Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

ASMI-jenou

Zit er nog een beetje schot in de onderhandelingen tussen ASMI en Applied Materials? De Amerikaanse fabrikant van chipsproductieapparatuur, de grootste ter wereld, legde medio juni een bod op tafel tussen de 400 en 500 miljoen dollar voor de twee belangrijkste front end productlijnen.

Francesco Partners, private equity investors, hadden 225 tot 300 miljoen over voor het restant van ASMI’s front end activiteiten. Als die transacties doorgaan, zou ASM International louter nog een holding zijn voor de 53% van de aandelen die zij bezit in Pacific Technology.

Dat bedrijf is beursgenoteerd zodat de waarde van het aandelenpakket van minuut tot minuut exact bekend is. De koers van ASMPT is de afgelopen tien weken, ondanks een nog gestegen halfjaarwinst maar door het slechte klimaat in de chipsector, wel met een slordige 15% gedaald.

Maar tel de drie componenten bij elkaar op, en zie, er rolt nog steeds een waarde van ASM International uit van tegen de 1,5 miljard euro.


50% premie
Volgens de 18 euro die het aandeel vandaag noteert, heeft ASM International een beurswaarde van slechts 964 miljoen euro. Er ligt voor de beleggers dus een half miljard euro, ofwel een premie van 50% voor het grijpen als de partijen maar even bereid zijn de irritaties en de emotionele weerstanden glad te strijken.

Vandaag is het strijkdag. Voorzitter van de ondernemingskamer Huub Willemsen moet het strijkijzer zo heet zien te krijgen dat de laatste kreukels weggestreken worden. De rond Hermes verzamelde activisten zullen voor twaalf uur vanavond moeten besluiten of ze de procedure tegen ASMI over de legitimiteit van haar beschermingsconstructie voor de Ondernemingskamer wel of niet zal doorzetten.

Om dat besluit te kunnen nemen is nieuwe informatie over de voortgang van het onderhandelingsproces met de potentiële kopers van bedrijfsonderdelen onontbeerlijk. Ik weet niet wat er achter de schermen plaats vindt, maar voor zover ik het kan overzien, zitten de onderhandelingen danig in het slop.

Pion geofferd
Chuck del Prado, die in dit opvolgingsdrama de tragische rol speelt van altijd tekortschietende troonopvolger, heeft de boel zo zitten verstieren dat hij uit het onderhandelingsteam is gezet. Het offeren van deze pion is voor externe aandeelhouders zeker niet ongunstig.

Maar de obstructie van Chuck heeft ontegenzeglijk schade veroorzaakt. Tijdens het traineren van het onderhandelingsproces is de situatie in de chipsector er immers bepaald niet florissanter gaan uitzien. Applied Materials (AMAT) rapporteerde medio augustus diep ingezakte resultaten over het derde kwartaal, dat voor haar eindigt op 30 juni.

De winst bleek te zijn gedaald met 65% over een 28% lagere omzet dan in het zelfde kwartaal van 2007 werd behaald. Applied Materials voelt vooral de grote druk waaronder producenten van geheugenchips momenteel moeten werken. Deze zijn goed voor 70% van de front end productie apparatuur die Applied Materials verkoopt.



Tijdsperiode grafiek: 

Problematisch
De koers van AMAT is sinds medio juni met 15% gedaald. Per saldo houdt het aandeel zich nog redelijk kranig. De laatste twaalf maanden slingerde de koers tussen 16 en 20 dollar. Maar toch, het ijzer was medio juni toen het bod werd neergeld flink wat heter dan nu.

Maar misschien dwingt de markt de Del Prado’s nu eieren voor hun geld te kiezen. Immers, als een gediversifieerd Applied Materials, dat qua omzet zes keer zo groot is als ASMI, het al moeilijk krijgt, hoe problematisch moet de huidige situatie dan wel niet op een kleine speler als ASMI uitpakken?

Applied Materials hoopt de makers van geheugenchips de helpende hand te reiken met technische doorbraken op het gebied van vapor en atomic layer deposition. Daarin is zij succesvol maar alle beschikbare research capaciteit moet daarvoor in stelling worden gebracht. Applied Materials en ASM International besteden veel geld aan R&D op de zelfde terreinen.

Harde dobber
ASMI heeft jarenlang ondanks de bescheiden omvang dapper meegedaan en heel wat patenten op haar naam gebracht. Het is evident dat Applied Materials de R&D capaciteit van ASMI goed kan gebruiken. Het schrappen van kostbare doublures is een eerste gemakkelijk te realiseren synergie.

Het onderhandelingsteam van ASMI zal onder huidige marktomstandigheden een harde dobber eraan hebben om een betere prijs te bedingen. Ook Applied Materials zal momenteel elke dollar moeten omdraaien voordat ze hem uitgeven. Maar de prijs die op tafel ligt is goed en belangrijker dan een nog hogere prijs is het om nu de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken.

De opgetrokken beschermingsval staat dat in de weg. Ik twijfel er niet aan dat er vandaag ook nog wat ‘last minute’ overleg zal plaats vinden tussen de Hermes c.s. en het ASMI bestuur. Wellicht dat ook Huub Willemsen achter de schermen nog wat masseerwerk kan verrichten.

Verwijtbare situatie
Want naar verluidt zit deze alleensprekende rechter tot zijn nek toe in het werk en zou hij het liefste een eind zien aan de procedure. Verdere obstructie of traineren door het ASMI bestuur van de onderhandelingen met Applied Materials in een snel verslechterende chipsmarkt kan een verwijtbare situatie opleveren.

En aandeelhouders die hierdoor benadeeld worden kan zo een mogelijkheid geboden worden hun schadeclaim bij het bestuur in te dienen. Meestal heeft dat weinig zin maar gezien de riante vermogenspositie van de familie Del Prado, zou het in dit geval wel eens anders kunnen uitpakken.


Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op potuijt@iex.nl.

Jacques Potuijt is oprichter van Provest Group en was hiervoor onder meer hoofd Beleggingsresearch bij Deutsche Morgan Grenfell in Amsterdam. Potuijt schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Hij belegt uitsluitend in beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jacques Potuijt

Auteur:

Jacques Potuijt studeerde bedrijfseconomie met specialisatie financierings- en beleggingsleer aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Werkt sinds 1973 in de financiële en beleggingswereld. Vanaf 1980 bij Algemene Bank Nederland (later ABN Amro) achtereenvolgens als beleggingsanalist, fund manager (oprichter van en...

Recente artikelen van Jacques Potuijt

  1. De komkommers zijn gaar
  2. Okkerse versus Altman

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 oktober 2008 16:37
    ASMI blijft toch wel verbazen.

    Gelet op de snelle koersval van 22,50 naar 9,50 lijkt de overname van een stuk front-end helemaal van de baan.

    Maar zelfs wanneer je de overnamepremie van 600 miljoen dollar er helemaal uitrekent, is de koers van ASMI nu zo laag dat HEEL front-end gewaardeerd wordt op MINUS 220 (!) miljoen euro.

    ASMI doet nog 9,50, maar is intrinsiek (en bij waarde van heel front-end gesteld op nul) al 13,50 per aandeel waard.

    Inclusief het AMAT bod (en restwaarde overige front-end delen op nul gesteld) zelfs 23 euro per aandeel.
    Ik vind het allemaal een tikkie wonderlijk.

    ASMI vs ASMI Pacific Technology:

    koers ASMI: € 9.54 (-1.65%)
    aantal aandelen: 54.01 miljoen
    beurswaarde ASMI : EUR 515 miljoen
    koers ASMI Pacific Technology: HKD 37.95 (+0.40%)
    aantal aandelen: 388.97 miljoen
    wisselkoers HKD/EUR : 0.0943
    beurswaarde ASMI Pacific : EUR 1392 miljoen
    waarvan eigendom ASMI (53.10%): EUR 739 miljoen
    per aandeel ASMI : € 13.69
    overwaarde ASMI Pacific t.o.v. beurswaarde ASMI: EUR 224 miljoen
    per aandeel ASMI : € 4.15 (43.5%)
    beurswaarde ASMI Europe (front-end) : EUR 224 miljoen negatief

    beurswaarde / jaaromzet (2007)
    ASMI Pacific (back-end): 1392 / 504 --> 2.76
    ASMI Europe (front-end): -224 / 450 --> -0.50

    koers ASMI bij waardering front-end:
    0 x jaaromzet: € 13.69
    1 x jaaromzet: € 22.02
    2 x jaaromzet: € 30.36
  2. [verwijderd] 9 oktober 2008 16:52
    hallo Lexpen,

    denk je niet dat de huidige koersval wordt veroorzaakt door de activistische beleggers die nu noodgedwongen hun ASM moeten verkopen wegens margine verplichtingen?

    in dat geval zou de koers weer omhoog kunnen als deze lawine van aandelen door de markt is opgenomen.

    ik kan anders de krachtige daling van ASM de laatste weken niet goed verklaren.
  3. [verwijderd] 10 oktober 2008 13:19
    € 8,30

    Precies de bodem van maart 2003 (8,32) te pakken!

    E.e.a. betekent dat alleen waarde van het pakket in ASMI Pacific (goed voor € 12,78 per aandeel) nu 55% hoger (!) is dan de koers.

    In het verleden was het belang in Pacific met enige regelmaat 150 miljoen of 3 Euro meer waard dan ASMI als geheel, maar als percentage t.o.v. de koers was het verschil niet eerder zo extreem hoog.

    Waarde front-end, enkele delen waarvan Branchenfuehrer Applied Materials AMAT en Francisco Partners 600 tot 800 miljoen dollar wil(l/d)en betalen uiteraard niet eens meegrekend.

    In deze dolle markt schijnt alles mogelijk en grote partijen kunnen koersen simpelweg naar beneden jagen.
  4. [verwijderd] 10 oktober 2008 13:41
    € 8,13 nu
    Vanmorgen on 10 uur nog € 9,50

    ASMI is alleen deze week teruggtrapt van 14 naar 8 euro.

    Ongekende agressie.

    Het valt me op dat de laatzijde nu steeds dunner is geworden, alsof 'men' bang is dat er dan gehapt zou kunnen worden.

    Bij deze koers is het belang in PACIFIC € 4,65 ofwel 60% meer waard dan de koers!!!
  5. [verwijderd] 10 oktober 2008 14:43
    Gisteren ingestapt voor 9,50 en nu kan ik al kopen onder de 8 euro!

    Kopen/bijkopen wanneer het bloed vloeit.
    Ik ben er in geval van ASMI toe geneigd.

    Het is gewoon te krankzinnig.

    * waarde van aandelenbelang in Pacific 690 miljoen Euro

    * indicatief bod voor DELEN van front-end van 600 a 800 miljoen dollar

    * beurswaarde HEEL ASMI 425 miljoen Euro.

    Zo beschouwd kan Applied Materials veel beter een bod uitbrengen op heel ASMI.
    Ook ASML is m.i. kandidaat. Met de beide ASMI-takken erbij beheersen ze op een koopje het hele vervaardigingsproces.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.