Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Stilte voor de storm

Fondsenrondje: Stilte voor de storm

Vandaag zijn de Midterms in de Verenigde Staten, oftewel de dag dat de Amerikanen naar de stembus gaan om een deel van de Senaat en Huis van Afgevaardigden te kiezen. Beleggers houden hun kruit droog en zetten de AEX 0,2% lager.

Arend Jan schreef vanochtend in Beurs Vandaag al dat de uitslag op korte termijn van invloed kan zijn op de beurzen, maar dat op lange termijn de winsten van bedrijven de richting van de markten bepalen. Hier ben ik het eerlijk gezegd wel mee eens.

Toen Donald Trump op 8 november 2016 verkozen werd als President, verwachtten velen (waaronder ikzelf) dat de beurzen flink onderuit zouden gaan. Die daling duurde slechts een paar uur en toen zijn we als een raket omhoog gegaan. 

Het zou zomaar eens kunnen dat juist de hogere winsten van bedrijven voor deze rally hebben gezorgd, en niet de Amerikaanse president. Wat pleit voor de heer Trump is dat hij wel degene is die voor een enorme belastingverlaging heeft gezorgd. Kortom, alleen maar slechte dingen heeft de beste man nou ook weer niet gedaan.

Hunter Douglas

We hebben het bij IEX niet iedere dag over Hunter Douglas (+5,8%), maar deze keer wil ik een uitzondering maken. De raambekleder uit Rotterdam, bekend van onder andere Luxaflex, kwam met prima cijfers langs.

Het bedrijf rapporteerde in de eerste negen maanden van dit jaar een 15,8% hogere omzet. Ondanks dat Hunter Douglas slechts in de ASCX noteert, bedroegen de totale opbrengsten $2,7 miljard. De organische groei kwam uit op 6,7%.

Analisten verwachten dat de onderneming een winst per aandeel gaat boeken van €6 over 2018, wat bij de huidige koers van €61 leidt tot een K/W van 10. Op het eerste gezicht niet duur, maar let wel op dat het bedrijf cyclisch is. Daar komt bij dat de verhandelbaarheid van het aandeel slecht is.

Alfen

De daler van de dag is Alfen met een verlies van 4,8%. Gisteren behoorde het bedrijf nog tot de grootste winnaars op het Damrak, omdat de analisten van ABN Amro zouden bevestigen dat de grootaandeelhouder het bedrijf weer van de beurs ging halen.

Gisteren nabeurs werd bekend dat het een vertaalfout bleek te zijn. Pijnlijk voor beleggers die op basis van deze geruchten zijn ingestapt. Ach, dat is nou eenmaal het risico van het vak. Overigens staat het aandeel sinds de beursgang 50% hoger, en dat terwijl de stukken destijds niet aan de straatstenen kwijt te raken waren. 

Marktoverzicht

 • De AEX daalt 0,2% en presteert daarmee in lijn met de DAX (-0,2%) en CAC (-0,3%). Echte uitschieters zijn er niet.
 • De Amerikaanse futures noteren minnetjes tot 0,5%.
 • Goud stijgt 0,2%. 
 • Olie: WTI (-0,4%) en Brent (-0,3%) hebben het nog even niet.
 • De euro blijft vlak liggen en noteert 1,141 ten opzichte van de dollar. 
 • Rentes: de Nederlandse (0,55%) en Duitse tienjaarsrente (0,43%) komen net als gisteren niet in beweging.

Damrak

 • KPN (+0,8%) wordt door Bank of America op kopen gezet en behoort tot de outperformers van de AEX.
 • Randstad (+1,2%) profiteert van de goede cijfers van Adecco (+4,4%).
 • Signify (+1,7%) krijgt een adviesverhoging van Jefferies. Het aandeel gaat naar hold van underperform.
 • Ondanks dat de beurs niet veel doet vandaag, maakt Flow Traders (+2,5%) het verlies van gisteren weer goed.
 • Berenberg geeft PostNL (+2,6%) een kleine koersdoelverhoging, al ligt die price target van €2,40 nog altijd onder de huidige beurskoers. 
 • Het is druk met de adviezen, want ook Sligro (-4,2%) staat in de picture. Het bedrijf krijgt echter een adviesverlaging van Kepler Cheuvreux om de oren. Het aandeel gaat naar houden van kopen.
 • Binck (+2,9%) doet het goed vandaag. De IEX-beleggersdesk komt met een advieswijziging.  

Adviezen

 • KPN: naar buy van neutral - Bank of America Merrill Lynch
 • Royal Dutch Shell: naar 2840p van 2850p (hold) - HSBC
 • Signify: naar hold van underperform - Jefferies
 • PostNL: naar €2,40 van €2,35 (hold) - Berenberg
 • Sligro: naar hold van buy (€42) - Kepler Cheuvreux
 • Brunel: naar buy van hold en naar €15,40 van €17 - Kepler Cheuvreux
 • Envipco: naar €19,50 van €16,75 (buy) - NIBC

Bekijk alles op IEXONE:

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

technologie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Brievenbus
1
Blijft toch opvallend; van een zeker bedrijf wordt op IEX WEL een laag koersdoel van €2,40 door de wereldberoemde en uiterst bekende expert Berenberg vermeld, maar geen hoog koersdoel voor hetzelfde bedrijf van €5,00 door zowel KBC als ING, die, toegegeven, natuurlijk nauwelijks bekend zijn en geen idee hebben waar ze mee bezig zijn? :-)
Partner
0
We gaan het zien, de beurs heeft (altijd) gelijk.
Ik hoop dat de grote jongens er de juiste kijk op hebben want ik heb er ook meer dan genoeg in portefeuille.....
Koosdekapper
0
Niels, belastingverlaging was een populistisch prestige cadeautje van Trump. Een reeds florerende economie zoals in de US had dit extra zetje niet nodig. Keynes had andere ideeën maar die persoon is bij Donald waarschijnlijk onbekend.
Helvan'18
0
Die stilte voor de storm hangt er al een tijdje hoor, de correcties omhoog als omlaag van afgelopen tijd zijn daar onderdeel in/van. Kortom, er valt nog veel volatiliteit, maar vooral beweging, of bewegingen, naar beneden te verwachten op zo'n beetje elke aandelen index…..
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technologie

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 24 feb Slotcall: Drama! 22
 2. 24 feb Biedt corona een koopkans? 35
 3. 21 feb Slot: Snel vergeten 6

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 593,30 24 feb
  0,00
  0,00%