Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Herstel bij financials

TA: Herstel bij financials

De Amerikaanse beurzen bleven gisteren dicht vanwege de viering van Independence Day. De Europese beurzen deden het hierdoor ook even rustig aan en durfden geen richting te kiezen.

Financials

De laatste maanden hebbende Europese financials flink onder druk gestaan. De politieke onrust in Zuid-Europa, de handelsruzie met de VS en ontwikkelingen op het rentefront, zorgden voor koersdruk bij de verschillende banken.

De koersdaling in de financiële sector lijkt echter op haar laatste benen te lopen. We zien de eerste signalen dat een mogelijke draai aanstaande is.

Dit zou de beurzen wel eens het zetje kunnen geven dat nodig is om de correctieve fase te verlaten. Voordat we verder ingaan op de Europese banken, kijken we nog even naar de AEX index.

AEX index

De Nederlandse beurs laat sinds medio juni een correctief koerspatroon zien. Lagere toppen wijzen op toenemende verkoopdruk. Toch oogt het technische plaatje nog niet dramatisch.

Er ligt een redelijk vangnet rond 540,65 (gevormd door de toppen van eind februari). Daarnaast beweegt de index nog binnen de lange termijn stijgende trend en boven haar 200-daags gemiddelde.

Het korte termijn technsiche beeld klaart wat op wanneer de correctieve fase wordt afgebroken. Pas boven weerstand 572,81 zal ook het lange termijn technische beeld verbeteren en wordt de stijgende fase hervat.


Bankensector

De Europese bankensector, weergegeven in de Euro Stoxx Sector Banks, staat al vanaf het begin van het jaar onder druk. Na een valse opwaartse uitbraak in januari is de sector gaan corrigeren en hard teruggevallen.

Hoewel de dalende trend nog intact is, lijkt deze wel in kracht af te nemen, wat kan duiden op een aankomende trenddraai. We kijken hierbij naar de RSI-indicator die de kracht van een beweging weergeeft.

Wat opvalt in de onderstaande grafiek is dat de RSI-indicator de laatste lagere koersbodem van de koers deze meer bevestigt. De RSI laat divergentie zien door een hogere bodem te vormen, wat een positief signaal is.

Divergentie kan bij een sterke dalende trend wel even aanhouden. Dit eerste positieve signaal is dus zeker nog geen reden om een sterke stijging te verwachten. Om verder te verbeteren dient nu de dalende trend te worden afgebroken en de koers boven weerstand 115,91 te sluiten.


https://www.tostrams.nl/grafieken/bank-rsi.gif


ING

De Nederlandse financial ING heeft de afgelopen maanden ruim een kwart van haar beurswaarde moeten inleveren. Het aandeel drukte daarmee, als één van de zwaargewichten van de AEX, op het koersverloop van de Nederlandse beurs.

Bij ING zien we dat de kracht van de dalende trend aan het afnemen is. Ook hier zien we positieve divergentie met de RSI-indicator, wat aangeeft dat verkopers minder overtuigend te werk gaan.

Als het kopers lukt om de koers tot boven weerstand €13,05 te laten herstellen, dan kan er een groter herstel plaatsvinden. Dit zal een positief effect hebben op het koersverloop van de AEX index.

https://www.tostrams.nl/grafieken/82120-rsi.gif


Deutsche Bank

Eén van de grooste investeringsbanken ter wereld, Deutsche Bank, heeft grootste daling laten zien van de Europese financials. Het aandeel is sinds begin dit jaar zeker de helft van haar beurswaarde kwijtgeraakt, maar lijkt thans wel op adem te komen.

Het aandeel is aanbeland op de lange termijn steun van de bodem van september 2016 en lijkt al wat te herstellen. Om verder te verbeteren, is een doorbraak door weerstand €9,84 nodig. Pas dan klaart de lucht voor de korte termijn verder op en kan een groter herstel worden verwacht.

https://www.tostrams.nl/grafieken/300009-rsi.gif


BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas stabiliseert binnen de neerwaartse trend. De huidige adempauze geeft aan dat de verkoopdruk in BNP Paribas afneemt. We worden iets minder negatief. Enkel na een slotstand boven weerstand 55,25 (top van 14 juni) klaart de lucht verder op en komt er wat meer opwaarts potentieel vrij.

Ook bij BNP Paribas zien we, net als bij de andere banken, positieve divergentie bij de RSI-indicator, waarmee mogelijk het einde van deze dalende fase wordt ingeluid.

https://www.tostrams.nl/grafieken/31007-rsi.gif


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BNP Paribas

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Deutsche Bank

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
294 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
HelVan you name it
0
quote:

Robertobinho schreef op 5 jul 2018 om 21:19:


[...]

Jammer van deze reactie. Persoonlijk hoopte ik gewoon meer te weten
te komen over de overnight posities die mensen op het forum innemen,


Ben het wel een beetje met al het commentaar eens hoor, onduidelijke vraagstelling.. En bovendien, je neemt geen overnight positie in, beetje zonde van het geld, die heb je of heb je niet...
snuf13
0
quote:

MDJ_0 schreef op 6 jul 2018 om 07:06:


Ook hier is het stil, evenals op de markt...Krijgen we dan toch die storm, die niet voorspeld was? :-))
pietje-2005
0
Handelsoorlog gaat nieuwe fase in nu, zogenaamd, maar Azie zit gewoon lekker te plussen ;-)
Op naar de 570 en hoger?
Denk niet dat het zo simpel ligt !
Succes
MDJ_0
0
quote:

snuf13 schreef op 6 jul 2018 om 07:15:


[...]

Krijgen we dan toch die storm, die niet voorspeld was? :-))


Voorlopig klopt die 554 opening. VS futten laten om ergens na 6:08 nl tijd een sprongetje zien...
BenR
0
Dat is de Chinese strategie. Een lagere Yuan en USA bonds verkopen. Daar krijgt de FED problemen mee en Trump uiteindelijk ook mee te maken.
opa
0
fred optie
0
De markt moet omhoog ja. Ik weet het. Maar het gaat steeds moeizamer. Als een verslaafde die zoekt naar zijn shot. De Aandeelthea moeten hoger zodat ze iedere dag een plus in de boeken hebben.
fred optie
0
Heb jaren lang in financiële wereld gewerkt. En het grootste gevaar wat ik altijd signaleerde was froitheidswaazin. En nu denken de banken de koersen daar te zetten waar ze willen. Nou ...ik ben benieuwd.
294 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 19 jul TA: Goud glimt en glanst 118
  2. 18 jul TA: US banken verdelen Wall Street 105
  3. 17 jul TA: ASML technisch op het vinken... 137

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 571,84 +0,05%
  2. BNP Paribas 41,995 -0,89%
  3. Deutsche Bank 6,893 -1,20%
    Ga naar: Hefboomproducten
  4. ING Groep 10,082 -1,52%

Gesponsorde links