Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Lichten AEX nog niet op groen

TA: Lichten AEX nog niet op groen

Op korte termijn beoordeel ik het koersverloop van de AEX nog steeds als zwak. Op basis van de meerjarige trend (vanaf 2009) is de opwaartse trend echter nog geheel intact, terwijl het koersverloop van de afgelopen twee jaar zijwaarts is.

Met deze drie verschillende visies op zich kunt u niet zoveel. Maar voor een lange termijn belegger is het nu van belang dat te wachten tot al deze drie trends in dezelfde richting wijzen. Technisch is het voor een lange termijn belegger van belang dat alle lichten op groen staan.

Vandaag bekijk ik van de Nederlandse beurs zowel de meerjarige, als de middellange en de korte termijn ontwikkelingen. Verder pas ik op de AEX het Triple Screen Trading model (TTS) toe.

Actie: Meerjarig verloop Nederlandse beurs

Op bijgaande AEX grafiek is te zien dat er sprake is van een duidelijke positieve trendmatige ontwikkeling. Dat kan geconcludeerd worden uit bovenstaande overwegingen. Maar dat blijkt ook uit de trendlijnen en trendkanalen.

De bodemlijn vanaf het low net onder 200 punten in 2009, markeert de onderkant van een lange termijn stijgend trendkanaal. Dit geeft aan dat een volgende bodem rond of boven 506 punten waarschijnlijk wordt.

Conclusie: het dominantie 9-jarige stijgende trendkanaal van de AEX is nog intact. Defensieve lange termijn beleggers met posities in de markt, kunnen op dips bijkopen.


Countertrend: Nederlandse beurs middellange termijn

De AEX-index vertoont in de afgelopen twee jaar een min of meer zijwaarts verloop tussen 506,05 punten (de top van 20 juli 2015) en 576,90 punten (gevormd op 27 juli 2018).

Omdat er binnen deze neutrale bandbreedte lagere toppen worden gevormd, zien we dat de verkoopdruk nog niet uit de markt is verdwenen. We adviseren daarom een daling naar de steun van 506,05 punten af te wachten. Daar ligt een mooi instapniveau, maar wacht wel eerst bodemvorming af.

We verwachten het niet, maar bij een slotstand hieronder wordt de neutrale trend neerwaarts verlaten en dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.

Conclusie: Het tweejarige stijgende trendkanaal van de AEX laat een zijwaarts verloop zien. Defensieve lange termijn beleggers met posities in de markt, kunnen blijven zitten, met 506 punten als stoploss.


Timing: Nederlandse beurs korte termijn

De AEX-index heeft met de doorbraak onder de laatste koersbodem rond 533,91 punten de dalende fase gevalideerd. De recente opleving, binnen de neerwaartse fase, heeft hooguit een lagere top opgeleverd.

Het technisch beeld blijft zwak zolang de AEX-index lagere toppen en bodems vormt. Er ligt een eerste steun rond 512,82 punten. De volgende ligt pas op 506,05 punten (de bodem van 20 juli 2015).

Weerstand zien we op 554,34 punten (gevormd op 27 september). Enkel hierboven verbetert het beeld.

Conclusie: Het driemaands trendkanaal van de AEX laat een dalend verloop zien. Beleggers die willen instappen wachten een opwaartse draai af.


Triple Screen Trading (TTS)

Het TTS zoekt naar het moment dat alle (drie) belangrijke trendrichtingen in dezelfde richting wijzen. Voor de AEX beoordeelde ik hierboven de actie (afgelopen negen jaar), de reactie (afgelopen twee jaar) en de korte termijn trend (afgelopen zes maanden). 

In het Triple Screen Trading model wordt schematisch weergegeven hoe het koersverloop van de AEX in drie stukken verdeeld kan worden om een gestructureerde technische beoordeling te kunnen maken.

Ik gebruik TTS om beleggingsbeslissingen voor een lange termijn portefeuille te objectiveren en te ontdoen van gevoel en sentiment.

Screen 1: Actie

De eerste waarneming betreft simpelweg het bepalen van de dominante heersende meerjarige trendrichting (groene lijn).

Bij de AEX is deze dominante (negenjarige) trend opwaarts gericht. De Nederlandse aandelenmarkt zet simpelweg in haar opwaartse fase sinds 2009 steeds twee stappen voorwaarts (de actie) en vervolgens slechts één stap terug (de countertrend). Dit levert een patroon met hogere bodems op.

Deze waarneming bepaalt mijn strategie. Deze is nu voor de AEX positief, dus beschouw ik de Nederlandse beurs als geschikt om in te beleggen.

Screen 2: Reactie:

De tweede beoordeling is te bepalen waar de laatste countertrend (reactie) optreedt. Op de AEX heeft deze voorgedaan in de vorm van de consolidatie van de afgelopen twee jaar (rode lijnen).

De countertrend is in feite de tussentijdse reactie (één stap terug: countertrend) op de onderliggende hoofdtrend, die dus nog steeds opwaarts is.

Door de countertrend af te wachten kan dus een geschikt instapmoment afgewacht worden om posities op te bouwen. Voor de AEX ligt er een belangrijke steun rond 506 punten.

Screen 3: Timing:

De derde stap betreft de timing van de positie, want pas indien de korte trend (bij de blauwe pijl) breekt, kan de positie ingenomen worden. Deze breakout  voor de AEX is nu nog niet aan de orde, maar zal optreden indien de korte termijn trend opwaarts draait.

Nadat de korte dalende trend is afgebroken, wordt de onderliggende opwaartse hoofdtrend bevestigd.

Voor de timing is dat van belang. Door de korte trend af te wachten, kan een lange termijn belegger dus een geschikt instapmoment afwachten om een positie in de Nederlandse beurs op te bouwen.

Conclusie TTS

Met TTS kan een belegger het risico van te vroeg instappen vermijden. Door af te wachten totdat alle drie trendrichtingen in dezelfde richting wijzen, kan het instapmoment bepaald worden.

Vooralsnog stel ik vast dat de lange (negenjarige) stijgende trend van de AEX intact is, maar dat de middellange en korte trend nog niet op groen staan.

De uitgebreide technische beoordeling van de AEX op basis van de drie timeframes treft u hierboven aan.

https://www.tostrams.nl/grafieken/triplescreen.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
171 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Henk Snaph
0
quote:

fred optie schreef op 20 okt 2018 om 19:20:


Zit er over te denken maandag nog wat goud te gaan kopen bij de bank hier. Geen papier goud maar echt goud. Lijkt mij verstandig. Denk ik.Fred, koop er meteen een goede zaag bij voor als je een stukje aan de bakker moet geven voor een brood.
Formule1-Fan
0
goede morgu.
als geertje zegt ath gezien hoei hoei geen 600 meer.
waarom nu pas zeggen als. ik ahd het eigenlijk niet verwacht al daling vanaf juli met dax.

ik zat goed 3 weken terug, maar bamnk moest en moest gam doen anders 29k binnen kunnen harken maar algoritme doet zijn werk.
amarillus1969
0
morgen de flippen..... tis pas vroeg. midden oosten zwak uit de blokken. en dan nog...waar de richting naar toe gaat ....kan ineens morgen 08.50 anders gaan.
Formule1-Fan
0
wanneer komt die storm, het is elke keer sh kopen en hopen, maar ja.
kan 2 jaar duren nog.

men wist gewoon al meer steeds gam sh moest er gedaan worden, eu al van ath af.
En maar roeptoeteren we gaan naar 600 700 jaja dax 14k.
sindsdien niet meer, ook met goud.

Kraken met Grieken, en italie gedoe, kan in december weer losbartsen of volgend jaar. 600 31 dec. wie wil die gok nemen.

En in nov is geert zeker weer positief we gaan de 600 halen.
Zo kan beleggen ook gaan dat alles links gelegd wordt in hoekje.
amarillus1969
0
gaat niet goed....koersen zakken weg in midden oosten. kans op stijging morgen wordt stuk kleiner voor europa.
Helvan'18
0
quote:

amarillus1969 schreef op 21 okt 2018 om 12:10:


gaat niet goed....koersen zakken weg in midden oosten. kans op stijging morgen wordt stuk kleiner voor europa.
Op de meeste continenten zullen bearmarkten de boventoon gaan voeren ja. Da's vrij normaal, was bij begin bullmarkten ook het geval, de éen na de ander kwam in standje bull. Maar zoiets valt dan weer niet te lezen in Tostrams artikelen, die houdt nog steeds bull voor de meeste indexen aan...
Formule1-Fan
0
dachten we vorige week ook met Merkel, merkel niet gekozen en dax ging up alsnog, gam gam dachten we omdat laat duur gemaakt werk vrijdags en aantal laat duur gehouden werd opzettelijk.

Draak heeft al tijdje niet meer gepompt al sinds de zomer, dacht alleen maar lager dan juli.
Formule1-Fan
0
171 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 16 aug TA: Rente daalt verder 151
  2. 15 aug TA: Metaalmoeheid 204
  3. 14 aug TA: Technisch herstel, nog geen ... 231

Gesponsorde links