Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Alles rood, AEX groen

Slot: Alles rood, AEX groen

In een week waarin vrijwel alle indices terrein prijs moesten geven, heeft de AEX (+0,8%) er een kleine plus uitgeperst. Slechts één aandeel is hiervoor verantwoordelijk en dat is ASML.

De chipgigant uit Veldhoven publiceerde prima tweedekwartaalcijfers en handhaafde de outlook. Uiteindelijk stijgt het aandeel deze week 8%. Met een indexgewicht van 14% zet het bedrijf de hoofdindex 1,1% hoger. Kortom, zonder deze zwaargewicht waren we gewoon lager gesloten.

Er kwamen de laatste vijf dagen wisselende macro's langs. De Chinese economische groei kwam uit op het laagste niveau in 27 jaar, maar de industriële productie en detailhandelsverkopen vielen juist erg mee. In Amerika hetzelfde beeld. Meevallende cijfers over de industrie, maar een tegenvallende conjunctuurbarometer.

Woensdag hadden we nog de Amerikaanse president Donald Trump die een poging deed de stemming op de financiële markten te verpesten. Trump zei dat China extra importheffingen krijgt opgelegd als hij daar zin in heeft. In eerste instantie gingen de markten daarop hard omlaag, maar lang hield dat geen stand. De beste man roept via twitter namelijk wel vaker wat.

Galapagos: Topper van de week

De absolute topper van de week is met afstand Galapagos (+27,0%). Afgelopen zondag werd bekend dat het biotechbedrijf een enorme deal met Gilead heeft gesloten. De Amerikanen breiden hun belang uit naar 22,1% en doen een flinke upfront betaling.

Uiteindelijk mag de penningmeester van Galapagos een bedrag van $5 miljard bijschrijven. Hierdoor hoeven aandeelhouders geen emissies te verwachten en kan er volop ingezet worden op de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Het goede aan de deal is dat beide partijen meer dan tevreden mogen zijn. De Amerikanen kopen veel invloed en Galapagos behoudt de komende tien jaar zijn zelfstandigheid. Daar komt bij dat de 'droom' van CEO Onno van de Stolpe, om het grootste farmaceutische bedrijf ter wereld te worden, in stand blijft. 

Galapagos
Klik op het plaatje voor een grote versie

Vijf jaar geleden hoefde u slechts €14 neer te tellen voor een stukje Galapagos. Inmiddels is het aandeel meer dan tien keer over de kop gegaan. Succesverhalen zijn er om te bewaren.

Ethereum en Bitcoin onderuit

Speculanten in digitale valuta kennen een dramatische week. Niet alleen de Bitcoin (-7,7%) ging fors omlaag, ook Ethereum ging door het putje. Verder valt de DAX (-0,5%) vies tegen. Onder andere softwaregigant SAP, dat beroerde cijfers publiceerde, helpt niet mee. Uiteindelijk blijven de uitslagen binnen de perken.

Indices

Rentes

Voor de derde dag op rij zien we dat de rentes in een brede lijn dalen. Geen extreme uitslagen, zo zakt de Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier slechts één basispuntje naar -0,20%.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,8%
  • AEX deze maand +2,0%
  • AEX dit jaar +17,2%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +19,9% 

AEX

Op Galapagos en ASML na, zijn er nauwelijks grote uitschieters te bekennen. Takeway.com (-4,2%) zakt wat weg, maar zette afgelopen week een nieuwe all time high op het bord. ING (-3,0%) is bezig de gehele jaarwinst te verspelen. Het renteklimaat is ongunstig en de geruchten dat het Commerzbank wil overnemen, zijn nog niet helemaal verdwenen.

AEX

AMX

De grote winnaar binnen de midcap is GrandVision (+22,4%). De brillenketen ontving woensdagavond een overnamebod van Essilor-Luxottica. Het Frans-Italiaanse concern is bereid €28 per aandeel te betalen. Een gelopen race is het niet, want de IEX Beleggersdesk heeft zijn twijfels of de mededingingsautoriteiten hiermee akkoord gaan.

Daarentegen is het één groot drama bij Fugro (-8,3%). De bodemonderzoeker lukt het maar niet om de winstgevendheid te verbeteren en heeft tevens een bak met schuld op de balans staan. Beleggers zitten daar niet op te wachten en zetten het aandeel op het laagste niveau ooit.

AMX

ASCX

Kiadis (-12,0%) lijkt niets meer goed te kunnen doen. De vrees wordt almaar groter dat het biotechbedrijf in de toekomst geen toestemming krijgt voor zijn middel ATIR101. Toppers zijn er ook. B&S Group (+6,0%) ligt er op een hoog volume consequent goed bij. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Bonost
0
En het blijkt maar eens te meer dat Trump geen flauw benul heeft met wie hij een deal probeert te sluiten.
Erny
0
Conclusie : Het algehele sentiment is weer eens ronduit negatief. De angst voor een totale handelsoorlog is weer helemaal terug, de economische groei neemt af , het rentebeleid sloopt banken, verzekeraars en pensioenen. Wanhopig klampt men zich vast aan de beloftes van ASML en Galapagos.
BIUSEE
1
Kom heren, Trump is omgeven door zeer deskundige adviseurs en dat kunnen ze bij de EU niet zeggen, waar de rente alleen maar laag gehouden wordt om Italiê niet te laten vallen.
Snugger
0
Zou me rot schrikken als verderop 10% correctie geschreven wordt. Maar wat gebeurt hier, gaat vrolijk over randzaken alsof iets te negeren valt...
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

  1. 16 aug Slot: Gratis geld 10
  2. 16 aug IMCD: Groeivertraging en zwakke ...
  3. 16 aug Dividendtopper: Texas Instruments

Gesponsorde links