..jaja,als het zover is ,koop ik PHI. wel weer..H6
  2. [verwijderd] 25 mei 2011 11:24
    Interessant, zo'n niet-financiele analyse. Ik mis echter argumenten waarom we Tom Tom op basis van het overzicht niet zouden moeten kopen volgens u. Behalve dan dat ze geen COO hebben en de overheid als doelgroep hebben, en als dit al argumenten zijn, dan vind ik ze niet terug in het overzicht. Daarbij zijn volgens mij beide plaatjes helaas verwisseld
  3. Orca 25 mei 2011 12:17
    Leuk stuk, complimenten. Ik denk dat T2 op enig moment wordt overgenomen, maar voor we zover zijn moet ie eerst nog veel lager. Het Océ scenario zeg maar, ging ook van 8 van 5 naar 2 en toen gezellig weer naar 8. Ik heb lange calls 8 als lossleader, en wacht rustig op ergens in de 3 om die toko for real staffelsgewijs te enteren.
  4. [verwijderd] 25 mei 2011 13:05
    quote:

    _OkMeR_ schreef op 25 mei 2011 11:24:

    Ik mis echter argumenten waarom we Tom Tom op basis van het overzicht niet zouden moeten kopen volgens u.
    De analogie met de vis snap ik wel: hoe groot is de kom, kan hij nieuwe Oceanen (nieuwe markten) betreden, en zwemmen daar haaien of alleen guppies? Maar de columnist neemt niet de moeite om vervolgens die markten te schetsen.

    Er wordt geen enkel argument gegeven, behalve dat de overheid (nu nog geen 0,01% van de omzet) mogelijk geen betrouwbare klant zou zijn.

    Daarmee is dit artikel niet meer dan schermvulling. Die staatjes kan ik ook vinden als ik binnen IEX op 'fundamenteel' klik, of 5 minuten rondkijk op de investor relations site van TomTom zelf.

    Ik wil mezelf niet teveel op de borst kloppen, maar in mijn reacties op de vorige column www.iex.nl/Column/63627/Gelooft-u-in-... heb ik veel meer over de markt verteld dan hier wordt gedaan.

    Ook hoor ik niet dat het aandeel op dit moment wordt gewaardeerd op 8x de cash winst per aandeel, op een sectorgemiddelde van 12. Alle onzekerheid over de strategie zit al dubbel en dwars in de koers.

    Bovendien is er eigenlijk geen nieuwe strategie. Er is gewoon een verschuiving in de markt. De markt voor losse navigatiekastjes gaat dalen, en die van inbouw in auto's gaat stijgen. In beide markten is TomTom actief. Natuurlijk is het voor TomTom meer werk dan alleen de bordjes verhangen, maar de navigatiemarkt groeit nog steeds, dus er zijn volop mogelijkheden.

    De verschuiving in inkomsten zal voor TomTom parallel lopen aan de marktontwikkeling. Waarschijnlijk zullen ze in de automobielbranche zelfs voorop lopen, omdat ze deze markt zelf hebben opengebroken, deals hebben gesloten met o.a. Renault, Fiat, Mazda en Toyota, en met 5-10 nieuwe proposals bezig zijn. Omdat zij zelf over de kaarten beschikken, hebben ze bij het binnenhalen van dit soort contracten een streepje voor.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links