Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Sterke beurs

Slotcall: Sterke beurs

De AEX (-0,1%) doet vandaag een stapje terug. Vanmiddag kwam er tegenvallend nieuws langs vanuit Amerika: Loonstrookjesverwerker ADP meldde over november een banengroei van 307.000, waar de markt rekende op een plus van 404.000 arbeidsplaatsen.

Toch is de impact van het cijfer op de beurzen beperkt. Voor de bekendmaking van het banencijfer noteerde de AEX ook al zo’n 0,4% lager. Verder verwacht ING dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 2% gaat krimpen ten opzichte van Q3. Dit heeft te maken met de sluiting van de horeca, musea en casino's. 

Positief nieuws is er ook. Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van Pfizer (+3,6%) goedgekeurd. In de namiddag zien we een lichte draai in de coronagevoelige aandelen. Vanochtend koersten de winkelvastgoedfondsen, financials en sportschoolketen Basic-Fit (+0,5%) nog in het rood. Nu staan er kleine plusjes op de borden.

Fugro

Het aandeel van de dag is Fugro. De koers van de bodemonderzoeker lijkt vandaag 19% te dalen, maar in werkelijkheid staat er een keurige plus van 9% op het bord. Dit komt doordat het aandeel vandaag ex-claim is gegaan.

Voor ieder aandeel Fugro dat een belegger voorbeurs in handen had, krijgt hij een claim terug. Per 13 claims kunnen er 11 nieuwe aandelen worden teruggekocht tegen een prijs van €2,12. Deze uitgifteprijs van €2,12 weerspiegelt een korting van 55% op slotkoers (€4,694) van gisteren.

De theoretische aandelenkoers ex-claim (TERP) bedraagt daardoor €3,59. De huidige beurskoers ligt hier 8% boven. Of u mee moet doen met de emissie of uw claims beter kunt verkopen, leest u in het onderstaande artikel.

R.I.P. Frank Kramer

Frank Kramer stond bij het grote publiek bekend als oud-voetballer en presentator van diverse spelshows, maar wij kennen hem vooral als een gepassioneerde belegger. Vorig jaar hadden we nog een leuk interview met hem gehouden.

Hij schuwde risicovolle beleggingen niet, zo sprak hij vol enthousiasme over Garibaldi Resources Corporation. Dit is een junior mine dat zich richt op nikkel. We gaan zijn bijzondere beleggingsideeën missen.

Hieronder leest u het interview dat we destijds met hem hadden.

Rentes

De rentes blijven vandaag dicht bij huis. De Nederlandse tienjaarsrente loopt een basispuntje op naar -0,43%. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee presteren we aanzienlijk beter dan de Duitsers (-0,5%). De positieve uitschieter is de Britse beurs met een plus van 1,2%. Het zwakke Britse pond helpt een handje.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) klimt 2,3% en noteert 20,4 punten.
 • Wall Street koerst rondom het nulpunt. 
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,209 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,8%) en zilver (-0,4%) zijn het vandaag niet met elkaar eens.
 • Olie: WTI (+2,7%) en Brent (+2,5%) denderen door.
 • Bitcoin (-0,3%) doet het eens een keer rustig aan.

Het Damrak

Adviezen

 • Heineken: naar kopen van houden en naar €104 van €77 - Citigroup
 • Philips: naar €46 van €45 en houden - Independent Research
 • Randstad: naar €52 van €48 en houden - HSBC
 • Royal Dutch Shell: naar kopen van houden en naar €18,90 van €17,75 - JPMorgan Cazenove

Agenda

3 dec Event Consensus
09:15   Spanje services PMI nov 40,0
09:50   Frankrijk services PMI nov 46,5
09:55   Duitsland services PMI nov 48,9
10:00   EU services PMI nov 46,2
10:30   VK services PMI nov 45,8
11:00   EU detailhandelsverkopen okt +0,3% MoM
13:00   Kroger Q3-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
16:00   VS ISM non-Manufacturing Index nov 56,2
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 14:40 Johnson & Johnson: Dividendaristocraat 1
 2. 20 jan Slotcall: Weer big tech 1
 3. 20 jan Winstexplosie AstraZeneca op komst 1

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare