Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slotcall: Historisch!

Slotcall: Historisch!

We zijn getuige van een historisch banenrapport. Daar waar de markt rekende op een verlies van 8 miljoen arbeidsplaatsen, kwamen er in mei maar liefst 2,5 miljoen bij. Gevolg is dat de AEX deze week 7,6% hoger sluit.

Omdat we bij IEX ook zoveel mogelijk thuis werken, had ik de mogelijkheid om het banenrapport live te volgen op CNBC. Toen de cijfers binnen rolden werd het daar zelfs even stil. Vol ongeloof werd er gereageerd op deze bizarre meevaller.

Want hoe is het nou in hemelsnaam mogelijk dat analisten er zo ver naast zitten? Het viel mij al op dat de verwachtingen, ondanks het meevallende ADP-cijfer, niet naar boven werden bijgesteld. Er was dus ruimte voor een meevaller, maar op banengroei had helemaal niemand gerekend.

Shorters in de problemen

Het zou zomaar kunnen dat dit cijfer voor shorters de bekende druppel is en dat zij hun posities met frisse tegenzin terugdraaien. Hier lijkt sprake van te zijn bij Fugro. De koers werd vandaag even on hold gezet. Meestal wordt er altijd gemopperd op de shorters, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat de koers extra hard stijgt.

S&P500
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Wellicht zijn er ook wat shortende partijen in paniek bij Unibail Rodamco. Deze week steeg het aandeel met maar liefst 48%. Voor de shorters boven de €100 is dit nog geen probleem, maar u zal het gokje maar gewaagd hebben op €50.

Nee, Unbail Rodamco is een echt casino-aandeel en is vooral geschikt voor het zeer speculatieve gedeelte van de beleggingsportefeuille. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle winkelvastgoedaandelen. Het is praktisch niet in te schatten hoe hoog de huurinkomsten in de rest van het jaar zullen zijn en daar komt bij dat er nog een flinke afwaardering van het vastgoed op komst is. Maar goed, veel leed zit natuurlijk al in de prijs van het aandeel verwerkt.

Hoge koersen

Dat geldt niet meer voor de markt als geheel. De Nasdaq100 staat vandaag op een all time high en zelfs de S&P500 begint al aardig in de buurt te komen. Carl Quintanilla, televisiepresentator bij CNBC, maakt een aardige vergelijking met vorig jaar.

Exact een jaar geleden bedroeg de werkloosheid 3,5% en stond de S&P500 op 2826 punten. Nu is 13,3% van de Amerikanen officieel werkloos en staat de S&P500 10% hoger. Dit is bijna niet uit te leggen, maar toch waag ik een poging.

Allereerst is de oorzaak voor de hogere werkloosheid extern en niet intern. Dit betekent dat het probleem sneller opgelost kan worden. Verder ligt het voor de hand dat de werkloosheid vanaf nu een flinke duikvlucht maakt, simpelweg omdat de Amerikaanse economie steeds verder open gaat.

Daarnaast wordt er fiscaal flink gestimuleerd en drukken centrale banken het gaspedaal behoorlijk in. Hierdoor is de rente laag en hebben de mensen die hun baan wel wisten te behouden meer geld in hun zakken. De Amerikaanse overheid geeft dus meer geld uit, maar Joe sixpack spaart.

Dit bleek twee weken geleden uit de hoge spaarquote. De kern van het verhaal is dat er waarschijnlijk nog een grote herstelvraag plaatsvindt. Omdat er ook nauwelijks alternatieven zijn voor aandelen, vluchten beleggers naar de aandelenmarkt.

Tienjaarsrentes

Het is vandaag risk-on in de wereld van het tienjaars staatspapier. De Amerikaanse- en Nederlandse rente spuiten omhoog. Daarentegen blijft de Italiaanse rente stabiel. Dit betekent dat de spreads verder omlaag gaan.

 • Nederland: +4 basispunten (-0,10%)
 • Duitsland: +5 basispunten (-0,28%)
 • Verenigd Koninkrijk: +4 basispunten (+0,35%)
 • Verenigde Staten: +10 basispunten (+0,92%)
 • Italië: +0 basispunten (+1,42%)

De lijstjes

 • AEX deze week: +7,6%
 • AEX deze maand: +7,6%
 • AEX dit jaar: -5,2%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -4,0%

Duitsland heerst

Lange tijd bleven de Duitse aandelen ver achter ten opzichte van de overige Europese indices, maar inmiddels hebben onze oosterburen een enorme inhaalslag gemaakt. Deze week stijgt de DAX maar liefst 10,9%. En nee, er is nog geen coronavaccin.

De olieprijs zit ook flink in de lift. De prijs voor een vat brentolie koerst voor het eerst sinds 6 maart boven de $40 per vat. Verder valt op dat de Nasdaq100 (+2,6%) achter blijft. Dit is geen complete verrassing, omdat hierin veel stay at home stocks zijn opgenomen. Deze werden tijdens de coronacrisis juist opgepikt en dan is het niet zo gek dat beleggers nu van deze fondsen afscheid nemen.

  

Indices

AEX

Alle aandelen met een hoog risicoprofiel worden opgepikt. Aegon (+26,4%), ABN Amro (+24,9%), ING (+22,8%) en ArcelorMittal (+21,5%) had u deze week moeten hebben. Wat de financials nog een extra zetje in de rug geeft, is de stijgende rente. Een hogere rente betekent veelal een hogere rentemarge.

Daarentegen blijft het oerdegelijke Wolters Kluwer (-5,5%) achter. Laten we het houden op sectorrotatie, want een grote trigger kan ik niet vinden. De daling van Galapagos (-3,6%) is nog lastiger te verklaren. Het biotechfonds presenteerde gisteren immers goede testresultaten van het reumamiddel Filgotinib.

AEX

AMX

Binnen de midcap gaat het ook helemaal los. De reisrestricties worden versoepeld en dat betekent goed nieuws voor Air France-KLM (+37,0%). Toch kunt u zich afvragen of mensen direct in het vliegtuig durven te stappen. PostNL (+18,8%) hoeft minder geld in de pensioenpot te stoppen en mag dit uitsmeren over een langere looptijd.

Pharming (-5,1%) blijft net als de gehele biotechsector achter. Vopak (-2,2%) is even niet de place to be. De vraag naar olie neemt in een rap tempo toe en daardoor hoeven minder partijen hun olie op te slaan. Dit leidt tot druk op de opslagprijzen.

AMX

ASCX

Avantium (+31,3%) werd afgelopen zondag geplugd in een bekend televisieprogramma en ING handhaafde het hoge koersdoel van €12,90. Tot slot profiteert B&S Group (+31,3%) van een koersdoelverhoging van ING en gaat Wereldhave (+30,2%) met de gehele sector mee omhoog. 

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Komende schrijft Arend Jan exclusief voor Premiumleden de vooruitblik. Mis het dus niet!

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. upsidedown 5 juni 2020 23:41
  'Exact een jaar geleden bedroeg de werkloosheid 3,5% en stond de S&P500 op 2826 punten. Nu is 13,3% van de Amerikanen officieel werkloos en staat de S&P500 10% hoger'.

  Dit zou kunnen inhouden dat de aex met hoogtepunt 630 dit jaar plus 10% is 63 punten naar 693 punten zou kunnen gaan. Wow bijna de 700 punten van augustus 2000!

  Ik weet nog hoe er aan de koffietafel gesproken werd in maart 2000, echt iedereen was aan t beleggen, dat men dacht dat de aex wel naar 1000 punten kon.

  Man wat is t toch een interessant piramidespel dat beleggen.

  Had ik de koersen vd dow jones en s&p 500 eind april even vergeleken met hun hoogtepunten. Dan had ik nooit een put-optie gekocht op de aex eind april dit jaar.

  Ik kijk nu al uit naar komende maandag 9.00!
 2. xkinkykongx 5 juni 2020 23:46
  Rodamco een gokaandeel ? Al wezen shoppen deze week ? Ik kan je vertellen ; ik ben maar wat blij met die 1,5 m regel, dan luisteren ze tenminste als je ze vraagt of je er even langs mag. De meesten toch. Deze week toch al twee dames opzij moeten schuiven. Net als Eurocommercial, die gaan niet veel huur mislopen dit jaar. Of volgend jaar. Of het jaar daarna. Tenzij de mensen die winkelen opeens gaan evolueren. Wat me onmogelijk lijkt, of hun DNA moet veranderen door 5G ? Wat ook zeer onwaarschijnlijk is omdat het zelfs een veel lagere frequentie is dan zonlicht, wat alleen onze huid kan doen verkleuren/verbranden, maar niet DNA kan veranderen. En zelfs al komt het virus terug, deze draconische maatregelen gaan mensen echt niet meer pikken.
 3. forum rang 6 R0ME0 6 juni 2020 00:53
  Die uitleg kan veel korter.

  Er wordt even 10.000 miljard geprint in korte tijd.

  Einde uitleg.

  En Unibail een gokaandeel....
  Het is maar net hoe je er mee omgaat en de markt overdrijft altijd.

  Tech bubbelt alweer want daar zit nu eenmaal ook voor de mensen de meeste ruimte voor fantasie en dus the sky is the limit.

  En banken... tja hoe fantasievol is die ouwe troep.
  Short het kapot, krijg de autoriteiten zover dat ze adviseren geen dividend te betalen... doe maar niet dan anders krijg je de volgende keer de rekening van de toezichthouder en frontrun daarna alle partijen die statutair moeten uitstappen.

  Dat houd dan een keer op en dan moeten die partijen coveren en is het vervolgens ook nog wachten op de aankondiging dat deze partijen weer dividend mogen gaan betalen of ze laten de datum van 1 oktober gewoon verlopen en dan natuurlijk de aankondigingen dat gereserveerde dividenden als final over 2019 alsnog allemaal uitgekeerd gaan worden en dan kan jan en alleman er weer in.

  Abn 15 Aegon 4.50 Ing 11 Unibail 110.

  Nieuwe status quo.

  En ow wat is het dan hard gestegen allemaal?

  Nee dan is er nog genoeg af tov de high en inmiddels is TINA met al dat printen alleen maar extremer geworden.

  Dat zie je wel aan fondsen als adyen asmi asml jet prosus en zelfs relx en wkls.

  Op deze niveaus die aandelen kopen, dat is gokken als bij een pyramide spel dat er nog wel iemand zal zijn die nog meer betaald.

  Je kan wel verklaren dat deze waarderingen relatief ok zijn omdat de rente 0 is maar is die situatie ook net zo gezond en ongevaarlijk als een situatie van rente 3% en kw 14 wat relatief ok is.

  Kom je steeds tot de conclusie, het is allemaal veel te duur maar ik moet iets dus....
  En waardoor komt dat dan... nou die laatste 10.000 miljard ging wel heel snel maar kijk eens naar de ontwikkeling van de geldhoeveelheid sinds 2000...

  Er wordt steeds meer steeds sneller bij geprint en dit keer is het 10.000 miljard tot nu toe en de volgende keer 25.000 miljard.

  En dat beangstigd de beurs helemaal niet, sterker nog... ze rekenen er juist op, ze smeken er om, nog 1 shotje..
 4. hvb 6 juni 2020 02:41
  Ik vind zelf niet dat Unibail een casino aandeel is. Het lijkt me één van de meest constante en voorspelbare aandelen in de AEX.

  Alle wilde verhalen van de afgelopen tijd (online bedreiging, virus) maken dat velen Unibail als een casino aandeel zijn gaan beschouwen. Ten onrechte.

  Dat de huurinkomsten voor de rest van dit jaar inderdasd onzeker zijn is waar. Maar beleggen is vooruitzien, en de inkomsten voor de komende 10 jaar zijn een stuk voorspelbaarder. Wat mij betreft hebben die nooit zozeer ter discussie gesraan.

  Het aandeel had nooit op een koers van 41 euro mogen staan. Diegenen die niet twijfelden aan het bedrijf hebben daarvan kunnen profiteren.

  Hetzelfde geldt overigens voor Eurocommercial Properties in de AMX.
 5. mok 6 juni 2020 08:33
  Lage rente, bedrijven die gesteund worden door de overheid en niet omvallen, royale steunpakketten, centrale banken die niet alleen rente laag houden, maar ook leningen opkopen. Er was zelfs een kans dat, net als wel in Japan gebeurd, aandelen door centrale banken gekocht worden. Kortom, risico bestaat bijna niet meer, dus koers/winsten kunnen sky high worden.
 6. forum rang 4 wiegveld 6 juni 2020 21:08
  Unibail is een gokaandeel.
  Lees gewoon even de huis aan huisbladen en je ziet dat menig restaurant, koffietentje winkel niet meer opengaat.
  Er lopen mensen door de straten maar met weinig tassen hoor. Vakantiegeld is op de spaarrekening gezet.
  Komende week komt het HEMA spektakel. Als dat mis gaat, verliezen we heel veel vierkante meters en duizenden banen. Of gaat Hoekstra de lening betalen, om de aflossing van 50 miljoen,die Boekhoorn niet wil betalen om de aasgieren tevreden te stellen? Hij is er gek genoeg voor.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 03 jul Slot: Week van historisch banenr... 1
 2. 02 jul Slotcall: Spannend avondje op komst 9
 3. 02 jul Dramatisch BAM 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare