Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liquiditeitsgedreven rally

Liquiditeitsgedreven rally

De jaarcijfers stromen binnen en die vallen per saldo aardig mee. Het coronavirus is nog steeds een bron van zorg, maar de markt gaat er vooralsnog vanuit dat een en ander niet echt uit de hand loopt.

Het sentiment op de financiële markten is ijzersterk. Beleggers laten zich niet afschrikken door wat sombere economische geluiden uit de eurozone en lijken ervan overtuigd dat de schade van het coronavirus Covid-19 uiteindelijk zal meevallen. Het glas is duidelijk halfvol en de AEX stoomt in navolging van Wall Street onstuitbaar op tot inmiddels 630 punten.

Cijfers best prima

De afgelopen week hebben veel bedrijven hun jaarcijfers bekendgemaakt. De meeste cijfers vielen in de smaak, met uitzondering van die van ABN Amro en Aegon. Financials hebben het zwaar in het huidige barre renteklimaat, iets waar beleggers ook voor de komende periode rekening mee dienen te houden.

Dat geldt overigens ook voor de vastgoedsector: Wereldhave schokte beleggers met een toch wel erg forse afwaardering, terwijl Eurocommercial Properties, VastNed Retail en UnibailRodamco ook niet blind zijn voor de zorgen over het krimpende winkelbestand, maar tegelijk hun dekkingsgraad keurig op peil weten te houden.

Ook de uitzendsector ziet het iets minder zonnig in: Randstad neemt minder gunstige trends waar in (vooral) Nederland en Duitsland, hetgeen ook terugkwam in de cijfers van Brunel. Toch blijven de winstcijfers, exclusief individuele narigheid zoals bij Brunel, prima en is er ruimte voor een royaal dividendrendement.

Liquiditeitsgedreven koersrally

Beleggers worstelen met de vraag waar de sterke koersrally eindigt. Daar valt helaas geen simpel antwoord op te geven. De markt wordt gestuwd door een aanhoudende stroom kapitaal op zoek naar rendement. Een proces dat nog wat versneld wordt door de aankondiging van diverse grootbanken om de negatieve rente die banken door de ECB in rekening wordt gebracht, door te belasten naar (rijke) consumenten en bedrijven.

Een beetje miljonair heeft het vandaag de dag lastig: inflatie, vermogensrendementsheffing en daar bovenop nu ook nog een strafrente van de bank(en). Dat komt zomaar neer op een jaarlijkse afslag op het kapitaal van 5% en dan is een switch naar de aandelenmarkt een logische.

Gevolg van deze search for yield is wel dat de waarderingen van veel aandelen steeds verder oplopen en beleggers met steeds minder rendement genoegen nemen. Met een rente op nul, of voor de rijkere burger zelfs negatief, is er echter geen alternatief. Dat fenomeen kan nog geruime tijd standhouden, zeker zolang centrale banken de kredietkranen en quantitative easing-programma’s laten draaien.

Die noodmaatregelen waren ooit bedoeld om de crisis te lijf te gaan - u weet wel, de crisis van 2008-2009 - maar maken inmiddels onlosmakelijk deel uit van het huidige centralebankenbeleid. De laatste poging terug te keren naar niet-crisisbeleid dateert alweer van 2018 toen Fed-voorzitter Powell stoere woorden sprak, om binnen een maand 180 graden te draaien.

Inmiddels kunnen centrale banken hun stimuleringsbeleid niet zomaar terugdraaien, althans niet zonder forse gevolgen voor de financiële markten (direct) en voor de reële economie (vooral indirect).

Meer kapitaal naar de financiële markten de komende periode ligt dan ook voor de hand. Wat zich nu afspeelt op de beurzen, is vooral een gestage melt up zonder echt groot spektakel. Het is voor beleggers vooral zaak de communicatie van de centrale banken goed in de gaten te houden en te letten op eventuele hints over een koerswijziging.

Aankomende week

Volgende week staan er opnieuw volop jaarcijfers op de agenda en niet van de minste bedrijven. De volledige agenda treft u onderop aan. De IEX Beleggersdesk kijkt met extra veel interesse naar de cijfers van Kendrion, ASR, Fugro, Galapagos, Heijmans en BAM Groep.

We zijn erg benieuwd of (vooral) BAM Groep nu eindelijk eens gaat profiteren van de relatief gunstige marktomstandigheden en we hopen vooral dat de kast met lijken nu eens definitief leeg is. Allicht wishful thinking, maar ’s lands grootste bouwer heeft de erg lage waardering op de beurs vooral aan zichzelf te wijten.

De analyses van de Beleggersdesk van de jaarcijfers van de bedrijven vindt u, traditiegetrouw meestentijd vóór-beurs, bij IEX Premium. Wat al die noeste arbeid van de Beleggersdesk onze Premium-leden oplevert, kunt u hier vinden bij de behaalde rendementen van IEX Premium.

Goed weekend

IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zoek naar beleggingskansen en volgt meer dan 600 nationale en internationale aandelen.

Bekijk team fundamentele analyse en bekijk team technische analyse.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
wiegveld
0
Ik mis toch de mogeleijkheid om in obligaties te beleggen. Wereld stevent af op enorme deflatie en dus zullen rendementen van US obligaties gaan dalen naar ongekend lage niveaus.
Daarop is in te spelen.
wiegveld
0
Lepre Chaun
0
Ik vind vooral dat een sfeertje rond ABNAMRO gecreeerd is alsof er 2 miljard verlies gemaakt is i.p.v. 2 miljard winst.
objectief
0
2 miljard winst maar wel met 18.000 personeelsleden en winstdaling van 13% en slechts 6,8% rendement op het Eigen Vermogen, dat bij banken minimaal is. Zonder meer slechte cijfers.
Mr TT
0
Lepre Chaun
0
quote:

objectief schreef op 16 februari 2020 12:58:


2 miljard winst maar wel met 18.000 personeelsleden en winstdaling van 13% en slechts 6,8% rendement op het Eigen Vermogen, dat bij banken minimaal is. Zonder meer slechte cijfers.

De winst in het laatste kwartaal was daardoor 316 miljoen euro, even hoog als in het vierde kwartaal van 2018.
ff_relativeren
0
Waardering en een Compliment voor IEX. De gratis zondagse column is terug. Geen blokkade door de Premium-muur. Hopelijk is deze column het begin van een lange reeks van gratis toegankelijke zondagse columns !

@ IEX, dank je !
Snugger
0
De AEX is een op zichzelfstaand ding, die doet niet aan liquiditeit, hooguit volatiliteit kom je daar tegen.. Een rally komt gewoon voort uit de AEX zelf, zonder de poespas van haar genoteerde aandelen. Maar die moet er nog even in bij jullie analisten, en bij wie niet....
wiegveld
0
Terugkijken is nooit goed natuurlijk maar de fixatie op de AEX op IEX heeft heel veel beleggers veel geld gekost.
In de AEX zit geen fatsoenlijk tech bedrijf anders dan ASML.
Maar kijk je naar AEX, S&P 500 en de bif=g 4 tech dn zie je dit

finance.yahoo.com/quote/%5EGSPC/chart...
Erny
1
quote:

Lepre Chaun schreef op 16 februari 2020 12:41:


Ik vind vooral dat een sfeertje rond ABNAMRO gecreeerd is alsof er 2 miljard verlies gemaakt is i.p.v. 2 miljard winst.

Verdiend met het witwassen van criminele geldstromen, een bedrijfstak die een beetje onder druk is komen te staan. Als je als bank daarnaast vol in risicovolle leningen gaat zitten, dan heb je dus echt niks geleerd en dan is het in deze tijden snel afgelopen. Beleggers beginnen dat langzaam door te krijgen, vandaar dat steeds meer van hen dit aandeel links laten liggen.
robutrecht
0
Kaviaar
0
quote:

ff_relativeren schreef op 16 februari 2020 16:56:


De beurzen in Amerika zijn maandag 17 februari gesloten. Dit vanwege de vakantiedag Presidents' Day :

www.google.nl/search?source=hp&ei... ,

en

www.foxnews.com/us/presidents-day-202... .Toch knipperen de futures in de VS van het scherm af? Hoezo vreemd?
Snugger
0
quote:

Kaviaar schreef op 17 februari 2020 06:07:


[...]

Toch knipperen de futures in de VS van het scherm af? Hoezo vreemd?
De cash index mag dan gesloten zijn maar haar future gaat gewoon door. Da's niet vreemd maar vrij normaal bij gesloten dagen...
17 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: IEX Beleggersdesk

De IEX Beleggersdesk bestaat uit een fundamentele en technische beursexperts die ieder voor zich jarenlange ervaring hebben op de financiële markten. De beleggersdesk speurt de hele wereld af op zo...

Meer over IEX Beleggersdesk

Recente columns van IEX Beleggersdesk

  1. 06 mrt Accell Group: Stevig in het zadel
  2. 23 feb Grieperige markten 7
  3. 16 feb Liquiditeitsgedreven rally 17

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 467,54 14:25
    -15,90
    -3,29%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare