Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Tennisbaleffect

De afgelopen weken is de kredietcrisis tot een climax gekomen. De ene bank is nog niet gered, of de andere verzekeraar staat op omvallen. De bedragen die momenteel in de markt gepompt worden, geven op korte termijn rust, maar zorgen voor de langere termijn voor inflatie. Waar liggen nu kansen en wat zijn de valkuilen?

Een AEX die in één week tijd tien a twaalf procent daalt, om vervolgens weer in één dag zeven procent op te veren, is ongekend. Vooral de financiële waarden springen alle kanten op.

Vijftien procent omlaag, twintig procent omhoog. Wat is nu wijsheid? De huidige financiële crisis is vergelijkbaar met die van 1929, dat horen we overal.

Het plan van de minister van financiën Henry Paulson werd ook tijdens de bankencrisis in 1989 ingevoerd, onder de naam: resolution trust corporation. Nu probeert men op dezelfde wijze de enorme onrust te bedwingen.

Geen gekke dingen
Dat is gunstig, maar iedere keer opnieuw geld in de markt pompen, of financials overnemen door de Fed is voor de langere termijn natuurlijk geen optie en geeft geen stabiliteit.

Door het kordate ingrijpen nu, mogen we ervan uitgaan dat we voorlopig iets kunnen herstellen in Amsterdam naar 392 tot 402. Hierna kunnen we toch nog wel wat druk verwachten. Wij noemen dit op kantoor het tennisbaleffect.

Als een tennisbal heel hard op de grond wordt gegooid, dan stuitert die heel hard omhoog om vervolgens nog wat na te stuiteren. Ook dat kunnen we de komende weken in de grafiek terug zien.

Winstwaarschuwingen
De enorme overnames- en fusiefantasie, die de afgelopen jaren bij een hoop fondsen voor grote koersschommelingen zorgde, zal voorlopig even achterwege blijven. De financiële instellingen zullen de komende periode hard nodig hebben om de puinhoop op te ruimen en zullen niet staan te springen om gekke dingen nog te doen.

Toch zou uw speculatief kunnen kijken naar een fonds als ASMI, of TNT. Die overnamegeluiden komen wel weer bovendrijven. De komende weken mogen we ook de eerste omzet- en winstwaarschuwingen verwachten.

Al deze turbulentie kan ertoe leiden dat een hoop bedrijven hun eerder gedane uitlatingen en verwachtingen neerwaarts zullen bijstellen. Wellicht zullen de financials nog een laatste afschrijvingsronde moeten bekend maken, maar wij denken dan wel dat het ergste nu eindelijk achter de rug is.



Tijdsperiode grafiek: 

Selectief kopen
Vanaf medio oktober kunnen we ons dan klaarmaken, voor een herstelbeweging richting AEX 450 punten aan het eind van het jaar. Een hoop omgevingsfactoren zijn de afgelopen weken duidelijk verbeterd. Denkt u maar eens aan een duurderde dollar, een lagere rente en lagere grondstoffen.

Desondanks zijn we alweer fors gedaald en dat geeft aan dat de beruchte septembermaand zich ook dit jaar weer laat gelden. Conclusie, de komende weken nog even stevig onderuit en hiervan profiteren met puts, turbo's en speeders en dan vanaf medio oktober selectief inkopen doen.


John Beijer is bekend van de Beursfoon, een onafhankelijk beursinformatiebedrijf dat opereert in Nederland en België. Zakelijk heef John een turbo short AEX, zit hij long ASMI en TNT met calls. Privé: geen posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft 15 jaar ervaring met de handel in Opties en Futures. In zijn columns combineert John Beijer deze kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De columns zijn dus niet per definitie gelijk aan de signalen van het Beursfoon-systeem. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven zal dit onder aan de column worden vermeld.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
John Beijer

Auteur:

John Beijer is directeur van Beursfoon en heeft 15 jaar ervaring met de handel in Opties en Futures.

Recente artikelen van John Beijer

  1. Koop achterblijvers

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.