Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

IEX Fonds 40: Lakmoesproef

Ook in april leverden alle componenten van de IEX Fonds 40 weer hun bijdrage aan een positieve ontwikkeling van de index. De breedgespreide fondsenindex dikte +1,97% aan in een relatief kalme beursmaand.

Daarmee werd de trend van dit jaar voortgezet dat de vijf subindices (aandelenfondsen, obligatiefondsen, themafondsen, vastgoedfondsen en geldmarktfondsen) hand in hand omhoog blijven gaan. Met dank aan een sterke performance van de grondstoffen – goud met name – deden de themafondsen het in april het best.

Rendement deelindices
April
Aandelenfondsen (16 van de 40)
+1,691%
Vastgoedtfondsen (6 van de 40)
+1,75%
Obligatiefondsen (8 van de 40)
+3,29%
Themafondsen (8 van de 40)
+1,87%
 Geldmarktfondsen (8 van de 40)
+0,03%

Dat Blackrock World Gold met een rendement van 10,84% (in euro’s) het beste fonds van april was binnen de index, kunnen we met kennis van nu bestempelen als een voorbode van de enorme volatiliteit die de eerste helft van mei kenmerkt.

In april zetten 31 fondsen een positief rendement neer, negen fondsen scoorden negatief, maar hun verliezen bleven beperkt. AXA WF Framlington European Real Estate was met een verlies van –2,89% het slechtste jongetje van de klas.

Individuele fondsen
April
+10,84%
+6,16%
+5,52%
Invesco Global Real Estate
+5,41%
+5,07%
Pioneer US Research
+4,45%
Henderson Asia Pacific Property
+4,05%
Schroder Commodity
+3,78%
ING Energy
+3,68%
JPMorgan Global Natural Resources
+3,51%

(rendementen in euro’s, bron: Lipper, 30-04-2010)

Hoe overleeft de IEX Fonds 40 de mei-turbulentie?

April was zoals gezegd een voortzetting van het kalme vaarwater waarin alle beleggingscategorieën rustig voort peddelen. De waarde van een gespreide index komt in zulke markten maar moeilijk tot uiting. Veel interessanter is het om te zien of de IEX Fonds 40 toegevoegde waarde blijkt te hebben in tijden van hevige turbulentie.

De eerste meidagen zijn daarvoor een prima lakmoesprof geweest. Terwijl indices wereldwijd aan het elastiek omlaag doken (de AEX verloor meer dan 10% in één week), wist de IEX Fonds 40 de schade aanzienlijk te beperken. Dat de index in goede tijden voldoende opwaarts potentieel heeft is ondertussen bekend, maar ook het valscherm bewijst eens te meer goed te functioneren.

Het maandoverzicht krijgt u vanzelfsprekend pas begin juni, maar als sneak preview, kan alvast gemeld worden dat de index in mei slechts -1,06% inleverde (peildatum 11 mei). Hoe deden de verschillende subindices het tijdens deze hectische periode?

Aandelenfondsen kregen de hardste klappen, maar het verlies werd gedempt door de andere asset classes. In het kader van de volatiliteit is het aardig de IEX Fonds 40 (oranje lijn) daarom eens af te zetten tegen bijvoorbeeld onze eigen AEX:

De vergelijking met een tracker op de MSCI Emerging Markets Index is plotseling leuk geworden:

-

Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter van Kleef

Auteur:

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. 2015: Aandelen gaan weer vlammen
  2. 85% underperformers blabla
  3. Polarisatie en plaatjesterroristen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hallo! 14 mei 2010 14:36
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    De eerste meidagen zijn daarvoor een prima lakmoesprof geweest.
    [...]
    Dat de index in goede tijden voldoende opwaarts potentieel heeft is ondertussen bekend, maar ook het valscherm bewijst eens te meer goed te functioneren.
    Het valscherm functioneerde omdat de euro 5% verzwakte tegenover andere valuta de eerste dagen van mei:-)

    Rendement YTD:

    MSCI Wereld Index in euro's +12,95%
    MSCI Wereld Index -1,07%

    Doordat de euro behoorlijk verzwakt, heeft de Europese belegger die wereldwijd belegt een behoorlijk rendement.

    Een doodsaai fonds als het ING Global Obligatie Fonds, dat niet is afgedekt naar de euro, scoort YTD +13,7%
  2. Hallo! 17 mei 2010 11:14
    quote:

    Peter van Kleef schreef:

    Elk nadeel heb z'n voordeel... :-)
    Als je internationaal belegt, heb je te maken met valutarisico's. De sterke verwakking van de euro werkt deze keer sterk in het voordeel van Europese beleggers. Fondsen die naar de euro zijn afgedekt profiteren daar niet van, integendeel. Rendement YTD:

    BNP Paribas Global High Income Equity Fund -0,8%

    ING Hoog Dividend Aandelen Fonds +10,2%
    Kempen Global High Dividend +10,1%

    Zelf profiteer ik behoorlijk van de euroverzwakking doordat ik in het ING Global Obligatie Fonds (YTD +14,6%) beleg. Zodra ik denk dat de euro op een dieptepunt staat, gaat dat fonds eruit, want bij een sterker wordende euro verdwijnt de valutawinst als sneeuw voor de zon.

    Indien de euro sterker was geworden i.p.v. zwakker, dan zou jouw porto een negatief rendement hebben laten zien. Daarom vind ik de term "lakmoesproef" niet juist. Het valutavoordeel redt jouw en mijn portefeuille.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.