Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

IEX Fonds 40: Mayday

In mei werd door beleggers regelmatig met dikke vingers op de verkoopknop gehamerd. De Dow Jones, maar ook onze eigen AEX werden in een volatiele maand zomaar 7 à 8% lichter. De vraag was natuurlijk hoe de breedgespreide IEX Fonds 40 zich in dat ongure beursklimaat zou weren. De cijfers bewijzen dat de index in staat was de klappen aardig op te vangen.

De aandelenfondsen kregen over de hele linie klappen en zijn met een beginweging van 40% natuurlijk zwaar vertegenwoordigd binnen de IEX Fonds 40. De zestien fondsen verloren gemiddeld 3,57% in mei. De index leverde vooral daardoor -2,36% in. Het mandje van 40 topfondsen werd drijvend gehouden door de geldmarktfondsen en met name de obligatiefondsen. En natuurlijk pakte de daling van de euro voor sommige fondsen goed uit.

Rendement deelindices
Mei
Aandelenfondsen (16 van de 40)
-3,57%
Vastgoedtfondsen (6 van de 40)
-3,55%
Obligatiefondsen (8 van de 40)
+0,20%
Themafondsen (8 van de 40)
-2,18%
 Geldmarktfondsen (2 van de 40)
-0,08%

Blackrock World Gold was een maand eerder het beste fonds in de index, en nu nummer 2, met een stijging van 5,01% (in euro’s). verder was het vooral bal voor de bonds enhet eveneens excellerende Carmignac Investissement dat door zijn actief beheer ook een keurig positief rendement van 2,46% bij elkaar schraapte. Bij sterk dalende aandelenmarkten een puike prestatie.

Laat die Fransen maar schuiven

Het wereldwijde obligatiefonds Threadneedle Global Bond bleef in mei het goudfonds van Blackrock een ruimbemeten neuslengte voor, met +5,12%. In moeilijke beurstijden bleven slechts 7 van de 40 fondsen aan de goede kant van de nullijn. Het grootste verlies werd geleden door het bullishe BNP Paribas OBAM. Rare jongens, die Fransen ;-)

Individuele fondsen
Mei
+5,12%
+5,01%
+4,83%
Templeton Global Bonds
+4,14%
+2,46%
Triodos Groenfonds
+0,60%
Fidelity ASEAN
+0,47%
Dexia Money Market Euro
-0,02%
SNS Euro Liquiditeitenfonds
-0,13%
ING Global Real Estate
-0,18%

(rendementen in euro’s, bron: Lipper, 31-05-2010)

Aardig is tot slot natuurlijk om de index (oranje lijn) na zo’n periode van beursvolatiliteit af te zetten tegen de aandelenmarkt.


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.