Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: De dag van de chippers

Slot: De dag van de chippers

Op een rustige beursdag sluit de AEX (+0,1%) nipt in het groen. Hiermee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-0,2%) en Fransen (-0,2%).

Ondanks dat de index als geheel nauwelijks van zijn plek komt, hebben we toch interessante koersbewegingen gezien. Binnen de hoofdindex vallen vooral de verzekeraars ASR (-2,0%) en NN Group (-3,0%) op. Helaas niet in positieve zin. De rentes zakken fors en er kwamen wat negatieve rapporten langs over Europese verzekeraars. In het liveblog leest u er meer over.

Verder zou er vanavond nog wat beweging op Wall Street kunnen komen, want als het goed is wordt er dan een handelsakkoord tussen de VS en China getekend. Het is slechts een fase 1-deal, maar iets is beter dan niets. Dit nieuws zit waarschijnlijk al in de koersen geprijsd, maar de Amerikaanse president zal nog wel een persconferentie geven.

Wie weet gaat hij dan nog iets bijzonders zeggen. Daarop kunnen de koersen zomaar gaan vliegen. Maar goed, dat blijft speculeren. Mochten er gekke dingen gebeuren op Wall Street dan houden wij u hier in het liveblog van op de hoogte.

Lynx Beleggersdebat

Wat we u ook willen meedelen, is dat u het Lynx Beleggersdebat van vanavond niet mag missen. Collega Nico Inberg is hier aanwezig en hij zal weer de nodige aandelen tippen. Het event start om 20.00 uur, maar u kunt zich nog gewoon aanmelden. Dat is het voordeel van een debat dat online wordt uitgezonden.

De dag van ASMI

Het aandeel van de dag is natuurlijk ASMI (+8,6%). De chipper kwam gisteren nabeurs langs met een positieve winstwaarschuwing. Met name de orderintake in het vierde kwartaal kwam hoger uit dan verwacht. 

Daar waar het management een kwartaal geleden nog uitging van een orderintake van €300 miljoen, bedraagt deze in de praktijk €370 miljoen. Een enorme meevaller. Het komt dus niet als een verrassing dat het aandeel nu op de hoogste koers ooit noteert. 

Op dit moment betaalt u 21 keer de getaxeerde winst over 2020, maar u mag ervanuitgaan dat de verwachtingen nog naar boven worden bijgesteld. We zien dat Besi (+4,8%) en in mindere mate ASML (+0,7%) door het goede nieuws worden meegetrokken.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan verder omlaag. Met name de Britse rente (-8 basispunten) maakt een duikvlucht. We mogen voorzichtig spreken van risk-off in de rentemarkt. Hoewel, dan had de Griekse rente moeten stijgen vandaag. 

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee presteren we beduidend beter dan de overige Europese indices.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,4% en noteert 11,4 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 0,5% in het groen.
 • De euro klimt 0,3% en noteert 1,116 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,3%) krabbelt iets op.
 • Olie: WTI (-0,8%) en Brent (-0,8%) zakken iets weg.
 • Bitcoin (+0,5%) houdt het goede sentiment vast. Zelfs de $10.000-grens komt weer enigszins in zicht.

Het Damrak

 • Galapagos (+2,9%) breidt de samenwerking met zijn Canadese branchegenoot Fibrocor uit. Het gaat om een samenwerkingsverband op het gebied van fibrose. Ook heeft Galapagos een belang in Fibrocor genomen. De analisten van KBC zien de deal als een eerste stap in Galapagos' verdere uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten. De Belgen hanteren een houdadvies met een koersdoel van €189 op het Nederlandse biotechbedrijf.
 • Heineken (+1,5%) klimt tot boven de €100.
 • ArcelorMittal (-3,0%) daarentegen krijgt een pak rammel. Wellicht nemen beleggers het zekere voor het onzekere. De handtekeningen zijn immers nog niet gezet. 
 • Vopak (+0,7%) profiteert van een koersdoelverhoging van Jefferies. Het koersdoel wordt met €1 verhoogd naar €56 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
 • Basic-Fit (+0,2%) blijft gehandhaafd op het favorietenlijstje van Kempen. Altice (+2,1%), Besi (+4,8%) en NN Group (-3,0%) worden hieraan toegevoegd.
 • Helaas wordt Intertrust (-0,8%) van de lijst geschrapt, maar beleggers lijken zich er niet druk om te maken.
 • PostNL (-2,8%) lijkt alleen maar te kunnen dalen.
 • Alfen (+7,4%) gaat als een raket, maar is met een rendement van 42,0% niet het beste aandeel van 2020.
 • Dat is namelijk Vivoryon (+6,2%). Year to date staat er een plus van 42,5% op het bord bij het biotechbedrijf.
 • B&S Group (+3,0%) heeft een nieuwe CFO. Beleggers lijken tevreden over de komst van Peter Kruithof.
 • Kiadis (+16,9%) doet weer eens gek. 

Adviezen

 • Adyen: naar €650 van 540 - Barclays
 • ASMI: naar €130 van €105 en kopen - Bryan Garnier
 • Relx: naar €24,80 van €22,35 en kopen - Berenberg
 • Vopak: naar €56 van €55 en kopen - Jefferies
 • Unilever: naar €40 van €42 - Royal Bank of Canada

 De dag van morgen

16 jan Event Consensus
00:50   Japan fabrieksordesr nov 3,2% MoM
06:30   Nederland werkloosheidspercentage dec  
08:00   Duitsland inflatie CPI dec  
14:00   Morgan Stanley Q4-cijfers  
14:30   VS importprijzen dec 0,3% MoM
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS Philadelphia Fed Index jan 3,8
14:30   VS detailhandelsverkopen dec 0,4% MoM
16:00   VS handelsvoorraden nov -0,1% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 12:23 Aedifica: Gedaalde koers biedt kansen 5
 2. 02 dec Slotcall: Sterke beurs 2
 3. 02 dec Deutsche Telekom: Koopwaardig 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Brievenbus 15 januari 2020 18:12
  Ehh, je bedoelt, de AEX doet het vandaag een fractie beter dan de andere beurzen, na het dagen lang veel, veel slechter dan de rest gedaan te hebben?

  En over PostNL kan je ook gewoon eerlijk en duidelijk zijn, de short partijen slaan weer toe, en grijpen die onzin van de SP gretig en hoopvol aan....
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare