Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Corio vreest recessie niet

Corio is niet bang voor een recessie, zo verklaart bestuursvoorzitter Thom Wernink in de IEX Community Call. Het vastgoedbedrijf heeft dit jaar de Amerikaanse markt achter zich gelaten, en richt zich nu uitsluitend nog op Europa. Daar zit Corio volgens Wernink “in de goede regio’s en de juiste objecten”. Dit jaar verwacht Corio daarnaast een dividend per aandeel te halen van 2,24 gulden, hetgeen zelfs een kleine stijging inhoudt, ten opzichte van vorig jaar, toen het dividend 2,16 gulden bedroeg.

Waar momenteel de winstwaarschuwingen, wereldwijd, niet van de lucht zijn, daar lijkt Corio weinig van een recessie te merken. Een stijging van het dividend per aandeel van 3,7% ten opzichte van vorig jaar is een mooi resultaat voor het vastgoedbedrijf. Over verwachtingen op de langere termijn wenst Corio nog geen voorspellingen af te geven.

Een groot project, zoals het Middenwaard Stadshart, speelt in die toekomst mogelijk wel een positieve rol. “We investeren alleen maar in zo’n project wanneer we verwachten dat het rendement zal opleveren. Daarover waken we continue. Komt het rendement in gevaar, dan stoten we het project af”, aldus Wernink.

De toekomst voor Corio ligt in de retail. “Binnen drie jaar moet onze portefeuille voor drie kwart uit retail bestaan.” Daar is natuurlijk ook de fusie met Winkel Beleggingen Nederland debet aan. “De synergievoordelen van de fusie komen niet zozeer tot uiting in kostenbesparing, als wel in de mogelijkheid om de opbrengsten te verhogen.” Vandaar dat de synergievoordelen pas duidelijk worden, wanneer de retail de beoogde 75% van de portefeuille dekt.

De retailmarkt is minder cylisch dan de markt voor winkelcentra en voldoet daardoor goed aan het risicoprofiel van Corio. Wernink benadrukt verder dat Corio alle vastgoed jaarlijks taxeren, tegen marktwaarde, en dus niet de aankoopprijs hanteert.

De ambitie om ook in groeimarkt Italië voet aan de grond te krijgen is bekend, maar het lijkt nog niet erg te willen vlotten. De oorzaken daarvoor zijn duidelijk. Corio stapt niet zomaar in een project en een erg gemakkelijke markt is ‘de laars’ niet. “De Italiaanse markt is jong en niet transparant. Bovendien komen er maar zelden objecten op de markt die aan onze rendementsverwachtingen voldoen”, aldus Wernink.

Over de Europese vastgoedmarkt in Wernink positief. “Natuurlijk houden we rekening met een recessie, maar door ons actieve portefeuillebeleid zit Corio in degoede regio’s en de juiste projecten”. En ook van een gespannen verhouding met het ABP is geen sprake, hoewel dat pensioenfonds zich stevig roert in de frictie tussen Rodamco NA en Westfield. Corio houdt zijn aandeelhouders graag te vriend. “Wanneer we onze doelstellingen halen, zal het belang van ABP verwateren naar minder dan 25% en heeft het ABP in principe geen reden om haar aandeel te verkopen.”

Over het koersdoel van het aandeel wil Wernink niets kwijt, behalve dat Corio streeft naar een grote liquiditeit van het aandeel.

Voor de volledige lijst met vragen en antwoorden verwijzen we naar de IEX Community Call.


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rutger Derksen

Auteur:

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.