Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: ASML drukt AEX

Fondsenrondje: ASML drukt AEX

De daling van zwaargewicht ASML (-2,1%) zorgt ervoor dat de AEX (-0,2%) in het rood staat. De Duitsers doen het met een min van 0,3% zelfs nog een tikje slechter. De Franse beurs daarentegen gaat (+0,3%) omhoog.

De overige hoofdfondsen noteren allemaal met een nulletje voor de komma. Dat hebben we deze week wel vaker gezien. Ook de brexitperikelen brachten daar geen verandering in. Vrijwel iedereen ging uit van uitstel en daar is het ook van gekomen. De nieuwe deadline is 1 november.

Als zelfs het Britse pond niet beweegt op het nieuws, is het duidelijk dat iedereen wel een beetje klaar is met het getouwtrek. Gezien alle moeite die premier Theresa May moet doen om haar deal door het Lagerhuis te loodsen, is er een dikke kans dat het niet bij deze ene verlenging blijft. 

ASML

Zoals eerder vermeld is ASML de grootste daler binnen de AEX. De chipgigant is slachtoffer geworden van bedrijfsspionage door hooggeplaatste R&D-medewerkers. De Chinezen maken hun naam waar, want de daders zouden volgens het Financieel Dagblad connecties hebben met het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. 

Volgens de krant gaat het om honderden miljoenen euro's schade, maar ASML geeft aan dat er geen sprake van grote impact. Hoe nieuw is dit allemaal? 

 asml 

 

Helaas zorgt het persbericht er niet voor dat de koers wat bijtrekt. Aan de andere kant hebben beleggers vrij weinig te klagen. Het aandeel koerst slechts 7% onder haar all time high. Arend Jan heeft het hele verhaal met vele extra's. 

ASML
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Vrijwel niemand zal het ritje volledig hebben meegemaakt, maar de afgelopen twintig jaar is de koers van ASML met 1181% gestegen. Oftewel een rendement van 13,6% per jaar inclusief dividend. De AEX deed het in deze periode met een jaarwinst van 3,5% een stuk rustiger aan.

Marktoverzicht

 • De AEX daalt 0,2% en daarmee presteren we een tikje slechter dan de overige Europese indices.
 • Olie: WTI (-0,8%) en Brent (-0,5%) zakken voor het eerst sinds lange tijd wat weg. Grote uitslagen zijn het overigens niet.
 • De euro stijgt 0,1% en noteert 1,128 ten opzichte van de dollar.
 • Rentes: De Nederlandse (0,17%) en Duitse (-0,02%) bewegen een basispuntje.
 • Goud (-0,0%) maakt een pas op de plaats.
 • Bitcoin (-2,1%) gaat nu iets omlaag, maar heeft deze maand natuurlijk een geweldige rit gemaakt.

Damrak

 • Galapagos (-1,1%) creëert 2 miljoen nieuwe warrants ten gunste van werknemers. Deze hebben een uitoefentermijn van acht jaar en een uitoefenprijs van €95,11.
 • Ook chippers ASMI (-0,5%) en Besi (-0,2%) liggen er vandaag niet geweldig bij. Aan de andere kant zullen ervaren beleggers lachen om dit soort percentages.
 • AMG (-2,0%) heeft de gehele winst als gevolg van het aangekondigde aandeleninkoopprogramma binnen drie dagen weer verspeeld.
 • Air France-KLM (+2,5%) begint aan een comeback.
 • Nedap (-2,2%) verliest sinds de ex-dividenddatum wat terrein.
 • Unibail Rodamco (+1,0%) en Eurocommercial Properties (+0,8%) winnen, terwijl Vastned (-0,4%) en Wereldhave (-0,3%) verliezen. Helaas kunnen we hiervoor geen verklaring vinden.
 • KBC vindt het bod van PAI Partners op Wessanen (+1,0%) te laag. Inmiddels koerst het aandeel ruim 1% boven het bod van €11,50.
 • Lokaal stijgt Probiodrug (+20,3%) gewoon verder. Investeerder Claus Christiansen, oprichter en voorzitter van Nordic Bioscience, is op het moment de koning. Het consortium kocht ruim 4 miljoen aandelen tegen een koers van €2. Een dag later is de koers 110% gestegen.
 • Beleggers weten niet wat zij aanmoeten met het 1-1 gelijkspel van Ajax (-0,6%) tegen Juventus. De opening was nog licht hoger. Maar goed, er zijn slechts 1000 stukjes verhandeld.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar €89 van €88 en kopen - Barclays
 • Akzo Nobel: naar hold van buy - Baader  Helvea
 • DSM: naar houden van kopen - Baader Helvea
 • Euronext: naar €61,50 van €60 en kopen - Keefe Bruyette & Woods
 • Royal Dutch Shell B: naar €31,45 van €32,50 en houden - HSBC

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Belangstellende
0
Niels, even een korte vraag: Waarom noem je Sofina een dividend aristocrat met een dividend uitkering van 1,9%?
Brievenbus
0
Citaat: AMG (-2,0%) heeft de gehele winst als gevolg van het aangekondigde aandeleninkoopprogramma binnen drie dagen weer verspeeld.

Ehhhh, ja, zo gaat dat vaak in A'dam: onverwacht goed nieuws, op extreem hoge omzet grote stijging, en vervolgens werkt de handel een paar dagen later in opdracht van de shorters bij lage omzet goedkoop die akelige stijging weer weg....
Niels Koerts
0
quote:

Belangstellende schreef op 11 apr 2019 om 11:17:


Niels, even een korte vraag: Waarom noem je Sofina een dividend aristocrat met een dividend uitkering van 1,9%?


Beste Belangstellende,

Het dividendrendement is misschien niet erg hoog, maar Sofina heeft deze wel sinds 1974 weten te verhogen. Daarmee is de Belgische holding een Dividend Aristocrat.

Meer hierover leest u in het IEX Premium artikel. Daarin bepalen wij de koopwaardigheid van Sofina op basis van tien criteria. De dividenduitkering is daar één van.

Wat mij betreft zeer de moeite waard om te lezen. Het is namelijk één van mijn betere artikelen:)

Met vriendelijke groet,

Niels Koerts
Snugger
0
Zwaargewichten boeien een index niets, flauwekul gedoe. Daarentegen heeft een zwaargewicht, of lichtgewicht, wel last van haar index die daalt, of dalende is, da's een sentiment dingetje.., kopen wanneer haar index daalt, of dalende is, zijn de meesten niet van plan namelijk..
ASML drukt dus gewoon niets, AEX drukt ASML kun je beter gebruiken!..
Snugger
0
quote:

Brievenbus schreef op 11 apr 2019 om 16:18:


Denk dat in binnenkort maar 's wat AMG aan ga schaffen.
Ga je op de Duitse toer? Ruilt aandelen Post nl in voor Mercedes-AMG. Ja waarom ik niet, dat Post nl zet toch geen zoden aan de dijk...
6 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 24 mei Slot: -1,9% 9
 2. 24 mei Fondsenrondje: Richting de 550 p... 7
 3. 17 mei Slot: +1,3% 6

Gesponsorde links