Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Zijwaartse fase

TA: Zijwaartse fase

De meest gestelde vraag die beleggers me op dit moment stellen is de meerjarige positieve trend in aandelen voorbij en naar onderen is gedraaid. Het eerste deel van deze vraag kan ik bevestigen, de uptrend van de AEX is in de afgelopen dagen gebroken.

Voorlopig verwacht ik een zijwaarts verloop, maar de trend is niet neerwaarts gedraaid. Ik verwacht het niet op korte termijn maar mocht de top van 23 januari rond 572,81 gebroken worden dan kan de opwaartse fase alsnog worden voortgezet.

Oceaanstomer

Technisch bekeken is er absoluut geen sprake van een verkoopconditie op de AEX. Een sterke opwaartse trend gaat vrijwel nooit plotseling van de ene op de andere dag over in een dalende trend. Meestal worden in het proces van een trendomkeer twee aparte fases onderscheiden.

Technisch is er meestal eerst sprake van een zijwaarts verloop, eventueel daarna pas van trenddraai naar onderen. Wie te snel tot de conclusie komt dat een trend is gedraaid van stijgend naar dalend, zou onnodig winst kunnen mislopen. Een oceaanstomer die van richting wil veranderen, moet ook eerst vaart verminderen, dan langzaam bijdraaien en pas daarna kan de nieuwe richting worden gekozen.

Op de beurs moeten ook eerst vraag en aanbod met elkaar in evenwicht komen, waardoor de stijging zijn snelheid (=momentum) verliest, ik denk dat dat proces nu is gestart, de AEX neigt nu meer naar een zijwaartse trend. De huidige technische signalen geven het einde van de opwaartse trend aan, dus het begin van een zijwaartse consolidatie. Technisch is er op de AEX nog geen sprake van een trenddraai in neerwaartse richting. 

Uptrend verlaten

Technisch is de tweejarige uptrend van de AEX verlaten, nu de bodemlijn is gebroken. Dat zelfde signaal zien we nu ook op de meeste andere beurzen in Europa.

Dat betekent overigens niet dat je meteen alles moet verkopen, maar een meer zijwaarts verloop zit er wel in op de Europese beurzen. Wall Street  gedraagt zich totaal anders, de Dow lijkt juist op te veren binnen de lange termijn uptrend.

Recent zakte de Nederlandse beurs uit de stijgende trend, waarmee de beurs aan kracht inboet. Dit betekent overigens niet dat de AEX nu direct een vrije val gaat maken.

Onderaan mijn blog bespreek ik de karakteristieken die het einde van een een uptrend aangeven, maar ook de signalen die aangeven wanneer een dalende trend start. Vooralsnog verwacht ik een meer zijwaarts koersverloop, waarschijnlijk boven de 530, in het slechtste geval boven 506-510.  

 


Duitse beurs

De recente correctie van de DAX index bracht de koers terug onder de voormalige toppen. Door deze terugkeer onder een oude weerstand verliest de DAX index aan kracht. Ook werden de recente bodems rond 12.800 neerwaarts gebroken. We verwachten een meer zijwaarts verloop boven 11.868,24.


Dow Jones

Op Wall Street ontwikkelen de koersen zich anders. De Dow Jones index is wel hard gedaald, maar beweegt nog binnen de lange uptrend. De Dow is de afgelopen dagen opgeveerd vanaf de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal. Die onderkant valt samen met de steun rond 24.101,24 (gevormd op 7 december 2017).


Uitleg: Hoe komt een uptrend tot stilstand

Hieronder bespreek ik hoe een uptrend eindigt en wanneer een dalende trend start.

Er schuilt veel waarheid in het oude gezegde dat één blik op een grafiek vaak meer vertelt dan duizend woorden. Op dit moment moeten de grafieken antwoord geven op de vraag: Is de uptrend van de AEX ten einde gekomen?

Technisch bezien treft men rond het einde van een opgaande beweging vaak meerdere technische signalen aan:

  • Er moet in ieder geval sprake zijn geweest van een duidelijke trend.
  • Wanneer de koers er plotseling niet meer in slaagt om boven de vorige top uit te breken en er dus voor het eerst sinds het begin van de trend minstens twee toppen op gelijke hoogte worden gevormd.
  • Hoe meer horizontale toppen en horizontale bodems worden gevormd, des te groter is de beweging die volgt na de uitbraak.
  • Het breken van een stijgingssteunlijn.
  • Het specifieke volumeverloop is belangrijk.
  • Het signaal van een trendomkeer (= verkoopsignaal) treedt pas op indiende koers onder zijn laatste bodem uitzakt.
  • De oude opwaartse trend wordt hervat indien de koers alsnog opwaarts uit de trading range breekt (wanneer toppen T1 en T2 worden gebroken. Bij de AEX ligt dit punt op de top van 23 januari rond 572,81.

In elke bullmarkt, dus in elke opwaartse trend komt eens het moment dat de koers er plotseling niet meer in slaagt (de weerstand van) een vorige koerstop te breken.

Aan de ene kant zullen de kopers, opgewonden door het fraaie nieuws, nog steeds stevig bijkopen. Maar aan de andere kant zullen de verkopers, die al veel eerder waren ingestapt, van de positieve stemming gebruik maken om hun winsten te verzilveren. Uit ervaring weet ik dat in deze fase het nieuws vaak nog (heel erg) positief is, dus daar moet u het niet van hebben.

Maar in de overgang van de tijgende naar de meer zijwaartse trend gaan stukken over van sterke in zwakke handen. De grafiek maakt dit proces goed zichtbaar wanneer er plotseling veel winstnemingen optreden op het niveau van de vorige koerspiek T1.

Het plotseling optreden van weerstand rond een vorige koerstop is vaak het eerste signaal dat aangeeft dat verkopers actief worden. Het kan ook zijn dat er geen tweede top wordt gevormd, maar dat de uptrend in een keer breekt, zoals nu op de AEX.

De dubbele top

Vaak is de periode dat de haussefase ten einde loopt goed te herekennen. We noemen dit proces topvorming. Koerstop T2 vormt zich niet meer boven T1. De trend komt hier tot stilstand. 
https://www.tostrams.nl/grafieken/eind.gif


Het verkoopsignaal

Van een verkoopsignaal is pas sprake indien de koers, begeleid door hoge beursomzetten, onder een of meer vorige bodems (B3 of B4) breekt. Het specifieke omzetverloop is erg belangrijk, want de ervaring leert dat de kracht van een signaal toeneemt naarmate het begeleid wordt door hogere corresponderende omzetten.

 https://www.tostrams.nl/grafieken/om.gif
Conclusie:

Het einde van een trend komt zelden van de ene op de andere dag tot stand. Doorgaans herken ik in deze fase van het koersverloop altijd meerdere stadia. Het breken van een opwaartse trend is er een van, maar dit hoeft niet meteen tot verkoopacties te leiden.

Wel word ik erdoor gealarmeerd. Van een verkoopsignaal is pas sprake indien de koers onder een vorige bodem breekt. Dan is het tijd om afscheid te nemen. Die ultieme steun ligt bij de AEX rond 506,05.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

technische analyse

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-DJ-Industrial Avg

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
313 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
** Hansi Hinterseer***
0
quote:

snuf13 schreef op 9 feb 2018 om 00:11:


Het belooft een enorme mooie dag te worden, net voor het weekend.

Onder het motto: " met een put dan zit je goed" :--))Hups duik jij in de put met de kop als eerste ;-)
** Hansi Hinterseer***
0
Hoe dan ook voor morgen eerst zal de 523 doorbroken moeten worden.Lukt dat,dan gaan we richting 505.

Ik zie wel een kansje dat we het gaan redden en weer wat kunnen herstellen.

Op dagen zoals in deze week handel ik op de 3 min grafiek ,snelle handel korte ritjes.
Bijlage:
** Hansi Hinterseer***
1
quote:

rosco- schreef op 9 feb 2018 om 00:38:


Op lange termijn DOW naar 3.000


Nou, welterusten dan maar en met de handjes boven de dekens he ;-))
Reigâh
0
Gaat lekker in Azie:
CHINESE STOCKS ARE IN MELTDOWN
www.businessinsider.com.au/china-stoc...
De echte ellende begint altijd in het Oosten. Wanneer zagen we dat ook weer eerder?
Toch maar een goede morgen en veel succes.
Sem_7
0
300 + post zie ik hier... heb ik wat gemist? Even snel lezen dan maar.
Verder geen tijd vandaag.

Goed weekend alvast, niet te veel zuipen he :)
Formule1-Fan
0
totaal niks met beleggen te maken nu op dax, alles om gam te doen en longs late dumpen. in paar minuten down om te openen.
Bertussie
0
wat zullen we vandaag te zien krijgen: gap naar 526 of 540 sluiten en dan rest van de dag dieper rood?
Realist2018
0
BLOEDBAD/CHAOS/CRASH

Het wordt een bloedbad op de Aex index. Aex index opent rond de 1% in de min. In de ochtend keldert de Aex verder omlaag richting 505 punten.

Zodra de VS futurrs weer rood worden breekt de paniek uit en Crasht de Aex richtind de 470 punten. Niemand wil aanstaande maandag een Black Monday meemaken. Daarom Crasht de Aex vandaag einde dag tussen de 450-470 punten. Black Friday is een Feit en Black Monday komt er aan.
Formule1-Fan
0
stukje extra sh, want zo vaak gam gam dat we nog even keren.
mini winstje van gisteren

krijgen nog wel een black day, niet nu pas als ath staat, draak staat achter eu.
313 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 19 aug TA: Vlakke geldstroom stut bodem... 124
  2. 16 aug TA: Rente daalt verder 172
  3. 15 aug TA: Metaalmoeheid 204

Gesponsorde links