Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Achterblijven

Slot: Achterblijven

De AEX (-0,5%) blijft vandaag een tikje achter ten opzichte van de overige Europese indices. Zwaargewicht ASML (-4,5%) presenteerde prima cijfers, maar beleggers grepen de mogelijkheid een vette winst te incasseren.

Het is een fenomeen dat we wel vaker zien. Een fonds dat op een all time high koerst, afstraffen voor cijfers die in lijn zijn met de verwachtingen van analisten. De IEX Beleggersdesk is enthousiast over de cijfers, al laat de waardering te wensen over.

ASML kent een weging van 16,5% binnen de AEX. Hiermee zet de chipgigant de hoofdindex 0,75% lager. Zonder ASML hadden we in Amsterdam dus 0,25% hoger gestaan.

Een goed oplettende lezer zal zich afvragen hoe het mogelijk is dat ASML meer dan 15% kan wegen.  Volgens de regels van Euronext mag een fonds maximaal 15% wegen binnen de AEX. De reden dat de weging van ASML hier nu bovenuit komt, is de forse koersstijging van het aandeel.

Als er een herweging komt, zal Euronext dit corrigeren. Ik sluit niet uit dat er dan wat druk op de koers komt, omdat indextrackers een deel van de aandelen ASML moeten lozen.

TomTom de pineut

TomTom  (-5,4%) kwam niet eens met zulke slechte cijfers langs, maar daar denken beleggers anders over. Met name de negatieve bijstelling van de verwachting voor de lokatietechnologietak valt slecht. Dit is juist de divisie die voor groei moet zorgen.

Ook nieuwe afschrijvingen op de kaartendatabase zien we liever niet. Toch maakt de IEX Beleggersdesk zich geen zorgen over TomTom. Analist Paul Weeteling wijst op de gezonde vrije kasstroom van €23 miljoen en de nettokaspositie van €3 per aandeel. 

Of u het aandeel nu moet kopen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

Misschien ben ik iets te voorbarig, maar de bodem zou zomaar kunnen zijn gezet. De Nederlandse tienjaarsrente stijgt drie basispunten naar -0,26%. Ook de Duitse yield loopt flink op. 

Rentes

Brede markt

 • De AEX daalt 0,5% en daarmee presteren we slechter dan de DAX (+0,4%) en CAC (-0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 4,3% en noteert 13,1 punten.
 • Wall Street blijft dicht bij huis. Alleen de Nasdaq (-0,3%) verliest wat terrein.
 • De euro klimt 0,4% en noteert 1,108 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+0,4%) blijft goed liggen.
 • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+1,1%) hebben het ochtendverlies ruimschoots goedgemaakt. 
 • Bitcoin (-1,9%) zakt door de $8.000 barrière. 

Het Damrak

 • IMCD (-5,2%) is de grote bleeder binnen de AEX. De distributeur van chemicaliën is door de analisten van ABN Amro geschrapt van de kooplijst.
 • ABN Amro (+1,3%) en ING (+1,8%) gaan goed. De gehele Europese bankensector ligt er trouwens goed bij.
 • Unilever (+1,8%) trekt de hoofdindex omhoog. Morgen komt het miljardenconcern met de derdekwartaalcijfers langs.
 • ASR (-2,6%) is vandaag het lelijke eendje onder de verzekeraars. Aegon (-0,3%) en NN Group (-0,7%) houden het verlies aanmerkelijk beter beperkt.
 • Basic-Fit (-3,4%) staat onder druk omdat de analisten van Morgan Stanley het aandeel laten staan op underperform. De Amerikanen vinden het aandeel simpelweg te duur.
 • PostNL (+2,2%) is niet te stoppen. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden dat er €1,43 op het bord stond. Achteraf het perfecte instapmoment. In de tussentijd keerde de post- en pakketbezorger ook nog eens €0,08 per aandeel dividend uit.
 • ASMI (-1,8%) en Besi (-1,4%) gaan in de achtergrond mee omlaag.
 • Pharming(-11,9%) is de absolute bleeder van de dag. Een belangrijke medewerker van Pharming wordt beschuldigd voor het meenemen van bedrijfsinformatie. Topman Sijmen de Vries noemt de aantijgingen bizar. Ook de IEX Beleggersdesk denkt dat het een storm is in een glas water.  

Adviezen

 • ASML: naar €230 van €210 en kopen - ING
 • ASML: naar €208 van €195 en kopen - Goldman Sachs
 • Basic-fit: handhaven op underperform en €27 - Morgan Stanley
 • IMCD: naar houden van kopen - ABN Amro
 • NIBC: naar €9 van €10 en kopen - ING
 • OCI: naar €26 van €28 - Berenberg
 • Philips: naar €44 van €45 en kopen - HSBC
 • Unibail Rodamco: naar houden en €140 - Royal Bank of Canada

Nu nog even dit

Mochten er ontwikkelingen zijn over de Brexit dan houdt Arend Jan u daar in het liveblog van op de hoogte. Rond 19.00 uur volgt er een briefing naar de EU-ambassadeurs, dus dan weten we of een deal dichterbij komt. Verder nemen we de cijfers van Netflix mee. Kortom, blijf vooral hangen bij ons.

De dag van morgen

17 okt Event Consensus
08:00   Unilever Q3-cijfers  
08:00   NSI Q3-cijfers  
08:00   Sligro Q3-cijfers  
08:00   Flow Traders Q3-cijfers  
08:00   Rood Microtech Q3-cijfers  
08:00   Sipef Q3-cijfers  
08:00   Nestle Q3-cijfers  
10:30   VK detailhandelsverkopen sep 0,2% MoM
13:00   Philip Morris Q3-cijfers  
13:00   PPG Q3-cijfers  
14:30   VS verkopen nieuwe woningen sep 1,32M
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS Philadelphia Fed Index okt 7,1
15:15   VS industriële productie sep 0,1% MoM
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Pharming Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

TomTom

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
0
Uhm, volgens mij blijft A'dam nu al heel wat dagen achter elkaar achter?
Tenzij er gedaald wordt natuurlijk....
Erny
0
Unilever (+1,8%) trekt de hoofdindex omhoog. Morgen komt het miljardenconcern met de derdekwartaalcijfers langs.
Zijn die dan zo goed ? De verwachting is immers winstmatiging want handelsoorlog draait op volle toeren.
BeursJunkie
1
Ik ben van mening dat Unilever en Shell in iedere portefeuille hoekstenen moeten zijn, in ieder geval LT. Ze keren allebei redelijk wat dividend uit, de ene komt daardoor qua prijs bijna niet van zijn plek, de ander stijgt door en door. Die laatste is Unilever. Tezamen met DSM, Wolters en ASML zie je daar een stijgende trend die al zolang gaande is dat je het niet meer zo moeten kunnen ontkennen, aldus my humble opinion. Een veel beter alternatief voor obligaties wat mij betreft.

Shell voor dividend, Unilever voor defensief, Wolters, DSM en ASML voor defensief en groei. Die vijf zijn een mooie combinatie voor de LT.

Als ik die bij Binck / Reuters bekijk dan zie ik degelijkheid en voorspelbaarheid, soms even een kleine shitstorm in cijfers of media, daarna business as usual en hogere toppen. Aandelen voor iedereen dus denk ik (mijn mening dus).

Wat betreft Unilever, die ging valutaverranderingen anders in kaart brengen, aldus het bericht een tijdje geleden. Dat kan mee- of tegenvallen nu. Zal wel, maar dat gaat echt de prestaties van dit bedrijf niet beïnvloeden op de langere termijn. Een gevalletje poteeto pataato zouden ze zeggen in USA. Unilever maakt even een mindere periode door op de beurs momenteel, maar dat lijkt te maken te hebben met wat men de laatste tijd ''rotatie'' noemt. Vandaag was zowaar een positieve uitzondering. Ik denk persoonlijk dat Unilever de komende tijd door het dak gaat. We shall see!

Good luck investors and gamblers! Game on!
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 17:45 Slot: Dag om snel te vergeten 6
 2. 16:25 Liveblog: ''Fouten bij aankoop a... 4
 3. 13:30 Dit zijn de rendementen van onze...

Gesponsorde links