Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Kansen op de beurs

TA: Kansen op de beurs

De huidige adempauze van de AEX vindt plaats binnen het positieve technische plaatje. Correcties bieden nieuwe kansen.

De Nederlandse aandelenbeurs blijft een beetje achter ten opzichte van Wall Street. In New York  wordt het sentiment gesteund door een prima ontvangst van de jongste bedrijfsresultaten.

Verder geeft ook ondertekening van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen China en de VS de Amerikaanse koersen een duwtje in de rug.

Afwachtend

In Amsterdam kijken beleggers de kat uit de boom, in afwachting van nieuwe bedrijfsresultaten van Nederlandse bedrijven. Toch denk ik dat Wall Street ons de weg blijft wijzen, omhoog dus.

Tot nu toe wist de AEX er in 2020 een armzalige 1,25% winst uit te persen. Op Wall Street daarentegen stegen de belangrijkste indices dit jaar al ruim 2% (S&P500) tot 3,5% (Nasdaq100).

Twee mogelijke scenario's

De adempauze van de AEX kan op  twee verschillende scenario's wijzen. Beide scenario's bieden een koopkans.

 • In scenario I komt de AEX op adem zonder veel terrein prijs te geven. Dit scenario houdt in dat de beurs iets te ver op de muziek is vooruitgelopen. In dat geval zal de AEX de komende tijd een beetje gas terugnemen.

  Mogelijk zakt de AEX terug naar de onderkant van het korte termijn stijgende trendkanaal. De stijgende bodemlijn (blauwe stippellijn op de grafiek hieronder) biedt rond 600 à 602 punten een stevig vangnet. Ik verwacht niet dat de beurs uit de uptrend zal zakken, althans niet op afzienbare termijn. Het risico lijkt mij in dit scenario beperkt tot circa 600 à 602.

  Overigens ligt daar ook de laatste bodem van begin van dit jaar. Tevens ligt rond 602,37 de koerspiek van 19 november 2019, die nu als steun zal fungeren.

  Kortom, in dit scenario bedraagt het maximale risico circa 2%, goed te overzien dus. Mocht u een dobbeltje aandurven, sla dan toe indien de beurs naar 600-602 punten terugzakt. De kans dat dit het scenario is waarbinnen de beurs zich ontwikkelt schat ik op 75%.

  Verder is in dit scenario belangrijk te melden, dat de uptrend wordt voortgezet zodra  de topjes rond 613-614 breken. Eerste koerdoel binnen dit scenario ligt rond 644.
 • In scenario II laat de AEX het stijgende trendkanaal achter zich en breekt tevens onder de steun van 602,37 punten. De stijgende bodemlijn (blauwe stippellijn op de grafiek hieronder) breekt dan.

  In dat geval sneuvelt het positieve technische korte termijn plaatje en kan de AEX verder dalen naar de tweede steun op 581,02 punten (de bodem van 6 december 2019).

  Deze horde is technisch zeer sterk. Hier liggen de voormalige koerstoppen uit 2018 en 2019, die technisch een zeer krachtige steun vormen. Zolang deze lange termijn steun intact blijft, handhaven we een meerjarige positieve visie.

  In dit scenario bedraagt het maximale risico circa 5%, voor een lange termijn belegger eveneens goed te overzien.

  Mocht u over liquiditeiten beschikken die u nog in aandelen zou willen aanwenden, dan kunt u een daling richting 581 punten zien als een mooie tweede kans om in te stappen of bij te kopen.

  De kans dat dit het scenario op de beurs optreedt schat ik evenwel op slechts 25%.tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ren-je-dement 17 januari 2020 07:38
  Target 3.321 gehaald meteen na 00.00 uur. Daarna pats! weer terug in zijn hok eronder. Dat geeft al iets van weerstand aan.

  Tijd voor de moeder! Alleen: vandaag expiratie en maandag Wall Street dicht. Vanaf dinsdag gekostumeerd bal? Stierenmaskers niet welkom, berenpakken wel.

  Nu nog eentje in mijn maat zien te vinden.
 2. forum rang 7 Kaviaar 17 januari 2020 07:52
  Vanwege uitblijven van nieuws, hierbij ook een mooie kans

  Meer omzet voor Beter Bed

  FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
  Beter Bed Holding
  2,90 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

  (ABM FN-Dow Jones) Beter bed heeft in het vierde kwartaal van 2019 op een vergelijkbare basis meer omzet geboekt dan over het vierde kwartaal een jaar eerder. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit een kwartaalupdate van de uitbater van matrassenketens uit Uden.

  De omzet van Beter Bed uit voortgezette activiteiten steeg met 4,7 procent naar 47,6 miljoen euro. De Benelux droeg als vanzelfsprekend het meeste bij aan de omzetvorming met over de laatste drie maanden van 2019 verkopen ter waarde van 41,9 miljoen euro. Online liet op jaarbasis een stijging zien van 1,8 procent in het vierde kwartaal.

  De Benelux profiteerde volgens de onderneming uit Uden vooral van de verkopen op en rondom Black Friday.

  Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO verwachtte een omzet van 49,8 miljoen euro, zijn collega van Degroof Petercam Fernand de Boer hield het op 47,0 miljoen euro. Tijs Hollestelle van ING hield rekening met ongeveer 50 miljoen euro.

  In deze cijfers zijn de resultaten van het vorig jaar verkochte Matratzen Concord niet meer meegenomen.

  In heel 2019 steeg de omzet met 7,5 procent naar 185,6 miljoen euro, of met 4,7 procent op vergelijkbare basis.

  De orderinstroom nam afgelopen jaar met 3,3 procent toe op vergelijkbare basis, maar dit was zelfs 6,0 procent in het vierde kwartaal.

  Beter Bed heeft een lening van aandeelhouders ter waarde van 7 miljoen euro voor de helft weten te om te zetten in eeuwigdurende obligaties. Dit betreft ongeveer de helft van de aandeelhoudersschulden. Verder betaalde Beter Bed rente aan dit groepje aandeelhouders en werden de banken terugbetaald, zodat de totale schuld daalde.

  Beter Bed publiceert het volledige kwartaalbericht op 17 maart van dit jaar.

  Het aandeel Beter Bed sloot donderdag op een groen Damrak 9,4 procent hoger op 2,90 euro.

  Door: ABM Financial News.
  info@abmfn.nl
  Redactie: +31(0)20 26 28 999

  © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
 3. De sjaak 17 januari 2020 07:53
  quote:

  ren-je-dement schreef op 17 januari 2020 07:38:


  Target 3.321 gehaald meteen na 00.00 uur. Daarna pats! weer terug in zijn hok eronder. Dat geeft al iets van weerstand aan.

  Tijd voor de moeder! Alleen: vandaag expiratie en maandag Wall Street dicht. Vanaf dinsdag gekostumeerd bal? Stierenmaskers niet welkom, berenpakken wel.

  Nu nog eentje in mijn maat zien te vinden.
  SenP500 nu al bijna op de gemiddelde analistenverwachting voor 2020 (3350), vandaag is quadruple witching voor de aandelenopties op WS mogelijk dat dat het opdrijvende effect was waardoor de VS het stukken beter deed dan wij. Omzetten zijn daar trouwens erg matig. Ben benieuwd hoe lang het feestje nog duurt. Meestal komt de draai pas als je hem niet meer verwacht.
 4. forum rang 7 The Short Caller 17 januari 2020 08:50
  quote:

  ren-je-dement schreef op 17 januari 2020 07:38:


  Target 3.321 gehaald meteen na 00.00 uur. Daarna pats! weer terug in zijn hok eronder. Dat geeft al iets van weerstand aan.

  Tijd voor de moeder! Alleen: vandaag expiratie en maandag Wall Street dicht. Vanaf dinsdag gekostumeerd bal? Stierenmaskers niet welkom, berenpakken wel.

  Nu nog eentje in mijn maat zien te vinden.


  Hoeveel Hangende Mannetjes..

  Diamant Patronen..

  En Megafoon modelletjes..

  Heb je hier wel niet als de Heilige Messias verkondigt ?!

  Weet je wat..?!

  Tis Time is alles Different..

  Zullen we maar zeggen..

  Eens moet ie Vallen..


  Toegevoegd:

  Gratis Geld..??!

  Dat dan weer wél..;)
 5. forum rang 7 ren-je-dement 17 januari 2020 09:02
  quote:

  The Short Caller schreef op 17 januari 2020 08:50:


  [...]

  Hoeveel Hangende Mannetjes..

  Diamant Patronen..

  En Megafoon modelletjes..

  Heb je hier wel niet als de Heilige Messias verkondigt ?!


  Ook als een patroon niet zijn normale loop vervolgt kun je daar technisch voldoende mee en conclusies uit trekken, zoals ik eveneens heb laten zien.
217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07 jul TA: AEX lonkt naar pre-coronaniv... 314
 2. 06 jul TA: AEX tart weerstand 219
 3. 03 jul TA: Hete zomer 273
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare