Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Tesla, Naspers en Fastned

Liveblog: Tesla, Naspers en Fastned

Update 15:45 uur: Beursgang Naspers uitgesteld

Liefhebbers voor de aandelen van Naspers moeten nog even wachten op een notering in Nederland. In eerste instantie was het plan om de gong te luiden op 17 juli, maar dat wordt nu waarschijnlijk halverwege september.

De reden voor het uitstel is vrij apart. Op 28 juni zou er op de Algemene aandeelhouders worden gestemd over het voornemen, alleen kregen aandeelhouders door een verkeerd adreslabel een oproep met de verkeerde naam erop.

Het pareltje van het investeringsfonds is het 31% belang in Naspers. Dit vertegenwoordigt een waarde van $134 miljard. Naspers als geheel is slechts $106 miljard waard. Dit betekent een discount van 26% en dan krijgen beleggers er de overige activiteiten gratis bij.

Met die hoge discount zijn de Zuid-Afrikanen niet blij. Door een beursnotering aan het Damrak hoopt het management dat deze onderwaardering eruit loopt (NK).


Update 15:15 uur: James Bullard

James Bullard, president van de Fed in Saint Louis, was afgelopen woensdag het enige lid dat voorstander was van een directe renteverlaging. Binnen de Amerikaanse Centrale Bank zijn er tien mensen die mogen stemmen over de rentestap. 

Een lage inflatie in combinatie met de zorgen over de Amerikaanse economische groei zijn de belangrijkste redenen waarom Bullard direct een renteverlaging wilde doorvoeren. Overigens gaf hij aan dat de overige leden van de Fed de mogelijkheid openlaten om de rente te wijzigen. De markt gaat er ook vanuit dat de rente bij de komende meeting wordt verlaagd. 


Update 14:00 uur: Tesla krijgt downgrade

De analisten van Jefferies verlagen het koersdoel voor Tesla naar $300. Schokkend is het niet, want bij een huidige koers van $219 bedraagt de upside 37%. Beleggers zetten het aandeel voorbeurs ruim 1% lager (NK).

 


Update 12:25 uur: Fastned - de squeeze

De eerste notering van Fastned is een uitslaande brand. Wat is er allemaal aan de hand met het aandeel dat op €10 niet te verkopen was door een zakenbank?

Het heeft te maken met de beperkte verhandelbaarheid. Doordat de emissie niet doorging, blijft het aantal uitstaande aandelen beperkt tot 14,8 miljoen. Daarvan is de meerderheid in vaste handen, bij de oprichters Lubbers en Langezaal.   

Aandeelhoudersregister

Aantal certificaten

Percentage

Wilhelmina-Dok (Bart Lubbers) 7.500.010 50.7%
Carraig Aonair Holding (Michiel Langezaal) 4.500.001 30.5%
Breesaap (Familie Lubbers) 1.171.068 7,9%
Kleinere aandeelhouders 1.566.949 10,6%
Totaal 14.738.028 100%

Het aantal vrij verhandelbare aandelen is daarmee maximaal 1,56 miljoen. Onder de houders zijn echter een aantal grote beleggers, zoals Fred Matser, die 250.000 aandelen verkreeg uit de omzetting van zijn obligaties. 

Dan was er nog een administratieve procedure nodig om de aandelen over te zetten van Nxchange naar Euronext. Op de website van Fastned was een formulier te downloaden dat ingevuld moest worden. Het aandeel kreeg zelfs een andere ISINcode. Ik kan me zo voorstellen dat er veel aandeelhouders zijn die dat niet gedaan hebben, of het nog gaan doen in de toekomst. 

Dat alles maakt dat er slechts een beperkt aantal aandelen genoteerd staat nu op Euronext. Het verschil met de koers op Nxchange kan weggearbitreerd worden, maar er zit dus een tijdsverschil tussen.  

fastned

Daarbij is het probleem qua tijd tweeledig: hoe snel kun je de stukken van Nxchange omzetten naar Euronext en hoelang kun je short blijven zitten met je stukken op Euronext.

Het eerste is nog onduidelijk: een account aanmaken bij Nxchange duurt enkele uren en gebeurt op dit moment op vrij grote schaal. Maar het omzetten naar Euronext moet via een formulier bij Fastned en kan een bottleneck vormen. 

Het andere aspect, short blijven zitten in aandelen op Euronext, is voor particulieren niet mogelijk. Wellicht zijn er professionele daghandelaren zijn die wel short zitten maar deze aandelen zijn niet in te lenen en daarom is dat in principe geen mogelijkheid. 

Het woord is dus aan de huidige beleggers in Fastned. Ze kunnen nu op Nxchange €15 of €16 maken voor hun aandelen. Een andere mogelijkheid is dat ze versneld hun aandelen omzetten naar Euronext en dan maar hopen dat over een dag of 1, 2 de hoge koers er nog staat. 

Dergelijke squeezes duren nooit heel erg lang. De laatste die ik mij kan herinneren was de claim bij Imtech, die intraday tot grote hoogte ging. Dat ding was minder dan 1 cent waard theoretisch, maar werd in mijn herinnering op een bepaald moment op 25-28 cent verhandeld. 

We zullen er wel nooit achterkomen wie er vanochtend aan de stukken liep te trekken. Ik vermoed dat iemand met veel geld een opzetje heeft gepleegd. 

Was getekend, Nico Inberg

 


Update 12:10 uur: Waarom verhandelbaarheid zo slecht is

Nico Inberg noemt een goede reden waarom de verhandelbaarheid van het aandeel Fastned op Euronext nog zo slecht is (NK).

 


Update 12:05 uur: $13 biljoen

Ruim $13 biljoen ($13.000 miljard) aan schuld is uitgegeven tegen een negatieve rente. Dat is het hoogste niveau ooit (NK).

 


Update 11:55 uur: Franse rente tijdelijk negatief

Twee dagen geleden noteerde de Franse tienjaarsrente enkele minuten negatief. Dat is zeer opmerkelijk voor een land met een staatsschuld van 101% ten opzichte van het BBP. ING zegt wel dat het land er alsnog alles aan moet doen om de schulden te reduceren. Een negatieve rente betekent volgens de Nederlandse grootbank geen schuldverlichting (NK).

 


Update 11:00 uur: Brunel

Gisteren zette een advies van ABN Amro Brunel dik lager. Dat is ook meteen alles wat er formeel bekend is, want de bank communiceerde dit louter met klanten. Geen idee wat erin stond dus, maar het zal niet bullish zijn geweest. Klik hier voor het bericht en de redenatie;vandaag bemoeit ING zich er contrair tegenaan:

Zorgen in de markt over de prestaties van Brunel International in het tweede kwartaal zijn verdreven. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING vrijdag, nadat het aandeel Brunel een dag eerder onder druk stond.

ING beroept zich op uitspraken van de Brunel CFO. Ik gok daarom dat Brunel een analistenlunch ofzo hield, waar ook ABN Amro blijkbaar bij aanschoof. Mag u salomonsoordelen of de ING- of ABN Amro-analist nat heeft geluncht :>-) Vooralsnog heeft ABN Amro meeste koersimpact.

 


Update 10:30 uur: Inkoopmanagersindices

De eerste Europese schattingen van de inkoopmanagersindices over juni vallen mee, ondanks de grote handelsoorlogzorgen deze maand. Is Made in Germany door het dal?  

Markit legt u uit over hoe de vork in de steel zit en dan pik de belangrijkste:

 


Update 09:05 uur: Fastend

Fastned kan in ieder geval heel goed op de gong slaan. Zo en het gaat al harder. 

Hier de url van de koersenpagina als u die nog naarstig zoekt en de fundamentele data die ik heb.

Hallo, wat gebeurt hier allemaal?

Koekoek, zou Sjoerd zeggen:

Enfin, verliest u vooral de verhoudingen niet uit het oog. Hpeveel reuring ook, Fastned is en blijft een piepklein aandeel. Daar is niks mee, maar dat u het wel weet.

Vergis ik me nog een procentje, maar daar letten we wel weer op als we een tracker of broker uitzoeken.

Nog eentje dan, zet uw wekker op 13:40 uur.

Handelaar voor eigen rekening Diede geeft me lik op stuk. Op dat stromannetje na volg ik hem.

Leon idem dito:

Mea culpa aan iedereen, ik had dit beter moeten doen. Ik ben af en ga weekend vieren. Tot zondag bij mijn vooruitblik. 

 De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

Brunel International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

FASTNED

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
28 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Louis Pasciuto
0
quote:

Arend Jan schreef op 21 jun 2019 om 11:52:


Hallo iedereen,

Hier en op Twitter, ik heb dit niet goed gecoverd. Hoe en wat is intussen duidelijk. Excuses, I'm not perfect. Volgende keer beter.

Arend Jan


sportief
R0ME0
0
quote:

SlechteBelegger schreef op 21 jun 2019 om 12:43:


Dat er nu 30 Euro betaald wordt op Euronext betekend niet dat de Fastned IPO een succes was geworden. Als de IPO was doorgegaan had er gewoon rond de 10 Euro gestaan en geen 30. Dus geef IEX of welke andere analist aub niet de schuld van je mogelijk gedroomde winst. Feit blijft dat Fastned een enorme schuldenlast heeft wat het eerst maar eens moet zien terug te verdienen.


Die was helemaal niet voor 10 naar de beurs gegaan, er was op dat niveau veel te weinig vraag om het door te laten gaan.

Alle eerdere financieringsrondes waren al onderschreven.

Dit is het zelfde als dat Bitcoin van 100 naar 1000 ging met een paar man die ff rondpompen en uiteindelijk met weinig volume wat bij iemand anders terecht komt de koers door het dak jagen.

Op deze manier willen een paar partijen genoeg mensen gek maken om straks mogelijk wel die aandelen op te pakken.

Is gewoon een pump en dump.

Als je fundamenteel naar Fastned kijkt naar wat het bedrijf nu is en hoe zij in de toekomst kunnen concurreren als de grote jongens gewoon bij elk bestaand tankstation een palen zone maken dan hebben ze nu een veelvoud aan geld nodig om uit te breiden tegenover veel te weinig inkomsten en over dat nieuwe geld moet wel dik rente betaald worden.

Dat geld wat nodig is kunnen ze niet ophalen met aandelen en dus zijn die aandelen uitermate weinig waard.

Leuk idee maar het gaat niet werken.

Zodra deze handel wel interessant is merk je het vanzelf, dan geven de grote jongens de opdracht om bij de meeste bestaande stations palen bij te plaatsen tegen veel minder kosten.
Snugger
0
Nou, $300 zal het niet worden maar omhoog zal het zeker, vandaar deze correctie neerwaarts, da's zo'n beetje de springplank...
hans_m
0
Naspers,

>Het pareltje van het investeringsfonds is het 31% belang in Naspers

Dat is het betere "Droste-effect" ;-)

en.wikipedia.org/wiki/Droste_effect#/...,_foto_02.JPG

Louis Pasciuto
0
50 euro op het bord bij Fastned = 750 miljoen waard dus... wat was de omzet van het bedrijf: 1,5 miljoen??
R0ME0
0
quote:

Louis Pasciuto schreef op 21 jun 2019 om 16:39:


50 euro op het bord bij Fastned = 750 miljoen waard dus... wat was de omzet van het bedrijf: 1,5 miljoen??


En Euronext en de AFM vinden het allemaal prima...... ongelofelijk.

En als er echt nieuws is en de koers beweegt daardoor dan wordt de koers constant na enkele procenten stil gelegd, ja even rustpauze en even de markt de kans geven om er op te anticiperen.

Dit soort lucht mag wel genoteerd worden en dan zulke uitslagen gewoon toestaan.... ja vraag en aanbod.. maar komop zeg...

De hele IPO is afgeblazen wegens gebrek aan vraag op een niveau van 10 euro, ik denk dat 3 niet eens gelukt was, maar aan 3 heeft Fastned ook helemaal niets want ze hebben snel veel geld nodig en dat is juist ook het probleem.

Zoeken ze een andere manier om in ieder geval wat te kunnen cashen want de enige die ze hadden waren natuurlijk de aandeelhouders van het eerste uur.

Zelf nauwelijks wat er in, alles met vreemd geld proberen op te halen, steeds mislukt dat ook grotendeels, moeten niet voor niets in deze gratis geld markt nog een flink rente percentage betalen vanwege het extra hoge risico, betalen zich gek aan de rente inmiddels tov een totaal niet noemenswaardige omzet en flink verlies.

Zoiets moet nu een keer transactie voor transactie uitgezocht worden want hier klopt zeker niet alles van, hier wordt weer een spelletje gespeeld net als enkele wel bekende figuren uit het verleden en enkele ook tegenwoordig nog wel spelen rondom lege hulzen en dergelijk..

En het ergste is nog dat zo een stijging van een aandeel natuurlijk de aandacht trekt en dan krijg ik er nog vragen over ook... ppff, het blijft troep.
Snugger
0
28 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 11 sep Liveblog: Besi, Kiadis, Prosus e... 7
  2. 06 sep Dinsdag op de deurmat, nu al onl... 2
  3. 06 sep Liveblog: +130K! 6

Gerelateerde instrumenten

  1. Brunel International 10,600 -0,75%
  2. FASTNED 12,750 +0,39%
  3. Tesla 243,490 -0,53%
    Ga naar: Hefboomproducten

Gesponsorde links