Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: BAM en Besi knallen!

Fondsenrondje: BAM en Besi knallen!

De AEX begint de dag met een klein minnetje van 0,2%. Eerlijk gezegd aan de magere kant, want de Duitsers staan 0,5% hoger.

Aan de andere kant hebben onze Oosterburen nog wel het één en ander goed te maken. Year to date noteert de AEX- herbeleggingsindex een plus van 10,6%, terwijl de DAX slechts 7,7% wint. Vorig jaar was het in Duitsland helemaal een drama met een min van zo'n 20% voor de DAX.    

Besi straalt

Op het eerste oog geen geniale cijfers van Besi (+6,6%), maar beleggers zijn er toch erg blij mee. In het vierde kwartaal daalde de omzet met 40% ten opzichte van een jaar geleden. Hetzelfde geldt voor het bedrijfsresultaat (-45%) en de winst per aandeel (€0,29).

Toch is het een knappe prestaties dat de winstmarges, ondanks deze omzetdaling, goed op peil zijn gebleven. Een goed teken dat de chipper het hoofd ook boven water kan houden in mindere tijden.

Besi verwacht een omzetdaling van 15% in het eerste kwartaal en het bedrijf geeft aan nog niet te weten wanneer de vraag toe gaat nemen. Niet onlogisch, want de sector is super cyclisch en dan kan een draai binnen no time plaatsvinden.

BAM krikt marges op

Het zal even wennen zijn voor beleggers, maar BAM (+5,8%) stelt eens een keertje niet teleur. Geen afboekingen op rampprojecten, waardoor de winstmarge voor belastingen oploopt naar 2,1%. Nog altijd geen vetpot, maar het gaat voorzichtig de goede kant op.

Wel wordt er afgeboekt op een latente belastingverplichting, waardoor de winst per aandeel uitkomt op €0,09. Geen zorgen, want die afboeking is een zogenaamde non-cash item. De bouwer kiest ervoor om een dividend van €0,14 uit te betalen. Dit betekent een dividendrendement van 4,0%.

De outlook is wel wat aan de magere kant, zo verwacht BAM in 2019 een lichte omzetdaling naar €7 miljard. Positief is dat de marges naar alle waarschijnlijk verder gaan stijgen. Hierdoor moet het bedrijf onderaan de streep meer overhouden.

Marktoverzicht

  • De AEX daalt 0,3% en blijft achter ten opzichte van de overige Europese indices.
  • Olie: WTI (+0,6%) en Brent (-0,1%) weten het even niet.
  • De euro blijft vlak liggen en noteert 1,134 ten opzichte van de dollar. 
  • Rentes: De Duitse tienjaarsrente (0,10%) blijft stabiel. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier wordt door Reuters nog steeds verkeerd weergegeven. Kunnen we helaas niets aan doen.
  • Goud (+0,2%) gaat gewoon door met stijgen.
  • Bitcoin (+0,8%) heeft deze week de smaak te pakken.

Damrak

  • Niet schrikken van die min van AkzoNobel. Het aandeel gaat vandaag €4,50 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd stijgt het aandeel zo'n 0,3%.
  • Verzekeraar ASR (-1,2%), dat slechts voor 1,0% de richting van de AEX bepaalt, kwam langs met haar jaarcijfers. Deze zijn zoals gewoonlijk degelijk. De winst per aandeel kwam vorig jaar uit op €3,63 en het dividend gaat licht omhoog naar €1,74.  
  • Misschien wat winstnemers bij DSM (-2,5%). Het is de laatste tijd wel heel hard gegaan.
  • Wolters Kluwer publiceerde zoals verwacht oerdegelijke resultaten. Leuke bijkomstigheid is dat het dividend met 15% wordt verhoogd en er een aandeleninkoopprogramma ter waarde van €250 miljoen is aangekondigd. Voor meer details verwijs ik u door naar mijn artikel voor IEX Premium. 
  • Een wilde vlucht van Air France-KLM. Op de jaarcijfers startte het aandeel met een min van 5%, maar inmiddels staat er een plus van 4,1% op het bord. Toch waren de cijfers niet geweldig, zo daalde de winst per aandeel naar €0,90 van €2,43. Weliswaar stegen de kerosineprijzen, maar in tijden van hoogconjunctuur mogen we toch wel iets meer verwachten. De IEX Beleggersdesk kwam voorbeurs al langs met een update.
  • Hoge omzetgroei van 37% voor Alfen (-4,4%), maar beleggers hadden toch op wat meer gerekend. Niet onlogisch, want sinds de beursgang is het aandeel met 35% gestegen.
  • VolkerWessels (+6,9%) profiteert van een adviesverhoging van Morgan Stanley. Het aandeel gaat op de kooplijst van de Amerikaanse zakenbank.

Adviezen

  • Aperam: naar kopen van houden en naar €40 van €46 - UBS
  • VolkerWessels: naar kopen van houden - Morgan Stanley

Bekijk alles op IEXONE: 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links