Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Biotech overname Top 5

De onlangs aangekondigde overname van Wyeth door Pfizer voor het astronomische bedrag van 68 miljard dollar spreekt boekdelen. Deze overname is gedicteerd door Pfizer’s levensgrote probleem dat de hele sector kenmerkt.

Naar alle waarschijnlijkheid verdwijnt meer dan een derde van Pfizer’s verkopen van merkmedicijnen zoals Lipitor (tegen te hoog cholesterol) de komende jaren vanwege de sterke concurrentie door zogenoemde generieke medicijnen.

Veel van de grote farmabedrijven, inclusief Pfizer, verliezen daardoor meer dan een derde van hun omzet in merkmedicijnen verliezen, wat in totaal kan oplopen tot meer dan 100 miljard euro.

Dit verlies moet worden goedgemaakt door een nieuwe generatie van medicijnen, de kaskrakers van morgen. En deze zijn vooral te vinden bij de biotechs.

50 miljard dollar
Die maken gebruik van nieuwe technologieën voor medicijnen, biologicals genaamd. De tabel laat een aantal toekomstige kaskrakers zien. Opvallend is dat het relatief veel antilichamen zijn. Dit zijn eiwitten die specifiek bepaalde ziektes aanvallen, meestal kanker of aandoeningen die het afweersysteem ondermijnen.

Volgens onderzoeksbureau Datamonitor groeit de markt voor antilichamen in 2013 tot 50 miljard dollar tegen 26 miljard in 2007. Dat is een veel hogere groei dan voor de hele markt. Datamonitor verwacht dat de in de komende vier jaar de markt voor medicijnen op recept maar 2,3% per jaar groeit naar 525 miljard in 2012.

Overnamekandidaten
Dit onderstreept dat de groeiverwachtingen voor de farma-industrie duidelijk te lijden hebben onder de generieke medicijnen. Deze neergang kan gestopt worden met overnames van biotech producten die veel minder last hebben van het aflopen van de patenten. Welke Europese bedrijven komen hiervoor in aanmerking?

In het algemeen zijn het al ontwikkelde bedrijven die winstgevend zijn, of aanzitten tegen het introduceren van een medicijn op de markt. Vaak werken ze al samen met een grootmacht. Dat is zo al bekend met de ontwikkeling van het product en weet dan ook precies wanneer de tijd rijp is om te boel over te nemen.

  • Crucell
  • Genmab
  • Antisoma
  • Medigene
  • Nicox

    Crucell
    Hoewel Crucell haar overname gesprekken met Wyeth heeft beëindigd, denk ik toch dat het bedrijf nu meer dan ooit een overnamekandidaat is geworden. Het management heeft met het aangaan van de gesprekken wel te kennen gegeven hiervoor in te zijn. Daar komt bij dat het bedrijf winstgevend is geworden.

    Naar alle waarschijnlijk blijft het dat ook, vanwege de sterke groei van het vaccine Quinvaxem en het na 2010 op de markt komen van de eerste producten die zijn gemaakt met PER.C6. Dat kan een enorme boost geven aan de waarde van deze technologie, die daarmee nog interessanter wordt voor een overnemende partij.

    Genmab
    Onlangs heeft het Deens/Nederlandse Genmab haar eerste antilichaam Arzerra, tegen chronische lymfatische leukemie, bij zowel de Amerikaanse (FDA) als de Europese (Emea) autoriteiten voor goedkeuring aangeboden. Het middel dat is ontwikkeld in partnership met Glaxosmithkline is een potentiele kaskraker.

    Het kan een geduchte concurrent worden voor het miljardenmiddel Rituxan van Genentech en Roche. De verwachting is dat het medio 2009 op de markt komt. Bovendien worden dit jaar Fase III resultaten van Zalutumumab (een middel tegen kanker) verwacht. Nieuws hierover vormen triggers voor mogelijke overname.

    Antisoma
    Antisoma is nu al een van de meest succesvolle Engelse biotech bedrijven en dat kan niet van veel Engelse biotechs worden gezegd. Het concern heeft al een grote overeenkomst met Novartis op een van haar middelen tegen long- en borstkanker en is door de betalingen van Novartis winstgevend geworden.

    Er is genoeg geld in kas om ook de rest van de pijplijn te financieren, wat de waarde van het bedrijf alleen maar doet toenemen. Nieuwe partnerships op deze middelen, of een algehele overname door bijvoorbeeld Novartis, zijn zeker niet uit te sluiten.

    Medigene
    Deze Duitse firma maakte eind vorig jaar bekend in gesprek te zijn met een aantal farmabedrijven voor een deal met haar middel tegen kanker EndoTAG-1. Medigene liet vorig jaar sterke Fase II resultaten in alvleesklierkanker zien en kondigt waarschijnlijk in de komende maanden samenwerking aan met een groot farmabedrijf.

    Potentiële partner is Pfizer, dat al eerder werd genoemd rond overnamegeruchten over het bedrijf en Eli Lilly. De laatste heeft met Gamzar al een middel tegen alvleesklierkanker dat goed combineert dat van Medigene. Gemzar brengt nu jaarlijks meer dan 1 miljard dollar in het laatje, maar verliest binnenkort haar patent.

    Nicox
    Het Franse Nicox maakte vorig jaar een reeks van positieve Fase III resultaten bekend over met haar belangrijkste product Naxproxinod tegen artritis en pijn. Dit product is nog steeds niet ondergebracht in een partnership en kan erg interessant zijn voor een groot farmabedrijf. Nicox werkt al samen met Merck en Pfizer.

    Beide bedrijven worden ook als mogelijke kandidaten genoemd om het hele bedrijf over te nemen. Onlangs maakte Nicox bekend dat het een investment bank in de arm heeft genomen om de waarde van het concern te bepalen. Een duidelijk signaal lijkt me.


    Marcel Wijma is Senior Analist Biotech bij SNS Securities (VLR). Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen. Uw reactie is welkom op wijma@iex.nl

  • Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. Op dit moment heeft Wijma geen beleggingen in beursgenoteerde aandelen in Nederland. De informatie in deze column moet niet gezien worden als een professioneel beleggingsadvies, of als een aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het betreft hier de mening van een onafhankelijke partij, zodat er als zodanig geen verantwoordelijkheid kan worden genomen voor de actie van anderen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Marcel Wijma

    Marcel Wijma is partner en mede-oprichter van Van Leeuwenhoeck Institute Inc, een onafhankelijk research-instituut in Life Sciences. "Het is mijn doel om geïnteresseerde beleggers inzichten te verschaffen in de biotechnologie en hen te wijzen op interessante ontwikkelingen in deze snelgroeiende sector en veelbelovende onderne...

    Meer over Marcel Wijma

    Recente artikelen van Marcel Wijma

    1. mei '18 Pharming: Noblesse Oblige 2
    2. mei '18 ProQR: Het vizier op oogaandoeningen 1
    3. jul '15 Liever Nasdaq dan Euronext 1

    Gerelateerd

    Reacties

    19 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 16 februari 2009 18:23
      Verbaast me (of juist niet)enigszins dat Crucell in het overzicht van 9 producenten niet voorkomt en wel bij de top 5 overname kandidaten staat. Zij lijken mij teveel afhankelijk van Quinvaxem en over eigen ontwikkelingen is weinig nieuws. PER.C6 is een mooie technologie, maar een productiemiddel en geen nieuw medicijn. Maakt ze m.i. een mindere overname kandidaat. Genmab is waarschijnlijker alhoewel ze een wel erg heftige koersval hebben gehad evenals Crucell. Geef toe het ook niet te weten. Ergens zit een parel. Ook Marcel is met al zijn kennis met Crucell en Genmab fors op zijn snuit gegaan met koersdoelen die nu wel erg ver weg zijn. Maar desalniettemin zeer leeswaardig.
    2. [verwijderd] 16 februari 2009 18:32
      een produktiemiddel is niet minder belangrijk...als (volgens schattingen DSM biologics) PerC6 25% van de wereldproductie voor haar rekening neemt in 2020 en talloze belangrijke medicijnen/vaccins worden erop gemaakt, dan heeft zo'n platform onschatbare waarde!!!

      Een productieplatform in biotech is heel wat anders dan een autofabriek!
    3. forum rang 7 ffff 13 mei 2010 12:17
      Gheimers,

      Op jouw vraag is geen goed antwoord te geven. Ik vind het wel goed dat je dit stukje eventjes ophaalt. Als je al jaren in de KK komt weet je dat ik heel veel postings heb geplaatst met (zeer) negatieve ervaringen met biotechbedrijven. Het betreft dan letterlijk meer dan vijftien bedrijven op een kleine 20 jaar. De een na de ander spiegelt de belegger een gouden toekomst voor en keer op keer, jarenlang, word je zwaar teleurgesteld. Ik heb het al zo vaak gepost.

      Biotech is echt voor de traders. Voor de beleggers die in een positief beurssentiment geloven waarin plots het beleggersgeld naar die sector stroomt en sommige aandelen tijdelijk hot zijn of worden. dan valt er iets te verdienen, als trader.

      Maar als pure belegger, als een mens die zijn geld steekt in een bedrijf in de hoop dat hij ooit beloond wordt voor zijn inleg en vooral voor zijn vertrouwen en gduld: Het is een klote sector!
      Beheersd door de slogan: Veel beloven en weinig geven doet een biotech-belegger in vreugde leven.

      Voorbeelden Crucell vanaf IPO, Pharming vanaf IPO, IBT vanaf IPO, IBA vanaf IPO, Innogenetics vanaf IPO, Berna Biotech, Heidelberger Biotech, de voorloper van berna Biotech, die dan weer door Crucell werd overgnomen. En dan niet te vergeten al die botfirma's. Allemaal zo goed als weggegooid geld. En dan nog zovelen....Verpest mijn dag niet!

      Peter
    4. forum rang 7 ffff 13 mei 2010 12:49
      Hoi de Bos,

      JAZEKER!! Dat geeft je als belegger met ook nog gevoel voor de zieke medemens een positief gevoel! Als ik de minposten op mijn biotechbeleggingen overloop, bedenk ik mij altijd, dat als ik een gift had gedaan aan een van de vele verenigingen voor kankerbestrijding, voor het leprafonds, de nierstichting, de tuberculosebestrijding, de hartstichtingen, de longstichtingen, de diabetesverenigingen....dan was ik dat geld ook kwijt geweest!

      Véél van die biotechbedrijven hebben wel degelijk een poduct ontwikkeld dat...werkt. Neem de afschuwelijke ziekte van Gierke, o.a. behandeld in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam ( Nu Academisch Ziekenhuis) en waar ik zelf jaren werkte. ALLEEN daarvoor werd Pharming opgericht en ze zaten vrijwel volledig mis omdat de concurrentie hen vier slagen voor was. Maar...het probleem werd aangepakt en....grotendeels opgelost.

      Neem de VELE bedrijven die zich bezighouden met de taaieslijmziekte, mucoviscoïdosis: De prognose en behandeling is door de producten van de VELE biotechbedrijven aanmerkelijk verbeterd.

      Neem alle mogelijke kankerbehandelingen zowel chemobehandelingen als de bestralingsbehandelingen ( IBA en IBT !!!) Er is is ONGELOOFLIJKE voruitgang geboekt de afgelopen 20 jaar. Alleen voor de belegger was er geen cent over. Ik heb ooit geïnvesteerd in een lap grond waarop ze de fabriek nog moesten bouwen om er een jaar later een isotopenbedrijf opt zetten voor prostaatkanker en momenteel ook nog borstkankerbehandeling. Allemaal heel mooi en aardig: De vooruitgang is gigantisch geweest...maar voor de belegger was het weggelegd , gedevalueerd geld, met nauwelijks opbrengst.

      Kortom: Goed voor een mooi plekje in de hemel..... Het is tenslotte Hemelvaartsdag....maar als belegging...... Loop er met een boog omheen en geef geld aan al die stichtingen en verenigingen! Of: realiseer je dat als je met IPO's meedoet je een bepaalde medische ontwikkeling mogelijk maakt, stimuleert en als het een mislukking wordt, je toch een bijdrage hebt geleverd. Denk aan Pharming, Innogenetics.

      Peter
    5. [verwijderd] 13 mei 2010 13:37
      ffff/Peter,

      bedankt voor je post. Ik ben nog een groentje op dit gebied maar begin onderhand wel door te krijgen dat het vaak een bodemloze put blijkt te zijn.

      Valiare/de Bos:

      Houd je zelf (en mij) niet voor de gek, iedereen op de beurs belegt om er zelf beter van te worden. En vrijwel elke particuliere belegger in biotech doet dat omdat hij/zij weet dat beleggen in zo'n risicovol aandeel mogelijk een nog veel hoger rendement oplevert.

      Dus om dan achteraf te komen met 'mensen helpen' en een 'bijdrage aan welzijn' is wel erg flauw. Jezelf helpen doe je op de beurs; andere mensen helpen doe je op andere manieren, bijv. bij het leger des heils, in een asielzoekerscentrum, de voedselbank, Giro 555 et cetera.
    6. forum rang 7 ffff 13 mei 2010 14:09
      quote:

      ghelmers schreef:

      Met de koersval van Nicox van 60% in de afgelopen 2 dagen begint dit toch wel een erg ironisch stukje te worden. De koersen van zowel Genmab als Medigene en Nicox zijn naar de kloten gegaan de afgelopen tijd. Wat denken jullie, komen ze er ooit nog bovenop?
      Nog een bijkomend antwoord, Helmers na wat surfen op andere sites:

      FDA draait NICOX dus de nek om! Het staat uitvoerig in onderstaande:

      www.boursier.com/vals/FR/nicox-avis-n...

      ( Is niet te kopiëren)

      Je ziet hier dus precies hetzelfde als onlangs bij die botfirma genoteerd op de Brusselse beurs en bij UCB op de Brusselse beurs: In beide gevallen wijst de FDA het product af en kunnnen de bedrijven weer van voorafaan beginnen.

      www.boursier.com/vals/FR/nicox-chute-...

      Nagekomen bericht: Dus 16 stemmen tegen 1...........
      En als je dan de persberichten van zulke bedrijven leest, lijkt het er altijd op dat ze een nieuw wondermiddel hebben uitgevonden.

      16 Experts tegen 1..... Ik sta er ook van te kijken, want twee jaar geleden plaatste ik op het biotechforum van IEX....een artikel over NICOX...dat zo veelbelovend leek.... Gebakken lucht vooralsnog..
    7. [verwijderd] 13 mei 2010 14:50
      quote:

      ghelmers schreef:

      Valiare/de Bos:

      Houd je zelf (en mij) niet voor de gek, iedereen op de beurs belegt om er zelf beter van te worden. En vrijwel elke particuliere belegger in biotech doet dat omdat hij/zij weet dat beleggen in zo'n risicovol aandeel mogelijk een nog veel hoger rendement oplevert.
      Ik beleg niet in biotech, maar of de mislukking alleen op het financiele vlak ligt.

      de bos
    8. forum rang 7 ffff 13 mei 2010 15:22
      Credit Suisse plakt er 2,50 Euro op. Maar dat is natuurlijk ook maar een wilde gok........
      Geen mens kan namelijk beoordelen of er nog iets met dat product aangevangen kan worden, dan wel voor eeuwig afgevoerd wegens veel te veel bijwerkingen. Dit soort koersaanbevelingen is in mijn ogen gewoon een leuterverhaal, of je moet op TA afgaan, want die zien natuurlijk ergens een onderste "steunlijntje". Maar ja , als je sterft of failliet gaat breekt ook dat onderste steunlijntje.....

      Credit Suisse met NicOx au pilori avant l'advisory committee

      La publication des pièces préparatoires de la FDA en vue de la tenue aujourd'hui du comité consultatif sur naproxcinod, le produit phare de NicOx

      2.91 | -44.3% | 13/05/2010 - 15h02 Cours - Actualités | Consensus | Société


      NicOx (COX 2.91 -44.3%), fait des ravages dans les estimations des analystes. Credit Suisse a ainsi abaissé son objectif de cours à 2,50 euros, ce qui équivaut au montant de la trésorerie nette par action plus une prime de 30% au titre des projets en portefeuille de la société. Précédemment neutre, l'analyste de la banque helvète a dégradé son opinion à "sous-performance".

      Bien que les documents divulgués hier n'aient en principe vocation qu'à mettre en exergue les éléments soumis à discussion lors du comité, indique l'analyste, leur teneur soulève de sérieux doutes sur le présumé avantage de naproxcinod en termes de sécurité, mais aussi sur son efficacité. Le rapport de la FDA tend à estimer que la démonstration de non-infériorité de l'anti-inflammatoire par rapport au naproxène n'a pas été suffisamment étayée, un point négatif "significatif et inattendu" pour Credit Suisse. Les documents remettent aussi en cause l'effet du produit sur la tension artérielle. Dans ce contexte, si le produit est homologué sans mention claire d'un tel avantage, sa valeur serait diminuée.

      La cotation de l'action NicOx sera suspendue pendant la réunion du comité consultatif ce mercredi.

      Profitez des meilleurs conseils boursiers, devenez membre Premium de Capital.fr:
      >> Cliquez ici pour découvrir tous les privilèges réservés aux membres Premium
    9. z0n0p 13 mei 2010 17:01
      Pharming, Nicox en nog een paar van die bio's kun je niet meer vergelijken met Crucell van nu. Dat zijn single product bio's.
      In tegenstelling tot die bio's heeft Crucell wel producten op de markt. Helemaal waar dat Crucell akelig afhankelijk is van 1 product: Quinvaxem (vaccin tegen kinderziektes in 3e wereld). Dat product maakt circa 55% van de totale sales (in 2010 richting € 400 miljoen). Maar Crucell leeft nog door een wijziging in haar Business Model met de acquisitie van Berna Biotech in 2006. Inmiddels ook een serieuze participatie van Johnson&Johnson.
      Crucell zal nog wel even leven, maar het is/blijft inderdaad een uitzondering
    10. forum rang 7 ffff 13 mei 2010 17:14
      ZOnOp,

      Crucell is juist géén uitzondering! En ik spreek uiteraard uit ervaring en uit frustratie!. Zoals ik in deze draad al heb uiteengezet zit ik in Crucell vanaf zijn IPO en via een omweg ( de meesten) . Inmiddels dus zo'n 14 jaar ( ongeveer ) geleden. En 14 jaar lang, vanaf die IPO, lovende artikelen in alle mogelijke bladen en meest van al: Vele, vele jaren SUPERPOSTINGS bij IEX op het Crucell-forum waar enkele posters zitten die heel gedetailleerd en heel goed geïnformeerd weten wat er al die jaren bij Crucell gaande is, in ontwikkeling is etc. etc.

      Met bewondering altijd die achtergrondinformatie gelezen en daar viel niets op aan te merken.....Maar wel op het rendement voor de BELEGGER. Die is er in al die jaren verrot slecht mee gevaren.


      En of je nu in Crucell stapte vanaf de IPO, of dat je in Crucell stapte zoals ik, eveneens via een hele wijde omweg, namelijk aankoop Rheinbiotech 15, 16 jaar geleden, dat overgenomen werd door Berna Biotech en dat weer omgezet werd in Crucell: Het maakt allemaal NIETS uit: De belegger was de verliezer.

      Ook JOUW criterium werkt NIET! De belangrijkste reden dat ik ooit in Rheinbiotech stapte was....dat ze 15 jaar geleden de grootste vaccinproducent ter wereld waren in Hepatitis A en B. Nou: Toen al, met al die reizen over de hele wereld moest dat echt een goudmijn worden. Totaal verkeerd gedacht: OOK al waren ze jarenlang de grootste producent ter wereld, ook al maakten ze goed winst....voor de belegger bleef er niet veel over. En precies hetzelfde verhaal voor Berna Biotech!!! En nu weer bij Crucell.

      Ik vind het ( als arts) prachtig dat ze hun vaccins ontwikkelen en gruwelijk veel miserie uit deze wereld halen en gruwelijk veel ellende voorkomen....Maar breek mij de bek niet open of je er als belegger iets aan verdient: Ondanks steeds opnieuw die beweringen in beleggingsblaadjes: LULKOEK! De echte praktijk is: Je verdient d'r niks aan. Kijk naar de cijfers!

      Daar komt nog bij dat Crucell al 15 jaar geen dividend uitkeert. Moet je eens vergelijken met....een E.On, een GDF-Suez, een RWE, en AB Inbev, een UMIcore of een Omega Pharma dat in diezelfde 15 jaar....ver TWINTIGVOUDIGDE , PLUS dividend uitbetaalt. Je moet eens op 15 lange jaren nagaan wat dat voor een mega verschil uitmaakt!

      Crucell mag een mooi product maken....maar VERDIENEN doe je d'r niks mee!

      Peter
    11. guyvg1 13 mei 2010 21:14
      Met interesse dit draadje gelezen en ooit meegehuppeld met Innogenetics, Crucell en Pharming.
      Overal uit en bij Pharming dik verlies.

      Voorzichtig wil ik mijn nek uitsteken voor mijn bio-lieveling het Belgische Thrombogenics.
      IPO aan 4.5 euro, koers nu: 17 euro!

      In 2010 gaven ze al positieve fase III resultaten voor microplasmine om operaties achter het oog te vermijden.
      Amerikaanse patienten stonden te springen om mee te doen aan de testbehandeling, 30% hoefde na 1 inspuiting geen operatie meer, ook geen snel opkomend cataract voor die 30%. Concurrenten: geen.

      Een positieve fase II voor TB402 voor het vermijden van beroertes na knie-operaties, dit in vergelijking met het huidig markttopprodukt van Sanofi.
      Vorig jaar een internationale prijs gewonnen voor de samenwerking met Roche met hun nieuw kankerprodukt TB403, Roche die de testen overneemt en er bij lukken 50 miljoen voor over heeft.

      THR. hoopt microplasmine in 2012 op de markt te krijgen en heeft nog geld voor twee jaar.
      Met een forse milestone van Roche of een samenwerking met een partner voor TB402 zou die cash moeten volstaan.
      Dat laatste betwijfel ik, elke goedkeuring duurt veel langer dan gepland, zodat volgens mij nog een grote verwatering volgt eind 2011 of begin 2012.

      Ze zijn bezig mensen aan te werven om Microplasmine zelf op de markt te brengen, een risico als klein bedrijf.
      Anderzijds zijn er werelwijd slechts ongeveer 5000 oogchirurgen en zonder partner meer winst.

      Ondanks alle terecht negatieve voorbeelden laat ik mijn winst virtueel en blijf vol vertrouwen maar waakzaam aandeelhouder.

      mvg
      guy

    12. forum rang 7 ffff 14 mei 2010 15:04
      Guy,

      Leuk dat je dit bedrijf weer even voorstelt. Uiteraard volg ik dat ook al jaren, want Belgische medische bladen zijn wat trots op de Leuvense oprichter.

      Voorlopig zien de resultaten er heel goed uit en de koersverloop is navenant.

      Dus dan toch eens een uitzondering op het vaak vertoonde patroon.
      Hoewel ik het bedrijf positief inschat toch een paar kanttekeningen:

      De oprichter, baas, bezieler stapt grotendeels uit het bedrijf. Hoewel gezien zijn leeftijd en verrichte werk heel begrijpelijk, altijd een wat minder goed teken.

      Bij dit soort producten kan er PLOTS complicaties optreden en van de ene dag op de ander valt het verwachtingspatroon in elkaar. Juist omdat ze slechts een product hebben. We hebben dat recent gezien bij UCB en bij die affaire met Chondroselect.

      Maar hopelijk nu eens een positieve uitzondering!

      www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_chem...
    19 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links