Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Guur sentiment

Slotcall: Guur sentiment

De AEX (-0,1%) lijkt de laatste tijd alleen maar te kunnen dalen. Toch zijn we vandaag de beste beurs van Europa. De belangrijkste reden is dat de techfondsen er buitengewoon goed bij liggen.

Deze aandelen zijn goed vertegenwoordigd binnen de hoofdindex. Adyen (+2,4%) en Prosus (+2,8%) wegen gezamenlijk 13%. Dat is best fors. Daarentegen krijgen de coronagevoelige aandelen de grootste klappen. Met name de banken en verzekeraars doen pijn aan de ogen. Het oplopende aantal coronabesmettingen lijkt mee te spelen.

Verder is het macro-economische nieuws is beperkt. In de VS liepen de orders voor duurzame goederen afgelopen maand met 1,5% op en stegen de huizenprijzen met 0,5% op maandbasis, maar dan hebben we het wel gehad.

Eurocommercial Properties

Binnen de AMX behoort Eurocommercial Properties (-5,0%) tot de kopgroep van het rijtje dalers. Het winkelvastgoedfonds maakte bekend zijn beslissing over een eventuele dividenduitkering uit te stellen tot begin volgend jaar. Dit lijkt de markt niet te kunnen waarderen.

De cijfers an sich waren namelijk niet slecht. Met 96% van de huurders is overeenstemming bereikt over de aangepaste huurvoorwaarden. Verder is het positief dat 90% van de huren over het moeilijke tweede en derde kwartaal is ontvangen.

Eurocommercial Properties wordt minder hard geraakt door de coronacrisis dan Unibail-Rodamco (-4,0%), omdat er in de winkelcentra vrijwel altijd een grote supermarkt zit. Ook heet het bedrijf dit jaar geen issues rondom de liquiditeitspositie. Dat is bij Unibail Rodamco wel anders.

Of Eurocommercial Properties koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

Flow Traders

Het is niet de maand van Flow Traders (-4,7%). Dit keer is UBS de boosdoener. De Zwitserse zakenbank zet de market maker naar aanleiding van de teleurstellende derdekwartaalcijfers op de verkooplijst. Analist Michael Werner maakt zich zorgen over de prestaties van de Amerikaanse tak.

Daarnaast denkt hij dat de volatiliteit op de financiële markten snel zal afnemen, wat de handelsinkomsten van Flow Traders dempt. Uiteindelijk verlaagt hij zijn koersdoel met €2 naar €21. Het is discutabel om het koersdoel van een marketmaker te baseren op de verwachte volatiliteit van volgend jaar.

Dit is omdat niemand kan voorspellen of 2021 een volatiel of rustig beursjaar gaat worden. De IEX-Beleggersdesk vindt het daarom verstandiger om te kijken over een periode van tien jaar. Hier zitten zowel saaie als spectaculaire beursjaren bij. 

Uiteraard is het lastig te voorspellen of de concurrentie over tien jaar sterker is geworden en dus marktaandeel afpakt van Flow Traders. Toch is het mogelijk om een ruwe schatting te maken. Analist Paul Weeteling raamt de gemiddelde winst over een gehele economische cyclus op €3 per aandeel. Dan lijkt mij een koersdoel van €21 eerlijk gezegd aan de lage kant.

Rentes

De rentes maken vandaag een duikvlucht. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt vier basispunten naar -0,50%. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en zijn we de best presterende beurs van Europa. De Duitsers (-0,7%) en Fransen (-1,4%) doen het aanmerkelijk slechter.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 1,5% en noteert 30,5 punten.
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones koerst licht in het rood, terwijl de Nasdaq 0,8% wint.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,3%) en zilver (+0,8%) houden goed stand.
 • Olie: WTI (+3,0%) en Brent (+2,4%) maken het verlies van gisteren grotendeels goed.
 • Bitcoin (+4,4%) dendert vrolijk door.

Het Damrak

 • Heineken (-1,1%) presenteert morgenochtend zijn derdekwartaalcijfers. De verwachting is dat de brouwer in deze periode 60,4 miljoen liter bier heeft afgezet. Dit betekent een daling van 4% op jaarbasis. De consensus voor dit jaar ligt op een omzet van €20 miljard (-8% YoY).
 • Galapagos (+0,2%) doet het vandaag niet onaardig. Het biotechbedrijf presenteerde vandaag zijn nieuwe programma Toledo aan beleggers en analisten. Het gehele verhaal leest u hier. Ik moet toegeven dat ik er vrij weinig van snap.
 • De financials liggen er ronduit slecht bij. Vooral ABN Amro (-3,7%) en ING (-4,5%) gaan helemaal aan puin. De gehele Europese bankensector is vandaag een drama.
 • Randstad (-4,0%) is door Kepler Cheuvreux van de kooplijst gehaald. Het koersdoel gaat echter met €2 omhoog naar €52.
 • Winkelvastgoed doet ook pijn aan de ogen. 
 • KPN (-1,6%) geeft morgenochtend een kijkje in de boeken. De consensus is dat de omzet in het derde kwartaal met €0,1 miljard zakt naar €1,3 miljard. Ook de winstgevendheid komt naar verwachting wat onder druk te liggen.
 • Unilever (+1,4%) profiteert van een koersdoelverhoging van Jefferies. Het aandeel wordt met €2 opgekrikt naar €61.
 • Nog zo'n dag en BAM (-4,8%) is een pennystock.
 • De onverwachte kwartaalupdate van Aalberts (-3,8%) wordt door de markt slecht ontvangen. In de eerste negen maanden van dit jaar daalde de omzet met ruim 9%. Positief is dat de schuld met 16% is teruggebracht.
 • De analisten van Morgan Stanley en Bank of America zijn het met elkaar oneens over het aandeel Signify (-3,9%). Eerstgenoemde zet het fonds op de verkooplijst terwijl Bank of America het lichtbedrijf juist koopwaardig vindt.
 • Er zijn geruchten over een duur rapport dat zou zijn uitgekomen over Accsys (+9,4%). Ik kan het eerlijk gezegd niet vinden, maar het handelsvolume van 433.000 stukjes is fors.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar €102 van €100 en kopen - UBS
 • Alfen: naar houden van kopen en €58 - KBC
 • ASML: naar kopen van houden en naar €360 van €320 - Norddeutsche Landesbank
 • Flow Traders: naar verkopen van houden en naar €21 van €23 - UBS
 • Flow Traders: starten met €29,30 en houden - BNP Paribas
 • Randstad: naar houden van kopen en naar €52 van €50 - Kepler Cheuvreux
 • Relx: starten met kopen en €22,18 - Alpha Value
 • Signify: naar verkopen van houden en naar €28 van €26 - Morgan Stanley
 • Signify: naar €44 van €35 en kopen - Bank of America
 • Unilever: naar €61 van €59 en kopen - Jefferies

Agenda

28 okt Event Consensus
08:00   Heineken Q3-cijfers  
08:00   ICT-Group Q3-cijfers  
08:00   KPN Q3-cijfers  
08:00   Melexis Q3-cijfers  
08:00   Basf Q3-cijfers  
08:00   Deutsche Bank Q3-cijfers  
10:00   ASR Bava  
13:00   Boeing Q3-cijfers  
13:00   General Electric Q3-cijfers  
13:00   Mastercard Q3-cijfers  
13:00   UPS Q3-cijfers  
16:30   VS olievoorraden  
18:00   Adyen Q3-cijfers  
18:00   AMG Q3-cijfers  
18:00   ASMI Q3-cijfers  
22:00   eBay Q3-cijfers  
22:00   Ford Q3-cijfers  
22:00  
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 29 nov Slotcall: +1,7% 3
 2. 27 nov ICT Group: Positieve draai 1
 3. 26 nov Slotcall: Koersexplosie Pharming 1

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. JohnS! 27 oktober 2020 19:39
  quote:

  Wendy L schreef op 27 oktober 2020 19:19:  Ik mis de reden van de daling van arcelor


  Mis ik ook!
  Maar ik mis de laatste tijd wel meer, zoals oa het live blog dat met een paar berichtjes niet veel zoden aan de dijk zet.
  Dat strong buy van Ontex in Belgie dusdanig uit de rails loopt zonder dat daar gewag van wordt gemaakt. Geldt ook voor Euronav.
 2. SoLong 27 oktober 2020 20:37
  quote:

  JohnS! schreef op 27 oktober 2020 19:39:


  [...]

  Mis ik ook!
  Maar ik mis de laatste tijd wel meer, zoals oa het live blog dat met een paar berichtjes niet veel zoden aan de dijk zet.
  Dat strong buy van Ontex in Belgie dusdanig uit de rails loopt zonder dat daar gewag van wordt gemaakt. Geldt ook voor Euronav.  Ik ben ook zeer benieuwd naar een update over de STRONG BUYs Ontex en Euronav. En dat zelfde geldt voor Orange (in de IEX BC portefeuille) dat al een half jaar door het putje gaat.
 3. Stephanus1987 27 oktober 2020 21:09
  quote:

  JohnS! schreef op 27 oktober 2020 19:39:


  [...]

  Mis ik ook!
  Maar ik mis de laatste tijd wel meer, zoals oa het live blog dat met een paar berichtjes niet veel zoden aan de dijk zet.
  Dat strong buy van Ontex in Belgie dusdanig uit de rails loopt zonder dat daar gewag van wordt gemaakt. Geldt ook voor Euronav.  Hear Hear. Liveblog mag geen live heten. Betreft de koopadviezen zit ‘t niet mee. Misschien handig behalve een koersdoel ook een ondergrens te geven in het advies.
 4. Patrizio 28 oktober 2020 06:38
  Altijd die adviesverhogingen en verlagingen. Mosterd na de maaltijd. Daalt een aandeel fors, wordt het verlies verlaagt, te laat dus.

  Inzake Arcelor: 26-10 daalde de AEX 1,5 procent, Arcelor sloot onveranderd. 27-10 daalde de AEX 0.05 , en arcelor ruim minus 5 %. De corona paniek hakt er weer in. Beleggers zijn eindelijk wakker geschud.
  Zo zie maar weer dat de beurs degelijk wel een casino karakter heeft.

  Dat PNL en DP omlaag (de schade valt mee...) gaan heeft te maken dat beleggers wat centjes op de vaste oever willen parkeren ondanks dat deze bedrijven zouden kunnen profiteren van de corona crisis.
  De ooit zo defensieve aandelen als RDS krijgen er flink voor langs. " Defensief" zegt dus 0,00.
10 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare