Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Tesla, Naspers en Fastned

Liveblog: Tesla, Naspers en Fastned

Update 15:45 uur: Beursgang Naspers uitgesteld

Liefhebbers voor de aandelen van Naspers moeten nog even wachten op een notering in Nederland. In eerste instantie was het plan om de gong te luiden op 17 juli, maar dat wordt nu waarschijnlijk halverwege september.

De reden voor het uitstel is vrij apart. Op 28 juni zou er op de Algemene aandeelhouders worden gestemd over het voornemen, alleen kregen aandeelhouders door een verkeerd adreslabel een oproep met de verkeerde naam erop.

Het pareltje van het investeringsfonds is het 31% belang in Naspers. Dit vertegenwoordigt een waarde van $134 miljard. Naspers als geheel is slechts $106 miljard waard. Dit betekent een discount van 26% en dan krijgen beleggers er de overige activiteiten gratis bij.

Met die hoge discount zijn de Zuid-Afrikanen niet blij. Door een beursnotering aan het Damrak hoopt het management dat deze onderwaardering eruit loopt (NK).


Update 15:15 uur: James Bullard

James Bullard, president van de Fed in Saint Louis, was afgelopen woensdag het enige lid dat voorstander was van een directe renteverlaging. Binnen de Amerikaanse Centrale Bank zijn er tien mensen die mogen stemmen over de rentestap. 

Een lage inflatie in combinatie met de zorgen over de Amerikaanse economische groei zijn de belangrijkste redenen waarom Bullard direct een renteverlaging wilde doorvoeren. Overigens gaf hij aan dat de overige leden van de Fed de mogelijkheid openlaten om de rente te wijzigen. De markt gaat er ook vanuit dat de rente bij de komende meeting wordt verlaagd. 


Update 14:00 uur: Tesla krijgt downgrade

De analisten van Jefferies verlagen het koersdoel voor Tesla naar $300. Schokkend is het niet, want bij een huidige koers van $219 bedraagt de upside 37%. Beleggers zetten het aandeel voorbeurs ruim 1% lager (NK).

 


Update 12:25 uur: Fastned - de squeeze

De eerste notering van Fastned is een uitslaande brand. Wat is er allemaal aan de hand met het aandeel dat op €10 niet te verkopen was door een zakenbank?

Het heeft te maken met de beperkte verhandelbaarheid. Doordat de emissie niet doorging, blijft het aantal uitstaande aandelen beperkt tot 14,8 miljoen. Daarvan is de meerderheid in vaste handen, bij de oprichters Lubbers en Langezaal.   

Aandeelhoudersregister

Aantal certificaten

Percentage

Wilhelmina-Dok (Bart Lubbers) 7.500.010 50.7%
Carraig Aonair Holding (Michiel Langezaal) 4.500.001 30.5%
Breesaap (Familie Lubbers) 1.171.068 7,9%
Kleinere aandeelhouders 1.566.949 10,6%
Totaal 14.738.028 100%

Het aantal vrij verhandelbare aandelen is daarmee maximaal 1,56 miljoen. Onder de houders zijn echter een aantal grote beleggers, zoals Fred Matser, die 250.000 aandelen verkreeg uit de omzetting van zijn obligaties. 

Dan was er nog een administratieve procedure nodig om de aandelen over te zetten van Nxchange naar Euronext. Op de website van Fastned was een formulier te downloaden dat ingevuld moest worden. Het aandeel kreeg zelfs een andere ISINcode. Ik kan me zo voorstellen dat er veel aandeelhouders zijn die dat niet gedaan hebben, of het nog gaan doen in de toekomst. 

Dat alles maakt dat er slechts een beperkt aantal aandelen genoteerd staat nu op Euronext. Het verschil met de koers op Nxchange kan weggearbitreerd worden, maar er zit dus een tijdsverschil tussen.  

fastned

Daarbij is het probleem qua tijd tweeledig: hoe snel kun je de stukken van Nxchange omzetten naar Euronext en hoelang kun je short blijven zitten met je stukken op Euronext.

Het eerste is nog onduidelijk: een account aanmaken bij Nxchange duurt enkele uren en gebeurt op dit moment op vrij grote schaal. Maar het omzetten naar Euronext moet via een formulier bij Fastned en kan een bottleneck vormen. 

Het andere aspect, short blijven zitten in aandelen op Euronext, is voor particulieren niet mogelijk. Wellicht zijn er professionele daghandelaren zijn die wel short zitten maar deze aandelen zijn niet in te lenen en daarom is dat in principe geen mogelijkheid. 

Het woord is dus aan de huidige beleggers in Fastned. Ze kunnen nu op Nxchange €15 of €16 maken voor hun aandelen. Een andere mogelijkheid is dat ze versneld hun aandelen omzetten naar Euronext en dan maar hopen dat over een dag of 1, 2 de hoge koers er nog staat. 

Dergelijke squeezes duren nooit heel erg lang. De laatste die ik mij kan herinneren was de claim bij Imtech, die intraday tot grote hoogte ging. Dat ding was minder dan 1 cent waard theoretisch, maar werd in mijn herinnering op een bepaald moment op 25-28 cent verhandeld. 

We zullen er wel nooit achterkomen wie er vanochtend aan de stukken liep te trekken. Ik vermoed dat iemand met veel geld een opzetje heeft gepleegd. 

Was getekend, Nico Inberg

 


Update 12:10 uur: Waarom verhandelbaarheid zo slecht is

Nico Inberg noemt een goede reden waarom de verhandelbaarheid van het aandeel Fastned op Euronext nog zo slecht is (NK).

 


Update 12:05 uur: $13 biljoen

Ruim $13 biljoen ($13.000 miljard) aan schuld is uitgegeven tegen een negatieve rente. Dat is het hoogste niveau ooit (NK).

 


Update 11:55 uur: Franse rente tijdelijk negatief

Twee dagen geleden noteerde de Franse tienjaarsrente enkele minuten negatief. Dat is zeer opmerkelijk voor een land met een staatsschuld van 101% ten opzichte van het BBP. ING zegt wel dat het land er alsnog alles aan moet doen om de schulden te reduceren. Een negatieve rente betekent volgens de Nederlandse grootbank geen schuldverlichting (NK).

 


Update 11:00 uur: Brunel

Gisteren zette een advies van ABN Amro Brunel dik lager. Dat is ook meteen alles wat er formeel bekend is, want de bank communiceerde dit louter met klanten. Geen idee wat erin stond dus, maar het zal niet bullish zijn geweest. Klik hier voor het bericht en de redenatie;vandaag bemoeit ING zich er contrair tegenaan:

Zorgen in de markt over de prestaties van Brunel International in het tweede kwartaal zijn verdreven. Dit stelde analist Marc Zwartsenburg van ING vrijdag, nadat het aandeel Brunel een dag eerder onder druk stond.

ING beroept zich op uitspraken van de Brunel CFO. Ik gok daarom dat Brunel een analistenlunch ofzo hield, waar ook ABN Amro blijkbaar bij aanschoof. Mag u salomonsoordelen of de ING- of ABN Amro-analist nat heeft geluncht :>-) Vooralsnog heeft ABN Amro meeste koersimpact.

 


Update 10:30 uur: Inkoopmanagersindices

De eerste Europese schattingen van de inkoopmanagersindices over juni vallen mee, ondanks de grote handelsoorlogzorgen deze maand. Is Made in Germany door het dal?  

Markit legt u uit over hoe de vork in de steel zit en dan pik de belangrijkste:

 


Update 09:05 uur: Fastend

Fastned kan in ieder geval heel goed op de gong slaan. Zo en het gaat al harder. 

Hier de url van de koersenpagina als u die nog naarstig zoekt en de fundamentele data die ik heb.

Hallo, wat gebeurt hier allemaal?

Koekoek, zou Sjoerd zeggen:

Enfin, verliest u vooral de verhoudingen niet uit het oog. Hpeveel reuring ook, Fastned is en blijft een piepklein aandeel. Daar is niks mee, maar dat u het wel weet.

Vergis ik me nog een procentje, maar daar letten we wel weer op als we een tracker of broker uitzoeken.

Nog eentje dan, zet uw wekker op 13:40 uur.

Handelaar voor eigen rekening Diede geeft me lik op stuk. Op dat stromannetje na volg ik hem.

Leon idem dito:

Mea culpa aan iedereen, ik had dit beter moeten doen. Ik ben af en ga weekend vieren. Tot zondag bij mijn vooruitblik. 

 De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

 1. 05 jul 25-30 is de gouden leeftijd in de Turbocompetitie
 2. 04 jul Beursexperts tippen Prosus, maar zijn somber over het beursklimaat 4
 3. 01 jul IEX beleggingsonderzoek: ASML torenhoog favoriet bij Nederlandse belegger 7

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Pinoooo 21 juni 2019 09:38
  Ah, kijk....de reden:
  Fastned ziet af van vers kapitaal bij beursgang Vandaag krijgt Fastned een notering in Amsterdam. Maar de kersverse notering neemt een verrassende wending. Het bedrijf ziet op de valreep af van het ophalen van nieuw kapitaal, omdat de marktomstandigheden daarvoor te slecht zijn. Het kabinet liet weten elektrisch rijden minder te willen stimuleren dan gedacht. Het bedrijf zegt de uitbreiding van het laadpalennetwerk te financieren met de opbrengsten van eerdere obligatie-uitgiften en kapitaalstortingen. Bij verbetering van de marktomstandigheden zal Fastned op termijn met nieuwe emissieplannen komen.
 2. forum rang 4 Louis Pasciuto 21 juni 2019 09:46
  die e-revolutie laat nog wel even op zich wachten, een nieuwe elektrische Peugeot 208 of e-Corsa zijn verkrijgbaar vanaf 'slechts' 35 mille, wat extra's erbij en een laadpaaltje en je zit ruim boven de 40 mille voor zo'n autootje. En dan worden de auto's nog gemiddeld 5 mille duurder straks...
 3. SlechteBelegger 21 juni 2019 12:43
  Dat er nu 30 Euro betaald wordt op Euronext betekend niet dat de Fastned IPO een succes was geworden. Als de IPO was doorgegaan had er gewoon rond de 10 Euro gestaan en geen 30. Dus geef IEX of welke andere analist aub niet de schuld van je mogelijk gedroomde winst. Feit blijft dat Fastned een enorme schuldenlast heeft wat het eerst maar eens moet zien terug te verdienen.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links