Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Waar houdt het op?

Slot: Waar houdt het op?

Het is de AEX (+0,4%) gelukt om intraday eindelijk door de magische 600-puntengrens te breken. Iets waarover we in december niet eens durfden te dromen. 

Precies dit maakt de beurs zo interessant. Continu gebeuren er gekke dingen. Velen vreesden in december voor een wereldwijde recessie. Precies het tegenovergestelde gebeurt er nu. Ok, er zit wat zand in de motor, maar de economie groeit gewoon door.

Het mooiste voor beleggers is nog wel dat centrale banken de rente verlaagden. Iets dat ongekend is in tijden van economische voorspoed. Als u dit een jaar geleden had voorspeld dan bent u nu binnen.

Year to date staat de AEX-herbeleggingsindex op een plus van 27,3%. Misschien krijgt u nu wat hoogtevrees. Iets heel menselijks, maar het zou zonde zijn om uw gehele portefeuille te verkopen. Er zijn namelijk nog voldoende aantrekkelijke aandelen te vinden op het Damrak.

ABN Amro cijfert morgen

Een mooi voorbeeld daarvan is ABN Amro (+0,6%). De Nederlandse grootbank is met een verlies van 15,3% één van de weinige verliezers op het Damrak. Uiteraard valt daar iets voor te zeggen. Door de lage rente dalen de rentemarges flink.

Daar gaat naar verwachting nog een fikse boete van de Nederlandse overheid bij komen. Desalniettemin verwacht de IEX Beleggersdesk dat dit geen invloed heeft op het dividend. Tenminste, als de boete niet hoger is dan €500 miljoen.

Als het allemaal blijkt mee te vallen dan resteert er een prima dividend van 8,4%. Aangezien de waardering van 7,6 keer de winst ook niet bijzonder hoog is, zou er zomaar wat koerswinst in het vat kunnen zitten. Maar goed, er zijn nog voldoende uitdagingen.

Bijvoorbeeld de stijgende voorzieningen voor slechte leningen en de oplopende compliancekosten. Het gaat een hele klus worden om dit te compenseren met kostenbesparingen.

Optimistisch

Terug naar de vraag in de kop. Het zou maar zo kunnen dat we de top nog niet hebben gezien. Technisch breken de indices uit - maar belangrijker nog-  er is geen sprake van euforie op de beurs.

Ik kom bijna iedere dag nog mensen tegen die zeer pessimistisch zijn en denken dat de beurs nog fors gaat corrigeren. Pas als deze mensen instappen, moeten we ons echt zorgen maken.

Rentes

Over naar de wereld van obligaties. Daar is het bepaald geen feest. Er gebeurde namelijk vrij weinig. De Italiaanse tienjaarsrente daalt vier basispunten naar 1,31%, maar dan hebben we het wel gehad.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omhoog en daarmee blijven we een tikje achter ten opzichte van de DAX (+0,7%) en CAC (+0,5%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 2,0% en noteert 11,3 punten.
 • De Amerikaanse indices koersen allemaal in het groen. De Nasdaq is met een winst van 0,5% de uitblinker.
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,102 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-0,3%) moet het niet van dit soort dagen hebben.
 • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,6%) vallen wederom tegen. Misschien is het een kleine compensatie voor automobilisten die nu slechts 100 km per uur mogen rijden op de snelweg.
 • Bitcoin daalt 0,3%.

Het Damrak

 • Ondanks dat IMCD (+1,3%) magere derdekwartaalcijfers afleverde, wordt het aandeel beloond met een aardig plus. Op eigen kracht steeg de omzet slechts met 1% in de eerste negen maanden van dit jaar. 
 • ASR (-0,7%) is vandaag het lelijke eendje onder de verzekeraars. Aegon (+1,7%) en NN Group (+0,9%) vinden wel de weg omhoog.
 • ASML (+0,7%) is slechts 1% verwijderd van een nieuwe all time high.
 • Die wordt door Galapagos (+1,1%) overigens wel op het bord gezet.
 • ASMI (+2,0%) weet ook van geen ophouden.
 • De Bouwers BAM (+3,3%) en Heijmans (+5,9%) profiteren van het bericht dat de coalitie een voorlopige oplossing heeft gevonden voor het stikstofprobleem.
 • VolkerWessels (+6,0%) gaat om een geheel andere reden omhoog. Grootaandeelhouder Reggeborgh verhoogt het bod naar €22,20 per aandeel. Laat het aandeel nou net op deze koers sluiten.
 • ArcelorMittal (+0,4%) valt in de loop van de middag wat terug. Om 18.00 uur geeft Donald Trump een persconferentie waarop het fonds morgen bij opening weleens kan bewegen. Als er goede berichten zijn omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China dan moet u er als de kippen bij zijn.
 • Basic-Fit (-1,9%) kent een off-day.
 • Flow Traders (+1,5%) wordt opgepikt. Vandaag is daar overigens geen duidelijke aanleiding voor. Het sentiment op de financiële markten is goed, waardoor de volatiliteit verder afneemt. Normaal geen reden om het handelshuis hoger te zetten. 
 • Voor B&S Group (-2,7%) is het een jaar om snel te vergeten.
 • Vastned (-3,8%) gaat op het slot gevoelig omlaag. Het vastgoedfonds gaat helaas niet ex-dividend.
 • Sinds de winstwaarschuwing krabbelt Brunel (+3,7%) gestaag op.
 • Pharming (-2,6%) zakt daarentegen weg. Het zijn gelukkig geen uitslagen om 's nachts wakker van te liggen.
 • De Vereniging Effectenbezitters (VEB) vindt de beloningsmethoden voor de bestuurstop van Ajax (+1,0%) curieus. Beleggers trekken zich er vandaag niets van aan.

Adviezen

 • Ahold: naar €26 van €24 en kopen - InsingerGilissen
 • Aperam: naar €32 van €28 en kopen - Goldman Sachs
 • Aperam: naar €32 van €33,40 en kopen - Société Générale
 • ArcelorMittal: naar €18,80 en kopen - AlphaValue
 • ASML: naar €215 van €210 en houden - Sanford & Bernstein
 • Euronext: naar €78 van €77 en kopen - Deutsche Bank
 • Galapagos: naar €180 van €170 en kopen - Barclays
 • Philips: naar €49,50 en kopen - Sanford & Bernstein

De dag van morgen

13 nov Event Consensus
07:00   ABN Amro Q3-cijfers  
08:00   Aedifica Q3-cijfers  
08:00   E.on Q3-cijfers  
08:00   Duitsland CPI okt 0,1% MoM
14:30   VS CPI okt 0,2% MoM
17:00   VS speech Fed-voorzitter Jerome Powell  
22:00   Cisco Q3-cijfers
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Waar hoop je op, want dat wordt het dus niet…

Maar het is met een simpele vuistregel te bepalen overigens, 0,618% Fib. extension voorgaande low. Succes!
Happy
0
Als naast de economen ook de particulieren eens serieus naar de data gaan kijken en niet alleen aan de 0% rente op hun spaarrekening.
Jchris
0
Ease2pay
Kopen kopen kopen 100%

www.tankpro.nl/ondernemen/2019/10/08/...


www.rabobank.nl/particulieren/betalen...

officieel bijgewerkt op de rabobank-website en nu krijgt Ease2pay voordelen van 3,4 miljoen klanten van rabobank die rabowallet-software zullen gebruiken, ease2pay gaat zeker omhoog, de NIBC heeft al 1,60 euro buy call gegeven

ABM FN-Dow Jones) NIBC gaat het aandeel Ease2Pay volgen met een koopadvies en een koersdoel van 1,60 euro. Dat bleek maandag uit een analistenrapport van de bank.

Het model van Ease2Pay moet zich nog bewijzen en het bedrijf is nog druk bezig met opschalen, maar NIBC ziet veel potentieel.

De toegang die het bedrijf heeft tot consumenten via gebruiksvriendelijke betaalapps voor bijvoorbeeld parkeren of tanken, voegen in combinatie met slimme aanbiedingen voor trouwe klanten waarde toe aan de betaalketen. Dat is iets waar beleggers bij andere bedrijven met vergelijkbare profielen waarde aan hechten, aldus analist Edwin de Jong.

Bereiken van schaalgrootte is echter uitermate belangrijk. Dit doet het bedrijf door nieuwe samenwerkingen en apps toe te voegen aan zijn portefeuille, zoals RaboWallet vorig jaar en het leasebedrijf ALD dit jaar.

Op basis van de verwachte omzetgroei tot en met 2023 noemt NIBC de huidige waardering aantrekkelijk.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


de volumesterkte vertoont een aantrekkelijke koop- en opwaartse beweging
BeursJunkie
3
quote:

Snugger schreef op 12 nov 2019 om 19:00:


Waar hoop je op, want dat wordt het dus niet…

Maar het is met een simpele vuistregel te bepalen overigens, 0,618% Fib. extension voorgaande low. Succes!


Eerst is het 593, dan katrollen en liften, nu weer de les lezen? Hou daar nou toch eens mee op man, dan gelul van je, heb je een levenslange ban op de website van Sesamstraat ofzo en moet je het hier kwijt? Echt niets beters te doen dan zeiken? Ga een stuk touw kopen en maak er een eind aan man! Dat gezanik van je iedere dag, ohhh ik hou op bij 1.000 posts, ohhh nee toch niet want ik mis mijn moeder Bridget Maasland, beehhhh hou gewoon eens een keer je bek dicht Schanulleke. Ga weer terug naar stripboekjes lezen en lees niet iedere keer alle mensen de les met je gezwam, lulhannes.
Snugger
0
quote:

BeursJunkie schreef op 12 nov 2019 om 21:06:


[...]

Eerst is het 593, dan katrollen en liften, nu weer de les lezen? Hou daar nou toch eens mee op man, dan gelul van je, heb je een levenslange ban op de website van Sesamstraat ofzo en moet je het hier kwijt? Echt niets beters te doen dan zeiken? Ga een stuk touw kopen en maak er een eind aan man! Dat gezanik van je iedere dag, ohhh ik hou op bij 1.000 posts, ohhh nee toch niet want ik mis mijn moeder Bridget Maasland, beehhhh hou gewoon eens een keer je bek dicht Schanulleke. Ga weer terug naar stripboekjes lezen en lees niet iedere keer alle mensen de les met je gezwam, lulhannes.
Nou zo te lezen heb 'k wel je aandacht, beetje vreemd voor iemand die mij het liefst op het kerkhof ziet liggen!… En over die 593, die klopte ja, ben je daarom zo van slag?..

De kop is een vraagstelling, die had 'k beantwoord.. , dus doen niet zo moeilijk…
Blijf vooral volger, je ziet misschien nog wel meer aanwijzingen!
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11 dec Basic-Fit kan verdubbelen 6
 2. 11 dec Fondsenrondje: Bakkeleien 3
 3. 10 dec Slot: Verrassende bewegingen 5

Gesponsorde links