Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: ASML stuwt AEX

Fondsenrondje: ASML stuwt AEX

Het cijferseizoen is vandaag officieel van start gegaan. Met succes, want ASML (+4,1%) is ervoor verantwoordelijk dat de AEX (+0,2%) in het groen staat. Hierdoor houden we de Duitsers (-0,1%) en Fransen (-0,2%) achter ons.

De chipgigant uit Veldhoven heeft een indexgewicht van 14% en is daarmee het op één na zwaarst wegende fonds binnen de hoofdindex. Alleen Royal Dutch Shell is met een weging van 15% nog iets bepalender.

Gelukkig kwam ASML vanochtend met prima cijfers op de proppen. Het bedrijf weet namelijk de winstgevendheid van zijn EUV-machines te verbeteren. De machines voor geheugenchips zijn iets minder in trek, maar daar werd door de markt al rekening mee gehouden.

Veel belangrijker is dat de outlook voor de rest van het jaar gehandhaafd blijft. Volgens de IEX Beleggersdesk is er nog wel werk aan de winkel om de doelstelling van een winst per aandeel van €9 te bewerkstelligen komend jaar. Maar goed, het management heeft ons al zo vaak positief verrast. Daarom krijgt het bedrijf absoluut het voordeel van de twijfel.

TomTom

Het aandeel TomTom (-1,3%) beweegt vanochtend alle kanten op. Bij opening stond er even een plus van 3% op het bord, maar daar is nu niets meer van over. De analisten van ING vinden de cijfers van de navigatiespecialist een mixed bag.

Enerzijds wordt de omzetverwachting verhoogd, maar anderzijds lopen de kosten verder op. Het koopadvies voor TomTom blijft gehandhaafd, maar het koersdoel van €9,50 is aan de magere kant. Helemaal, omdat de huidige koers rond dit niveau dobbert.

TomTom
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het aandeel TomTom vindt dit jaar de weg omhoog, maar van gekte zoals in 2007, is geen sprake. Toen stond er even een koers van €50 op het bord.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,2% omhoog en daarmee behoren we tot de beste beurzen van Europa. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,0% en noteert 11,0 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,2% in het groen. 
 • De euro blijft stabiel en noteert 1,121 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,15%) en Duitse (-0,27%) rente dalen twee basispunten.
 • Goud (-0,0%) blijft dicht bij huis
 • Olie: WTI (+0,5%) en Brent (+0,8%) lopen weer iets op.
 • Bitcoin (-1,2%) is inmiddels onder de $10.000 beland.

Het Damrak

 • ASR (-1,6%) krijgt zowel een advies- als koersdoelverlaging om de oren van de analisten van Credit Suisse. Het aandeel gaat naar neutraal van outperform en naar €40 van €43.
 • Daarentegen zijn de Zwitsers juist positiever geworden over Aegon (+0,5%). 
 • Aperam (-4,1%) gaat, met dank aan de analisten van Jefferies en Deutsche Bank, aan puin. Koersdoelverlagingen zijn de boosdoener. De gehele sector ligt er trouwens beroerd bij.
 • ASMI (+2,2%) profiteert van de goede cijfers van ASML. Besi (+0,1%) valt eerlijk gezegd een beetje tegen.
 • Sinds de grootaandeelhouder een behoorlijk pakket aandelen Fagron (-2,1%) heeft verkocht, gaat het bergafwaarts met de koers. 
 • Het is mij een raadsel waarom Intertrust (+3,2%) zo hard omhoog gaat. Ook het volume van 82.000 stukken is dik in orde.
 • Fugro (-1,7%) is één groot drama.
 • Accsys (-2,4%) gaat op een opmerkelijk hoog volume omlaag. Het gemiddelde dagvolume is 142.000 stukjes, maar inmiddels zijn er 730.000 aandelen van eigenaar verwisseld. 

Adviezen

 • Aegon: naar outperform van neutraal en naar €5,40 van €4,50 - Credit Suisse
 • ArcelorMittal: naar €24 van €30 en kopen - Jefferies
 • ASML: naar €210 van €200 - CFRA
 • ASR: naar neutraal van outperform en naar €40 van €43
 • Aperam: naar €31 van €35 en kopen - Jefferies
 • Aperam: naar €36 van €40 en kopen - Deutsche Bank
 • Altice: naar €2,60 van €1,60 - Kepler Cheuvreux
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 26 okt Slotcall: Slechtnieuwsshow 9
 2. 26 okt Afstraffing Basic-Fit biedt kansen 2
 3. 25 okt Slotcall: Wanneer breken we nou eens uit? 10

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. langetermijner 17 juli 2019 12:30
  quote:

  Snugger schreef op 17 juli 2019 11:31:


  Leg die berekening eens voor, ASML +4,1% resulterend in AEX +0,2%, velen zijn wel benieuwd! En wees niet al te zuinig, neem komma's en centen, mee.

  Die komt er niet is nu al duidelijk, niet vanwege geheim van de smit, maar simpel omdat het een onmogelijke berekening blijkt te zijn...

  ????????

  Niks onmogelijke berekening. Het is alleen het vermenigvuldigen van de percentuele stijging van asml keer de weging van asml. Bij een weging van 14% en een stijging van 4,1% kom je uit op een aex stijging stijging van 0,574% veroorzaakt door asml.

 2. forum rang 6 crux 17 juli 2019 12:56
  quote:

  langetermijner schreef op 17 juli 2019 12:30:


  [...]
  ????????

  Niks onmogelijke berekening. Het is alleen het vermenigvuldigen van de percentuele stijging van asml keer de weging van asml. Bij een weging van 14% en een stijging van 4,1% kom je uit op een aex stijging stijging van 0,574% veroorzaakt door asml.  Ja precies, een eenvoudig rekensommetje.
  @Snugger doet zijn naam geen eer aan, zoals wel vaker is gebleken.
 3. forum rang 5 Snugger 17 juli 2019 16:05
  quote:

  BeursJunkie schreef op 17 juli 2019 15:33:


  Maar goed... Alles voor een klein beetje aandacht zal jouw lijfspreuk wel zijn... Of te do... Nou ja laat maar sterkte met jezelf
  Die kon ook in de eerste reactie…

  Ga de eindstand voor vandaag berekenen, basisschool ding, zal niet al te moeilijk zijn dus!
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare