Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Beste Keuze 2019: Indexproducten

Beste Keuze 2019: Indexproducten

Na de Beleggingsfondsen, eerder deze week, presenteren wij vandaag de Beste Keuze van 2019 in de categorie Indexproducten.

Die Beste Keuze hebben wij in 2018 in het leven geroepen om beleggers een handje te helpen met het kiezen uit het immense aantal producten, waartussen je als consument al snel de weg kwijt raakt.

Wij hebben dat aanbod gefilterd, met speciale aandacht voor prijs-kwalitetsverhouding, verkrijgbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. In onze Beste Keuze-sectie kunt u alle categorieën bekijken waarvoor we dat doen (later deze week maken we er meer bekend).

Indextrackers zijn terecht populair

Goed, indexproducten dus. Een productgroep die stormachtig groeit. In populariteit, maar helaas voor de overzichtelijkheid ook in aanbod. Die populariteit is te begrijpen: indexproducten - of indextrackers, zo u wilt - zijn vaak goedkoper om aan te schaffen dan beleggingsfondsen (die van uw geld ook nog een fondsmanager moeten betalen) en de statistiek laat zien dat ze gemiddeld genomen niet onderdoen voor actief beheerde beleggingsfondsen.

Lees ook: Zes redenen om in een index te beleggen

Dus op zich zijn indexproducten al een prima keuze voor een gespreide langetermijnportefeuille. Maar welke? Inmiddels zijn er vele verschijningsvormen; de een noemt zichzelf indexfonds, de ander ETF (daar is ook verschil tussen) en dan zijn er ook nog eens ontzettend veel indices die gevolgd kunnen worden. 

Wij maakten een voorselectie van vijf kwalitatief goede, prima presterende indextrackers in vijf populaire categorieën:

 • Aandelen wereldwijd
 • Aandelen Europa
 • Aandelen Amerika
 • Aandelen Azië
 • Aandelen opkomende markten

Die selectie kunt u hier bekijken

Hoe komen we tot die Beste Keuzes?

Om überhaupt in aanmerking te komen voor onze selectie moet een indextracker minstens drie jaar op de markt zijn, een minimale omvang hebben en bij genoeg grote banken of brokers 'in het schap' liggen.

Omdat een indextracker maar één opdracht in het leven heeft: 'volg die index', hebben we ze ook vooral daarop beoordeeld. Of een tracker veel of weinig rendement maakt ligt (als het goed is) aan de index, niet aan de tracker. Wij hebben gekeken naar hoe goed en hoe efficiënt zo'n indexvolger zich van zijn taak kwijt. 

UIteindelijk moet een indexproduct goedkoop en geruisloos zijn werk doen. De Beste Keuze-selectie doet dat zonder uitzondering. Er zijn heus meer kwalitatief goede producten in deze markt dan we hier vermelden - bij voorbaat onze excuses aan de aanbieders die er niet tussenstaan - maar onze missie is dan ook om het aantal keuzemogelijkheden te verkleinen, niet te vergroten.

Als we dat doen, op basis van harde criteria, komen we tot dit lijstje favorieten. Omdat we niet vijf trackers op dezelfde index willen selecteren hebben we wel gezorgd dat er binnen iedere categorie wat te kiezen blijft. Let daarom goed op: zelfs in een klein lijstje indexfondsen en ETF's kunnen nog veel verschillende smaken voorkomen. 

Bekijk de Beste Keuze van IEX Gouden Stier - Indexproducten

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media. Volg hem op Twitter: @pieterkort.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

 1. 28 mei Dit zijn alle 20 long- èn shorttips van de Hollandse Aandelenavond 2
 2. 03 mei Welkom op de vernieuwde voorpagina van IEX.nl
 3. 09 apr Zo leert u succesvol handelen 1

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. aquarius57 30 oktober 2019 15:39
  Het is mij gebleken dat nogal wat buitenlandse indexprodukten niet in Nederland aangeschaft kunnen worden vanwege het ontbreken van een papiertje getiteld 'essentiele beleggingsinformatie'.
  Ik weet niet of dit bij de aangeraden produkten gecheckt is.
  Een ander punt is dat bij bijv. binck je voor een beleggingsprodukt dat genoteerd is in USD eerste Dollars moet aanschaffen. Dat leidt twee keer tot transactiekosten.
  Produkten die in Euro's zijn genoteerd zijn wat dat betreft handiger.
 2. forum rang 5 Snugger 30 oktober 2019 18:44
  Je moet sowieso niet voor het handige gaan, maar voor wat winst oplevert, of opleveren kan. Daarom hebben ze bij binck dan ook twee valuta rekeningen…
  Een Nederlands informatie inlegvel is inderdaad grote zotheid, de AFM in de bocht…, en is er nooit geweest trouwens.

  Begin maar aan contra beleggen, een short index produkt dus… En Indextrackers die kant op bestaan ook!, maar helaas zit dat inlegvel dus in de weg…. Daar waar het gebeuren gaat zul je mee in zee moeten, Amerika dus. Amerikaanse broker, belachelijke inlegvellen kennen ze daar niet.
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links