Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Inflatie in Azië is andere inflatie

Het is waarschijnlijk dat de inflatiedruk in het eerste halfjaar in Azië zal oplopen en de voedselprijsinflatie blijft daarbij een bron van zorg. Dat verwacht Catherine Yeung, Investment Director Asia Pacific van Fidelity International. Zij erkent dat inflatie in Azië een risico is, maar legt ook uit waarom je anders naar inflatie moet kijken in Azië dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten (VS). "Als we naar de Aziatische inflatie kijken, moeten we goed beseffen dat de voedselprijzen hier een groot deel van het CPI-mandje uitmaken, ongeveer 30%, wat ongeveer het dubbele is van de CPI van de VS."

Ook wijst Yeung op externe factoren zoals het weer die negatieve invloed kunnen hebben op de inflatie. Inflatie in Azië moet je dan ook niet bekijken vanuit Europees perspectief, omdat dit misleidend kan zijn volgens Yeung. Zo wordt in Europa de consumentenprijsindex als maatstaf voor inflatie gebruikt maar is voor veel mensen in Azië de prijs van rijst de maatstaf. In India is bijvoorbeeld de prijs van uien de maatstaf.

Algemeen gesproken is Yeung op dit moment minder bezorgd over de inflatie dan de marktconsensus. Maar het is volgens haar waarschijnlijk dat de inflatiedruk in het eerste halfjaar zal oplopen waarbij de voedselprijsinflatie een bron van zorg blijft. Wereldwijd zijn de voedselprijzen flink gestegen, maar de ergste druk lijkt alweer af te nemen. De groenteprijzen dalen bijvoorbeeld alweer. Interessant is ook dat de prijs van rijst in deze periode van stijgende inflatie niet zo is gestegen als bijvoorbeeld begin 2008.

Vooral probleem in India
Ook al kan de inflatie nog blijven stijgen onder invloed van voedsel- en energieprijzen, een aantal Aziatische economieën slaagt er volgens Yeung in de kerninflatie uitstekend te beteugelen, zoals Taiwan, Maleisië, Thailand en Zuid-Korea. Het enige Aziatische land met een onaangenaam hoge inflatie is India. India is bovendien erg gevoelig voor een stijging van de olieprijs als gevolg van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Het was volgens Yeung te verwachten dat de CPI-inflatie in maart ook in China hoger zou stijgen, maar dit effect van de recente verkrappingsmaatregelen werd door de markt ingecalculeerd. De consensus stelt zich in op nog een aantal stijgingen. Maar de Chinese regering beschikt over een aantal instrumenten en maatregelen om de inflatie desgewenst te beteugelen en is zich er duidelijk van bewust dat de recente golf van protesten in het Midden-Oosten ten dele het gevolg waren van de stijgende voedselprijzen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
IEXProfs Redactie

Auteur:

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.