Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

'Ik maakte Obam defensiever'

"Weg is weg". Rolf Stout mag dan medio volgend jaar toetreden tot de raad van commissarissen van het fonds waaraan hij 21 jaar leiding gaf, met die korte uitspraak wil hij maar duidelijk maken dat hij zijn opvolger – Peter Ranty – niet voor de voeten gaat lopen. Het venijn van die 21 jaar zat duidelijk in de staart. In 2008 verloor het fonds meer dan 60% en ook veel meer dan de benchmark. In 2009 werd het verlies voor een deel weer goedgemaakt toen de aandelenmarkten opveerden en, toen nog, Fortis OBAM nog iets harder omhoog ging.

Onder leiding van Stout veranderde het bekendste fonds van Nederland sterk van karakter, mede als een gevolg van de veranderende financiële markten en verhoudingen. Stout: “Toen ik het fonds eind 1989 overnam, had het de reputatie van een weduwen en wezenfonds.” Nu staat BNP Paribas Obam bekend als een fonds dat eigenzinnig zijn eigen gang gaat, los van de benchmark (MSCI World Gross Return index) en uitgesproken over- en onderwegingen heeft.

“Maar ik denk dat de tracking error ten opzichte van de benchmark toen misschien wel groter was dan nu”, denkt Stout. “Weduwen en wezenfondsen bestaan niet meer. Het is nu een kwestie van fondsen die dicht bij de benchmark blijven of juist niet.” Destijds – 1989 – zat Obam nauwelijks in Japan en voor 33% in Nederland. “Wij zijn relatief gezien misschien wel defensiever geworden, maar de markt is een stuk volatieler geworden. Sentiment is belangrijker geworden”, blikt Stout terug.

En dat heeft geleid tot meer kuddegedrag en het zorgt ervoor dat het soms langer duurt voordat de koers van een aandeel de echte waarde van een onderneming reflecteert. En dat is lastig voor een beleggingsfonds dat voor de lange termijn moet worden gekocht, maar dat vaak op de korte termijn wordt afgerekend. “Verzekeraars en pensioenfondsen konden vroeger nog wel eens hun hand onder de markt houden, maar door de gezakte dekkingsgraad kunnen ze dat niet meer.”

”Sterker nog, ze worden dan ook gedwongen om te verkopen en versterken daarmee de marktbewegingen.” Bijna zou je denken dat er daarmee een tijdperk is aangebroken waarin Stout, als laatste der Mohikanen, ook eigenlijk helemaal niet meer past.

  • Lees ook: Rolf Stout weg bij Obam


    De Redactie van IEX Profs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op dit artikel, klik hier.

    De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

  • Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     
    IEXProfs Redactie

    Auteur:

    De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.