Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Herstel bij financials

TA: Herstel bij financials

De Amerikaanse beurzen bleven gisteren dicht vanwege de viering van Independence Day. De Europese beurzen deden het hierdoor ook even rustig aan en durfden geen richting te kiezen.

Financials

De laatste maanden hebbende Europese financials flink onder druk gestaan. De politieke onrust in Zuid-Europa, de handelsruzie met de VS en ontwikkelingen op het rentefront, zorgden voor koersdruk bij de verschillende banken.

De koersdaling in de financiële sector lijkt echter op haar laatste benen te lopen. We zien de eerste signalen dat een mogelijke draai aanstaande is.

Dit zou de beurzen wel eens het zetje kunnen geven dat nodig is om de correctieve fase te verlaten. Voordat we verder ingaan op de Europese banken, kijken we nog even naar de AEX index.

AEX index

De Nederlandse beurs laat sinds medio juni een correctief koerspatroon zien. Lagere toppen wijzen op toenemende verkoopdruk. Toch oogt het technische plaatje nog niet dramatisch.

Er ligt een redelijk vangnet rond 540,65 (gevormd door de toppen van eind februari). Daarnaast beweegt de index nog binnen de lange termijn stijgende trend en boven haar 200-daags gemiddelde.

Het korte termijn technsiche beeld klaart wat op wanneer de correctieve fase wordt afgebroken. Pas boven weerstand 572,81 zal ook het lange termijn technische beeld verbeteren en wordt de stijgende fase hervat.


Bankensector

De Europese bankensector, weergegeven in de Euro Stoxx Sector Banks, staat al vanaf het begin van het jaar onder druk. Na een valse opwaartse uitbraak in januari is de sector gaan corrigeren en hard teruggevallen.

Hoewel de dalende trend nog intact is, lijkt deze wel in kracht af te nemen, wat kan duiden op een aankomende trenddraai. We kijken hierbij naar de RSI-indicator die de kracht van een beweging weergeeft.

Wat opvalt in de onderstaande grafiek is dat de RSI-indicator de laatste lagere koersbodem van de koers deze meer bevestigt. De RSI laat divergentie zien door een hogere bodem te vormen, wat een positief signaal is.

Divergentie kan bij een sterke dalende trend wel even aanhouden. Dit eerste positieve signaal is dus zeker nog geen reden om een sterke stijging te verwachten. Om verder te verbeteren dient nu de dalende trend te worden afgebroken en de koers boven weerstand 115,91 te sluiten.


https://www.tostrams.nl/grafieken/bank-rsi.gif


ING

De Nederlandse financial ING heeft de afgelopen maanden ruim een kwart van haar beurswaarde moeten inleveren. Het aandeel drukte daarmee, als één van de zwaargewichten van de AEX, op het koersverloop van de Nederlandse beurs.

Bij ING zien we dat de kracht van de dalende trend aan het afnemen is. Ook hier zien we positieve divergentie met de RSI-indicator, wat aangeeft dat verkopers minder overtuigend te werk gaan.

Als het kopers lukt om de koers tot boven weerstand €13,05 te laten herstellen, dan kan er een groter herstel plaatsvinden. Dit zal een positief effect hebben op het koersverloop van de AEX index.

https://www.tostrams.nl/grafieken/82120-rsi.gif


Deutsche Bank

Eén van de grooste investeringsbanken ter wereld, Deutsche Bank, heeft grootste daling laten zien van de Europese financials. Het aandeel is sinds begin dit jaar zeker de helft van haar beurswaarde kwijtgeraakt, maar lijkt thans wel op adem te komen.

Het aandeel is aanbeland op de lange termijn steun van de bodem van september 2016 en lijkt al wat te herstellen. Om verder te verbeteren, is een doorbraak door weerstand €9,84 nodig. Pas dan klaart de lucht voor de korte termijn verder op en kan een groter herstel worden verwacht.

https://www.tostrams.nl/grafieken/300009-rsi.gif


BNP Paribas

De Franse bank BNP Paribas stabiliseert binnen de neerwaartse trend. De huidige adempauze geeft aan dat de verkoopdruk in BNP Paribas afneemt. We worden iets minder negatief. Enkel na een slotstand boven weerstand 55,25 (top van 14 juni) klaart de lucht verder op en komt er wat meer opwaarts potentieel vrij.

Ook bij BNP Paribas zien we, net als bij de andere banken, positieve divergentie bij de RSI-indicator, waarmee mogelijk het einde van deze dalende fase wordt ingeluid.

https://www.tostrams.nl/grafieken/31007-rsi.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:45 Volgt na Black Friday een Red Monday? 198
 2. 27 nov Extra TA-update: technische schade op de beurzen vooral op korte termijn 60
 3. 26 nov Black Friday: Verschillende snelheden in aandelen van Amerikaanse retailers 211

Gerelateerd

Reacties

294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Fat behind the curve 5 juli 2018 08:43
  quote:

  Valentino85 schreef op 5 juli 2018 08:24:


  ING; in 2018 weer terug op minimaal € 16,00. Voor de bankencrisis stond het boven € 32,00


  Vooral door jouw 2e zin en tevens argument..

  Ben ik helemaal om..

  Bedankt ik ga ze nú gelijk kopen..

  Althans ik leg al vast een "Bestens" koop order in..

  Misschien pak ik ze dan vandaag (mits ik geluk heb natuurlijk..)..

  Onder de 32 Eurie mee.. ;))


  Toevoeging:

  U bent toch niet stiekum..

  Ralphie.. Ralphie.. Hamers?

 2. [verwijderd] 5 juli 2018 08:47
  quote:

  Valentino85 schreef op 5 juli 2018 08:24:


  ING; in 2018 weer terug op minimaal € 16,00. Voor de bankencrisis stond het boven € 32,00


  dat belooft wel wat, je maar dan zou je ook eens naar de langetermijngrafiek van uvxy kunnen kijken bijv die stond in 2012 op 35 miljoen nu in de aanbieding voor een tientje ;-)

  (reverse splits natuurlijk, en derivaat van een derivaat van een derivaat, i know...)
294 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 18:05
  787,01
  0,00% +787,01
 2. BNP Paribas 17:36
  55,380
  0,00% +55,380
 3. Deutsche Bank 26 nov
  10,700
  0,00% +10,700
 4. ING Groep 17:35
  12,158
  0,00% +12,158

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links