Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Winnen met TA

TA: Winnen met TA

Veel beleggers denken dat aandelen in een winterslaap terechtkomen. Maar dat is feitelijk niet het geval.

Vandaag bekijk ik met welke methode een defensieve langetermijnbelegger dit grimmige beursklimaat kan overleven. Voor de defensieve belegger zijn er nog steeds voldoende sterke aandelen op de beurs (in krachtige langetermijntrends). Het gaat erom dat u die aandelen op een objectieve manier kunt vinden. Daarvoor hebben de analisten van Tostrams de B.O.B.-methode (Best of the Best) ontwikkeld.

Nederlandse aandelen

Vanwege de volatiliteit hebben we de afgelopen weken wat liquiditeit in onze portefeuilles opgebouwd. Op dit moment is de Nederlandse defensieve langetermijnportefeuille voor ongeveer 60% liquide, zie de screenshot van de huidige portefeuille hieronder.

De langetermijn-TA-portefeuilles beleggen volledig op basis van de B.O.B.-methode. Onderaan deze column een heldere uitleg daarvan. Met de B.O.B.-methode beleg  je vooral in outperformers. Maar een belangrijke kracht ervan is dat zogenaamde underperformers, aandelen die achterblijven bij de beurs, structureel worden gemeden. Dat kunt u goed zien op de screenshot hieronder: elk aandeel waarin is belegd, doet het beter dan de AEX-index.

Performance

De langetermijn-TA-portefeuilles van Tostrams doen het jaar in jaar uit prima. Zo werd in 2019 o.a. in ASML, BESI en Galapagos belegd. Bovendien hadden wij vorig jaar ook het beste vastgoedfonds van de Nederlandse beurs in portefeuille - NSI - dat vele malen beter presteerde dan Wereldhave, Unibail en Eurocommercial Properties. Bent u lid van de Tostrams-club, dan hoeft u enkel een vinkje te zetten om alle portefeuilleadviezen automatisch in uw mailbox te ontvangen. U hoeft dus niet zelf naar de koop- en verkoopadviezen te zoeken.

De prestaties van de Nederlandse defensieve langetermijnportefeuille zijn uitmuntend. Uiteraard bieden rendementen uit het verleden geen garanties voor de toekomst. Doorgaans beleggen de langetermijn-TA-portefeuilles van Tostrams vooral in de winnaars van de beurs. U kunt deze portefeuille volgen door lid te worden van de Tostrams-club, klik op de button hieronder. Voor de eerste maand betaalt u slechts 1 euro.

ONTVANG TA LANGETERMIJN TIPS >>

Tip van de Dag

Bent u lid, dan heeft elke dag, rond 10u, de Tip van de Dag. Dat kan een aandeel zijn, een tracker, grondstof  of een valuta. In de Tip van de Dag kan een lange termijn advies gegeven worden voor een defensieve positie. Ook kan het aandeel op korte termijn gewikt en gewogen worden voor de meer speculatieve belegger.

Uitleg B.O.B.-methode

De B.O.B.-methode is gebaseerd op de volgende technische criteria:

 • De belangrijkste voorwaarde is een stijgende trend. Deze is op de grafiek altijd goed herkenbaar aan het patroon van hogere toppen en hogere bodems.
 • Op een objectieve manier gezegd: indien de koers van het aandeel boven de lijn van het 200-daags gemiddelde ligt en/of 200-dagenlijn (de rode doorlopende lijn op de grafieken) stijgt.
 • Tenslotte moet een aandeel altijd beter presteren dan andere aandelen op de beurs. Dit beoordelen de analisten van Tostrams aan de hand van de B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn op de grafiek). Deze geeft aan dat het aandeel van je keuze beter of slechter dan andere aandelen presteert.

Wij kopen dus nooit een aandeel met een dalende B.O.B.-lijn, want dat aandeel blijft achter bij de rest van de markt. Hierdoor worden de zwakke aandelen vrijwel altijd vermeden.

De B.O.B.-indicator geeft de relatieve prestaties van elk aandeel weer. Dit wordt ook wel de B.O.B.-lijn of relatieve sterkte genoemd. De B.O.B.-lijn (de blauwe doorlopende lijn in de langetermijngrafiek) vergelijkt het koersverloop van een aandeel met dat van de brede markt. De B.O.B.-methode wordt gebruikt bij het selecteren van aandelen in de langetermijn(voorbeeld-)portefeuilles van Tostrams.

ONTVANG TA KOOPTIPS >>

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
579 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 JoostVLS 31 maart 2020 08:23
  Winnen met TA ?

  Laat maar zien dan Royce aan de hand van een modelportefeuille

  Lange termijn beleggen is helder, de meesten hier zijn geïnteresseerd en hebben belang bij korte termijn voorspellingen.
  Een mandje goede aandelen selecteren en die in de la leggen en niet meer naar omkijken is te doen
 2. forum rang 6 Formule1-Fan 31 maart 2020 08:38
  zHt corona effect is helemaal achter de rug, alles in teken van gam gam weer als voorheen, alleen shorts afpakken.

  Fruts helemaal klaar om alleen hoog te houden, mag niet dalen, low gezien ,komt er niet meer, heelaas voor de shorts.

  Je ziet nu ook, korte shorts moeten geraakt worden 1st dan mag het keren.
  In de nacht en vroege ochtend licht rood elke keer, dan na 06;00 steeds up.
579 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Hogere AEX-bodem 73
 2. 01 jun TA: AEX-index ontbeert vitaliteit 309
 3. 29 mei TA: Dollar draait 1074
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare