Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Experts: Recessiewolken waaien nog niet over

Experts: Recessiewolken waaien nog niet over

De beurzen hebben in de afgelopen maand de opgaande trend voortgezet, zij het erg bescheiden. Per saldo blijven de experts somber gestemd. Dat blijkt uit de enquête van Corné van Zeijl, dit keer onder 72 beursexperts.

"De AEX steeg met 1,5%. Het was een maand waarin de hoop voor een handelsverdrag tussen China en de VS en Brexit vooruit werd geschoven. Het beïnvloedt de beurzen nauwelijks meer", schrijft Van Zeijl.

Recessiewolken nog niet weg

Volgens de analist kan het zijn dat men wacht op een duidelijke uitslag over een van de twee factoren. "Voorlopig blijft men erg onzeker. De recessiewolken lijken nog niet over te waaien. En de immer dalende rente drukt vooralsnog op de banken."

"Sommige optimisten zien de economie in China herstellen denken dat dit de beurzen een duidelijke extra push kan geven. TINA (There Is No Alternative) is ook een aantal keren bij de commentaren genoemd. Onder andere omdat de rente nu op nul staat en daar dus in principe niets te halen valt. Per saldo blijven de experts somber gestemd, zei het iets minder dan afgelopen maand." 

 

 • Optimistisch: 23,6%
 • Neutraal: 38,9%
 • Pessimistisch: 37,5%
 • Per saldo: -13,9%

 

Lange termijn ook nog somber

 • Optimistisch: 14,1%
 • Neutraal: 54,9%
 • Pessimistisch: 31,0%
 • Per saldo: -16,9%

Favoriete regio

"Vorige maand ging de speciale vraag over uw favoriete regio. Deze grafiek is in het datageweld even  vergeten. Hierbij alsnog. Europa is duidelijk favoriet, vanwege de relatieve goedkope aandelen." 

Speciale vraag: Wat gaat de obligatierente doen?

"De speciale vraag voor deze maand gaat over de obligatierente. Nu deze in Duitsland onder het vriespunt is gedaald, leek het mij een interessante vraag wat de rente vanaf nu zal gaan doen."

De opties waren:

 • Stijgen
 • Iets stijgen
 • Rond de nul blijven hangen.
 • Iets verder dalen
 • Kan nog een stuk verder dalen

"Niemand denkt dat de rente weer echt gaat stijgen. 28% verwachte een kleine stijging. Maar de favoriete keuze is dat de rente zo rond de nul zal blijven hangen."

Individuele aandelenkeuzes prima

"In maart zijn IMCD en Adyen in de plaats gekomen voor Signify en Altice. Dat laatste is jammer, want het aandeel liet op de laatste beursdag een enorme koerssprong van ruim 26% zien, waarmee de totale maandwinst op 18% kwam."

Mooie lijst, maar koersstijging Galapagos gemist

"Signify steeg 2%. En meestal heeft men wel Galapagos bij de toppers staan, maar nu even niet. Dat is jammer, de koers steeg met 22% op de laatste beursdag door goedkeuring van hun belangrijkste medicijn voor reuma."

Het is een mooie lijst, stelt Van Zeijl. "Alle toppers hebben het significant beter gedaan dan AEX. De namen op de flopperslijst deden ook wat ze moesten doen."

Altice gooit roet in het eten

"Alleen Altice gooide flink dus wat roet in het eten. Een fictief long short fonds zou 2,7% hebben verdiend. Als Altice de cijfers een dagje later had gegeven, zodat ze buiten de maand vielen dan had er een netto plus van 9,5% gestaan."

"Overigens, een vergelijkbare lijst van de IEX-leden deed het juist vrij slecht, hun keuzes daalden per saldo met 8,6%. De experts lopen door deze maand flink voor op de IEX-leden." 

Toppers maart Stemmen Rendement Floppers maart Stemmen Rendement
 RELX +5 +7,0% Altice  -12 +18,1%
 KPN +4 +4,2% Signify -6 +2,1%
 Unilever +4 +8,9% Gemalto  -3 +0,2%

 Heineken

+4 +6,2% Aalberts -3 -5,1%
Gemiddeld   +6,6% Gemiddeld   +3,8%
AEX   +1,5%      

 
Nieuwe aandelen bij floppers en toppers

"In april komen beide nieuwe aandelen op de toppers/floppers-lijst voor. Adyen bij de toppers, IMCD bij de floppers. Galapagos staat duidelijk op nummer 1 bij de toppers. Dat is jammer, daar had het beter vorige maand kunnen staan."

"Nu Altice niet meer de gedoodverfde flopperskandidaat is, heeft ArcelorMittal weer deze plaats ingenomen. Ook omdat het  economisch wat minder gaat. Cyclische bedrijven als Arcelor hebben daar het meeste last van."

Toppers april Stemmen Floppers april Stemmen
Galapagos +10 ArcelorMittal -10
ABN Amro +5 Aegon -7
DSM +5 ASML -3
Royal Dutch Shell +2 Gemalto -3
Unibail-Rodamco +2 IMCD -3
Adyen +2    

 Er deden deze maand 72 beleggingsexperts met de enquête mee. 


De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

sentiment

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Het is net wat voor type beursexpert je het vraagt, de technische weten het allang, en de fundamentele houden een slag om de arm maar geven het slechtste scenario aan, kunnen ze ook niet fout zitten...
FrankAlexander
0
Sorry hoor, we hebben nog nooit zo'n goed kwartaal gedraaid en men heeft het nog over recessie..
aquarius57
0
Is weleens onderzocht of deze enquete een voorspellende waarde heeft? Of misschien is de mening van de beursexperts juist een contra indicatie voor wat er staat te gebeuren?
pietje-2005
0
Alleen maar toppers en floppers van de AEX ? ; die experts kijken niet verder of hebben daar verder geen kijk op ?? ;-)
Knight V
0
quote:

noos schreef op 2 apr 2019 om 05:51:


Ex-perts, in de volksmond oplichters genoemd.Hahaha ....
Idd...

Ze proberen een draai aan te geven voor eigen gewin.

Vraag de jonge generatie handelaars en zij zien de toekomst met volste vertrouwen tegemoet omdat ze met de tijd mee gaan.

Oude generatie, gevestigde orde, blijven zitten op hun plek en kijken niet verder dan een maand.
Gaan niet met hun tijd mee. Ze denken nog aan WorldonLine, DsB, Fokker en zijn meer bezig met bonus perikelen.
Bitcoins, hebben ze nooit van gehoord net als Google internet.
Alleen spijt dat ze nu hebben dat ze er toendertijd niet in google concept geloofden.
Wat was dat een zeperd zeg. Google werd uitgelachen, maar zij hebben de wereld veranderd omdat markt altijd gelijk heeft.
AEx nu geklommen naar 554....
Zomaar ??? Omdat er geen vertrouwen meer is..

Vraag aan de experts wat de nieuwe technologie zal zijn, en ze zullen niet verder komen dan alleen te memoireren over Brexit en handelsoorlog.

C'est la vie.
GSnovice
0
Zou wel een goede aanvulling zijn op de enquete om te vragen naar de toppers en floppers over 3-5 jaar en dat te registreren. Beleggen is grotendeels toch gebaseerd op lange termijn verwachtingen. Of durven de experts zich daar niet over uit te spreken? Want als ze ernaast zitten op de korte termijn is dat toch meestal het excuus: ja je moet het op langere termijn zien.
wasc
0
Vorig jaar gaven experts het te kopen aandeel INBEV aan ,stond boven de 100€ Nu 75 € was inderdaad een super tip van hen.
Snugger
0
23,6% optimisten, 37,5% pessimisten.
Zeg maar, Fibonacci getallen 23,6% en 38.2%, het staat zoals altijd weer in verhouding met elkaar! The no's have it, simpel..
Wistikhetmaar
0
Het is net als met Games of Thrones........je weet dat de winter er aan komt maar dan duurt het nog 8 afleveringen voordat hij er is.
Voornu
0
Sneu deze experts. Vandaag behoren hun Floppers tot de grootste stijgers. Stel dat deze zogenaamde 72 experts beleggen in hun geloof. De overige 700.000 beleggers gaan uit van hun andere geloof en dat is dat markten geen geheugen hebben. Kijken welke beleggers de meeste invloed hebben op de koersen.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: sentiment

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Nico Inberg, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Maaike Tienkamp, Lucia Rodenburg, Lie...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 10:54 HAA 2019: 3 tips van Royce Tostrams 1
 2. 23 mei HAA 2019: 3 tips van Ralph Wessels 4
 3. 22 mei HAA 2019: 3 tips van Jim Tehupuring 4

Gesponsorde links