Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Wall Street's Wittebroodsweken

TA: Wall Street's Wittebroodsweken

Technisch ligt Wall Street er, ten tijde van de inauguratie van Biden, als een bruidje bij.

Met de komst van Joe Biden als nieuwe president van de VS, rekenen veel beleggers erop dat aandelen de komende tijd in een wittebroodsstemming verkeren.

Hoge verwachtingen

Economen verwachten dat Biden goed is voor de economie en internationale handel. Enkele topeconomen denken dat de kersverse president meer zal doen om gewone Amerikanen te ondersteunen in de coronacrisis. Ook denken zij dat de nieuwe president de  enorme ongelijkheid in de VS gaat aanpakken en de handelsrelaties met Europa zal verbeteren.

Onderzoek wijst inderdaad uit dat de kleur van de nieuwe president invloed heeft op Wall Street. En op langere termijn lijkt de aandelenbeurs beter te presteren onder een Democratische president dan onder een Republikeinse.

Overigens maakt het op korte termijn niet uit of van welke politieke kleur de nieuwe president is.  

Presidentiële cyclus

Wat bovendien een belangrijke rol speelt is de invloed van de presidentiële cyclus. Zo doen aandelen het doorgaans wat minder tijdens de eerste helft van de presidentiële ambtstermijn van de nieuwe president. De rendementen in de laatste twee jaar van het presidentschap liggen historisch bezien beduidend hoger.

Het blijkt dat impopulaire maatregelen, zoals belastingverhogingen, door de nieuwe president doorgaans aan het begin van zijn ambtstermijn wordt genomen. In de tweede helft kiest hij juist vaak voor maatregelen die stemmen opleveren.

Ingezoomd op de afzonderlijke jaren, blijkt dat in eerste jaar na verkiezingen, beurskoersen vaak noch goed of slecht doen. In het tweede jaar treedt doorgaans een terugval op, in jaar drie en vier volgen meestal de oplevingen.

Wall Street gestegen

Als we nu terugkijken op de afgelopen vier jaar, dan kunnen we constateren dat Wall Street het onder Trump prima heeft gedaan. Tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2021 steeg de Dow Jones met een fraaie 52%. Bovendien is ook de presidentiële cyclus redelijk gevolgd.

In het eerste kalenderjaar van zijn presidentschap won de Dow bijna 25%, in het tweede jaar verloren de koersen bijna 6%, maar in het derde jaar liep Wall Street weer met 23,6% op. Tenslotte steeg de Dow in het turbulente corona- en verkiezingsjaar 2020 alsnog bijna 5%.

Vandaag kijk ik de korte termijn technische koersontwikkelingen op  Wall Street. Komend weekend bespreek ik de lange-termijnplaatjes.

Dow blijft ondanks terugval binnen uptrend

De Dow Jones-index ontwikkelt zich uitstekend binnen de  opgaande trend. Deze heeft aan de bovenkant in eerste ruimte heeft richting de weerstand van 33.000 punten (berekend koersdoel).

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mogen we opwaarts blijven kijken.

De steun bevindt zich rond 29.899,20 punten (de bodem van 4 januari).


Nasdaq 100 index blijft naar boven kijken

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse technologiebeurs, laat hogere toppen en bodems op de grafiek achter. Deze signaleren een aanhoudende vraag onder beleggers naar technologieaandelen.

De steun rond 12.537,42 punten (de bodem van 4 januari) bevindt zich aan de onderkant het steile stijgende trendkanaal.

De uptrend van de Nasdaq 100 index heeft aan een eerste (berekend) koersdoel rond 14.500 punten.SOX-index, zet de stijgende trend voort

De SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, ontwikkelt zich technisch bezien zeer krachtig. Duidelijk hogere koersbodems, die steevast ruim boven voormalige koerspieken worden gevormd, signaleren gretige kopers in de markt.

Het eerste koersdoel ligt rond de weerstand van 3.350 punten. Steun ligt op 2.675,37 punten (de bodem van 11 december 2020).

Transportation fluctueert in een stijgende trend

De recente correctie van de Transportation-index vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

Er ligt steun op 5.290 punten (de bodem van 12 november 2020). De weerstand ligt rond 6.200 punten (berekend koersdoel).

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 03 mrt TA: AEX zoekt richting 192
 2. 02 mrt TA: Dips in chips 139
 3. 01 mrt TA: Pullback of payback? 147

Reacties

147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 20 januari 2021 10:08
  En weer terug naar de koersen. Adyen is richting een lagere top. Dat zou een schitterend mooie short moment zijn. Ff laten uitrazen naar die lagere top. ASML, op zich prima cijfers, maar duidelijk verslechterende ratio's, zeker niet dramatisch, maar het pompen heeft een prijs, feitelijk zijn ze niet veel vooruit gekomen de afgelopen zes kwartalen, ondanks de geweldige kwartaal berichten. Dividend rendement van een half procent, of iets meer, u moet het daar maar mee doen, terwijl het top tijden zjn. U ziet duidelijk het effect van inkopen van eigen aandelen dan een dividend verhoging. Inkoop eigen aandelen heeft mega veel effect, verhoging dividend alleen voor de statistieken. DSM stoot door. Hoge paramaters daar. Wolters Kluwer, daar is ie weer een hoge 70. En nu? Hoger duwen lukt voorlopig niet. Philips. Ja. Die 45. Daar blijven ze boven. Maar dat lijkt het enige positieve, want ook daar kunnen ze niet verder omhoog. Rorampo. Ze houden die 60 euro keurig vast en de grafiek begint laag te liggen. Interessant, mogelijk een voorbode voor een sprong naar de 65 euro en hoger. Kan nog eerst wat lager gaan. Randstad. Die staat vast gepindt op de vijven. Akzo komt ook niet verder dan de huidige koersen. Als ze in een biedingsoorlog komen gaat er meerdere euro's vanaf. Shell 16.7. Daar zit ook nog ruimte voor hogere koersen, maar korte termijn kan lastig(er) worden. Arcelor. Ze schommelen weer lekker heftig!
 2. [verwijderd] 20 januari 2021 10:26
  quote:

  b.west.invest schreef op 20 januari 2021 10:09:


  Wat een dag , Yellen die nu al aankondigt de belasting te verhogen , China die bekend maakt dat het gebied waar 20 % van het staal gemaakt word compleet op slot gaat .
  Verzwaarde lockdowns , ASML k/w van 55 .

  Be my guest


  Eerste keer dat ik dat mens op wat zinnigs kan betrappen.
  Belastingen en rente's zullen wel omhoog moeten anders gaat ons systeem kapot.
 3. LucaTonie 20 januari 2021 10:27
  quote:

  b.west.invest schreef op 20 januari 2021 10:09:


  Wat een dag , Yellen die nu al aankondigt de belasting te verhogen , China die bekend maakt dat het gebied waar 20 % van het staal gemaakt word compleet op slot gaat .
  Verzwaarde lockdowns , ASML k/w van 55 .

  Be my guest


  Super toch kunnen we mooi omhoog. Goed voor de staalprijs. ASML heeft top vooruitzichten dus omhoog. Lockdowns goed voor de geldpers. En ondanks de lockdown waar iedereen maar op blijft letten wordt er nog steeds hard doorgewerkt. Oftewel de economie draait aardig door.
 4. forum rang 6 ttroo 20 januari 2021 10:33
  Hogere belastingen hebben impact. Kijk eens naar ASML die betaalt 14 a 15% belasting! Vooral voor high multiples in de USA heeft hogere belastingen impact. Apple zijn toegevoegde $1.25 a $1.5 trillion drijft een stuk op. Ja wel belastingen. U dacht op Iphones. Ook. Maar zeker ook op lagere belastingen. Landen moeten ergens gratis geld gaan belasten. En als de economieen nog verder aantrekt, dan hebben ze feitelijk geen excuus om de belastingen te gaan verhogen. Amerika gaat richting Italie. Wie had dat gedacht. Make America Great Again wordt MIGA, Make Italy Great Again. De grootste kapitaal ter wereld die steeds meer op een Zuid Europees land lijkt. Grondstof prijzen in dollars zijn weer aan stijgen terwijl de 10Y yield op de Amerikaanse staats obligatie op 1.10 blijft hangen. Die 1.20 komt er aan. En daarna kan pas de echte yield uitbraak gaan beginnen. En dan gaat de cirkel nog harder draaien. Voorlopig is Party 2021 nog leuker dan Party 2020 die al leuker was dan Party 1999. De wereld draaide toch op de Chinese economie in H2 2020? Amerika, UK, Europa, Brazilie, Duitsland, wie niet, ze hebben allemaal last van de varianten. Dus als China weer in lock down gaat, althans aardig wat grote gedeeltes, dan gaan we dat merken.
147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare